Sulu Yemek Çeşitleri

Sulu yemek çeşitleri; etli, sebzeli ve bakliyatlı olmak üzer 3 ana grupta kategorize edilebilir. Zengin yemek çeşidiyle ün salmış Türk mutfağında et en değerli yemek malzemesi olarak kabul edilir. Bu nedenle misafirler için hazırlanan sofralarda ana yemek olarak mutlaka et yemeği tercih edilir. Zaman zaman et yemeğinin yerine başka yemeklere yer verilse de yemeğin içinde genellikle et ve etin türevleri kullanılır.
Örneğin bakliyat yemekleri kuşbaşı veya kemikli et kullanılarak pişirilir. Yine zeytin yağlı olarak yapılmayan pek çok sulu sebze yemeğinin içinde et veya kıymaya yer verilir. Yani Ülkemiz yemeklerini sınıflandırırken et yemeğini sebze yemeğinden ayrı düşünmek çok kolay olmaz. Tabi zeytin yağlı sulu yemek çeşitleri sadece sebze kullanılarak yapıldığı için bu durumdan çok etkilenmez. Eğer sofrada çorba yoksa mutlaka sulu yemek bulundurulması sağlık açısından tercih edilmelidir. Bu sindirim ve boşaltım sisteminin iyi çalışması için önemlidir. Özellikle evde küçük çocuk varsa ona çorbadan sonra en kolay yedirilecek şeylerden bir tanesi sulu yemektir. Sulu yemek çeşidi konusunda kendinizi geliştirmek ve yemek kültürünüze yeni lezzetler katmak isterseniz aşağıda sayılan yemek çeşitleriyle işe başlayabilirsiniz.

Sulu yemek çeşitleri nelerdir?

  • Etle yapılan sulu yemek çeşitleri: Etle yapılan sulu yemek çeşitlerini başında sulu köfte gelmektedir. Buldur veya pirinç kullanılarak yuvarlanan köfteler küp patatesle birlikte pişirilir ve ortaya harika bir yemek çıkar.
    Orman kebabı, tas kebabı, tavuk haşlama, sebzeli tavuk yemeği, İzmir köfte, mantarlı tavuk sote, et sote, kuzu yahni, patatesli incik haşlama, Elbistan yahni, soğanlı yahni, ekşili köfte, tencerede karnıyarık olarak sayılabilir. Tabi bu yemeklerin yanı sıra daha pek çok yöresel sulu et yemeği olduğunu da unutmamak gerekir. Bunların başında analı kızlı olarak bilinen Gaziantep yöresine ait yemek gelmektedir.
  • Sebzeli sulu yemek çeşitleri: Taze fasulye, kabak yemeği, brokoli yemeği, karnı bahar yemeği, pırasa yemeği, ıspanak yemeği, patates yemeği, patlıcan yemeği, enginar yemeği, patatesli kereviz yemeği, bezelye yemeği, bamya yemeği, güveç, semiz otu yemeği, pirinçli ebe gümeci yemeği, bakla yemeği, mantar sote, musakka, börülce yemeği en çok yapılan sulu yemeklerdir. Bu yemeklerin hemen hemen hepsi zeytinyağlı olarak veya içinde et kullanılarak yapılabileceği gibi ay çiçek yağıyla da pişirilebilir.
  • Bakliyatla yapılan sulu yemek çeşitleri: Türk mutfağında özellikle kış aylarında en çok pişirilen sulu yemek çeşitleri bu gurupta yer alır. Bunların başında hiç şüphesiz kuru fasulye ve nohut gelir. Her iki yemek de içinde bol et ve yanında pilavla lezzetli olacağı için bu yemeği zeytin yağlı olarak yapmak pek doğru olmaz. Hatta güveçte yapılan kuru fasulye ve nohut daha lezzetli olur. Bu grup yemekler içerisinde zeytinyağlı olarak yapmaya en uygun olan ürün barbunyadır. Hem taze hem de kuru barbunya sulu yemek olarak zeytinyağlı pişirilebilir.
21.01.2024 09:38:08
Sulu Yemek Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Sulu Yemek Çeşitleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Sulu Yemek Çeşitleri"
Çocuklarıma sebzeli sulu yemekler yapmak istiyorum. Sağlık açısından oldukça faydalı olduğunu bildiğim için bol bol tüketmelerini istiyorum. Ancak sebzeyle hazırladığım birçok yemeği tüketmek istemiyorlar. Özellikle de içinde brokoli, lahana, pırasa ve ıspanak gibi sebzelerden yaptığım çorbaları ve diğer sulu yemekleri hayatta sevmezler. Çocuklarıma bu yemekleri sevdirmek için ne yapabilirim?
Nergiz . 28.10.2018 16:49:28

Borç Çeşitleri

Borç Çeşitleri, Yapılan alışveriş sonucu ortaya çıkan vereceğin ödemesinin belli bir süreliğine ve şartlara göre ertelenmesiyle ortaya çıkan ya da geçic...
Devamını Oku

Bulmaca Çeşitleri

Bulmaca Çeşitleri; Hem gazetelerde hem de dergilerde bulunan farklı farklı çeşitleri olan ve bulunması istenen şeyi zihin ile düşündürerek bulmayı amaçlayan ...
Devamını Oku

Sos Çeşitleri

Sos çeşitleri, birçok baharat ve sebzenin birleştirilmesiyle hazırlanan karışımlara sos denir. Yemekler için farklı lezzetlerde ve çok sayıda soslar yapılmak...
Devamını Oku

Yeşil Fasulye Çeşitleri

Fasulye çeşitleri, Oldukça yüksek besin değeri ile enerji deposu olan fasulye yaz kış demeden tüketilmesi mümkün olan bir besindir. İçerdiği yüksek protein d...
Devamını Oku

Silah Çeşitleri

Silah çeşitleri, aslında oldukça fazla olmaktadır. Silah hem savunma amacı ile hem de av vb. Hobiler için kullanılan aletlerdir. Geçmişte silah olarak daha ç...
Devamını Oku

Ağda Çeşitleri

Ağda Çeşitleri; Kadınların vücut kıllarının temizlenmesi için kullandığı malzemedir ağda. Ağda yerine jilet ya da lazer yöntemleri de vardır. Fakat jilet pra...
Devamını Oku

Marul Çeşitleri

Marul çeşitleri, her türlü toprakta kolaylıkla yetişebilen bir sebze olan marul salataların vazgeçilmez ana maddesidir. 2-3 ay gibi kısa sürede açık veya kap...
Devamını Oku

Kuru Fasulye Çeşitleri

Kuru Fasulye Çeşitleri, Kuru fasulye Türk mutfağının asırlardır vazgeçemediği gibi herkesin sevdiği bir yemektir. Besleyici değeri bakımından çok zengin...
Devamını Oku

Kültür Çeşitleri

Kültür Çeşitleri, Kültür; İnsan türüne özgü olan bilgi, inanç ve davranışlar bütünü ve bu bütünlerin parçası olan maddi nesneler olarak tanımlanır. Sözlük an...
Devamını Oku

Bant Çeşitleri

Bant çeşitleri, sağlık alanında kullanılan bantlardan tutunda, evlerde, ofislerde ya da paketleme yapılan yerlerde bulunmaktadır. İlerleyen teknoloji ve orta...
Devamını Oku

Mısır Çeşitleri

Mısır çeşitleri: Ülkemizde birçok bölgede yetiştiriciliği yapılan mısır oldukça dayanıklı olması bakımından her tür iklim yapısına uygundur. 2 metreye kadar ...
Devamını Oku

Izgara Çeşitleri

Izgara Çeşitleri, kırmızı et, tavuk eti, balık eti gibi çeşitli et ürünlerinden ateş ile ızgara ızgara üzerinde yapılan ana yemeklerdir. Ülkemizde hemen heme...
Devamını Oku

Gaz Çeşitleri

Gaz Çeşitleri; Gaz, maddenin üç halinden olup en düzensiz olanıdır. Gaz tanecikleri arasındaki boşluk çok fazladır, tanecikleri hem öteleme hem de titreşim h...
Devamını Oku

Metal Çeşitleri

Metal çeşitleri, fiziksel ve kimyasal özelliklere dayalı olarak farklılık göstermektedir. Metallerin çoğu, sıvı benzeri hareket gösteren cıva haricinde ...
Devamını Oku

Doğru Çeşitleri

Doğru Çeşitleri, Doğru her iki tarafı da sonsuz uzanan noktalara denilmektedir. Başka bir deyişle doğru, her iki yönden sonsuza kadar giden aynı noktalar top...
Devamını Oku

Dondurma Çeşitleri

Dondurma Çeşitleri, dondurma dört mevsim herkesin en çok severek tükettiği ve özellikle yaz aylarının en vazgeçilmez muhteşem lezzete sahip olan serinletici ...
Devamını Oku

Patates Çeşitleri

Patates çeşitleri. Dünyada genelinde yaygın olarak tüketilen patates, mutfakların bir numaralı sebzesidir. Kızartması, püresi, kumpiri ile patatesi sevmeyeni...
Devamını Oku

Ses Çeşitleri

Ses çeşitleri, doğumdan itibaren var olan bir oluşumdur. Akciğerden gelen hava ses organlarının yardımı ile şekillendirilip kulağın duyabileceği titreşimler ...
Devamını Oku

Kayısı Çeşitleri

Kayısı çeşitleri, olarak bilinen 6 çeşit kayısı cinsi vardır. Kuru olarak da tüketilen kayısı bu anlamda da 2 çeşide ayrılır. Ülkemizde en fazla Malatya şehr...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Borç Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri
Sos Çeşitleri
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Silah Çeşitleri
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024