Mantar Çeşitleri

Mantar çeşitleri hayvan ve bitki gurubuna dahil olmayan, kendine has bir gruptur. Hareket edemeyişleri onları hayvan grubundan çıkarırken, klorofillerinin olmayışı ise bitki olmadıklarını gösterir. Üremelerini sporlarla ya da tomurcuklanma ile yaparlar. Hayatta kalabilmek için ihtiyaç duydukları besin maddelerini dışarıdan alan canlılardır. Mantarlar için sabit bir şekil söz konusu değildir.
Mantarlar mayalanma işleminde çok eskiden beri kullanılmıştır. Nemli ortamlarda geliştikleri için genellikle yağmur yağdıktan sonra daha fazla görülürler. Fırıncılıkta, alkollü içki yapımında, bazı ilaç sanayinde ve bazı peynir türlerinin yapımında kullanıldığı bilinmektedir.

Mantar çeşitleri nelerdir?


Şapkalı mantarlar; kökü olmayan şemsiyeye benzeyen tepe kısımları yüzünden bu isimle bilinirler. Üremelerini özel bir yapıları vardır, rüzgârlar sayesinde çevreye dağılırlar. Gelişmelerinin önemli kısmını toprağın altında gerçekleştirdikleri için uzun süre fark edilemezler. Diğer mantarlar gibi bu mantar çeşidi de nemli, yağmurlu havada hızlı bir şekilde çoğalır. Genellikle yağmur sonrası ormanlarda ve bahçelerde görülür. İlk başlarda mercimek tanesi kadardır ancak 5 gün gibi kısa bir sürede iyice gelişip büyürler. Bu mantarlar bulundukları ortamlardaki çürümüş bitki ve canlı artıkları ile beslenirler. Şapkalı mantarların besin değerleri çok yüksektir. Zehirli türlerinin olduğu unutulmamalıdır.

Küf mantarları; gözle görülmeyecek kadar küçük, çok hücreli canlılardır.
Yapıları küçük borucuklardan meydana gelir. Uygun ortam bulduklarında eşeysiz olarak çoğalıp kısa sürede yayılırlar. Organik artıkları çürüterek kendilerine besin olarak kullanıp yaşarlar. Açık kalmış yiyeceklerin üzerinde oluşur. Peynir, ekmek, salça gibi gıdalarda, uygun koşulları bulduklarında onları çürüterek üzerilerinde beyaz veya renkli tabakalar oluştururlar. Çok hızlı çoğalarak yiyeceklerin üzerini kaplarlar. Banyolarda, ıslak kalan çamaşırlarda, bodrumlarda çok fazla görülmesinin nedeni bu mantarların nemli, sıcak ve karanlık mekanları çok sevmelerinden kaynaklanır. Çok çeşitlidir. Ancak hepsi hastalık yapmaz bazı çeşitleri alerjiye neden olabilir. Bu tür küf mantarları genellikle sonbahar zamanında solunum yoluyla alınarak alerjik astıma, alerjik nezleye neden olabilirler.

Maya mantarları; hayvan dokularında, insan vücudunda, sulu bütün ortamlarda yaşayabilen mantarlardır. İnsan vücudunda nemli bölgelerde çok görülür. Genellikle bebek popsunda, aşırı kilolu olanlarda, su ile çok fazla uğraşanlarda, hamilelerde, bahçe işleriyle uğraşanlarda, aşırı terleyenler de ve antibiyotik kullanan bazı kişilerde maya mantarları daha fazla görülür. Eşeyli ve eşeysiz üreyebilir. Bazıları meyvelerin bitki öz suyunda bazıları toprakta ve böceklerde bulunurlar. İnsan vücudunda bulunduğu zaman bulunduğu bölgede kızarıklık, kaşıntı, pullanmalar ve akıntılar yaparak kendini belli ederler. Birtakım gıdaların mayalanmasında kullanılır. Şarap gibi bira gibi alkollü içeceklerin yapımı, hamur mayalama, peynir yapımı bu gıdaların başında yer alır.

Enfeksiyon yaratan mantarlar; deri yoluyla, solunum yoluyla insan vücuduna yerleşerek hızla çoğalıp hastalık yapan mantarlardır. Enfeksiyon mantarları uygun ortamı bulduklarında faaliyete geçip hastalığa sebep olurlar, hatta hayati tehlike yaratacak boyutlara ulaşabilirler. Enfeksiyon yaratan mantar, insan vücuduna bulaştığı zaman içiçe geçen halkalar halinde su dolu kabartılar şeklinde görülür. Mantarlar oldukça bulaşıcı hastalıklardır. Cilt kuru tutularak, çoraplar, iç çamaşırları her gün değiştirilerek, kişisel temizlik kurallarına uyarak basit tedbirlerle korunmak mümkündür. Bu nedenle spor tesislerinde, havuzlarda, hamamlarda, okullarda, toplu spor yapılan salonlarda, abdest hanelerde, bulaşması oldukça kolaydır. Böyle bir durumla karşı karşıya kalındığında muhakkak bir dermatoloğa gidilmelidir.

Enfeksiyon yaratan mantar çeşitleri

  • İnterdigital tip; bu tip mantar hastalıkları, özellikle el ve ayak parmak aralarında görülür. Tedavi edilmeyip ilerlerse yaraların açılmasına neden olarak başka bakteriyel hastalıkların oluşmasına zemin hazırlar.
  • Kronik hiperkeratotik; tip genellikle ayak topuklarında ince beyaz çizgiler şeklinde görülür.
  • Veziküler tip; küçük küçük kabarcıklar olarak görülür bu kabarcıkları içleri suludur eğer patlarsa yaraların açılmasına neden olur. Bu tip mantarlar temasla çok çabuk bulaşırlar.
Kültür mantarları çok zengin protein kaynağı olan ve kontrollü yetiştirildiği için zehirleme tehlikesi olmayan mantar çeşitleri arasındadır. Son zamanlarda üretimi oldukça artmıştır. Özel tahta kaplara çürümüş bitki atıkları ile gübre hazırlanarak doldurulur ve nemli ortam sağlanarak 18-20 derece sıcaklığında buğulama yöntemiyle yetiştirilir. Kapların üzeri gazete kâğıtlarıyla kapatılıp gazete kâğıtlarının sürekli nemli kalması sağlanır. Direk sulanmaz birkaç gün sonra iğne gibi mantarlar çıkmaya başlar yeterli büyüklüğe ulaştığında toplanır kültür mantarları kendi ortamında yetişmeyen uygun şartlar sağlanarak kontrollü bir şekilde yetiştirilen mantarlardır.
19.01.2024 22:17:34
Mantar Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Mantar Çeşitleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Mantar Çeşitleri"
İyi günler arkadaşlar, benim çocuğum 2 yıl önce ciğerlerinde iltihap şikayetiyle hastane de 20 gün yattı.Doktorlar bize yakın zamanda mantar yiyip yemediğini sordular. Mantardan zehirlenebileceğini söylediler.Zehirli mantarlar insana zarar verebiliyor.Bunun için mantarlar kaç çeşittir? Zehirli mantarları yararlı mantarlardan nasıl ayırt edebiliriz? Sağlıklı mantar çeşidi hangisidir? Yardımcı olursanız sevinirim.
hayriye . 02.11.2018 10:02:52

Borç Çeşitleri

Borç Çeşitleri, Yapılan alışveriş sonucu ortaya çıkan vereceğin ödemesinin belli bir süreliğine ve şartlara göre ertelenmesiyle ortaya çıkan ya da geçic...
Devamını Oku

Bulmaca Çeşitleri

Bulmaca Çeşitleri; Hem gazetelerde hem de dergilerde bulunan farklı farklı çeşitleri olan ve bulunması istenen şeyi zihin ile düşündürerek bulmayı amaçlayan ...
Devamını Oku

Sos Çeşitleri

Sos çeşitleri, birçok baharat ve sebzenin birleştirilmesiyle hazırlanan karışımlara sos denir. Yemekler için farklı lezzetlerde ve çok sayıda soslar yapılmak...
Devamını Oku

Yeşil Fasulye Çeşitleri

Fasulye çeşitleri, Oldukça yüksek besin değeri ile enerji deposu olan fasulye yaz kış demeden tüketilmesi mümkün olan bir besindir. İçerdiği yüksek protein d...
Devamını Oku

Silah Çeşitleri

Silah çeşitleri, aslında oldukça fazla olmaktadır. Silah hem savunma amacı ile hem de av vb. Hobiler için kullanılan aletlerdir. Geçmişte silah olarak daha ç...
Devamını Oku

Ağda Çeşitleri

Ağda Çeşitleri; Kadınların vücut kıllarının temizlenmesi için kullandığı malzemedir ağda. Ağda yerine jilet ya da lazer yöntemleri de vardır. Fakat jilet pra...
Devamını Oku

Marul Çeşitleri

Marul çeşitleri, her türlü toprakta kolaylıkla yetişebilen bir sebze olan marul salataların vazgeçilmez ana maddesidir. 2-3 ay gibi kısa sürede açık veya kap...
Devamını Oku

Kuru Fasulye Çeşitleri

Kuru Fasulye Çeşitleri, Kuru fasulye Türk mutfağının asırlardır vazgeçemediği gibi herkesin sevdiği bir yemektir. Besleyici değeri bakımından çok zengin...
Devamını Oku

Kültür Çeşitleri

Kültür Çeşitleri, Kültür; İnsan türüne özgü olan bilgi, inanç ve davranışlar bütünü ve bu bütünlerin parçası olan maddi nesneler olarak tanımlanır. Sözlük an...
Devamını Oku

Bant Çeşitleri

Bant çeşitleri, sağlık alanında kullanılan bantlardan tutunda, evlerde, ofislerde ya da paketleme yapılan yerlerde bulunmaktadır. İlerleyen teknoloji ve orta...
Devamını Oku

Mısır Çeşitleri

Mısır çeşitleri: Ülkemizde birçok bölgede yetiştiriciliği yapılan mısır oldukça dayanıklı olması bakımından her tür iklim yapısına uygundur. 2 metreye kadar ...
Devamını Oku

Izgara Çeşitleri

Izgara Çeşitleri, kırmızı et, tavuk eti, balık eti gibi çeşitli et ürünlerinden ateş ile ızgara ızgara üzerinde yapılan ana yemeklerdir. Ülkemizde hemen heme...
Devamını Oku

Gaz Çeşitleri

Gaz Çeşitleri; Gaz, maddenin üç halinden olup en düzensiz olanıdır. Gaz tanecikleri arasındaki boşluk çok fazladır, tanecikleri hem öteleme hem de titreşim h...
Devamını Oku

Metal Çeşitleri

Metal çeşitleri, fiziksel ve kimyasal özelliklere dayalı olarak farklılık göstermektedir. Metallerin çoğu, sıvı benzeri hareket gösteren cıva haricinde ...
Devamını Oku

Doğru Çeşitleri

Doğru Çeşitleri, Doğru her iki tarafı da sonsuz uzanan noktalara denilmektedir. Başka bir deyişle doğru, her iki yönden sonsuza kadar giden aynı noktalar top...
Devamını Oku

Dondurma Çeşitleri

Dondurma Çeşitleri, dondurma dört mevsim herkesin en çok severek tükettiği ve özellikle yaz aylarının en vazgeçilmez muhteşem lezzete sahip olan serinletici ...
Devamını Oku

Patates Çeşitleri

Patates çeşitleri. Dünyada genelinde yaygın olarak tüketilen patates, mutfakların bir numaralı sebzesidir. Kızartması, püresi, kumpiri ile patatesi sevmeyeni...
Devamını Oku

Ses Çeşitleri

Ses çeşitleri, doğumdan itibaren var olan bir oluşumdur. Akciğerden gelen hava ses organlarının yardımı ile şekillendirilip kulağın duyabileceği titreşimler ...
Devamını Oku

Kayısı Çeşitleri

Kayısı çeşitleri, olarak bilinen 6 çeşit kayısı cinsi vardır. Kuru olarak da tüketilen kayısı bu anlamda da 2 çeşide ayrılır. Ülkemizde en fazla Malatya şehr...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Borç Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri
Sos Çeşitleri
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Silah Çeşitleri
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024