Tatlı Çeşitleri

Tatlı çeşitleri: Türk mutfağında oldukça önemli bir yere sahip olan tatlılar birbirinden güzel tariflerle birçok çeşitte bulunur. Baklava, kadayıf, revani gibi tatlılar ile aynı zamanda sütlü tatlılar da birçok kişi tarafından oldukça severek tüketilir. Türk mutfağı tatlı çeşitleri açısından çok zengindir. Osmanlı döneminden itibaren oldukça geniş bir yelpazeye sahip olan tatlı çeşitleri özellikle de ramazan sofralarında bir ayrı lezzetlidir.
En çok da şerbetli tatlı çeşitleri birçok kişi tarafından oldukça severek tüketilir. Tatlı kültürü gelenek ve göreneklerimizden gelmektedir. Tatlılar genellikle hem ikramlarda hem günlük yemek menüsünün ardından tüketilir. Vücuda enerji vermesi bakımından ayrı bir yeri olan tatlı çeşitleri görüntüsü ile bile iştah kabartır. Çeşit çeşit lezzetli mi lezzetli tatlıların kalorisi yüksek olduğu bilinir. Ancak yine de tatlılara asla hayır denmez.

En yaygın tüketilen tatlı çeşitleri nelerdir?


Şerbetli tatlılar


Kadayıf, ramazan sofralarının vazgeçilmez tatlı çeşitleri arasında yer alan kadayıfın üzerinde bir de fıstık ezmesi olduğu zaman tadına doyum olmaz. Aynı zamanda bazı yörelerde üzerine tahin dökülerek veya kaymak eklenerek tüketilen kadayıf tatlısı son derece hafif olması bakımından en çok tüketilen tatlılar arasındadır. Hazır olarak alınabileceği gibi aynı zamanda yapılışı da oldukça kolay olan kadayıf tatlısı, hazır olarak satılan kadayıf hamurunun fırın tepsisine basılıp pişirildikten sonra üzerine şerbet dökülmesi ile hazırlanır.
Üzerine sıcak olarak dökülen şerbeti çeken kadayıf hamuru inanılmaz bir lezzete bürünür.

Baklava, özellikle de Antep'e özgü bir lezzet olan baklava en sevilen şerbetli tatlı çeşitleri arasında açık ara birinci sırada yer alır. İçerisinde kullanılan malzemeler ile daha da zenginleştirilen baklavanın kat kat şahane görüntüsü ve mükemmel lezzeti ile tadına doyum olmaz. Özellikle de bayramda konuklara ikram edilen bir numaralı tatlı çeşidi olan baklava evde açılıp yapıldığında lezzeti bir ayrı olur. Nişastalı un karışımı ile incecik açılan baklavalar birçok şekilde yapılır. Fırında pişirildikten sonra üzerine tatlı şerbeti gezdirilip 1 gün bekledikten sonra tam da kıvamına gelir. Hıyır hıyır ağızda dağılan Türk mutfağının meşhur tatlı çeşidi baklava aynı zamanda marketlerde satılan hazır baklavalık yufkalardan da yapılabilir.

Revani, şerbetli bir tatlı çeşidi olan revani yapılışının oldukça kolay olması bakımından canı şerbetli tatlı isteyen kişilerin oldukça pratik bir şekilde yapacağı tatlılar arasındadır. Üzerine krem şanti ya da kaymak ilave edilerek tüketildiğinde tatlı ihtiyacını giderecek lezzete sahip olan bu tatlı çeşidi aynı zamanda hafif olması bakımından bayan oturmalarında da sık yapılır.

İrmik tatlısı, yine yapılışı oldukça pratik olan tatlılar arasında olan irmik tatlısı aniden gelen misafirlerinize oldukça kısa bir sürede hazırlayacağınız şerbetli tatlı çeşitleri arasında yer alır. Üzeri Şam fıstığı ve ceviz gibi malzemelerle süslenerek sunabilen irmik tatlısında kullanılan malzemeler oldukça az olması bakımından oldukça ekonomik ve hafif olan bu tatlı çeşidi hazırlanırken şerbetinin soğuk olması gerekir.

Sütlü tatlılar


Sütlaç, sütlü tatlılar arasında şüphesiz ki en çok tüketilen tatlı sütlaçtır. Son derece sağlıklı olması bakımından aynı zamanda çocukların da oldukça sık tükettiği sütlaç küçük büyük herkes tarafından çok sevilir. Üzeri ceviz ile süslediğinde ise lezzetine lezzet eklenen bu sütlü tatlı çeşidi kalsiyum açısından oldukça zengin olması bakımından kemik sağlığı açısından da oldukça faydalıdır. Ayrıca sütlaç hafif tatlı tercih eden kişiler için oldukça ideal bir tatlıdır.

Sütlü, süt, pirinç ve şekerinin beraber kaynatılması ile hazırlanan bu sütlü tatlı tok tutma özelliği sayesinde öğün aralarında tüketilebilir. Aynı zamanda sütlü tatlı çeşitleri arasında yer alan sütlü bol vitaminlidir.

Keşkül, ünü Osmanlı mutfağına kadar dayanan keşkül sütlü tatlılar arasında geçmiş dönemlerden bugüne gelmiş farklı tatlı çeşitleri arasındadır. İçerisinde Hindistan cevizi ve toz badem kullanılan bu tatlı aynı zamanda iftar sofralarında da tüketilmektedir.

Kazandibi, birçok kişinin tutkunu olduğu bu sütlü tatlı mükemmel lezzeti ile herkesi kendine hayran bırakır. Farklı görüntüsü ile bu tatlı tencerenin ya da kazanın dibine tutması ile ünlüdür. Bu nedenle oldukça lezzetlidir. Birçok yörede oldukça sık yapılan kazandibi aynı zamanda lokantalarda da oldukça yaygın tüketilir.

Güllaç, Ramazan deyince ilk akla gelen güllaç bembeyaz görüntüsü oldukça dikkat çeken bir sütlü tatlı çeşididir. Osmanlı sofrasında da oldukça sık yapılan güllaç nişastadan yapılmış oldukça ince yufkaların süt, şeker ve isteğe bağlı olarak gül suyu ile ıslatılması ile hazırlanır. Aralarında ceviz ya da Antep fıstığı kullanılan bu şahane lezzetin üzeri aynı zamanda üzerin nar ile süslenebilir. Tatlı çeşitleri arasında ayrı bir önemi olan bu sütlü tatlının hazmı kolaydır. Bu nedenle de birçok kişi tarafından severek tüketilir.
20.01.2024 17:50:33
Tatlı Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Tatlı Çeşitleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Tatlı Çeşitleri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Borç Çeşitleri

Borç Çeşitleri, Yapılan alışveriş sonucu ortaya çıkan vereceğin ödemesinin belli bir süreliğine ve şartlara göre ertelenmesiyle ortaya çıkan ya da geçic...
Devamını Oku

Bulmaca Çeşitleri

Bulmaca Çeşitleri; Hem gazetelerde hem de dergilerde bulunan farklı farklı çeşitleri olan ve bulunması istenen şeyi zihin ile düşündürerek bulmayı amaçlayan ...
Devamını Oku

Sos Çeşitleri

Sos çeşitleri, birçok baharat ve sebzenin birleştirilmesiyle hazırlanan karışımlara sos denir. Yemekler için farklı lezzetlerde ve çok sayıda soslar yapılmak...
Devamını Oku

Yeşil Fasulye Çeşitleri

Fasulye çeşitleri, Oldukça yüksek besin değeri ile enerji deposu olan fasulye yaz kış demeden tüketilmesi mümkün olan bir besindir. İçerdiği yüksek protein d...
Devamını Oku

Silah Çeşitleri

Silah çeşitleri, aslında oldukça fazla olmaktadır. Silah hem savunma amacı ile hem de av vb. Hobiler için kullanılan aletlerdir. Geçmişte silah olarak daha ç...
Devamını Oku

Ağda Çeşitleri

Ağda Çeşitleri; Kadınların vücut kıllarının temizlenmesi için kullandığı malzemedir ağda. Ağda yerine jilet ya da lazer yöntemleri de vardır. Fakat jilet pra...
Devamını Oku

Marul Çeşitleri

Marul çeşitleri, her türlü toprakta kolaylıkla yetişebilen bir sebze olan marul salataların vazgeçilmez ana maddesidir. 2-3 ay gibi kısa sürede açık veya kap...
Devamını Oku

Kuru Fasulye Çeşitleri

Kuru Fasulye Çeşitleri, Kuru fasulye Türk mutfağının asırlardır vazgeçemediği gibi herkesin sevdiği bir yemektir. Besleyici değeri bakımından çok zengin...
Devamını Oku

Kültür Çeşitleri

Kültür Çeşitleri, Kültür; İnsan türüne özgü olan bilgi, inanç ve davranışlar bütünü ve bu bütünlerin parçası olan maddi nesneler olarak tanımlanır. Sözlük an...
Devamını Oku

Bant Çeşitleri

Bant çeşitleri, sağlık alanında kullanılan bantlardan tutunda, evlerde, ofislerde ya da paketleme yapılan yerlerde bulunmaktadır. İlerleyen teknoloji ve orta...
Devamını Oku

Mısır Çeşitleri

Mısır çeşitleri: Ülkemizde birçok bölgede yetiştiriciliği yapılan mısır oldukça dayanıklı olması bakımından her tür iklim yapısına uygundur. 2 metreye kadar ...
Devamını Oku

Izgara Çeşitleri

Izgara Çeşitleri, kırmızı et, tavuk eti, balık eti gibi çeşitli et ürünlerinden ateş ile ızgara ızgara üzerinde yapılan ana yemeklerdir. Ülkemizde hemen heme...
Devamını Oku

Gaz Çeşitleri

Gaz Çeşitleri; Gaz, maddenin üç halinden olup en düzensiz olanıdır. Gaz tanecikleri arasındaki boşluk çok fazladır, tanecikleri hem öteleme hem de titreşim h...
Devamını Oku

Metal Çeşitleri

Metal çeşitleri, fiziksel ve kimyasal özelliklere dayalı olarak farklılık göstermektedir. Metallerin çoğu, sıvı benzeri hareket gösteren cıva haricinde ...
Devamını Oku

Doğru Çeşitleri

Doğru Çeşitleri, Doğru her iki tarafı da sonsuz uzanan noktalara denilmektedir. Başka bir deyişle doğru, her iki yönden sonsuza kadar giden aynı noktalar top...
Devamını Oku

Dondurma Çeşitleri

Dondurma Çeşitleri, dondurma dört mevsim herkesin en çok severek tükettiği ve özellikle yaz aylarının en vazgeçilmez muhteşem lezzete sahip olan serinletici ...
Devamını Oku

Patates Çeşitleri

Patates çeşitleri. Dünyada genelinde yaygın olarak tüketilen patates, mutfakların bir numaralı sebzesidir. Kızartması, püresi, kumpiri ile patatesi sevmeyeni...
Devamını Oku

Ses Çeşitleri

Ses çeşitleri, doğumdan itibaren var olan bir oluşumdur. Akciğerden gelen hava ses organlarının yardımı ile şekillendirilip kulağın duyabileceği titreşimler ...
Devamını Oku

Kayısı Çeşitleri

Kayısı çeşitleri, olarak bilinen 6 çeşit kayısı cinsi vardır. Kuru olarak da tüketilen kayısı bu anlamda da 2 çeşide ayrılır. Ülkemizde en fazla Malatya şehr...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Borç Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri
Sos Çeşitleri
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Silah Çeşitleri
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024