Kök Çeşitleri

Kök Çeşitleri; Bitkilerde kökün ana görevi bitkinin toprağa bağlanmasını sağlar. Bitkinin topraktan organik ve inorganik maddeler olan su, mineral ve vitamin gibi yapıların alınarak bitkinin üst kısımları olan gövde, dal ve yaprak gibi kısımlarına taşınmasını sağlar. Kökler yer çekimine karşı yönelme yapan sistem olarak adlandırılır. Yapısında yaprak yoktur.
Bitkinin fotosentez yapmasını sağlayan klorofil pigmentini bulundurmaz. Bu yüzden kök fotosentez yapamaz ve kendi besinini kendisi üretemez. Besinini topraktan veya gövde ve yaprakların fotosentez yapması sonucu odun ve soymuk borularının yardımı ile taşınması sonucu karşılar. Kök yüzeyini örten tabaka epidermis çok ince yapıya sahiptir. Stoma adı verilen gaz alışverişini sağlayan yapılar ile tüy adını verdiğimiz yapılar bulunmaz. Dış çeperinde su kaybını önleyen kutikula tabakası yer almaz. Bitkiyi toprağa bağlamanın yanı sıra bitkiye diklik ve desteklik sağlayan kısımdır.

Kök Bölümleri


Ana Kök: Tohumun çimlenmesiyle meydana gelen kısımdır. Her bitkide bir tane ana kök bulunur. Bitkiyi toprağa bağlayarak, toprağın derin kısımlarına inip yer çekimin etkisin de kökün uzamasını sağlar.

Yan Kök: Bitkinin toprak kısmından çıkmasını engeller. Toprakta kökün yayılmasını sağlayarak kökün sıkı bir şekilde toprağa bağlanmasını ve daha fazla miktarda su ve mineral alınımını sağlayan yapıdır.

Emici Kök: Yan kök adı verilen uzantıların üzerinde bulunan ince tüy yapılarıdır.
Kökün toprak üzerindeki temas yüzeyini artırarak daha fazla miktarda su ve mineral alınımı sağlayıp köke iletir. Aynı zamanda emici tüyler asit yapıda olan maddeler salgılayarak kökün önüne gelecek olan taş ve kaya gibi yapıların erimesini sağlar. Böylelikle kök uzaması gerçekleşir.

Kök Çeşitleri


Saçak Kök: Ana kökü gelişmemiş olan gövdeden çok sayıda yan kök çıkar ve bu çıkan köklerin boy ve uzunlukları hemen hemen aynıdır. Genellikle tek yıllık olan otsu veya odunsu bitkilerde yer alır. Çim, buğday, arpa, pırasa, ıspanak buna örnektir. Saçak kök bitkinin toprağa sürtünerek aşınmasını önleyen yapıdır. Bu kök sistemine sahip bitkiler aşınmanın fazla olmadığı çıplak alanlarda yetişir.

Kazık Kök: bu kök sistemin de ana kök bir tane bulunur ve boyuna uzanmış şekildedir. Çevresinde çok sayıda yan kök bulunur. Genel olarak çift çenekli yani çok yıllık bitkilerde ağaçlarda bulunur. Armut, elma, şeftali, kiraz ağaçları buna örnektir. Bu kök yapısı besin depoladığı için genel olarak etli yapıdadır. Buna en iyi örnek ise havuçtur.

Depo Kök: Ana kök oldukça gelişmiştir. Adından da anlaşıldığı gibi depolama görevi üstlenmiş kök yapısıdır. Yan kök yapıları ana kökten çıkmış olarak oldukça ince yapılardır. Şeker pancarı, turp ve patates buna örnektir.
20.01.2024 04:29:27
Kök Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kök Çeşitleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kök Çeşitleri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Borç Çeşitleri

Borç Çeşitleri, Yapılan alışveriş sonucu ortaya çıkan vereceğin ödemesinin belli bir süreliğine ve şartlara göre ertelenmesiyle ortaya çıkan ya da geçic...
Devamını Oku

Bulmaca Çeşitleri

Bulmaca Çeşitleri; Hem gazetelerde hem de dergilerde bulunan farklı farklı çeşitleri olan ve bulunması istenen şeyi zihin ile düşündürerek bulmayı amaçlayan ...
Devamını Oku

Sos Çeşitleri

Sos çeşitleri, birçok baharat ve sebzenin birleştirilmesiyle hazırlanan karışımlara sos denir. Yemekler için farklı lezzetlerde ve çok sayıda soslar yapılmak...
Devamını Oku

Yeşil Fasulye Çeşitleri

Fasulye çeşitleri, Oldukça yüksek besin değeri ile enerji deposu olan fasulye yaz kış demeden tüketilmesi mümkün olan bir besindir. İçerdiği yüksek protein d...
Devamını Oku

Silah Çeşitleri

Silah çeşitleri, aslında oldukça fazla olmaktadır. Silah hem savunma amacı ile hem de av vb. Hobiler için kullanılan aletlerdir. Geçmişte silah olarak daha ç...
Devamını Oku

Ağda Çeşitleri

Ağda Çeşitleri; Kadınların vücut kıllarının temizlenmesi için kullandığı malzemedir ağda. Ağda yerine jilet ya da lazer yöntemleri de vardır. Fakat jilet pra...
Devamını Oku

Marul Çeşitleri

Marul çeşitleri, her türlü toprakta kolaylıkla yetişebilen bir sebze olan marul salataların vazgeçilmez ana maddesidir. 2-3 ay gibi kısa sürede açık veya kap...
Devamını Oku

Kuru Fasulye Çeşitleri

Kuru Fasulye Çeşitleri, Kuru fasulye Türk mutfağının asırlardır vazgeçemediği gibi herkesin sevdiği bir yemektir. Besleyici değeri bakımından çok zengin...
Devamını Oku

Kültür Çeşitleri

Kültür Çeşitleri, Kültür; İnsan türüne özgü olan bilgi, inanç ve davranışlar bütünü ve bu bütünlerin parçası olan maddi nesneler olarak tanımlanır. Sözlük an...
Devamını Oku

Bant Çeşitleri

Bant çeşitleri, sağlık alanında kullanılan bantlardan tutunda, evlerde, ofislerde ya da paketleme yapılan yerlerde bulunmaktadır. İlerleyen teknoloji ve orta...
Devamını Oku

Mısır Çeşitleri

Mısır çeşitleri: Ülkemizde birçok bölgede yetiştiriciliği yapılan mısır oldukça dayanıklı olması bakımından her tür iklim yapısına uygundur. 2 metreye kadar ...
Devamını Oku

Izgara Çeşitleri

Izgara Çeşitleri, kırmızı et, tavuk eti, balık eti gibi çeşitli et ürünlerinden ateş ile ızgara ızgara üzerinde yapılan ana yemeklerdir. Ülkemizde hemen heme...
Devamını Oku

Gaz Çeşitleri

Gaz Çeşitleri; Gaz, maddenin üç halinden olup en düzensiz olanıdır. Gaz tanecikleri arasındaki boşluk çok fazladır, tanecikleri hem öteleme hem de titreşim h...
Devamını Oku

Metal Çeşitleri

Metal çeşitleri, fiziksel ve kimyasal özelliklere dayalı olarak farklılık göstermektedir. Metallerin çoğu, sıvı benzeri hareket gösteren cıva haricinde ...
Devamını Oku

Doğru Çeşitleri

Doğru Çeşitleri, Doğru her iki tarafı da sonsuz uzanan noktalara denilmektedir. Başka bir deyişle doğru, her iki yönden sonsuza kadar giden aynı noktalar top...
Devamını Oku

Dondurma Çeşitleri

Dondurma Çeşitleri, dondurma dört mevsim herkesin en çok severek tükettiği ve özellikle yaz aylarının en vazgeçilmez muhteşem lezzete sahip olan serinletici ...
Devamını Oku

Patates Çeşitleri

Patates çeşitleri. Dünyada genelinde yaygın olarak tüketilen patates, mutfakların bir numaralı sebzesidir. Kızartması, püresi, kumpiri ile patatesi sevmeyeni...
Devamını Oku

Ses Çeşitleri

Ses çeşitleri, doğumdan itibaren var olan bir oluşumdur. Akciğerden gelen hava ses organlarının yardımı ile şekillendirilip kulağın duyabileceği titreşimler ...
Devamını Oku

Kayısı Çeşitleri

Kayısı çeşitleri, olarak bilinen 6 çeşit kayısı cinsi vardır. Kuru olarak da tüketilen kayısı bu anlamda da 2 çeşide ayrılır. Ülkemizde en fazla Malatya şehr...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Borç Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri
Sos Çeşitleri
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Silah Çeşitleri
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024