Kaz Çeşitleri

Kaz çeşitleri, ülkemizde hemen hemen her bölgede rastlamak mümkündür. Kazlar özellikleri itibari ile sulu bölgeleri sevmektedirler. Yaşamlarının büyük bir kısmını suda geçirmektedirler. Yapısı nedeniyle kışın bile suda üşümeyen canlılar olarak bilinmektedir. Ayaklarının yelpazeli olması da sulu alanlarda kolaylıkla hareket sağlamasına katkı sağlamaktadır.
Kazcılık kanatlı hayvan yetiştiriciliğinde ülkemizde son sıralarda yer almaktadır. Bunun nedeni ise yapıları itibari ile diğer kanatlı türlerine göre üremeleri daha yavaş ve zahmetli olmasındandır. Kaz etinin içerisinde yüksek besleyici değerler bulunmaktadır. Kaz yağları ise birçok alanda kullanılmaktadır. Genellikle kaz yağları tıp ve bitkisel ürünler içerisinde ham madde olarak kullanılmaktadır. Dünyamızda ne kadar kaz çeşitleri fazla olmuş olsa da üretimi çok yavaş şekilde yapılmaktadır. Halbuki kazların sadece etinden ve yağlarından yararlanmakla kalmayıp, kaz tüylerinden de yararlanılmaktadır. Kaz tüylerinden genellikle kışların kalın giyecek elbise yapımında tercih edilmesi gibi evlerde yatak, yorgan, yastık yapımında da tercih edilmektedir. Soğuğa oldukça dayanıklıdır. Her mevsimde rahatça üretimi ve yetiştiriciliği yapılan kazların ömrü yaklaşık 25-30 yıllar arasında değişmektedir.

Kaz çeşitleri nelerdir?

  • Emden kazı: Genellikle Almanya ülkesinde yetişmekte olan emden kazı oldukça büyük gelişim gösteren kaz çeşitleri arasındadır. Yumurta verme bakımından normal seviyelerde olan bu kazı ırkı oldukça büyüktür.
    Bu nedenden dolayı üretiminde kaz eti sağlanması olumlu yönde olmaktadır. Tüy bakımından ise oldukça değerli tüylere sahip olan kaz çeşitlerimizdendir.
  • Kanada kazı: Yoğunlukla kuzey Amerika ve Kanada'da bu tür kazlara rastlanılmaktadır. Başı siyah ve sırt üstü kahverengi renkte olan Kanada kazının boyu genellikle 80-120 cm arasında olarak gelişmektedir. Kaz çeşitlerimizin arasında yer almaktadır
  • Afrika kazı: Afrika kazı olarak bilinmektedir. Genellikle Afrika bölgelerinde üretimi yapılan bu kazların yapıları oldukça iri ve büyüktür. Yumurta verimi zayıf olan Afrika kazlarının tüyleri de renkli olduğundan talep görmemektedir.
  • Çin kazı: Genellikle Çin devletinde yaygın olan bu kazı yapısı itibari ile en küçük ırklar arasında yer almaktadır. Yumurta bakımından oldukça verimli olan Çin kazı 1 yıl içerisinde diğer kazlara göre iki kat yumurta alınmaktadır. Tüyleri ise oldukça tutulan ve her alanda kullanımı uygun olan tüy arasındadır.
  • Mısır kazı: Gövdesi itibari ile küçük ırka sahiptir. Yumurta verimi çok zayıf olan mısır kazı genellikle süs kazı olarak yetiştirilerek kaz çeşitleri arasında yer almaktadır.
  • Amerikan buff kazı: Avrupa ve kuzey Asya'da yetiştiriciliği oldukça fazladır. Bu kazın en önemli özelliklerinden bir tanesi annelik iç güdüleri oldukça fazladır. Kuluçka döneminde yumurtaların hemen hemen hepsini yavru çıkartabilen buff kazı annelik görevini çok iyi yapmaktadır. Farklı renklere sahip olan bu kaz görsel alanda da oldukça fazla rağbet görmektedir.
Kaz çeşitlerinin genellikle hepsi ülkemizde yaşamlarını sürdürebilecek özelliklerindendir. Kazlar yapıları nedeni ile diğer kanatlılara göre daha erken gelişir ve büyürler. Kuluçka sonrası yumurtalardan çıkan kazlar 3-4 ay içerisinde uçmayı öğrenir ve rahatlıkla uçarlar. Ülkemizde kaz çeşitleri ve yetiştiriciliğini genellikle iç Anadolu ve Kars bölgesinde yapılmaktadır.
21.01.2024 03:33:07
Kaz Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kaz Çeşitleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kaz Çeşitleri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Borç Çeşitleri

Borç Çeşitleri, Yapılan alışveriş sonucu ortaya çıkan vereceğin ödemesinin belli bir süreliğine ve şartlara göre ertelenmesiyle ortaya çıkan ya da geçic...
Devamını Oku

Bulmaca Çeşitleri

Bulmaca Çeşitleri; Hem gazetelerde hem de dergilerde bulunan farklı farklı çeşitleri olan ve bulunması istenen şeyi zihin ile düşündürerek bulmayı amaçlayan ...
Devamını Oku

Sos Çeşitleri

Sos çeşitleri, birçok baharat ve sebzenin birleştirilmesiyle hazırlanan karışımlara sos denir. Yemekler için farklı lezzetlerde ve çok sayıda soslar yapılmak...
Devamını Oku

Yeşil Fasulye Çeşitleri

Fasulye çeşitleri, Oldukça yüksek besin değeri ile enerji deposu olan fasulye yaz kış demeden tüketilmesi mümkün olan bir besindir. İçerdiği yüksek protein d...
Devamını Oku

Silah Çeşitleri

Silah çeşitleri, aslında oldukça fazla olmaktadır. Silah hem savunma amacı ile hem de av vb. Hobiler için kullanılan aletlerdir. Geçmişte silah olarak daha ç...
Devamını Oku

Ağda Çeşitleri

Ağda Çeşitleri; Kadınların vücut kıllarının temizlenmesi için kullandığı malzemedir ağda. Ağda yerine jilet ya da lazer yöntemleri de vardır. Fakat jilet pra...
Devamını Oku

Marul Çeşitleri

Marul çeşitleri, her türlü toprakta kolaylıkla yetişebilen bir sebze olan marul salataların vazgeçilmez ana maddesidir. 2-3 ay gibi kısa sürede açık veya kap...
Devamını Oku

Kuru Fasulye Çeşitleri

Kuru Fasulye Çeşitleri, Kuru fasulye Türk mutfağının asırlardır vazgeçemediği gibi herkesin sevdiği bir yemektir. Besleyici değeri bakımından çok zengin...
Devamını Oku

Kültür Çeşitleri

Kültür Çeşitleri, Kültür; İnsan türüne özgü olan bilgi, inanç ve davranışlar bütünü ve bu bütünlerin parçası olan maddi nesneler olarak tanımlanır. Sözlük an...
Devamını Oku

Bant Çeşitleri

Bant çeşitleri, sağlık alanında kullanılan bantlardan tutunda, evlerde, ofislerde ya da paketleme yapılan yerlerde bulunmaktadır. İlerleyen teknoloji ve orta...
Devamını Oku

Mısır Çeşitleri

Mısır çeşitleri: Ülkemizde birçok bölgede yetiştiriciliği yapılan mısır oldukça dayanıklı olması bakımından her tür iklim yapısına uygundur. 2 metreye kadar ...
Devamını Oku

Izgara Çeşitleri

Izgara Çeşitleri, kırmızı et, tavuk eti, balık eti gibi çeşitli et ürünlerinden ateş ile ızgara ızgara üzerinde yapılan ana yemeklerdir. Ülkemizde hemen heme...
Devamını Oku

Gaz Çeşitleri

Gaz Çeşitleri; Gaz, maddenin üç halinden olup en düzensiz olanıdır. Gaz tanecikleri arasındaki boşluk çok fazladır, tanecikleri hem öteleme hem de titreşim h...
Devamını Oku

Metal Çeşitleri

Metal çeşitleri, fiziksel ve kimyasal özelliklere dayalı olarak farklılık göstermektedir. Metallerin çoğu, sıvı benzeri hareket gösteren cıva haricinde ...
Devamını Oku

Doğru Çeşitleri

Doğru Çeşitleri, Doğru her iki tarafı da sonsuz uzanan noktalara denilmektedir. Başka bir deyişle doğru, her iki yönden sonsuza kadar giden aynı noktalar top...
Devamını Oku

Dondurma Çeşitleri

Dondurma Çeşitleri, dondurma dört mevsim herkesin en çok severek tükettiği ve özellikle yaz aylarının en vazgeçilmez muhteşem lezzete sahip olan serinletici ...
Devamını Oku

Patates Çeşitleri

Patates çeşitleri. Dünyada genelinde yaygın olarak tüketilen patates, mutfakların bir numaralı sebzesidir. Kızartması, püresi, kumpiri ile patatesi sevmeyeni...
Devamını Oku

Ses Çeşitleri

Ses çeşitleri, doğumdan itibaren var olan bir oluşumdur. Akciğerden gelen hava ses organlarının yardımı ile şekillendirilip kulağın duyabileceği titreşimler ...
Devamını Oku

Kayısı Çeşitleri

Kayısı çeşitleri, olarak bilinen 6 çeşit kayısı cinsi vardır. Kuru olarak da tüketilen kayısı bu anlamda da 2 çeşide ayrılır. Ülkemizde en fazla Malatya şehr...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Borç Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri
Sos Çeşitleri
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Silah Çeşitleri
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Mart - 2024