Sebze Çeşitleri
Sebze Çeşitleri, meyve, tohum, yaprak, çiçek, kök, gövde, sürgün gibi kısımların çeşitli yerlerinden besin olarak fayda sağlanan vitamin, mineral ve beslenme değeri olan pişirme işlemi uygulanan veya taze şekilde tüketilen tek ya da çok yıllık otsu bitkilerin tamamına birden sebze adı verilir. Sebze çeşitleri günümüzde mevsim faktörlerine bağlı olarak yetiştirilir.
Ülkemizdeki çevre ve iklim özellikleri artık sebze çeşitlerinin hemen her mevsim yerleştirilmesine olanak sağlamaktadır. Sebze çeşitleri insan beslenmesindeki önemi farklı olan ve sağlıklı beslenme kuralları için şart olan gıda türleridir. Sebze çeşitleri çiçek türleri dikkate alındığında familyalarına göre, mevsim şartları düşünüldüğünde sıcak ve soğuk iklim sebzeleri olmalarına göre değerlendirilir.
Sebze çeşitleri nelerdir?
Sağlığın vazgeçilmez parçaları olan sebze çeşitleri içeriklerindeki protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral değerleri bakımından en kıymetli gıdalardır. Her sebze çeşidinin beslenmedeki yeri ayrı olup hepsi de vücudun belli gereksinimleri karşılar. Sebze çeşitleri üzerinde günlerce konuşulabilecek başlı başına bir konu olup biz burada çeşitler hakkında genel bilgi sahibi olmaya çalışacağız.
Sebze çeşitleri yetişme mevsimine göre sınıflandırıldığında- Sıcak iklim sebzeleri, bamya, mısır, salatalık, patlıcan, biber, kabak ve tatlı patatestir.
- Serin iklim sebzeleri ise enginar, kuşkonmaz, karalahana, turp, soğan, hardal, ıspanak, pancar, şalgam, havuç, şeker pancarı, karnabahar, kereviz, marul, patates ve pırasadır.
Sebze çeşitleri yetiştirme sistemlerine göre- Çok yıllık sebzeler, kuşkonmaz ve enginar,
- Otsu sebzeler, ıspanak, pazı ve karahindiba,
- Salata sebzeleri, marul, salata, kereviz, hindiba,
- Soğanlı sebzeler, kuru soğan, sarımsak ve pırasa,
- Lahana gurubu, lahana ve karnabahar,
- Fasulye gurubu, fasulye, bezelye, bakla, börülce,
- Solanacee grubu, domates, biber ve patlıcan,
- Cucurbitecae grubu ise kavun, karpuz, kabak ve hıyardır.
Yenilen kısımlarına göre yenen sebze çeşitleri ise- Yumruları yenen, patates ve yer elması,
- Kökleri yenen, havuç, turp, kırmızı pancar, şalgam ve kereviz
- Soğan ve sürgün kısımları yenen, pırasa, taze soğan, taze sarımsak ve kuşkonmaz
- Yaprakları yenen, marul, lahana, ıspanak, pazı, semiz otu
- Etli kısımları yenen, domates, biber, patlıcan ve hıyar,
- Taze ve kuru tohumları yenen, fasulye ve barbunya
- Kokulu ot olarak yenen sebze çeşitleri ise nane, maydanoz, dere otu, tere ve rokadır.
19.01.2024 18:43:45
Sebze Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|