Pekmez Çeşitleri

Pekmez çeşitleri, Pekmez Anadolu'ya özgü, akışkan bir besindir. Pekmez değişik şekillerde ve farklı ürünler kullanılarak hazırlanır. Bazı tatlı meyvelerin ezilerek, kaynatılmasıyla üretilir. Pekmezin yapım aşaması zahmetli olup, hiçbir katkı maddesi kullanılmamaktadır. Kullanılan besinin bütün vitamin ve minerallerini içermektedir. Yapılan pekmez çeşitlerinin arasında en tatlı olanı üzüm pekmezidir.
Besin değeri oldukça yüksek olan pekmezin, hastalıklara karşı vücut direncini arttırıcı etkiye sahiptir. Bunun yanında sindirim sisteminde parçalanmadan kana karıştığı için, kan yapıcı özelliği de bulunmaktadır. Pekmezin rengi de kıvamı da koyudur. Bunun sebebi, kaynatma işlemi esnasında kestirilen şıranın içerisindeki şekerlerin karamelize olmasıyla koyu renk ve kıvam almasıdır. Pekmez, yapım aşamasında bir defa kaynatılması gerekir.

Pekmez çeşitleri


Keçiboynuzu (Harnup) pekmezi: Keçiboynuzundan elde edilen bu pekmez, en faydalı pekmezlerden biridir. Akdeniz ve Ege bölgesine özgü bir pekmez türüdür. İçeriğinde yüksek oranda magnezyum, fosfor, kalsiyum, sodyum, potasyum, demir, çinko, bakır vb. Mineralleri içermektedir. Ayrıca A, B, B2, B3, D vitaminleri de içermektedir. Keçiboynuzu pekmezi, özellikle nefes darlığına karşı oldukça etkilidir. Bunun yanında tansiyon dengelemede, kolesterol düşürülmesinde faydalı olmaktadır. Ayrıca kalp, diş, kemik yapısını güçlendirici etkisi bulunmaktadır.

Üzüm pekmezi: Üzümden yapılan bu pekmezin en büyük özelliği, kan yapıcı ve vücuda enerji vermesidir.
Bunların yanında damar sertliğine, böbrek, bağırsak, mideye iyi gelerek, kan dolaşımını kolaylaştırmaktadır. Hamilelikte tüketilen üzüm pekmezi, anne adayları ve bebek gelişimi açısından oldukça fayda sağlamaktadır.

Dut pekmezi: Duttan yapılan bu pekmezin, acımsı bir tadı vardır. Dut pekmezinin faydaları şöyledir; akciğerde gelişen lekeler, bronşit, mide rahatsızlıkları, astım ve ağızda çıkan pamukçuk rahatsızlığında oldukça etkilidir. Bunların yanında vücuda enerji vererek, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.

Andız (Ardıç) pekmezi: Andız ağacının meyvelerinden elde edilmektedir. Değişik bir tadı olan andız pekmezinin tadı acımsıdır. Andız pekmezi egzama, öksürük, bronşit, sarılık, kaşıntı gibi rahatsızlıklarda fayda sağlamaktadır. Ayrıca akciğer ve karaciğere yararlı olan bu pekmezin kan yapıcı özelliği bulunmaktadır.

Pancar pekmezi: Şeker pancarı köklerinden elde edilmektedir. 7-8 saat kaynama sonucunda macun kıvamına gelmektedir. Diğer pekmezler de olduğu gibi sağlığa birçok faydası bulunmaktadır.
21.01.2024 11:22:27
Pekmez Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Pekmez Çeşitleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Pekmez Çeşitleri"
İncir pekmezi yapmayı düşünüyorum. Eşim yaklaşık 5 kilo kadar incir almıştı. Ancak birçoğu ezildiği için içerisinde güzel olanları yedik. Diğer kalanları ise telef olmasınlar diye pekmez yapmaya karar verdim. Ancak daha öncesinde hiç incir pekmezi yapmadım. Böyle bir pekmez var mı? Varsa nasıl yapabilirim acaba? Bilen var mı?
Aysun . 27.10.2018 10:42:30

Borç Çeşitleri

Borç Çeşitleri, Yapılan alışveriş sonucu ortaya çıkan vereceğin ödemesinin belli bir süreliğine ve şartlara göre ertelenmesiyle ortaya çıkan ya da geçic...
Devamını Oku

Bulmaca Çeşitleri

Bulmaca Çeşitleri; Hem gazetelerde hem de dergilerde bulunan farklı farklı çeşitleri olan ve bulunması istenen şeyi zihin ile düşündürerek bulmayı amaçlayan ...
Devamını Oku

Sos Çeşitleri

Sos çeşitleri, birçok baharat ve sebzenin birleştirilmesiyle hazırlanan karışımlara sos denir. Yemekler için farklı lezzetlerde ve çok sayıda soslar yapılmak...
Devamını Oku

Yeşil Fasulye Çeşitleri

Fasulye çeşitleri, Oldukça yüksek besin değeri ile enerji deposu olan fasulye yaz kış demeden tüketilmesi mümkün olan bir besindir. İçerdiği yüksek protein d...
Devamını Oku

Silah Çeşitleri

Silah çeşitleri, aslında oldukça fazla olmaktadır. Silah hem savunma amacı ile hem de av vb. Hobiler için kullanılan aletlerdir. Geçmişte silah olarak daha ç...
Devamını Oku

Ağda Çeşitleri

Ağda Çeşitleri; Kadınların vücut kıllarının temizlenmesi için kullandığı malzemedir ağda. Ağda yerine jilet ya da lazer yöntemleri de vardır. Fakat jilet pra...
Devamını Oku

Marul Çeşitleri

Marul çeşitleri, her türlü toprakta kolaylıkla yetişebilen bir sebze olan marul salataların vazgeçilmez ana maddesidir. 2-3 ay gibi kısa sürede açık veya kap...
Devamını Oku

Kuru Fasulye Çeşitleri

Kuru Fasulye Çeşitleri, Kuru fasulye Türk mutfağının asırlardır vazgeçemediği gibi herkesin sevdiği bir yemektir. Besleyici değeri bakımından çok zengin...
Devamını Oku

Kültür Çeşitleri

Kültür Çeşitleri, Kültür; İnsan türüne özgü olan bilgi, inanç ve davranışlar bütünü ve bu bütünlerin parçası olan maddi nesneler olarak tanımlanır. Sözlük an...
Devamını Oku

Bant Çeşitleri

Bant çeşitleri, sağlık alanında kullanılan bantlardan tutunda, evlerde, ofislerde ya da paketleme yapılan yerlerde bulunmaktadır. İlerleyen teknoloji ve orta...
Devamını Oku

Mısır Çeşitleri

Mısır çeşitleri: Ülkemizde birçok bölgede yetiştiriciliği yapılan mısır oldukça dayanıklı olması bakımından her tür iklim yapısına uygundur. 2 metreye kadar ...
Devamını Oku

Izgara Çeşitleri

Izgara Çeşitleri, kırmızı et, tavuk eti, balık eti gibi çeşitli et ürünlerinden ateş ile ızgara ızgara üzerinde yapılan ana yemeklerdir. Ülkemizde hemen heme...
Devamını Oku

Gaz Çeşitleri

Gaz Çeşitleri; Gaz, maddenin üç halinden olup en düzensiz olanıdır. Gaz tanecikleri arasındaki boşluk çok fazladır, tanecikleri hem öteleme hem de titreşim h...
Devamını Oku

Metal Çeşitleri

Metal çeşitleri, fiziksel ve kimyasal özelliklere dayalı olarak farklılık göstermektedir. Metallerin çoğu, sıvı benzeri hareket gösteren cıva haricinde ...
Devamını Oku

Doğru Çeşitleri

Doğru Çeşitleri, Doğru her iki tarafı da sonsuz uzanan noktalara denilmektedir. Başka bir deyişle doğru, her iki yönden sonsuza kadar giden aynı noktalar top...
Devamını Oku

Dondurma Çeşitleri

Dondurma Çeşitleri, dondurma dört mevsim herkesin en çok severek tükettiği ve özellikle yaz aylarının en vazgeçilmez muhteşem lezzete sahip olan serinletici ...
Devamını Oku

Patates Çeşitleri

Patates çeşitleri. Dünyada genelinde yaygın olarak tüketilen patates, mutfakların bir numaralı sebzesidir. Kızartması, püresi, kumpiri ile patatesi sevmeyeni...
Devamını Oku

Ses Çeşitleri

Ses çeşitleri, doğumdan itibaren var olan bir oluşumdur. Akciğerden gelen hava ses organlarının yardımı ile şekillendirilip kulağın duyabileceği titreşimler ...
Devamını Oku

Kayısı Çeşitleri

Kayısı çeşitleri, olarak bilinen 6 çeşit kayısı cinsi vardır. Kuru olarak da tüketilen kayısı bu anlamda da 2 çeşide ayrılır. Ülkemizde en fazla Malatya şehr...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Borç Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri
Sos Çeşitleri
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Silah Çeşitleri
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024