Seramik Çeşitleri

Seramik Çeşitleri, günümüzde binaların iç ve dış yüzey kaplamasında, zemin kaplamasında oldukça fazla kullanılmaktadır. En yalın ifadeyle yüksek sıcaklıklarda pişirilmiş toprak olarak tanımlanabilen seramik, kullanımı çok eski tarihlere kadar giden ve kullanıldığı çağa ait kültürel bilgiler veren bir malzemedir. Arkeolojik kazılarda bulunan seramiklerin üstündeki yazı, resim ve kabartmalar kendi dönemine ait önemli bulgular sağlamaktadır araştırmacılara.
Çeşitli kaynaklardan edinilen bilgilere göre ilk seramik milattan önce 6000 yılına aittir ve Anadolu'da üretilmiştir.

Seramik Çeşitleri Nelerdir?


Seramik malzemeler, bünye yapısı esas alınarak sınıflandırılır.

Boşluklu Seramik Çeşitleri: Kendi içinde ikiye ayrılırlar;

Kaba Seramikler: Pişmiş toprak malzemeler (Tuğla, kiremit, taşıyıcı döşeme ve kaplama malzemesi) ve Ateşe dayanıklı malzemeler.

İnce Seramikler: Fayanslar, karo ve sıhhi tesisat fayansları.

Yarı Boşluklu Seramikler: Kaplama ve sıhhi tesisat malzemesi.

Boşluksuz Seramikler: Greler ve porselenler.

Seramik çeşitleri, seramiklerin kullanıldığı alanlara göre de belirlenmektedir. İstenilen faydanın sağlanması ve kullanım ömrünün uzun olması her seramiğin doğru yerlerde kullanımı ve Uzman kişilerce döşenmesine bağlıdır.

Kullanım alanına göre seramik çeşitleri

  • Yer Karosu: bu seramik çeşidi, çok yüksek ısılara maruz kalarak fırınlandığı için duvar karolarına nispeten daha dirençli, daha sert, darbelere ve basınca karşı mukavemet gücü yüksek seramiklerdir.
    Sıvı geçirgenlikleri çok az olan yer karolarının yüzey kaplama maddeleri de daha sert olduğundan aşınmaya karşıda daha direngendir ve yük taşıma kapasiteleri duvar karolarından çok daha yüksektir. Ancak gerektiğinde duvar kaplamasında da kullanılabilir.
  • Duvar Karosu (Fayans): Daha düşük sıcaklıklarda fırınlanan bu seramikler bu nedenle daha az dayanıklı ve dirençlidir, su emme düzeyleri daha yüksektir, ağırlık olarak çok daha hafiftirler ve yer kaplamasında kullanılamazlar. Sayılan özellikleri onları iç mekân kaplamaları için uygun kılar.
  • Porselen Karo: Kullanım alanı olarak daha çok dış mekanların kaplanmasında tercih edilen bu seramik çeşitleri, imalat esnasında hamuruna ilave edilen renkler sayesinde diğer iki karo türünden kolayca ayırt edilir. Görünüm olarak doğal taşlara benzeyen porselen karolar müşteri tercihlerine göre parlak veya mat olabilir ve kendi içinde sırlı ve sırsız porselen karo olarak ikiye ayrılırlar. Sırsız porselen karoların su emme değeri yaklaşık sıfırdır. Darbe ve aşınmaya karşı duvar karosundan da yer karosundan da daha dayanıklıdırlar, leke tutmazlar ancak asit ve bazlara karşı duyarlı olurlar. Kayma riskine karşı kullanılabilecek en uygun malzeme olan porselen karoların, su geçirme ve emme durumu da olmadığından en fazla kullanıldığı yerler dış mekanlardır.
23.01.2024 03:35:50
Seramik Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Seramik Çeşitleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Seramik Çeşitleri"
Evimin banyosunun sunteaizatında sıkıntı vardı ve alt komşuya damlatıyordu. Tesisatçısı girdi ve evin taban seramiğini komple kırıp tesisatı tamir ettiler. Tabana yeni seramik almam gerekiyormuş seramikçileri gezmeye başladım. Seramik çeşitleri çok geniş ve fiyatlarında çok farklı. Seramik çeşitleri içerisinde hangisi daha sağlam ve kırılmaz olur?
Atalay . 30.10.2018 22:28:44

Borç Çeşitleri

Borç Çeşitleri, Yapılan alışveriş sonucu ortaya çıkan vereceğin ödemesinin belli bir süreliğine ve şartlara göre ertelenmesiyle ortaya çıkan ya da geçic...
Devamını Oku

Bulmaca Çeşitleri

Bulmaca Çeşitleri; Hem gazetelerde hem de dergilerde bulunan farklı farklı çeşitleri olan ve bulunması istenen şeyi zihin ile düşündürerek bulmayı amaçlayan ...
Devamını Oku

Sos Çeşitleri

Sos çeşitleri, birçok baharat ve sebzenin birleştirilmesiyle hazırlanan karışımlara sos denir. Yemekler için farklı lezzetlerde ve çok sayıda soslar yapılmak...
Devamını Oku

Yeşil Fasulye Çeşitleri

Fasulye çeşitleri, Oldukça yüksek besin değeri ile enerji deposu olan fasulye yaz kış demeden tüketilmesi mümkün olan bir besindir. İçerdiği yüksek protein d...
Devamını Oku

Silah Çeşitleri

Silah çeşitleri, aslında oldukça fazla olmaktadır. Silah hem savunma amacı ile hem de av vb. Hobiler için kullanılan aletlerdir. Geçmişte silah olarak daha ç...
Devamını Oku

Ağda Çeşitleri

Ağda Çeşitleri; Kadınların vücut kıllarının temizlenmesi için kullandığı malzemedir ağda. Ağda yerine jilet ya da lazer yöntemleri de vardır. Fakat jilet pra...
Devamını Oku

Marul Çeşitleri

Marul çeşitleri, her türlü toprakta kolaylıkla yetişebilen bir sebze olan marul salataların vazgeçilmez ana maddesidir. 2-3 ay gibi kısa sürede açık veya kap...
Devamını Oku

Kuru Fasulye Çeşitleri

Kuru Fasulye Çeşitleri, Kuru fasulye Türk mutfağının asırlardır vazgeçemediği gibi herkesin sevdiği bir yemektir. Besleyici değeri bakımından çok zengin...
Devamını Oku

Kültür Çeşitleri

Kültür Çeşitleri, Kültür; İnsan türüne özgü olan bilgi, inanç ve davranışlar bütünü ve bu bütünlerin parçası olan maddi nesneler olarak tanımlanır. Sözlük an...
Devamını Oku

Bant Çeşitleri

Bant çeşitleri, sağlık alanında kullanılan bantlardan tutunda, evlerde, ofislerde ya da paketleme yapılan yerlerde bulunmaktadır. İlerleyen teknoloji ve orta...
Devamını Oku

Mısır Çeşitleri

Mısır çeşitleri: Ülkemizde birçok bölgede yetiştiriciliği yapılan mısır oldukça dayanıklı olması bakımından her tür iklim yapısına uygundur. 2 metreye kadar ...
Devamını Oku

Izgara Çeşitleri

Izgara Çeşitleri, kırmızı et, tavuk eti, balık eti gibi çeşitli et ürünlerinden ateş ile ızgara ızgara üzerinde yapılan ana yemeklerdir. Ülkemizde hemen heme...
Devamını Oku

Gaz Çeşitleri

Gaz Çeşitleri; Gaz, maddenin üç halinden olup en düzensiz olanıdır. Gaz tanecikleri arasındaki boşluk çok fazladır, tanecikleri hem öteleme hem de titreşim h...
Devamını Oku

Metal Çeşitleri

Metal çeşitleri, fiziksel ve kimyasal özelliklere dayalı olarak farklılık göstermektedir. Metallerin çoğu, sıvı benzeri hareket gösteren cıva haricinde ...
Devamını Oku

Doğru Çeşitleri

Doğru Çeşitleri, Doğru her iki tarafı da sonsuz uzanan noktalara denilmektedir. Başka bir deyişle doğru, her iki yönden sonsuza kadar giden aynı noktalar top...
Devamını Oku

Dondurma Çeşitleri

Dondurma Çeşitleri, dondurma dört mevsim herkesin en çok severek tükettiği ve özellikle yaz aylarının en vazgeçilmez muhteşem lezzete sahip olan serinletici ...
Devamını Oku

Patates Çeşitleri

Patates çeşitleri. Dünyada genelinde yaygın olarak tüketilen patates, mutfakların bir numaralı sebzesidir. Kızartması, püresi, kumpiri ile patatesi sevmeyeni...
Devamını Oku

Ses Çeşitleri

Ses çeşitleri, doğumdan itibaren var olan bir oluşumdur. Akciğerden gelen hava ses organlarının yardımı ile şekillendirilip kulağın duyabileceği titreşimler ...
Devamını Oku

Kayısı Çeşitleri

Kayısı çeşitleri, olarak bilinen 6 çeşit kayısı cinsi vardır. Kuru olarak da tüketilen kayısı bu anlamda da 2 çeşide ayrılır. Ülkemizde en fazla Malatya şehr...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Borç Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri
Sos Çeşitleri
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Silah Çeşitleri
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024