Kebap Çeşitleri

Kebap çeşitleri; en fazla olan bölgemiz Güney Doğu Anadolu bölgesidir. Bu yörelerde temel geçim kaynağı hayvancılıktır. Bu nedenle etin çok bol olduğu bu İller aynı zamanda birçok medeniyete de ev sahipliği yapmıştır. Zengin kebap kültürünün olduğu Türk mutfağında kebabı sadece bu beldelerle sınırlandırmak tabi ki doğru olmaz. Hemen hemen her İlimizin kendisine özgü en az bir kebabı bulunmaktadır.
Kebap denildiğinde akla ilk olarak et gelmektedir. Et ve etten elde edilen kıyma kullanılarak yapılan kebap içerisinde genellikle sebzeye de yer verilmektedir. Tüm kebapların içinde neredeyse domates, biber gibi sebzeler yer almaktadır. Bu sebzeler bazen pişirilirken bazen de sadece servis aşamasında tercih edilmektedir. Turistik veya başka amaçla yapılan gezilerin çoğunda gidilen yerlerin en meşhur yemeklerini yemek bir adet haline gelmiştir. Tadı damaklarda kalan bu lezzetleri o yöre dışında başka yerde yemek o lezzeti her zaman vermeyebilir. Çünkü her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır ve işi ehline vermek gerekir. Kebapların lezzetli olması için kendisine ait bazı püf noktaları bulunmaktadır. Örneğin kebapta kullanılacak etin kuzu eti veya dana eti olması önem arz edebileceği gibi hayvanın hangi bölgedeki etinin tercih edileceği de bazen önemli olabilir. Yine pişirme tekniği, pişirme süresi ve kullanılacak diğer malzemelerin özelliği kebap çeşitlerinin lezzetini etkiler.

Kebap sevmeyen kişiler daha çok vejetaryenlardır. Ancak kebapta et artık et olmaktan çıkıp farklı bir lezzet ve görünüm alır.
Evde yapılan et yemeklerin yemek daha zor olsa da kebap çeşitleri için aynı şeyi söylemek pek mümkün değildir. Kullanılan baharatlar ve etin pişirilme şekli etin lezzetine lezzet katmaktadır. Tabi profesyonel ellerde et daha da farklılaşmaktadır. Bir kebapçıya gittiğinizde vejetaryen da olsanız aç kalmanız pek mümkün değildir. İllaki size hitap edecek bir lezzet bulabilirsiniz. Örneğin sadece sebze köz yiyerek bile karnınızı doyurabilirsiniz. Yine kebap çeşitlerinin yanında sunulan birbirinden lezzetli mezeleri ve ekmekleri de yabana atmamak gerekir. Balon ekmek, lavaş, yağlı biberli ekmek, köz patlıcan salatası, piyaz, lebaniye, birbirinden güzel meze peynir derken beklediğiniz kebap çeşidi sofraya gelene kadar karnınız doyu verir.

En bilinen kebap çeşitleri ve özellikleri nelerdir?


Kebap denilince akla ilk olarak Adana kebap gelir. Bir benzeri olan ve acılık konusunda birbirinden ayrılan Urfa kebabı da unutmamak gerekir. Tabi kebap türleri bunlarla sınırlı değildir. Bursa ilinin İskender kebabını da unutmamak gerekir.
  • İskender kebap: Bursa yöresinin en bilinen kebap çeşitlerinden birsi olan bu kebap çeşidi aynı zamanda döner olarak da anılmaktadır. Bunun sebebi kebap hazırlanırken kullanılan etin bilinen et döner olmasıdır. Tarihi geçmişi Osmanlı Devleti'ne dayanan bu lezzet ilk defa Kayhan Çarşısı olarak bilinen mekânda halkla buluşmuştur. İskender kebabın lezzeti üzerinde kullanılan tereyağı ve yanında servis edilen yoğurtta gizlidir. Bugün Ülkemizin her yerinde yeme imkânı bulacağınız bu lezzeti mutlaka deneyin.
  • Adana kebap: bu kebap çeşidinin en önemli özelliği koyun eti kullanılarak yapılmasıdır. Hayvan etini lezzetli olmasıysa doğal ortamda yetişmesiyle yakından ilgilidir. Bu nedenle bulunduğunun memlekette de yeme imkânına sahip olduğunuz Adana kebabın asıl mekânı Adana'dır. Koyun etinin damar ve sinirleri alınarak et yumuşak bir kıvama getirilir.
  • Urfa kebap: Görüntüsü Adana kebaba benzeyen Urfa kebabın yapımı aslında farklıdır. Her iki kebap türü de zırh adı verilen bıçakla hazırlanırken yapımında farklı baharatlar kullanılır. Urfa kebap acısız ve daha sade bir lezzettir.
21.01.2024 10:43:00
Kebap Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kebap Çeşitleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Kebap Çeşitleri"
ben de bir doğulu alarak et ve et ürünlerini çok seviyorum. Kebap çeşitlerine de bayılırım. Benim size sormak istediğim soru urfa kebabı ile adana kebabı arasındaki fark nedir? Bir de bıçak kebabı nasıl yapılır? Şimdiden çok teşekkür ederim.
İlksen . 10.09.2018 05:48:50

Borç Çeşitleri

Borç Çeşitleri, Yapılan alışveriş sonucu ortaya çıkan vereceğin ödemesinin belli bir süreliğine ve şartlara göre ertelenmesiyle ortaya çıkan ya da geçic...
Devamını Oku

Bulmaca Çeşitleri

Bulmaca Çeşitleri; Hem gazetelerde hem de dergilerde bulunan farklı farklı çeşitleri olan ve bulunması istenen şeyi zihin ile düşündürerek bulmayı amaçlayan ...
Devamını Oku

Sos Çeşitleri

Sos çeşitleri, birçok baharat ve sebzenin birleştirilmesiyle hazırlanan karışımlara sos denir. Yemekler için farklı lezzetlerde ve çok sayıda soslar yapılmak...
Devamını Oku

Yeşil Fasulye Çeşitleri

Fasulye çeşitleri, Oldukça yüksek besin değeri ile enerji deposu olan fasulye yaz kış demeden tüketilmesi mümkün olan bir besindir. İçerdiği yüksek protein d...
Devamını Oku

Silah Çeşitleri

Silah çeşitleri, aslında oldukça fazla olmaktadır. Silah hem savunma amacı ile hem de av vb. Hobiler için kullanılan aletlerdir. Geçmişte silah olarak daha ç...
Devamını Oku

Ağda Çeşitleri

Ağda Çeşitleri; Kadınların vücut kıllarının temizlenmesi için kullandığı malzemedir ağda. Ağda yerine jilet ya da lazer yöntemleri de vardır. Fakat jilet pra...
Devamını Oku

Marul Çeşitleri

Marul çeşitleri, her türlü toprakta kolaylıkla yetişebilen bir sebze olan marul salataların vazgeçilmez ana maddesidir. 2-3 ay gibi kısa sürede açık veya kap...
Devamını Oku

Kuru Fasulye Çeşitleri

Kuru Fasulye Çeşitleri, Kuru fasulye Türk mutfağının asırlardır vazgeçemediği gibi herkesin sevdiği bir yemektir. Besleyici değeri bakımından çok zengin...
Devamını Oku

Kültür Çeşitleri

Kültür Çeşitleri, Kültür; İnsan türüne özgü olan bilgi, inanç ve davranışlar bütünü ve bu bütünlerin parçası olan maddi nesneler olarak tanımlanır. Sözlük an...
Devamını Oku

Bant Çeşitleri

Bant çeşitleri, sağlık alanında kullanılan bantlardan tutunda, evlerde, ofislerde ya da paketleme yapılan yerlerde bulunmaktadır. İlerleyen teknoloji ve orta...
Devamını Oku

Mısır Çeşitleri

Mısır çeşitleri: Ülkemizde birçok bölgede yetiştiriciliği yapılan mısır oldukça dayanıklı olması bakımından her tür iklim yapısına uygundur. 2 metreye kadar ...
Devamını Oku

Izgara Çeşitleri

Izgara Çeşitleri, kırmızı et, tavuk eti, balık eti gibi çeşitli et ürünlerinden ateş ile ızgara ızgara üzerinde yapılan ana yemeklerdir. Ülkemizde hemen heme...
Devamını Oku

Gaz Çeşitleri

Gaz Çeşitleri; Gaz, maddenin üç halinden olup en düzensiz olanıdır. Gaz tanecikleri arasındaki boşluk çok fazladır, tanecikleri hem öteleme hem de titreşim h...
Devamını Oku

Metal Çeşitleri

Metal çeşitleri, fiziksel ve kimyasal özelliklere dayalı olarak farklılık göstermektedir. Metallerin çoğu, sıvı benzeri hareket gösteren cıva haricinde ...
Devamını Oku

Doğru Çeşitleri

Doğru Çeşitleri, Doğru her iki tarafı da sonsuz uzanan noktalara denilmektedir. Başka bir deyişle doğru, her iki yönden sonsuza kadar giden aynı noktalar top...
Devamını Oku

Dondurma Çeşitleri

Dondurma Çeşitleri, dondurma dört mevsim herkesin en çok severek tükettiği ve özellikle yaz aylarının en vazgeçilmez muhteşem lezzete sahip olan serinletici ...
Devamını Oku

Patates Çeşitleri

Patates çeşitleri. Dünyada genelinde yaygın olarak tüketilen patates, mutfakların bir numaralı sebzesidir. Kızartması, püresi, kumpiri ile patatesi sevmeyeni...
Devamını Oku

Ses Çeşitleri

Ses çeşitleri, doğumdan itibaren var olan bir oluşumdur. Akciğerden gelen hava ses organlarının yardımı ile şekillendirilip kulağın duyabileceği titreşimler ...
Devamını Oku

Kayısı Çeşitleri

Kayısı çeşitleri, olarak bilinen 6 çeşit kayısı cinsi vardır. Kuru olarak da tüketilen kayısı bu anlamda da 2 çeşide ayrılır. Ülkemizde en fazla Malatya şehr...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Borç Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri
Sos Çeşitleri
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Silah Çeşitleri
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024