Soğuk Meze Çeşitleri
Soğuk meze çeşitleri; denildiğinde akla daha çok yoğurt kullanılarak yapılan meze türleri gelir. Oysaki zeytinyağlı lezzetleri de unutmamak gerekir. Sağlıklı bir ömre sahip olmak için beslenmeye özen göstermek gerekir. Özellikle ilerleyen yaşlarda bu konuda tavizler vermek başta kalp ve mide olmak üzere birçok organı olumsuz etkilemektedir.
Bu nedenle sofrada çok yağlı ve hazmı nispeten daha zor olan et ürünleri yerine zaman zaman sebze ve sağlıklı besin maddeleriyle hazırlanan meze çeşitlerine de yer verilmelidir. Mezelerin pek çoğu soğuk olarak tüketilebilecek türdendir. Bu nedenle hazırladığınız mezelerin büyük kısmını iyi koşullarda saklayıp birkaç gün boyunca tüketme kolaylığı da bulunmaktadır. Soğuk meze çeşitleri neredeyse tamamen sebze kullanılarak yapıldığından çok sağlıklıdır ve gönül rahatlığıyla her yemeğin yanında servis edilebilir. Bunlardan bir kısmı aşağıda kategorize edilmiştir.
Soğuk meze çeşitleri nelerdir?- Zeytinyağlı soğuk meze çeşitleri: bu meze çeşitleri daha çok sebze kullanılarak yapılır. Ancak yoğurtlu meze türlerinin pek çoğu da zeytinyağıyla süslenip daha lezzetli hale getirilebilir. Bu çeşitlerin başında zeytinyağlı taze fasulye, barbunya pilaki, kereviz, garnitürlü enginar dolması, fasulye piyaz, börülce salatası gelmektedir. Bu meze çeşitlerini yapmak için biraz da olsa zeytinyağlı lezzetlerin nasıl pişirileceğini bilmek gerekir. Ana sebzenin yanında kullanılması gereken ana malzemeler her koşulda domates, zeytinyağı ve toz şekerdir.
Kesinlikle salça kullanmayın. Diğer zeytinyağlı soğuk meze çeşitleriyse zeytinyağlı iç bakla, şakşuka, zeytinyağlı yaprak sarma, biber dolması, köz patlıcan salatası, deniz börülcesi, enginar kalbi, imam bayıldı, zeytin yağlı bamya olarak sıralanabilir.
- Yoğurtlu soğuk meze çeşitleri: Son yıllarda en çok rağbet gören meze çeşitleri bu grupta yer almaktadır. Bunların başında hiç şüphesiz yoğurtlu mor lahana salatası gelir. Ayrıca yoğurtlu semiz otu, yoğurtlu karnı bahar haşlaması, mantar borani, havuç kavurması, yoğurtlu kabak mezesi, yoğurtlu köz biber salatası, yoğurt soslu patates topları, köpoğlu salatası, yoğurtlu fellah köftesi, Girit ezmesi, gelmektedir. Başta et yemekleri olmak üzere her yemeğin yanında servis edilebilme imkânına sahip bu soğuk meze çeşitlerinin yapımı da çok kolaydır. Yoğurtlu soğuk meze çeşitlerinin bazılarında mutlaka mayonez kullanılması gerekir. Bu hem yoğurdun ekşiliğini almak hem de yoğurdu daha koyu hale getirmek için gerekli bir malzemedir. Eğer yoğurda güveniyorsanız tercih etmeyebilirsiniz.
- Diğer soğuk meze çeşitleri: bu meze çeşitleri daha çok bakliyat kullanılarak yapılır. Örneğin buğday salatası, pancarlı bulgur salatası, yeşil mercimek salatası, mercimek köftesi bunlardan bir kısmı olarak sayılabilir.
19.01.2024 07:32:52
Soğuk Meze Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|