Tohum Çeşitleri
Tohum çeşitleri, tohum bazı depolanan gıdalar ve tohum kabuğu adı verilen örtünün içindeki küçük embriyonik bitki parçasına verilen isimdir. Tohum ana bitkilerin gübreleme ve yetiştirilmelerinin yapılmasından sonra meydana gelen olgunlaşan üretim için ürünüdür. Tohumun oluşum süreci döllenme ve çiçekten başlayarak oluşum sürecini kabuğuyla birlikte tamamlayan bir üründür.
Tohumlarla birlikte bitkiler kendi türünü üretebilmektedir. Günümüzde pek çok tohum çeşitleri bulunmaktadır. Bu tohumlar embriyo için besin sağlayacak maddeyi tohum kabuğunun tohumlarının içerisinde embriyodan büyüyecek şekilde fideleyen besin deposudur. Depolanan bu besin dokuların beslenme formlarına ve bitkilerin türlerindeki farklılıklara göre değişik bir doku döllenme yollarıyla ana bitki elde edilir.
Tohum Çeşitleri- Mısırözü Tohumları: Dünyada mısırın %90'dan fazlası neredeyse hayvan yemi olarak kullanılmaktadır. Enerji kaynağı oldukça yüksek olan mısırözü tohumları, ağırlıklı olarak gıda amaçlı olarak mısırözü yağı yapımında kullanılmaktadır. Ayrıca artan posasından da elde edilen mısırözü küspeleri de hayvan yemi olarak kullanılıp, sindirim sürecinde vücuda uzun süre enerji sağlar hem de yüksek besleyici özellikleri bulunmaktadır. Mısır özü tohumu yapısında bulundurmuş olduğu doymamış yağ asitlerinden ötürü, hamilelik, büyüme, normal ciltler, karaciğer ve böbrek fonksiyonlarının sağlıklı çalışması ve süt vermek için en ideal yağlardan biridir.
Bunun yanı sıra mısırözü tohumlarından elde edilen mısırözü yağı, endüstri alanında da kullanılmaktadır.
- Kanola Tohumu: Yurdumuzda rapitsa, kolza ve rapiska olarak bilinen bu tohum, yazlık ve kışlık olmak üzere iki dönemde de hâkim olan bir yağ bitkisidir. Kanola tanesinde %22 protein, %45'te yağ bulunmaktadır. Bu bitkilerin yüzde %48'i erüsik asit içeriği ıslah çalışmaları ile sıfırlanarak bitkisel yağ ihtiyacını yeniden üretime alınmasını sağlamaktadır. Kanola tohumu özellikleri arasında yetişme devrinin kısa olması, yazlık ve kışlık çeşitlerinin bulunması, birim alandan alınan diğer yağ bitkilerinin oranlarına göre daha yüksek yağlarda ürünlerin sağlaması yer almaktadır. Bu özellikleri ile diğer yağ bitkilerden üstün kılınmaktadır.
- Soya Fasulyesi Tohumu: Tropik ve sıcak iklim bölgelerinde yetişen ve protein açısından oldukça zengin olan soya fasulyesi tohumları ile yemek yapmada kullanılan sıvıyağı üretimi gerçekleşmektedir. Mutfaklara pek sık girmeyen ve geniş halk kitlelerince pek bilinmeyen bu fasulye tohum çeşitleri içinde tek başına bile bir erzak deposu sayılabilmektedir. Soya fasulyesinin tohumu genellikle yoğurt, süt, dondurma, peynir, dondurma külahı, ilaç, pasta, kemiksiz et, kâğıt, boya, plastik maddelerde, salça, kahve, sabun, yeşil gübre, hayvan yemlerinde, alkol, yağ, lastik, soya unu, margarin, tarhana, makarna, ekmek, çocuk maması ve leblebi gibi bunların sanayi sektörlerinde kullanılmaktadır. Soya fasulyesi karbonhidrat, protein, yağ, demir, kalsiyum, manganez, fosfor, çinko, potasyum, magnezyum, soydum, B, E, K ve D vitamini bakımından oldukça zengindir.
- Keten Tohumu: Çok faydalı bitki olarak bilinen keten tohumu, yaygın olarak tarım alanında kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra çok değişik amaçlar için de kullanılıp karşımıza çıkabilmektedir. Keten soyumu günümüzde sağlık açısından önemli bir yere sahiptir. Omega 3 yağı açısından oldukça zengin olan bu tohum, içerisinde omega 5 ve A vitamini de içermektedir.
- Ayçiçek Tohumu: Yapısındaki yüksek orandaki yağ miktarı bakımından önemli bir yere sahip olan bitkisel yağ çeşitlerindendir. Dünya bitkisel yağ üretiminin büyük çoğunluğunu Ayçiçek yağı tohumundan karşılamaktadır. Çünkü ham bitkisel yağları arasında besin değeri oldukça yüksektir.
19.01.2024 00:13:20
Tohum Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|