Tavuk Çeşitleri

Tavuk çeşitleri; Kümeste bakılan bir kuş cinsidir. Hem yabani hem de evcil türleri bulunmaktadır. Yaşamları yaklaşık olarak 15-20 yıl arasında değişmektedir. Tavukların kanat yapıları ufaktır. Ufak kanatlarını kullandıklarında yalnızca 1-2 metre gibi uçabilirler. Tavukları ayakları sayesinde oldukça hareketlidirler. Gaga yapıları baya kuvvetlidir.
Kafalarının üst kısmında kırmızı renkli et parçası (İbik) bulunur. İbik erkeklerde daha büyük olmaktadır. Tavuk türünün erkeğine horoz denilmektedir. Yumurtanın içerisinden çıkan yavruya da civciv adı verilmektedir. Vücutlarında bulunan kuyruk yapıları erkeklerde uzun, dişilerde ise kısa olmaktadır. Gagalarının alt kısımlarında ibibiğe benzeyen iki adet et parçası vardır. Kafalarının yan taraflarında gözler bulunmaktadır. Oldukça ilginç bir özellikte üç adet göz kapaklarının olmasıdır. Bu kapağın görevi ise etraftan gelen fazla ışığı azaltmaktır. Mide yapıları üç bölümden oluşur.

Tavuk çeşitleri birçok sınıfa ayrılır

  • Standart saf ırklar
  • Hibrit

Yaşamış olduğu coğrafik yere göre tavuk çeşitleri

  • Akdeniz ırkları
  • Asya ırkları
  • Amerika ırkları
  • İngiliz ırkları

Verime göre tavuk çeşitleri

  • Et ırkları
  • Yumurta ırkları
  • Süs ırkları
  • Yumurta- et ya da et-yumurta ırkları
Vücut yapılarına göre tavuk çeşitleri
  • Orta ağır yapılı ırklar (Amerikan cinsi)
  • Ağır yapılı ırklar (İngiliz ve Asya cinsleri)
  • Hafif yapılı ırklar (Akdeniz cinsi)
Tavuk çeşitleri görüldüğü gibi kendi içlerinde birçok gruplara ayrılmaktadır.
Biz ise sizlere en çok bilinen birkaç tavuk çeşidinden bahsedeceğiz. Bunlar aşağıdaki gibidir;

Wyandotte: Ana vatanı Amerika'dır. Orada melezleme sayesinde wyandotte ırkı bulunmuştur. Tüy renkleri oldukça renkli ve çeşitlidir. Wyandotte tavuk çeşididinin 9 adet varyete olarak bulunmaktadır. Erkeklerinin ağırlığı 3.9 kilo, dişilerinin ise 2.9 kilo civarındadır. Sırt yapıları cılızdır. Özellikle kuluçkayı düşük randımanın olmasını istenmeyen bir türdür.

Brahma: Brahma cinsi cochin ve malay türlerinin melezleşmesi ile ortaya çıkmıştır. Ana vatanı Asya'dır. Brahma cinsinin dişilerinin ağırlığı 4.3 kg, erkeklerinin ise 5.4 kiloyu bulmaktadır. Tüylerinin rengi açık sarı ya da yumurta kabuğunun rengine yakın olmaktadır.

Orpinton: Orpington türü İngiltere'de bulunan tavuk cinslerinin melezleşmesi ile bulunmuştur. Bu tavuklar et ırkı olarak da anılmaktadır. Tüy yapıları vücudunu düzgünce ve geniş bir şekilde kaplamaktadır. Derileri beyaz renklidir. Yumurtalarının renkleri ise açık ton ile koyu kahverengi arasında değişmektedir. Orpinton cinsinin dişilerinin ağırlıkları 3.5-4.0 kg, erkeklerinin ise 4.2-5.0 kg arasında değişmektedir.

Leghorn: Yumurtlama açısından oldukça ün yapmış bir tavuk türüdür. Leghorn cinsi yumurtacı ırk olarak anılmaktadır. Baya çeşidi bulunan bu tür ibik ve renklere göre 16 tane varyetesi bulunmaktadır. En bilindik çeşidi ise balta ibikli beyaz leghorn türüdür. Günümüzdeki yumurtacı hibritlerin hepsi balta ibikli beyaz leghorn türünden elde edilmiştir. Yumurtalarının kabuklarının rengi beyazdır. Ufak, hareketli ve narindirler. Gurk olma ihtimalleri oldukça azdır. Bacak ve deri tonları sarı, kuluçka tonları beyaz ve yumurta tonları beyaz olmaktadır. Dünya'ya gelen civcivler baya hızlı büyürler. Civcivlerin tüylenmesi iyidir. Çevreye çok rahatlıkla uyum sağlarlar. Dişileri ağırlıkları 2.0 kg, erkeklerin ise 2.7 kg civarındadır. Yumurta verimi 200-250 tane arsında değişir.

Denizli ırkı: Tavuk çeşitleri içerisinde ülkemize ait olan bir türdür. Muğla ve Denizli civarında yetiştirilmektedir. Yumurta-et ırkı olarak geçmektedir. Ayrıca Denizli horozları uzun ötmeleri ile oldukça ünlüdür. Denizli tavuk ırkı cinsel olgunluğuna geç ulaşırlar. Özellikle denizli horozları nemli bölgelere götürüldüğü zaman hem ötmeleri azalmak hem de damızlık değerleri düşmektedir. Bu ırkın dişilerinin ağırlıkları 2.7-3.2 kg, erkeklerinin ağırlığı 3.5-4.0 kg arasında değişiklik gösterir. Yıllık olarak yumurta verimi 80-100 adet civarındadır. Denizli türünün pamuk kırı, siyah, şarabi, demir kırı ve pekmez kefi gibi tüylerinin renklerine göre 5 tane varyetesi bulunur. Ayrıca saydığımız varyetelerin bütün özelliklerine sahip olan beyaz kuluçkalık, koyu gri bacak, balta ibik, siyah gagalı renk tonlarında olmalarıdır. Denizli cinsinin en bilinen özelliklerinden biri de gözlerinin çevrelerinde siyah tonlu halkalar olmasıdır. Bu halkalara ise sürme denilmektedir. Kulakçığı, derisi ve yumurta kabuğunun rengi beyaz renktedir.

Diğer tavuk çeşitlerinin bazıları ise; gerze (Hacı kadın), plymouth rock, rhode ısland red, new hampshire, cochin, langshan, dorking, susex, australorp, cornish, minorca gibidir.
20.01.2024 06:17:47
Tavuk Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Tavuk Çeşitleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Tavuk Çeşitleri"
Selamun aleyküm benim yıllar önce beş tane tavuğum vardı. O kadar harika bir tavuk görmedim. Civciv iken almıştık. Tavuk olunca her gün hiç aralıksız her gün yumurtluyorlardı. Taşınınca kesmek zorunda kaldık. Benim size sormak istediğim soru bu tavukların cinsi ne olabilir. Teşekkür ederim saygılar sunarım.
Gülennur . 05.10.2018 22:57:25

Borç Çeşitleri

Borç Çeşitleri, Yapılan alışveriş sonucu ortaya çıkan vereceğin ödemesinin belli bir süreliğine ve şartlara göre ertelenmesiyle ortaya çıkan ya da geçic...
Devamını Oku

Bulmaca Çeşitleri

Bulmaca Çeşitleri; Hem gazetelerde hem de dergilerde bulunan farklı farklı çeşitleri olan ve bulunması istenen şeyi zihin ile düşündürerek bulmayı amaçlayan ...
Devamını Oku

Sos Çeşitleri

Sos çeşitleri, birçok baharat ve sebzenin birleştirilmesiyle hazırlanan karışımlara sos denir. Yemekler için farklı lezzetlerde ve çok sayıda soslar yapılmak...
Devamını Oku

Yeşil Fasulye Çeşitleri

Fasulye çeşitleri, Oldukça yüksek besin değeri ile enerji deposu olan fasulye yaz kış demeden tüketilmesi mümkün olan bir besindir. İçerdiği yüksek protein d...
Devamını Oku

Silah Çeşitleri

Silah çeşitleri, aslında oldukça fazla olmaktadır. Silah hem savunma amacı ile hem de av vb. Hobiler için kullanılan aletlerdir. Geçmişte silah olarak daha ç...
Devamını Oku

Ağda Çeşitleri

Ağda Çeşitleri; Kadınların vücut kıllarının temizlenmesi için kullandığı malzemedir ağda. Ağda yerine jilet ya da lazer yöntemleri de vardır. Fakat jilet pra...
Devamını Oku

Marul Çeşitleri

Marul çeşitleri, her türlü toprakta kolaylıkla yetişebilen bir sebze olan marul salataların vazgeçilmez ana maddesidir. 2-3 ay gibi kısa sürede açık veya kap...
Devamını Oku

Kuru Fasulye Çeşitleri

Kuru Fasulye Çeşitleri, Kuru fasulye Türk mutfağının asırlardır vazgeçemediği gibi herkesin sevdiği bir yemektir. Besleyici değeri bakımından çok zengin...
Devamını Oku

Kültür Çeşitleri

Kültür Çeşitleri, Kültür; İnsan türüne özgü olan bilgi, inanç ve davranışlar bütünü ve bu bütünlerin parçası olan maddi nesneler olarak tanımlanır. Sözlük an...
Devamını Oku

Bant Çeşitleri

Bant çeşitleri, sağlık alanında kullanılan bantlardan tutunda, evlerde, ofislerde ya da paketleme yapılan yerlerde bulunmaktadır. İlerleyen teknoloji ve orta...
Devamını Oku

Mısır Çeşitleri

Mısır çeşitleri: Ülkemizde birçok bölgede yetiştiriciliği yapılan mısır oldukça dayanıklı olması bakımından her tür iklim yapısına uygundur. 2 metreye kadar ...
Devamını Oku

Izgara Çeşitleri

Izgara Çeşitleri, kırmızı et, tavuk eti, balık eti gibi çeşitli et ürünlerinden ateş ile ızgara ızgara üzerinde yapılan ana yemeklerdir. Ülkemizde hemen heme...
Devamını Oku

Gaz Çeşitleri

Gaz Çeşitleri; Gaz, maddenin üç halinden olup en düzensiz olanıdır. Gaz tanecikleri arasındaki boşluk çok fazladır, tanecikleri hem öteleme hem de titreşim h...
Devamını Oku

Metal Çeşitleri

Metal çeşitleri, fiziksel ve kimyasal özelliklere dayalı olarak farklılık göstermektedir. Metallerin çoğu, sıvı benzeri hareket gösteren cıva haricinde ...
Devamını Oku

Doğru Çeşitleri

Doğru Çeşitleri, Doğru her iki tarafı da sonsuz uzanan noktalara denilmektedir. Başka bir deyişle doğru, her iki yönden sonsuza kadar giden aynı noktalar top...
Devamını Oku

Dondurma Çeşitleri

Dondurma Çeşitleri, dondurma dört mevsim herkesin en çok severek tükettiği ve özellikle yaz aylarının en vazgeçilmez muhteşem lezzete sahip olan serinletici ...
Devamını Oku

Patates Çeşitleri

Patates çeşitleri. Dünyada genelinde yaygın olarak tüketilen patates, mutfakların bir numaralı sebzesidir. Kızartması, püresi, kumpiri ile patatesi sevmeyeni...
Devamını Oku

Ses Çeşitleri

Ses çeşitleri, doğumdan itibaren var olan bir oluşumdur. Akciğerden gelen hava ses organlarının yardımı ile şekillendirilip kulağın duyabileceği titreşimler ...
Devamını Oku

Kayısı Çeşitleri

Kayısı çeşitleri, olarak bilinen 6 çeşit kayısı cinsi vardır. Kuru olarak da tüketilen kayısı bu anlamda da 2 çeşide ayrılır. Ülkemizde en fazla Malatya şehr...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Borç Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri
Sos Çeşitleri
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Silah Çeşitleri
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024