Kiraz Çeşitleri

Kiraz Çeşitleri; Anadolu tüm meyvelere sahip olduğu gibi kiraz meyvesi bakımından da zengin bir kitleye sahiptir. Kirazın ana vatanı İran ve Orta Asya olarak bilinmektedir. Ülkemizde ise kuzey bölgelerinde ve Toros dağlarının olduğu bölgede yayılım göstermektedir. Dünyada ortalama olarak 1500 kiraz çeşidinin var olduğu bilinmektedir. Kiraz isimleri her besinde olduğu yöresel olarak farklı olarak isimlendirilmektedir.
Kiraz her bölgede az da olsa yetişmektedir. Fakat bazı bölgelerde temel geçim kaynağı olarak satılmaktadır. Bu şehirler Burdur, Isparta, Afyon, İzmir ve Sakarya bunların birkaçına örnektir. Oldukça lezzetli ve sezonluk meyvelerden biridir. Tadının güzel olmasıyla birlikte sağlık açısından önemli bir meyvedir. En önemli özelliği antioksidan yapıya sahip olmasıdır. Bol miktarda yapısında A, C ve K vitamini içerir. Mineral bakımından ise demir, potasyum ve magnezyum içerir. Kiraz yatmadan önce yenirse çok güzel bir uyku geçirmenizi sağlar. Alzhemier hastalığına yakalanma riskini ortadan kaldırır. Kirazın kendisi veya kiraz sapını kaynatıp içmek kilo verimi için kullanılır. Şeker hastaları için de şekerin düşmesi ve dengelenmesinde rol alır.

Kiraz Çeşitleri Nelerdir?


Turfanda: Anadolu'ya has olan bir kiraz çeşididir. Gelişmesi çok dik ve kuvvetli gelişir. Bu meyve şekil olarak kalbe benzer ve büyüklük olarak orta boyuttadır. Rengi ise mor rengine dönüşmüştür. Orta derecede etli, sulu ve tatlı bir meyvedir.
Bakterilerin neden olacağı kansere karşı etkilidir.

Edirne: Yerli kiraz çeşitlerinden biridir. Ağacı yarı dik ve yuvarlak olarak yetişme özelliğine sahiptir. Meyve rengi kahverengidir. Meyvesi orta derecede sert, az sulu ve az lifli yapıya sahiptir. Lezzet ve tat bakımından çok da iştah açıcı değildir.

Ziraat: Günümüzde en fazla tüketilen kiraz çeşididir. Kuvvetli ve yaygın bir şekilde bulunur. Halk arasında Akşehir napolyonu, Malatya dalbastı ve Allah diyen olarak bilinir. Meyve eti oldukça yumuşak, sulu ve çok iyi kalitedir. Meyve rengi koyu kırmızıdır. Bakteriyel kansere dayanıklı olduğu için raf ömrü çok uzundur.

Star Gold (Beyaz kiraz): Ana vatanı karaman ilidir. Ağaçları yarı dik ve kuvvetli yapıya sahiptir. Çok geç olgunlaşan bir meyvedir. Şekil olarak orta büyüklükte, sarı renge sahip olan, etli ve sulu bir meyvedir. Antioksidan özelliği çok yüksektir. Meyve suyu yapımında kullanılır. Çok çabuk olgunlaştığı için erken toplanıp tüketilmesi gerekir. Aksi taktirde ileri olgunlaşma döneminde taşınması zor olacağından maddi kayıp çok fazla olabilir.
21.01.2024 16:05:43
Kiraz Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kiraz Çeşitleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Kiraz Çeşitleri"
Merhaba bizim bir bahçemiz var.Bu bahçe de kiraz in yabani hali olan mahlep isimli ağaçlar var. Bu ağaçların aşılanmasi ile kiraz ağacına dönüştürülüyor.Acaba bahçemiz de ki bu ağaçların aşılanmasi için hangi çeşit kiraz dan tomurcuk almalıyız. Kiraz çeşitleri hakkında da pek bilgim yok. En güzel kiraz çeşitleri acaba nelerdir.?Teşekkürler.
Umman . 07.10.2018 17:13:06

Borç Çeşitleri

Borç Çeşitleri, Yapılan alışveriş sonucu ortaya çıkan vereceğin ödemesinin belli bir süreliğine ve şartlara göre ertelenmesiyle ortaya çıkan ya da geçic...
Devamını Oku

Bulmaca Çeşitleri

Bulmaca Çeşitleri; Hem gazetelerde hem de dergilerde bulunan farklı farklı çeşitleri olan ve bulunması istenen şeyi zihin ile düşündürerek bulmayı amaçlayan ...
Devamını Oku

Sos Çeşitleri

Sos çeşitleri, birçok baharat ve sebzenin birleştirilmesiyle hazırlanan karışımlara sos denir. Yemekler için farklı lezzetlerde ve çok sayıda soslar yapılmak...
Devamını Oku

Yeşil Fasulye Çeşitleri

Fasulye çeşitleri, Oldukça yüksek besin değeri ile enerji deposu olan fasulye yaz kış demeden tüketilmesi mümkün olan bir besindir. İçerdiği yüksek protein d...
Devamını Oku

Silah Çeşitleri

Silah çeşitleri, aslında oldukça fazla olmaktadır. Silah hem savunma amacı ile hem de av vb. Hobiler için kullanılan aletlerdir. Geçmişte silah olarak daha ç...
Devamını Oku

Ağda Çeşitleri

Ağda Çeşitleri; Kadınların vücut kıllarının temizlenmesi için kullandığı malzemedir ağda. Ağda yerine jilet ya da lazer yöntemleri de vardır. Fakat jilet pra...
Devamını Oku

Marul Çeşitleri

Marul çeşitleri, her türlü toprakta kolaylıkla yetişebilen bir sebze olan marul salataların vazgeçilmez ana maddesidir. 2-3 ay gibi kısa sürede açık veya kap...
Devamını Oku

Kuru Fasulye Çeşitleri

Kuru Fasulye Çeşitleri, Kuru fasulye Türk mutfağının asırlardır vazgeçemediği gibi herkesin sevdiği bir yemektir. Besleyici değeri bakımından çok zengin...
Devamını Oku

Kültür Çeşitleri

Kültür Çeşitleri, Kültür; İnsan türüne özgü olan bilgi, inanç ve davranışlar bütünü ve bu bütünlerin parçası olan maddi nesneler olarak tanımlanır. Sözlük an...
Devamını Oku

Bant Çeşitleri

Bant çeşitleri, sağlık alanında kullanılan bantlardan tutunda, evlerde, ofislerde ya da paketleme yapılan yerlerde bulunmaktadır. İlerleyen teknoloji ve orta...
Devamını Oku

Mısır Çeşitleri

Mısır çeşitleri: Ülkemizde birçok bölgede yetiştiriciliği yapılan mısır oldukça dayanıklı olması bakımından her tür iklim yapısına uygundur. 2 metreye kadar ...
Devamını Oku

Izgara Çeşitleri

Izgara Çeşitleri, kırmızı et, tavuk eti, balık eti gibi çeşitli et ürünlerinden ateş ile ızgara ızgara üzerinde yapılan ana yemeklerdir. Ülkemizde hemen heme...
Devamını Oku

Gaz Çeşitleri

Gaz Çeşitleri; Gaz, maddenin üç halinden olup en düzensiz olanıdır. Gaz tanecikleri arasındaki boşluk çok fazladır, tanecikleri hem öteleme hem de titreşim h...
Devamını Oku

Metal Çeşitleri

Metal çeşitleri, fiziksel ve kimyasal özelliklere dayalı olarak farklılık göstermektedir. Metallerin çoğu, sıvı benzeri hareket gösteren cıva haricinde ...
Devamını Oku

Doğru Çeşitleri

Doğru Çeşitleri, Doğru her iki tarafı da sonsuz uzanan noktalara denilmektedir. Başka bir deyişle doğru, her iki yönden sonsuza kadar giden aynı noktalar top...
Devamını Oku

Dondurma Çeşitleri

Dondurma Çeşitleri, dondurma dört mevsim herkesin en çok severek tükettiği ve özellikle yaz aylarının en vazgeçilmez muhteşem lezzete sahip olan serinletici ...
Devamını Oku

Patates Çeşitleri

Patates çeşitleri. Dünyada genelinde yaygın olarak tüketilen patates, mutfakların bir numaralı sebzesidir. Kızartması, püresi, kumpiri ile patatesi sevmeyeni...
Devamını Oku

Ses Çeşitleri

Ses çeşitleri, doğumdan itibaren var olan bir oluşumdur. Akciğerden gelen hava ses organlarının yardımı ile şekillendirilip kulağın duyabileceği titreşimler ...
Devamını Oku

Kayısı Çeşitleri

Kayısı çeşitleri, olarak bilinen 6 çeşit kayısı cinsi vardır. Kuru olarak da tüketilen kayısı bu anlamda da 2 çeşide ayrılır. Ülkemizde en fazla Malatya şehr...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Borç Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri
Sos Çeşitleri
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Silah Çeşitleri
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024