Makarna Çeşitleri

Makarna çeşitleri, oldukça fazla olmaktadır. Makarnalar yemek kültürünün vazgeçilmez elemanları olmaktadır. Özellikle İtalya'da çok fazla makarna tüketimi olmaktadır. Haliyle makarna çeşitleri de daha çok oradan yaygınlaşmış olmaktadır. Dünya genelinde kültürlerin kullandığı ne kadar makarna vardır bilinmez ancak bilinen kadarı da oldukça fazla olmaktadır.
Makarna çeşitleri sos katılarak pişirilebildiği gibi yemeklerin yanında garnitür olarak ya da direk olarak salatası yapılarak tüketilebilmektedir. Aşağıda yer alan makarna çeşitleri dünya genelinde en sık kullanılan türler olmaktadır. Burada aynı zamanda bu makarna çeşitleri ile yapabileceğiniz küçük fikirlerde bulabilirsiniz.

Genel olarak kullanılan makarna çeşitleri


Spagetti: Makarna çeşitleri içerisinde belki de en çok kullanılan makarna olmaktadır. Özellikle çocuklar bu makarnayı yemeye bayılmaktadır. Bu makarnanın özellikle bolognase ve napolitan soslu olarak tüketilmesi oldukça yaygın olmaktadır. Bolognase sos (Kıymalı), napolitan sos (Domatesli) olmaktadır. Ayrıca sos sevmeyen kişiler bu makarnayı sade olarak haşladıktan sonra süzdürüp üzerine peynir ilavesi yapabilirler. Uzun bir makarna olduğu için yerken çatalla kaşığın içine dolayıp yemek oldukça pratik olmaktadır. Üzerine permasan peyniri koymayı da unutmamak gerekir.

Penne makarna: Penne makarna İtalyanca'da kalem manasına gelmektedir. Makarnanın şekli işi boş boru şeklinde olmakta ve uçları çapraz olarak kesik vaziyettedir.
Boyu ortalama 3 cm civarında olan bir makarna çeşidi olmaktadır. Bu makarnayı daha çok Penne Arabiata olarak duymuşsunuzdur. Acılı domates sos kullanılarak yapılan bu makarnayı acısız olarak da tüketebilirsiniz. Restoran menülerinde ismi böyle geçiyor diye sadece bu şekilde hazırlanıyor algısı oluşmasın. Makarna zaten normalde sade olarak haşlanmakta ve sonradan istenilen sos içerisinde karıştırılmaktadır. Çatal ile yemesi rahat olduğu için sanırım bu şekilde tercih edilmektedir. Aynı zamanda domates sosunun içerisinde file zeytin de olabilmektedir.

Fettucini: bu makarna genel olarak restoran menülerinde karşımıza çıkmaktadır. Yani evlerde çok sık kullandığımız bir makarna çeşidi olmamaktadır. Şekil olarak yumak haline getirilmiş yassı makarna olmaktadır. Ortalama bizim kullandığımız erişte inceliğinde olmaktadır. Bu makarna çeşidi genellikle kremalı ve tavuklu olarak tercih edilmektedir. Ayrıca bu sosun içerisinde mantar, kuru domates ve fesleğen sos da olmaktadır. Bu sos kombinesinin dışında yine kremalı ancak tavuk yerine deniz mahsulleri kullanılarak yapılan modeli de mevcut olmaktadır. Fettucini makarnasının ilk olarak Roma'da bulunan Alfredo di Roma lokantasında yapıldığı söylenmektedir.

Fırın makarna: bu makarna çeşidi spagetti uzunluğunda olmakta ancak biraz daha kalın olmaktadır. Genellikle peşamel sos, beyaz peynir ve kaşar peyniri kullanılarak yapılan bir makarna çeşidi olmaktadır. Sos ilave edilerek diğer makarna çeşitleri gibi tüketildiği pek görülmemektedir.

Lazanya: bu markana yaprak şeklinde olmaktadır. Makarnanın kenarları hafif tırtıklı bir yapıya sahiptir. Bu lazanya yaprakları hazır olarak satılmaktadır. Evde ben kendim makarna yaparım diyorsanız başarılar dilerim. Makarna çeşitlerinden lazanya yaprakları suda haşlanma sureti ile bir kaba dizilir. İlk kat konduktan sonra araya kıyma sos ilave edilir ve tekrar bir kat daha dizilir. Bütün yapraklar bittikten sonra üzerine peşamel sos dökülerek fırına verilir ve afiyetle yenir. Evlerinizde mutlaka denemenizi tavsiye edeceğim makarna çeşitlerinden biri olmaktadır.

Fusilli (Burgu makarna): Yine evlerde çok sık olarak kullandığımız makarna çeşitlerinden biri olmaktadır. Bu makarna kıymalı, domates soslu, kremalı ya da sade olarak tercih edilen bir türdür. Sanırım burgu burgu görüntüsünde kaynaklanmaktadır. Burgu makarna aynı zamanda file zeytin, mısır, salatalık ve maydanoz ilave edilerek salata halinde de tüketilebilmektedir. Ben genelde bu şekilde tercih etmekteyim. Hatta süzme yoğurt ile de çok güzel olmaktadır.

Kelebek makarna: Kelebek makarna benim yine meze türü olarak tercih ettiğim makarna çeşitlerinden biri olmaktadır. Bunun sebebi kelebek şeklinin masada daha dekoratif bir hava estirmesinden olabilmektedir. Kelebek makarnanın İtalanca'sı Farfalle olarak geçmektedir. Genelde evlerde domates soslu olarak tüketilen bir makarna çeşidi olmaktadır.

Midye makarna: Makarna çeşitleri içerisinde en hoş görünen türlerden biri olmaktadır. Salyangoz kabuğu andıran görüntüsü bulunmakta olan bu makarna çeşidi içi kıyma doldurularak çok lezzetli hale gelmektedir. Annelerimiz zaten en çok bu şekilde yapmaktadır. Kıymalı içli olarak hazırlamanın dışında makarna salatası olarak da yapabilirsiniz.

Tel şehriye: Evet arkadaşlar tel şehriye de bir makarna çeşidi olmaktadır. Ancak boyutlarından dolayı pilavlarda ve çorbalarda kullanılan bir çeşit olmaktadır. Ancak pirinç pilavında oldukça lezzetli olmaktadır.

Genel olarak kullandığımız makarna çeşitleri bu kadar olmaktadır. Burada sayamadığımız daha birçok makarna çeşidi bulunmaktadır. Ancak ortak soslar kullanıldığı için yazma gereği duymadım. Umarım bu makarna çeşitleri ile lezzetli tarifler yaparsınız.
21.01.2024 22:12:15
Makarna Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Makarna Çeşitleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Makarna Çeşitleri"
Öğrenci evinin en fazla tüketilen yemeklerinde başta olan makarnayı çok seviyorum. Ama artık farklı makarnalar yemek istiyorum. Makarna çeşitleri nelerdir? Hangi çeşit makarnalar sade ve hangi makarnalar ise özel soslarla lezzetlendirilerek yenilir?
Katip . 03.11.2018 15:56:53

Borç Çeşitleri

Borç Çeşitleri, Yapılan alışveriş sonucu ortaya çıkan vereceğin ödemesinin belli bir süreliğine ve şartlara göre ertelenmesiyle ortaya çıkan ya da geçic...
Devamını Oku

Bulmaca Çeşitleri

Bulmaca Çeşitleri; Hem gazetelerde hem de dergilerde bulunan farklı farklı çeşitleri olan ve bulunması istenen şeyi zihin ile düşündürerek bulmayı amaçlayan ...
Devamını Oku

Sos Çeşitleri

Sos çeşitleri, birçok baharat ve sebzenin birleştirilmesiyle hazırlanan karışımlara sos denir. Yemekler için farklı lezzetlerde ve çok sayıda soslar yapılmak...
Devamını Oku

Yeşil Fasulye Çeşitleri

Fasulye çeşitleri, Oldukça yüksek besin değeri ile enerji deposu olan fasulye yaz kış demeden tüketilmesi mümkün olan bir besindir. İçerdiği yüksek protein d...
Devamını Oku

Silah Çeşitleri

Silah çeşitleri, aslında oldukça fazla olmaktadır. Silah hem savunma amacı ile hem de av vb. Hobiler için kullanılan aletlerdir. Geçmişte silah olarak daha ç...
Devamını Oku

Ağda Çeşitleri

Ağda Çeşitleri; Kadınların vücut kıllarının temizlenmesi için kullandığı malzemedir ağda. Ağda yerine jilet ya da lazer yöntemleri de vardır. Fakat jilet pra...
Devamını Oku

Marul Çeşitleri

Marul çeşitleri, her türlü toprakta kolaylıkla yetişebilen bir sebze olan marul salataların vazgeçilmez ana maddesidir. 2-3 ay gibi kısa sürede açık veya kap...
Devamını Oku

Kuru Fasulye Çeşitleri

Kuru Fasulye Çeşitleri, Kuru fasulye Türk mutfağının asırlardır vazgeçemediği gibi herkesin sevdiği bir yemektir. Besleyici değeri bakımından çok zengin...
Devamını Oku

Kültür Çeşitleri

Kültür Çeşitleri, Kültür; İnsan türüne özgü olan bilgi, inanç ve davranışlar bütünü ve bu bütünlerin parçası olan maddi nesneler olarak tanımlanır. Sözlük an...
Devamını Oku

Bant Çeşitleri

Bant çeşitleri, sağlık alanında kullanılan bantlardan tutunda, evlerde, ofislerde ya da paketleme yapılan yerlerde bulunmaktadır. İlerleyen teknoloji ve orta...
Devamını Oku

Mısır Çeşitleri

Mısır çeşitleri: Ülkemizde birçok bölgede yetiştiriciliği yapılan mısır oldukça dayanıklı olması bakımından her tür iklim yapısına uygundur. 2 metreye kadar ...
Devamını Oku

Izgara Çeşitleri

Izgara Çeşitleri, kırmızı et, tavuk eti, balık eti gibi çeşitli et ürünlerinden ateş ile ızgara ızgara üzerinde yapılan ana yemeklerdir. Ülkemizde hemen heme...
Devamını Oku

Gaz Çeşitleri

Gaz Çeşitleri; Gaz, maddenin üç halinden olup en düzensiz olanıdır. Gaz tanecikleri arasındaki boşluk çok fazladır, tanecikleri hem öteleme hem de titreşim h...
Devamını Oku

Metal Çeşitleri

Metal çeşitleri, fiziksel ve kimyasal özelliklere dayalı olarak farklılık göstermektedir. Metallerin çoğu, sıvı benzeri hareket gösteren cıva haricinde ...
Devamını Oku

Doğru Çeşitleri

Doğru Çeşitleri, Doğru her iki tarafı da sonsuz uzanan noktalara denilmektedir. Başka bir deyişle doğru, her iki yönden sonsuza kadar giden aynı noktalar top...
Devamını Oku

Dondurma Çeşitleri

Dondurma Çeşitleri, dondurma dört mevsim herkesin en çok severek tükettiği ve özellikle yaz aylarının en vazgeçilmez muhteşem lezzete sahip olan serinletici ...
Devamını Oku

Patates Çeşitleri

Patates çeşitleri. Dünyada genelinde yaygın olarak tüketilen patates, mutfakların bir numaralı sebzesidir. Kızartması, püresi, kumpiri ile patatesi sevmeyeni...
Devamını Oku

Ses Çeşitleri

Ses çeşitleri, doğumdan itibaren var olan bir oluşumdur. Akciğerden gelen hava ses organlarının yardımı ile şekillendirilip kulağın duyabileceği titreşimler ...
Devamını Oku

Kayısı Çeşitleri

Kayısı çeşitleri, olarak bilinen 6 çeşit kayısı cinsi vardır. Kuru olarak da tüketilen kayısı bu anlamda da 2 çeşide ayrılır. Ülkemizde en fazla Malatya şehr...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Borç Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri
Sos Çeşitleri
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Silah Çeşitleri
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024