Sarmaşık Çeşitleri

Sarmaşık çeşitleri, sarmaşıklar, sarılma özelliği ve tırmanma özelliği olan bitkiler olduğundan dolayı sarmaşık ismini almışlardır. Vitaceae familyasına ait olan sarmaşık çeşitleri Kuzey Amerika ve Orta Asya'da 15 kadar bilinen türe sahiptir. Genellikle yaz aylarında atağa geçen sarmaşıklar diğer bitkilere sarılarak yaşamlarını devam ettirirler.
Sarmaşık yaprakları sonbahar itibari ile çiçek açar. Sarmaşık çiçekleri sarı ve yeşil renklere sahiptir. Sarmaşık çeşitlerinin üretimi tohum ve çelik yöntemi ile yapılır. Tohumlar 4 derecede katlandıktan sonra ilkbahar aylarında ekimi yapılır. Sarmaşık çeşitleri yer ve toprak istekleri bakımından seçici bitkiler değildir. Kuru olmayan her yerde kolaylıkla yetişme özelliğine sahiptirler. Sarmaşık çeşitleri besin maddeleri zengin, hafif, derin iyi drene olan toprak özelliklerini daha fazla severler. Don olaylarına karşı da son derece dayanıklıdırlar. Sarmaşık çeşitleri en fazla peyzajda kullanılır. Ev ve binaların örtülmesinde hem çok hoş bir görüntü yaratırlar hem de yetiştirilmesi kolaydır.

Sarmaşık çeşitleri nelerdir?

  • Amphelopsis quinquefolia, Virjinya sarmaşığı olarak bilinen bu sarmaşık türü, haziran ayında yeşil ve beyaz çiçekler açar, fakat çiçekler gösterişsiz ve pek hoş değildir. Beş taç yaprağa sahip olan bu sarmaşık çeşidinin çiçek sapları oldukça kısadır. Bezelyeden küçük iki gözlü ve koyu mavi renkli meyveleri bulunur. Virjinya sarmaşığının yaprakları sonbahar aylarında tamamen kırmızıya bürünür.
    Yapraklar el ayası şeklinde olup geniştir. 5 loplu olan virjinya sarmaşığının yaprakları parlak koyu renkli ve sivri uçlara sahiptir. Kenar kısımlar dişli yumuşa ve oval 5-12 cm boylarına sahip sürgün kısımları ise tırmanıcı antenlere sahiptir. Virjinya sarmaşığı besin maddeleri bakımından zengin, iyi drene özelliğine sahip verimli toprakları çok sever, Kuraklığa karşı ve don olaylarına karşı ise son derece dayanıklıdır. 15 metreye kadar uzayabilen virjinya sarmaşığı çok çabuk büyüme özelliğine sahiptir. Sonbaharda dekoratif bir renklenme yaratır.
  • Ampelopsis veitchii, sarmaşık çeşitleri arasında en bilineni olup, Amerikan sarmaşığı ya da Amerikan yabancı asması olarak da bilinir. Meyveleri sonbahar aylarında olgun hale gelir. Meyveler küreye benzeyen mavi siyah renk karşımındadır. Amerikan sarmaşığının çiçekleri, hermafrodit beyaz renkli ve büyüktür. Yaşlı sürgünlerdeki çiçeklerin rengi kırmızımsıdır. 5 yapraklı olan Amerikan sarmaşığı yaprakları yeşil renge sahiptir. Sarmaşık çeşitleri arasında son derece güzel bir özelliği vardır o da yaprakların her mevsim değişik renk almasıdır. İlk bahar aylarında mor, yaz aylarında yeşil sonbaharda da kırmızı renklidir. Amerikan sarmaşığı hafif nem, iyi drene koşulları ve gübre içerikli toprakları çok sever. Kayalık olan yerlerde çok daha kolay yetişir. Aşırı sıcak ve kurağı sevmez nemli ve ılık iklimleri daha çok sever. Güneş alan ve aydınlık olan yerlerde çok daha çabuk büyüme özelliği gösteren Amerikan sarmaşığının boyu 12 metreye kadar uzayabilmektedir.
19.01.2024 20:43:02
Sarmaşık Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Sarmaşık Çeşitleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Sarmaşık Çeşitleri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Borç Çeşitleri

Borç Çeşitleri, Yapılan alışveriş sonucu ortaya çıkan vereceğin ödemesinin belli bir süreliğine ve şartlara göre ertelenmesiyle ortaya çıkan ya da geçic...
Devamını Oku

Bulmaca Çeşitleri

Bulmaca Çeşitleri; Hem gazetelerde hem de dergilerde bulunan farklı farklı çeşitleri olan ve bulunması istenen şeyi zihin ile düşündürerek bulmayı amaçlayan ...
Devamını Oku

Sos Çeşitleri

Sos çeşitleri, birçok baharat ve sebzenin birleştirilmesiyle hazırlanan karışımlara sos denir. Yemekler için farklı lezzetlerde ve çok sayıda soslar yapılmak...
Devamını Oku

Yeşil Fasulye Çeşitleri

Fasulye çeşitleri, Oldukça yüksek besin değeri ile enerji deposu olan fasulye yaz kış demeden tüketilmesi mümkün olan bir besindir. İçerdiği yüksek protein d...
Devamını Oku

Silah Çeşitleri

Silah çeşitleri, aslında oldukça fazla olmaktadır. Silah hem savunma amacı ile hem de av vb. Hobiler için kullanılan aletlerdir. Geçmişte silah olarak daha ç...
Devamını Oku

Ağda Çeşitleri

Ağda Çeşitleri; Kadınların vücut kıllarının temizlenmesi için kullandığı malzemedir ağda. Ağda yerine jilet ya da lazer yöntemleri de vardır. Fakat jilet pra...
Devamını Oku

Marul Çeşitleri

Marul çeşitleri, her türlü toprakta kolaylıkla yetişebilen bir sebze olan marul salataların vazgeçilmez ana maddesidir. 2-3 ay gibi kısa sürede açık veya kap...
Devamını Oku

Kuru Fasulye Çeşitleri

Kuru Fasulye Çeşitleri, Kuru fasulye Türk mutfağının asırlardır vazgeçemediği gibi herkesin sevdiği bir yemektir. Besleyici değeri bakımından çok zengin...
Devamını Oku

Kültür Çeşitleri

Kültür Çeşitleri, Kültür; İnsan türüne özgü olan bilgi, inanç ve davranışlar bütünü ve bu bütünlerin parçası olan maddi nesneler olarak tanımlanır. Sözlük an...
Devamını Oku

Bant Çeşitleri

Bant çeşitleri, sağlık alanında kullanılan bantlardan tutunda, evlerde, ofislerde ya da paketleme yapılan yerlerde bulunmaktadır. İlerleyen teknoloji ve orta...
Devamını Oku

Mısır Çeşitleri

Mısır çeşitleri: Ülkemizde birçok bölgede yetiştiriciliği yapılan mısır oldukça dayanıklı olması bakımından her tür iklim yapısına uygundur. 2 metreye kadar ...
Devamını Oku

Izgara Çeşitleri

Izgara Çeşitleri, kırmızı et, tavuk eti, balık eti gibi çeşitli et ürünlerinden ateş ile ızgara ızgara üzerinde yapılan ana yemeklerdir. Ülkemizde hemen heme...
Devamını Oku

Gaz Çeşitleri

Gaz Çeşitleri; Gaz, maddenin üç halinden olup en düzensiz olanıdır. Gaz tanecikleri arasındaki boşluk çok fazladır, tanecikleri hem öteleme hem de titreşim h...
Devamını Oku

Metal Çeşitleri

Metal çeşitleri, fiziksel ve kimyasal özelliklere dayalı olarak farklılık göstermektedir. Metallerin çoğu, sıvı benzeri hareket gösteren cıva haricinde ...
Devamını Oku

Doğru Çeşitleri

Doğru Çeşitleri, Doğru her iki tarafı da sonsuz uzanan noktalara denilmektedir. Başka bir deyişle doğru, her iki yönden sonsuza kadar giden aynı noktalar top...
Devamını Oku

Dondurma Çeşitleri

Dondurma Çeşitleri, dondurma dört mevsim herkesin en çok severek tükettiği ve özellikle yaz aylarının en vazgeçilmez muhteşem lezzete sahip olan serinletici ...
Devamını Oku

Patates Çeşitleri

Patates çeşitleri. Dünyada genelinde yaygın olarak tüketilen patates, mutfakların bir numaralı sebzesidir. Kızartması, püresi, kumpiri ile patatesi sevmeyeni...
Devamını Oku

Ses Çeşitleri

Ses çeşitleri, doğumdan itibaren var olan bir oluşumdur. Akciğerden gelen hava ses organlarının yardımı ile şekillendirilip kulağın duyabileceği titreşimler ...
Devamını Oku

Kayısı Çeşitleri

Kayısı çeşitleri, olarak bilinen 6 çeşit kayısı cinsi vardır. Kuru olarak da tüketilen kayısı bu anlamda da 2 çeşide ayrılır. Ülkemizde en fazla Malatya şehr...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Borç Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri
Sos Çeşitleri
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Silah Çeşitleri
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024