Pirinç Çeşitleri

Pirinç çeşitleri, kullanılacağı yemeğe ya da pişme derecesine göre değişik şekillerde olabilmektedir. Pirinç bildiğiniz gibi en çok tüketilen yiyeceklerden bir tanesi olmaktadır. Neredeyse her ana yemeğin yanında mutlaka pirinç pilavı yapmaktayız. Hem yapması pratik olmakta hem de iç malzemesini değiştirerek değişik pilav çeşitleri ortaya çıkarabiliyoruz.
Pilavın dışında dolma içlerinde ya da bazı çorbalarda pirinç çeşitleri kullanmaktayız. Pirinç çeşitleri genel olarak aşağıdaki gibi olmaktadır.

Kırık pirinç: bu pirinç çeşidi pirincin işleme alındığı ortamda hasar gören pirinçler olmaktadır. Kırık pirinç besin değeri olarak diğer pirinç türleri ile aynı olmakta ancak kullanım alanları daha çok göz önünde olmayan yemekler üzerinde olmaktadır. Mesela dolma, tatlılar ya da çorbalar gibi. Normal pilav yapmak için genelde kullanılmamaktadır.

Uzun pirinç: bu pirinçte diğer pirinç çeşitlerine göre biraz daha uzun yapıda olmaktadır. Piştikten sonra daha iri ve muntazam bir görüntüsü olmaktadır. Genellikle pişme esnasında dağılma olmamaktadır. Artı olarak taneler birbirine yapışmamaktadır. Pilav yapmak için çok tercih edilmektedir. Ayrıca pirinç patlağı yapmak ya da buharda pilav pişirmek için uygun olmaktadır. Bu pirinç çeşidi 3 farklı dala ayrılmaktadır. Bunlar;
  • Evlerde ve restoranlarda sıklıkla kullanılan baldo pirinç olmaktadır. Bu pirinç piştikten sonra daha iri görünmektedir ve parçalanma olmamaktadır.
  • Patlamış pirinç yapımında sıklıkla kullanılan yasemin pirinç diğer alt tür olmaktadır. Baldo pirince göre daha ince ve uzun bir yapısı bulunmaktadır.
  • Kısa orta taneler şeklinde olan diğer pirinç ise daha çok nişastaya sahiptir. Daha çok risotto, paella ve sushi yapımında tercih edilmektedir. Bu tür yiyeceklerde pilav biraz daha lapa olmaktadır. Bu pirinç çeşidi de kendi içinde Arborio ve Calrose diye ikiye ayrılmaktadır.
Esmer pirinç: Pirinç çeşitleri içerisinde aslında tercih sırasında ikinci sırada yer almaktadır. Beyaz pirinç tüketimi son dönemlerde azalmaya başlamaktadır. Bu pirinç çeşidinin yalnız dış kabuğu soyulmuş durumdadır. Dezavantajı beyaz pirinçten daha geç pişmekte ve daha fazla su çekmektedir.

Yabani pirinç: bu pirinç çeşidi pirinç ailesi içerisinde yer almasa da benzerliğinden ötürü sınıf içerisinde yer almaktadır. Renk olarak siyah ya da koyu kahverengi tonda olmaktadır. Saydığımız pirinç türlerinden çok daha uzun pişmektedir ve fındık aromasında bir tadı bulunmaktadır.
21.01.2024 08:25:41
Pirinç Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Pirinç Çeşitleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Pirinç Çeşitleri"
Ege bölgesinde yaşayan biri olarak sulak arazimde esmer pirinç yetiştirmeye çalıştım. Bulunduğum bölgede daha önce benim gibi pirinç yetiştirici bulunmamaktaydı. İlk deneme sonrasında verim elde edemedim. Acaba bulunduğum bölgede benim gibi pirinç yetiştiren oldu mu? Ayrıca verim elde etmek amacıyla hangi pirinç türünü yetiştirmeliyim? Bilgilendirmeniz için şimdiden teşekkürler.
Cemal Karadayı . 05.09.2018 14:44:25

Borç Çeşitleri

Borç Çeşitleri, Yapılan alışveriş sonucu ortaya çıkan vereceğin ödemesinin belli bir süreliğine ve şartlara göre ertelenmesiyle ortaya çıkan ya da geçic...
Devamını Oku

Bulmaca Çeşitleri

Bulmaca Çeşitleri; Hem gazetelerde hem de dergilerde bulunan farklı farklı çeşitleri olan ve bulunması istenen şeyi zihin ile düşündürerek bulmayı amaçlayan ...
Devamını Oku

Sos Çeşitleri

Sos çeşitleri, birçok baharat ve sebzenin birleştirilmesiyle hazırlanan karışımlara sos denir. Yemekler için farklı lezzetlerde ve çok sayıda soslar yapılmak...
Devamını Oku

Yeşil Fasulye Çeşitleri

Fasulye çeşitleri, Oldukça yüksek besin değeri ile enerji deposu olan fasulye yaz kış demeden tüketilmesi mümkün olan bir besindir. İçerdiği yüksek protein d...
Devamını Oku

Silah Çeşitleri

Silah çeşitleri, aslında oldukça fazla olmaktadır. Silah hem savunma amacı ile hem de av vb. Hobiler için kullanılan aletlerdir. Geçmişte silah olarak daha ç...
Devamını Oku

Ağda Çeşitleri

Ağda Çeşitleri; Kadınların vücut kıllarının temizlenmesi için kullandığı malzemedir ağda. Ağda yerine jilet ya da lazer yöntemleri de vardır. Fakat jilet pra...
Devamını Oku

Marul Çeşitleri

Marul çeşitleri, her türlü toprakta kolaylıkla yetişebilen bir sebze olan marul salataların vazgeçilmez ana maddesidir. 2-3 ay gibi kısa sürede açık veya kap...
Devamını Oku

Kuru Fasulye Çeşitleri

Kuru Fasulye Çeşitleri, Kuru fasulye Türk mutfağının asırlardır vazgeçemediği gibi herkesin sevdiği bir yemektir. Besleyici değeri bakımından çok zengin...
Devamını Oku

Kültür Çeşitleri

Kültür Çeşitleri, Kültür; İnsan türüne özgü olan bilgi, inanç ve davranışlar bütünü ve bu bütünlerin parçası olan maddi nesneler olarak tanımlanır. Sözlük an...
Devamını Oku

Bant Çeşitleri

Bant çeşitleri, sağlık alanında kullanılan bantlardan tutunda, evlerde, ofislerde ya da paketleme yapılan yerlerde bulunmaktadır. İlerleyen teknoloji ve orta...
Devamını Oku

Mısır Çeşitleri

Mısır çeşitleri: Ülkemizde birçok bölgede yetiştiriciliği yapılan mısır oldukça dayanıklı olması bakımından her tür iklim yapısına uygundur. 2 metreye kadar ...
Devamını Oku

Izgara Çeşitleri

Izgara Çeşitleri, kırmızı et, tavuk eti, balık eti gibi çeşitli et ürünlerinden ateş ile ızgara ızgara üzerinde yapılan ana yemeklerdir. Ülkemizde hemen heme...
Devamını Oku

Gaz Çeşitleri

Gaz Çeşitleri; Gaz, maddenin üç halinden olup en düzensiz olanıdır. Gaz tanecikleri arasındaki boşluk çok fazladır, tanecikleri hem öteleme hem de titreşim h...
Devamını Oku

Metal Çeşitleri

Metal çeşitleri, fiziksel ve kimyasal özelliklere dayalı olarak farklılık göstermektedir. Metallerin çoğu, sıvı benzeri hareket gösteren cıva haricinde ...
Devamını Oku

Doğru Çeşitleri

Doğru Çeşitleri, Doğru her iki tarafı da sonsuz uzanan noktalara denilmektedir. Başka bir deyişle doğru, her iki yönden sonsuza kadar giden aynı noktalar top...
Devamını Oku

Dondurma Çeşitleri

Dondurma Çeşitleri, dondurma dört mevsim herkesin en çok severek tükettiği ve özellikle yaz aylarının en vazgeçilmez muhteşem lezzete sahip olan serinletici ...
Devamını Oku

Patates Çeşitleri

Patates çeşitleri. Dünyada genelinde yaygın olarak tüketilen patates, mutfakların bir numaralı sebzesidir. Kızartması, püresi, kumpiri ile patatesi sevmeyeni...
Devamını Oku

Ses Çeşitleri

Ses çeşitleri, doğumdan itibaren var olan bir oluşumdur. Akciğerden gelen hava ses organlarının yardımı ile şekillendirilip kulağın duyabileceği titreşimler ...
Devamını Oku

Kayısı Çeşitleri

Kayısı çeşitleri, olarak bilinen 6 çeşit kayısı cinsi vardır. Kuru olarak da tüketilen kayısı bu anlamda da 2 çeşide ayrılır. Ülkemizde en fazla Malatya şehr...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Borç Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri
Sos Çeşitleri
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Silah Çeşitleri
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024