Salata Çeşitleri

Salata çeşitleri, oldukça fazla olan yiyecek türlerinde biri olmaktadır. Özellikle yaz aylarında sofralarda salatalar hafif yiyecek olarak yerlerini almaktadır. Salata çeşitleri sade olarak tüketildiği gibi ana yemeklerin yanına garnitür olarak da konulabilmektedir. Salata dendiği zaman insanın aklına ilk olarak göbek, domates ve salatalık karışımı bir model gelmektedir.
Ancak özellikle bizim kültürümüzde salata çeşitleri oldukça fazla olmaktadır. Birçok yiyeceğin birbiri ile harmanlanması sonucunda çok fazla salata çeşidi ortaya çıkmaktadır.

Başlıca salata çeşitleri nelerdir?


Çoban salata: Mutfaklarımız klasik olarak baş tacı olan salata çeşitlerinden biri olmaktadır. Yapılması çok pratik olan bir salatadır. 3 domates, 3 salatalık, 3 biber, biraz maydanoz ve biraz ince kıyılmış soğan ilave ederek çok güzel bir çoban salata ortaya çıkarabilirsiniz. Sos olarak nar ekşisi, zeytinyağı ve limon oldukça güzel olmaktadır. Çoban salata tek olarak tüketilebileceği gibi yemeklerin yanın garnitür olarak sunulabilmektedir. Mesela pilav ya da makarna tüketmek istemediğiniz bir ana yemeğin tabağında çoban salata ilavesi yapabilirsiniz.

Ege salata: Ege salata genel olarak sade olarak tüketilmektedir. Yani bir öğlen yemeğinde hiç et tüketimi yapmak istemiyor iseniz tercih edebilirsiniz. İçerisinde göbek, siyah zeytin, beyaz peynir, domates ve mısır yer almaktadır. Sipariş ettiğini bir restoranda beyaz peyniri biraz fazla isterseniz en azında protein ihtiyacını buradan karşılayabilirsiniz.
Bu salata çeşidi evlerde nadiren tüketilmektedir. Sirke, zeytinyağı ve limon ilk sos tercihiniz olabilir.

Tavuk ya da etli salata: Hem evde hem de dışarıda bir yerlerden tercih edebileceğiniz salata çeşitlerinde biri olmaktadır. Öğlen ya da akşam yemeklerinde hafif tercih yapmak istiyor iseniz ilk tercihin olmalıdır. Tavuk eti genelde göğüs kullanılarak yapılmaktadır. Siz isterseniz but kısmından yapabilirsiniz. Butları kasapta ya da kendiniz ince doğrayarak iyice sote yapın. İçerisine kekik, pul biber, hafif hardal ilavesi yapabilirsiniz. Hardal aslında etli salata içerisinde daha güzel olmaktadır. Et olarak bonfile kullanırsanız daha hızlı pişirme şansınız olacaktır. Bonfile oldukça yumuşak ve hızlı pişen bölümlerden biri olmaktadır. Bu salata çeşidinin yapımı esnasında artı olarak soya sos kullanabilirsiniz. Ancak aklınızda olsun soya sos tuzlu olduğu için artı olarak tuz kullanmayın. Sos olarak zeytinyağı ya da bin adalar sos yeterli olacaktır.

Patlıcan salatası: Benim en çok sevdiğim salata çeşitlerinden biri olmaktadır. Patlıcan salatası için kemer patlıcan ya da bostan patlıcan kullanılabilmektedir. Közlemek için uğraşamam derseniz hazır patlıcan salatası tercih edebilirsiniz. Ancak ocakta ya da gerçek közde yapılan patlıcanın verdiği tat olmamaktadır. Bostan patlıcan daha etli olduğu için 3-4 patlıcan yeterli olmaktadır. Hatta 5 kişi tüketim yapabilir. Bu salata çeşidinde çok fazla malzeme olmamaktadır. Közlenmiş kırmızı biber ve sarımsak salatanın tamamlanması için yeterli olmaktadır. Zeytinyağı ve limon sos için yeterli olacaktır.

Ton balığı ya da füme somon salatası: Yine pilav ve makarna yemek istemiyorum dediğiniz bir öğünde tercih edebileceğiniz salata çeşitlerinde olmaktadır. Bu salata çeşidi ızgara balık tüketimi yapmak istemeyenlerin tercih ettiği bir tür olmaktadır. Hem protein ihtiyacı bir öğün için karşılanmış olmakta hem de düşük kalori alınmaktadır. Somon salata ve ton balığı salatada içerik olarak kapari çiçeği, közlenmiş biber, cherry domates ve salatalık kullanılabilmektedir. Sos genel olarak zeytinyağı ve limon olmaktadır.

Karışık tahıl salatası: bu salata çeşidi vejetaryen kişilerin genelde tercih ettiği türden olmaktadır. İçerisinde mercimek, nohut, fasulye ve barbunya yer alabildiği için genel olarak tahıl proteini tercih edilmiş olmaktadır. Tabi bu malzemeler doğranmış göbek ile harmanlanır. Sos olarak zeytinyağı, limon ya da Akdeniz sos tercih edilebilmektedir.

Gavur dağı salatası: Çok hoş olan salata çeşitlerinden olmaktadır. Bu salata çeşidi biraz çoban salata algısı oluştursa bile çok farklı olabilmektedir. İçerisinde öncelik salatalık bulunmamaktadır. İçeriği domates, yeşil biber, taze soğan, kuru soğan, maydanoz, ince dövülmüş ceviz ve nar ekşisi olmaktadır. Bütün malzemeler çok ince doğranarak harmanlanır. Tek seferde birçok malzemenin damakta oluşturduğu yeni tat muhteşem olmaktadır. Hem sade olarak hem de garnitür olarak tüketimini yapabilirsiniz.

Deniz mahsulleri salatası: bu salata çeşidinin ton balığı ve somon fümeden farkı içerisinde sote edilmiş ahtapot, kalamar, karides ve sudak balığının yer alması olmaktadır. Tam bir vitamin deposu diyebileceğim salata çeşitlerinden biri olmaktadır. Sirke ve soya sos ile çok güzel olmaktadır.
21.01.2024 22:28:26
Salata Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Salata Çeşitleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Salata Çeşitleri"
Ban salatayı çok seviyorum. Salatamız hemen hemen hiç yemek yemem. Salata çeşitleri içerisinde en güzeli ve sevdiğim ise çoban salatadır. Çoban salataya bütün lezzeti veren en güzel sos hangisidir?
Nizami . 02.11.2018 14:36:43

Borç Çeşitleri

Borç Çeşitleri, Yapılan alışveriş sonucu ortaya çıkan vereceğin ödemesinin belli bir süreliğine ve şartlara göre ertelenmesiyle ortaya çıkan ya da geçic...
Devamını Oku

Bulmaca Çeşitleri

Bulmaca Çeşitleri; Hem gazetelerde hem de dergilerde bulunan farklı farklı çeşitleri olan ve bulunması istenen şeyi zihin ile düşündürerek bulmayı amaçlayan ...
Devamını Oku

Sos Çeşitleri

Sos çeşitleri, birçok baharat ve sebzenin birleştirilmesiyle hazırlanan karışımlara sos denir. Yemekler için farklı lezzetlerde ve çok sayıda soslar yapılmak...
Devamını Oku

Yeşil Fasulye Çeşitleri

Fasulye çeşitleri, Oldukça yüksek besin değeri ile enerji deposu olan fasulye yaz kış demeden tüketilmesi mümkün olan bir besindir. İçerdiği yüksek protein d...
Devamını Oku

Silah Çeşitleri

Silah çeşitleri, aslında oldukça fazla olmaktadır. Silah hem savunma amacı ile hem de av vb. Hobiler için kullanılan aletlerdir. Geçmişte silah olarak daha ç...
Devamını Oku

Ağda Çeşitleri

Ağda Çeşitleri; Kadınların vücut kıllarının temizlenmesi için kullandığı malzemedir ağda. Ağda yerine jilet ya da lazer yöntemleri de vardır. Fakat jilet pra...
Devamını Oku

Marul Çeşitleri

Marul çeşitleri, her türlü toprakta kolaylıkla yetişebilen bir sebze olan marul salataların vazgeçilmez ana maddesidir. 2-3 ay gibi kısa sürede açık veya kap...
Devamını Oku

Kuru Fasulye Çeşitleri

Kuru Fasulye Çeşitleri, Kuru fasulye Türk mutfağının asırlardır vazgeçemediği gibi herkesin sevdiği bir yemektir. Besleyici değeri bakımından çok zengin...
Devamını Oku

Kültür Çeşitleri

Kültür Çeşitleri, Kültür; İnsan türüne özgü olan bilgi, inanç ve davranışlar bütünü ve bu bütünlerin parçası olan maddi nesneler olarak tanımlanır. Sözlük an...
Devamını Oku

Bant Çeşitleri

Bant çeşitleri, sağlık alanında kullanılan bantlardan tutunda, evlerde, ofislerde ya da paketleme yapılan yerlerde bulunmaktadır. İlerleyen teknoloji ve orta...
Devamını Oku

Mısır Çeşitleri

Mısır çeşitleri: Ülkemizde birçok bölgede yetiştiriciliği yapılan mısır oldukça dayanıklı olması bakımından her tür iklim yapısına uygundur. 2 metreye kadar ...
Devamını Oku

Izgara Çeşitleri

Izgara Çeşitleri, kırmızı et, tavuk eti, balık eti gibi çeşitli et ürünlerinden ateş ile ızgara ızgara üzerinde yapılan ana yemeklerdir. Ülkemizde hemen heme...
Devamını Oku

Gaz Çeşitleri

Gaz Çeşitleri; Gaz, maddenin üç halinden olup en düzensiz olanıdır. Gaz tanecikleri arasındaki boşluk çok fazladır, tanecikleri hem öteleme hem de titreşim h...
Devamını Oku

Metal Çeşitleri

Metal çeşitleri, fiziksel ve kimyasal özelliklere dayalı olarak farklılık göstermektedir. Metallerin çoğu, sıvı benzeri hareket gösteren cıva haricinde ...
Devamını Oku

Doğru Çeşitleri

Doğru Çeşitleri, Doğru her iki tarafı da sonsuz uzanan noktalara denilmektedir. Başka bir deyişle doğru, her iki yönden sonsuza kadar giden aynı noktalar top...
Devamını Oku

Dondurma Çeşitleri

Dondurma Çeşitleri, dondurma dört mevsim herkesin en çok severek tükettiği ve özellikle yaz aylarının en vazgeçilmez muhteşem lezzete sahip olan serinletici ...
Devamını Oku

Patates Çeşitleri

Patates çeşitleri. Dünyada genelinde yaygın olarak tüketilen patates, mutfakların bir numaralı sebzesidir. Kızartması, püresi, kumpiri ile patatesi sevmeyeni...
Devamını Oku

Ses Çeşitleri

Ses çeşitleri, doğumdan itibaren var olan bir oluşumdur. Akciğerden gelen hava ses organlarının yardımı ile şekillendirilip kulağın duyabileceği titreşimler ...
Devamını Oku

Kayısı Çeşitleri

Kayısı çeşitleri, olarak bilinen 6 çeşit kayısı cinsi vardır. Kuru olarak da tüketilen kayısı bu anlamda da 2 çeşide ayrılır. Ülkemizde en fazla Malatya şehr...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Borç Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri
Sos Çeşitleri
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Silah Çeşitleri
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024