Kaynak Çeşitleri

Kaynak Çeşitleri; kullanım alanlarına göre kaynak çeşitleriini 4 sınıfta inceleyebiliriz.

Elektrik Kaynağı: Elektrik kaynağında kullanılan malzemenin adı metal elektrotdur. Standart ve pratik dediğimiz kaynaklarda kaynak arkının gücü 0.3 ile 160 kilo vatt ısı eş değeri ise 4000 cal/s arasında farklılık gösterir.
Bütün kaynak çeşitlerinde kaynakı uygulayabilmek için bir kaynak enerjisine, bu kaynak enerjisini gerçekleştiren ve kaynak bölgesine aktaran bir donanıma, kaynak alanına doldurmak için bir ek kaynak malzemesine ihtiyaç vardır. Kaynağın üç temel elemanı diye adlandıracağımız bu üç temel unsur elektrik ark kaynağında, ark, kaynak makinası ve kaynak elektrodu sayesinde kullanılmaktadır. Ayrıca kaynak yapan elamanı korumak, kaynatılan parçaların birarada tutabilmesini sağlamak, kaynak yaparken kaynak pozisyonunu ayarlayabilmek ve çalışma koşullarını daha kolay kaynak yapabilme adına kolaylaştırabilmek için farklı yardımcı araç ve gereçlere ihtiyaç vardır. Kaynak yapabilmek için gerekli şartlardaki elektrik akımı, bu işin daha iyi yapılabilmesi için geliştirilmiş bir kaynak akım üreteci tarafından temin edilir. Akım kablolar aracılığıyla kullanılacak iş parçası ve elektrot pensesine aktarılır. Kaynak yapan kişi elektrodu penseye sıkıştırır ve iş parçasına temasta bulundurarak arkı oluşturur. Arkın başlatılması, yanması, boyunun seviyesi, söndürülmesi, kaynak hızı ile eriyen elektrot metalinin kaynak ağzını doldurması için gerekli yönlendirmeler tamamen kaynak yapıcak olan kişi tarafından yapılır.
Bu yöntemde kaynağın kalitesine kaynakçının el becerisinin önemi çok fazla rol oynar.

Oksi Asetilen Kaynağı: bu yöntemin en çok kullanılan şekli oksi-gaz kaynağıdır (Oksi-asetilen kaynağı olarak da diğer kullanılan ismidir). Eskiden kullanılan ve en çok yönlü kaynak çeşitlerinden biridir, ama son yıllarda endüstriyel uygulamalardaki popülerliğini kaybetmiştir. Fakat yaygın olarak, boru ve kanal kaynağında ve hataları onarma olaylarında kullanıldığını söyleyebiliriz. Ekipmanı ucuz ve kolay ulaşılabilirdir, genelde kaynak alevi (Yaklaşık 3100°C) oksijenle asetilenin yanmasından dolayı ortaya çıkar. Alev, elektrik arkından daha az güçlü olduğundan dolayı kaynak soğuması daha yavaşlar ve meydana gelen gerilme ve kaynak çarpılmalarının daha az olabilmesine sebebiyet verebilir, bu nedenle yüksek alaşım çeliklerinin kaynağının yapılması bu yöntemle daha basittir. Bu metod, metallerin kesilmesinde de kullabılabilir.

Gaz Altı Kaynağı: kaynak için gerekli olan enerjinin, tükenen bir elektrod sayesinde ve iş parçası arasında gerçekleşen ark sayesinde ortaya çıkarılan kaynak yöntemlerinden biridir. Kaynak bölgesine durmadan sürekli bi şekilde beslenen (Sürülen), masif haldeki tel elektrod eritilerek malzeme bitene kadar bu işlem gerçekleşir ve kaynak metalini oluşturur. Gaz, kaynak bölgesini kesinlikle koruyabilmelidir, aksi taktirde çok küçük bir hava akımının kaçak yapması haminde kaynak metalinde hataya neden olabilir.

Argon Kaynağı: Kaynak arkı iş parçası ile sona ermeyen tungsten elektrod arasında meydana gelir. Ekstra metal elle kaynak banyosunda işlenir. Yaşlandırma ile sertleştirilmeyen malzemeler herhangi bir ilave malzeme kullanmadan da kaynaklanabilir.
21.01.2024 04:43:40
Kaynak Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kaynak Çeşitleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kaynak Çeşitleri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Borç Çeşitleri

Borç Çeşitleri, Yapılan alışveriş sonucu ortaya çıkan vereceğin ödemesinin belli bir süreliğine ve şartlara göre ertelenmesiyle ortaya çıkan ya da geçic...
Devamını Oku

Bulmaca Çeşitleri

Bulmaca Çeşitleri; Hem gazetelerde hem de dergilerde bulunan farklı farklı çeşitleri olan ve bulunması istenen şeyi zihin ile düşündürerek bulmayı amaçlayan ...
Devamını Oku

Sos Çeşitleri

Sos çeşitleri, birçok baharat ve sebzenin birleştirilmesiyle hazırlanan karışımlara sos denir. Yemekler için farklı lezzetlerde ve çok sayıda soslar yapılmak...
Devamını Oku

Yeşil Fasulye Çeşitleri

Fasulye çeşitleri, Oldukça yüksek besin değeri ile enerji deposu olan fasulye yaz kış demeden tüketilmesi mümkün olan bir besindir. İçerdiği yüksek protein d...
Devamını Oku

Silah Çeşitleri

Silah çeşitleri, aslında oldukça fazla olmaktadır. Silah hem savunma amacı ile hem de av vb. Hobiler için kullanılan aletlerdir. Geçmişte silah olarak daha ç...
Devamını Oku

Ağda Çeşitleri

Ağda Çeşitleri; Kadınların vücut kıllarının temizlenmesi için kullandığı malzemedir ağda. Ağda yerine jilet ya da lazer yöntemleri de vardır. Fakat jilet pra...
Devamını Oku

Marul Çeşitleri

Marul çeşitleri, her türlü toprakta kolaylıkla yetişebilen bir sebze olan marul salataların vazgeçilmez ana maddesidir. 2-3 ay gibi kısa sürede açık veya kap...
Devamını Oku

Kuru Fasulye Çeşitleri

Kuru Fasulye Çeşitleri, Kuru fasulye Türk mutfağının asırlardır vazgeçemediği gibi herkesin sevdiği bir yemektir. Besleyici değeri bakımından çok zengin...
Devamını Oku

Kültür Çeşitleri

Kültür Çeşitleri, Kültür; İnsan türüne özgü olan bilgi, inanç ve davranışlar bütünü ve bu bütünlerin parçası olan maddi nesneler olarak tanımlanır. Sözlük an...
Devamını Oku

Bant Çeşitleri

Bant çeşitleri, sağlık alanında kullanılan bantlardan tutunda, evlerde, ofislerde ya da paketleme yapılan yerlerde bulunmaktadır. İlerleyen teknoloji ve orta...
Devamını Oku

Mısır Çeşitleri

Mısır çeşitleri: Ülkemizde birçok bölgede yetiştiriciliği yapılan mısır oldukça dayanıklı olması bakımından her tür iklim yapısına uygundur. 2 metreye kadar ...
Devamını Oku

Izgara Çeşitleri

Izgara Çeşitleri, kırmızı et, tavuk eti, balık eti gibi çeşitli et ürünlerinden ateş ile ızgara ızgara üzerinde yapılan ana yemeklerdir. Ülkemizde hemen heme...
Devamını Oku

Gaz Çeşitleri

Gaz Çeşitleri; Gaz, maddenin üç halinden olup en düzensiz olanıdır. Gaz tanecikleri arasındaki boşluk çok fazladır, tanecikleri hem öteleme hem de titreşim h...
Devamını Oku

Metal Çeşitleri

Metal çeşitleri, fiziksel ve kimyasal özelliklere dayalı olarak farklılık göstermektedir. Metallerin çoğu, sıvı benzeri hareket gösteren cıva haricinde ...
Devamını Oku

Doğru Çeşitleri

Doğru Çeşitleri, Doğru her iki tarafı da sonsuz uzanan noktalara denilmektedir. Başka bir deyişle doğru, her iki yönden sonsuza kadar giden aynı noktalar top...
Devamını Oku

Dondurma Çeşitleri

Dondurma Çeşitleri, dondurma dört mevsim herkesin en çok severek tükettiği ve özellikle yaz aylarının en vazgeçilmez muhteşem lezzete sahip olan serinletici ...
Devamını Oku

Patates Çeşitleri

Patates çeşitleri. Dünyada genelinde yaygın olarak tüketilen patates, mutfakların bir numaralı sebzesidir. Kızartması, püresi, kumpiri ile patatesi sevmeyeni...
Devamını Oku

Ses Çeşitleri

Ses çeşitleri, doğumdan itibaren var olan bir oluşumdur. Akciğerden gelen hava ses organlarının yardımı ile şekillendirilip kulağın duyabileceği titreşimler ...
Devamını Oku

Kayısı Çeşitleri

Kayısı çeşitleri, olarak bilinen 6 çeşit kayısı cinsi vardır. Kuru olarak da tüketilen kayısı bu anlamda da 2 çeşide ayrılır. Ülkemizde en fazla Malatya şehr...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Borç Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri
Sos Çeşitleri
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Silah Çeşitleri
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024