Pirinç Çeşitleri
Pirinç çeşitleri, kullanılacağı yemeğe ya da pişme derecesine göre değişik şekillerde olabilmektedir. Pirinç bildiğiniz gibi en çok tüketilen yiyeceklerden bir tanesi olmaktadır. Neredeyse her ana yemeğin yanında mutlaka pirinç pilavı yapmaktayız. Hem yapması pratik olmakta hem de iç malzemesini değiştirerek değişik pilav çeşitleri ortaya çıkarabiliyoruz.
Pilavın dışında dolma içlerinde ya da bazı çorbalarda pirinç çeşitleri kullanmaktayız. Pirinç çeşitleri genel olarak aşağıdaki gibi olmaktadır.
Kırık pirinç: bu pirinç çeşidi pirincin işleme alındığı ortamda hasar gören pirinçler olmaktadır. Kırık pirinç besin değeri olarak diğer pirinç türleri ile aynı olmakta ancak kullanım alanları daha çok göz önünde olmayan yemekler üzerinde olmaktadır. Mesela dolma, tatlılar ya da çorbalar gibi. Normal pilav yapmak için genelde kullanılmamaktadır.
Uzun pirinç: bu pirinçte diğer pirinç çeşitlerine göre biraz daha uzun yapıda olmaktadır. Piştikten sonra daha iri ve muntazam bir görüntüsü olmaktadır. Genellikle pişme esnasında dağılma olmamaktadır. Artı olarak taneler birbirine yapışmamaktadır. Pilav yapmak için çok tercih edilmektedir. Ayrıca pirinç patlağı yapmak ya da buharda pilav pişirmek için uygun olmaktadır. Bu pirinç çeşidi 3 farklı dala ayrılmaktadır. Bunlar; - Evlerde ve restoranlarda sıklıkla kullanılan baldo pirinç olmaktadır. Bu pirinç piştikten sonra daha iri görünmektedir ve parçalanma olmamaktadır.
- Patlamış pirinç yapımında sıklıkla kullanılan yasemin pirinç diğer alt tür olmaktadır. Baldo pirince göre daha ince ve uzun bir yapısı bulunmaktadır.
- Kısa orta taneler şeklinde olan diğer pirinç ise daha çok nişastaya sahiptir. Daha çok risotto, paella ve sushi yapımında tercih edilmektedir. Bu tür yiyeceklerde pilav biraz daha lapa olmaktadır. Bu pirinç çeşidi de kendi içinde Arborio ve Calrose diye ikiye ayrılmaktadır.
Esmer pirinç: Pirinç çeşitleri içerisinde aslında tercih sırasında ikinci sırada yer almaktadır. Beyaz pirinç tüketimi son dönemlerde azalmaya başlamaktadır. Bu pirinç çeşidinin yalnız dış kabuğu soyulmuş durumdadır. Dezavantajı beyaz pirinçten daha geç pişmekte ve daha fazla su çekmektedir.
Yabani pirinç: bu pirinç çeşidi pirinç ailesi içerisinde yer almasa da benzerliğinden ötürü sınıf içerisinde yer almaktadır. Renk olarak siyah ya da koyu kahverengi tonda olmaktadır. Saydığımız pirinç türlerinden çok daha uzun pişmektedir ve fındık aromasında bir tadı bulunmaktadır.
21.01.2024 08:25:41
Pirinç Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|