Mangal Çeşitleri

Mangal çeşitleri ve mangal bir şey pişirmeye yarayan saç ve bakır veya alüminyum maddesinden yapılan üstü açık ve dört ayaklı olan bir ocak ya da korluktur. Günümüzde mangal adını barbekü olarak değiştirmiş iki üç katlı villaların havuzlu bahçelerinde zengin insanlar tarafından yapılan bir çeşit etkinliktir. Yaz aylarında gelince genellikle bütün insanların açık havalarda yaptığı ailece yapılan güzel bir etkinliktir Mangal piknikte babaların tatil günlerinde göl veya bir çimlerin bolca bulunduğu bir yerde birçok farklı etlerin pişirildiği bir ortamdır.
Seçtiğiniz mangal çeşidi hafif olması itibariyle her türlü yere daima yanınızda götürebileceğiniz bir demir parçasıdır.

Mangalda çeşitleri ve mangal seçimi nasıl olmalıdır?


Mangal çeşitlerine bakarken demirinin döküm olmasına dikkat ediniz Çünkü döküm çelikten çok daha iyi ısınır. Mangal yapmaya karar verdiğinizde öncelikle iyi ve kaliteli bir kömür bulmanız gerekir. Piyasalarda yerli ve ithal olmak üzere iki çeşit kömür bulunmaktadır. Ancak size tavsiye edebileceğim çelik denilen yerli bir kömürü almanız bu kömür fazla kalın olmamakla beraber rengi parlak ve genelde ağırdır. Bu kömürü yaktığınız zaman uzun süre dayanır ve bu kömürle pişirilen etler ve sucuklar daha lezzetli olur Özellikle biftekler kalın olduğundan dolayı onları pişirmek için yüksek ısıya ihtiyacınız vardır. Ancak unutulmaması gereken bir nokta var ki etler harlı ve yüksek ateş istemez hem yüksek ateş seçmiş olduğunuz mangal çeşidininizi yıpratır.

Mangal yakarken çalı çırpının etlere verdiği aroma


Mangal yakarken kömürü yaktıktan sonra bir miktar çalı çırpı toplayarak ateşin harlanmasını sağlayabilirsiniz ve meşe ağacından bir iki dal kırarak bu ateşe atarsanız etlerinize farklı bir aroma katarsınız Örneğin kiraz ağacı dalları eti kırmızı yaparken armut ağacı ve elma ağacı ete harika bir koku verir. Bunlar aklınınızın bir köşesinde ipucu olarak kalsın diye sizlere anlatma ihtiyacı duydum Mangalın içerisinde ateş yakarken rüzgârıda hesaba katarak mangalınızın ağzını rüzgârın geldiği yöne doğru çevirin ve ardından plastik yelpazelerle bir miktar yelleyiniz. Daha sonra etleri pişirmeye başlarken tam ters yöne mangalı çevirerek rüzgârdan korumalısınız. Böylece hem küllerin havalanarak etleri kirletmesini hem de ateşinizin ısısını korumuş olursunuz.

Mangal çeşitlerinde ateş yakarken ve etin nasıl yapılır?


Seçmiş olduğunuz mangal çeşitleri etlerin iyi pişmesinde oldukça önemli rol alır. Mangal yapmaya karar verdiğiniz zaman bir gün öncesinde etlerinizi terbiye etmeniz gerekir. Terbiye edilen etlerin daha lezzetli olduğunu bilmeyeniniz yoktur. Etlerin terbiyesi için bir miktar yoğurt suyu ile bir miktar zeytinyağı kekik pul biber ve karabiber alınarak bunların hepsi karıştırılır ve bu karışımın içerisine etleri ekleyerek bir müddet daha karıştırılır. Dileyenler bu karışımın içerisine az bir salça ve sarımsak veya soğan rendeleyerek etleri güzelce harmanlayarak buzdolabına atılır. Unutulmaması gereken bir nokta kesinlikle eti terbiye ederken tuz konulmamalıdır. Çünkü tuzlanan etler sertleşir ve istenilen kıvamda pişmez. Ancak etler pişirilmeye 10 dakika kala güzelce tuzlanır. Karamelize et sevenler bu karışımın içerisine birazcık şeker serpiştirebilir. Mangalda pişirilecek olan balık sucuk, köfte, tavuk, kırmızı et ve şiş kebabı bu saydığım ürünlerin hepsi terbiye edilen cinstendir.

Mangalda etlerin pişirilme yontemi nasıl olmalıdır?

Mangalda köfte türü ürünler pişirirken dikkat etmeniz gereken bir nokta köfteler ne kadar çok çevirilirse lezzeti o kadar iyi olur. Ancak bu çevirme dengeli bir şekilde olmalı bir taraf çok pişirilip diğer taraf az pişirilmemelidir. Köfteler pişirilirken çok fazla kurutulmamalı hafif sulu olmalıdır. Bunun için köftelerinizi yatsı ve küçük şekilde yapmaya özen göstermelisiniz. Bir de tavuk kanatlarının uçları ince olduğundan mangalda sık çevrilmelidir. Yoksa yanabilir. Bir de şunu hatırlatmalıyım asla çok yanmış etleri yemeğiniz çünkü yanan etler kanserojen madde üretmektedir.
21.01.2024 12:12:16
Mangal Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Mangal Çeşitleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Mangal Çeşitleri"
Kalabalık bir aileyiz ve düzenli olarak mangala gidiyoruz. Sürekli olarak mangalın azizliğine uğrayarak; Ya mangalı yakıyoruz ya da mangal küçük diye sıcak mangal elde edemiyoruz. Acaba hangi mangal çeşidini satın alırsam hem sıcak hem de geniş bir mangal alırım? İhtiyacıma cevap verecek bir mangal çeşidi bulunmakta mı?
Nihat . 06.10.2018 17:41:40

Borç Çeşitleri

Borç Çeşitleri, Yapılan alışveriş sonucu ortaya çıkan vereceğin ödemesinin belli bir süreliğine ve şartlara göre ertelenmesiyle ortaya çıkan ya da geçic...
Devamını Oku

Bulmaca Çeşitleri

Bulmaca Çeşitleri; Hem gazetelerde hem de dergilerde bulunan farklı farklı çeşitleri olan ve bulunması istenen şeyi zihin ile düşündürerek bulmayı amaçlayan ...
Devamını Oku

Sos Çeşitleri

Sos çeşitleri, birçok baharat ve sebzenin birleştirilmesiyle hazırlanan karışımlara sos denir. Yemekler için farklı lezzetlerde ve çok sayıda soslar yapılmak...
Devamını Oku

Yeşil Fasulye Çeşitleri

Fasulye çeşitleri, Oldukça yüksek besin değeri ile enerji deposu olan fasulye yaz kış demeden tüketilmesi mümkün olan bir besindir. İçerdiği yüksek protein d...
Devamını Oku

Silah Çeşitleri

Silah çeşitleri, aslında oldukça fazla olmaktadır. Silah hem savunma amacı ile hem de av vb. Hobiler için kullanılan aletlerdir. Geçmişte silah olarak daha ç...
Devamını Oku

Ağda Çeşitleri

Ağda Çeşitleri; Kadınların vücut kıllarının temizlenmesi için kullandığı malzemedir ağda. Ağda yerine jilet ya da lazer yöntemleri de vardır. Fakat jilet pra...
Devamını Oku

Marul Çeşitleri

Marul çeşitleri, her türlü toprakta kolaylıkla yetişebilen bir sebze olan marul salataların vazgeçilmez ana maddesidir. 2-3 ay gibi kısa sürede açık veya kap...
Devamını Oku

Kuru Fasulye Çeşitleri

Kuru Fasulye Çeşitleri, Kuru fasulye Türk mutfağının asırlardır vazgeçemediği gibi herkesin sevdiği bir yemektir. Besleyici değeri bakımından çok zengin...
Devamını Oku

Kültür Çeşitleri

Kültür Çeşitleri, Kültür; İnsan türüne özgü olan bilgi, inanç ve davranışlar bütünü ve bu bütünlerin parçası olan maddi nesneler olarak tanımlanır. Sözlük an...
Devamını Oku

Bant Çeşitleri

Bant çeşitleri, sağlık alanında kullanılan bantlardan tutunda, evlerde, ofislerde ya da paketleme yapılan yerlerde bulunmaktadır. İlerleyen teknoloji ve orta...
Devamını Oku

Mısır Çeşitleri

Mısır çeşitleri: Ülkemizde birçok bölgede yetiştiriciliği yapılan mısır oldukça dayanıklı olması bakımından her tür iklim yapısına uygundur. 2 metreye kadar ...
Devamını Oku

Izgara Çeşitleri

Izgara Çeşitleri, kırmızı et, tavuk eti, balık eti gibi çeşitli et ürünlerinden ateş ile ızgara ızgara üzerinde yapılan ana yemeklerdir. Ülkemizde hemen heme...
Devamını Oku

Gaz Çeşitleri

Gaz Çeşitleri; Gaz, maddenin üç halinden olup en düzensiz olanıdır. Gaz tanecikleri arasındaki boşluk çok fazladır, tanecikleri hem öteleme hem de titreşim h...
Devamını Oku

Metal Çeşitleri

Metal çeşitleri, fiziksel ve kimyasal özelliklere dayalı olarak farklılık göstermektedir. Metallerin çoğu, sıvı benzeri hareket gösteren cıva haricinde ...
Devamını Oku

Doğru Çeşitleri

Doğru Çeşitleri, Doğru her iki tarafı da sonsuz uzanan noktalara denilmektedir. Başka bir deyişle doğru, her iki yönden sonsuza kadar giden aynı noktalar top...
Devamını Oku

Dondurma Çeşitleri

Dondurma Çeşitleri, dondurma dört mevsim herkesin en çok severek tükettiği ve özellikle yaz aylarının en vazgeçilmez muhteşem lezzete sahip olan serinletici ...
Devamını Oku

Patates Çeşitleri

Patates çeşitleri. Dünyada genelinde yaygın olarak tüketilen patates, mutfakların bir numaralı sebzesidir. Kızartması, püresi, kumpiri ile patatesi sevmeyeni...
Devamını Oku

Ses Çeşitleri

Ses çeşitleri, doğumdan itibaren var olan bir oluşumdur. Akciğerden gelen hava ses organlarının yardımı ile şekillendirilip kulağın duyabileceği titreşimler ...
Devamını Oku

Kayısı Çeşitleri

Kayısı çeşitleri, olarak bilinen 6 çeşit kayısı cinsi vardır. Kuru olarak da tüketilen kayısı bu anlamda da 2 çeşide ayrılır. Ülkemizde en fazla Malatya şehr...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Borç Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri
Sos Çeşitleri
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Silah Çeşitleri
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024