Yenen Balık Çeşitleri
Yenen balık çeşitleri, omega 3 zenginliği, tadı, verdiği sağlık ve protein bakımından son derece zengin olan balık tüketme alışkanlığı bazı kişiler için adeta bir yemek kültürü şekline dönüşmüştür. Özellikle kış mevsiminde mutlaka her evde tüketilme alışkanlığı vardır. Fosfor, kalsiyum, iyot, flor mineralleri bakımından son derece zengin olan yenen balık çeşitleri A, B1, B2 ve D vitaminleri yönünden de eşsiz bir kaynaktır.
Yenen balık çeşitleri açısından son derece zengin kaynağa sahip olan ülkemiz, deniz balıkları, siyah etli ve beyaz etli balıkları, yerli ve yabancı balıkları fazlası ile barındırmaktadır. Beyaz etli yenen balık çeşitleri sindirim açısından siyah etli balık çeşitlerine göre göre hazmı daha kolay ve daha fazla jelatin içerme özelliğine sahiptirler. Yenen balık çeşitleri lezzet ve besleyici değerlerine göre farklı türlerdedir. Başlıca çeşitleri birlikte inceleyelim.
Yenen balık çeşitleri hangileridir?- Akya, çıplak, leka, kuzu balığı olarak da bilinen akya balığı, 50-150 cm boylarında 60 kilograma kadar ağırlıkta olabilen en lezzetli yenen balık çeşitleri arasındadır. Küçük balıklar ve yumuşakçalarla beslenip dipteki kıyılarda yaşarlar. Genellikle şiş ve tava olarak tüketimi yapılır.
- Barbunya, çamurlu sahillerde sıcak ve ılık sularda yaşamayı sever, 12-40 cam arasındaki boyutlara sahip olabilir. Oldukça lezzetli bir ete sahiptir. Yenen balık çeşitleri arasında bol bulunan bir balıktır ve kış aylarında çok tüketilir.
- Çipura ya da halk arasında çupra olarak bilinen balık lezzetli beyaz eti nedeni ile çok tüketilenler arasındadır.
- Dil balığı, küçük ya da orta boylarda ince pulcukları olan iri kemiklere sahip bir yenen balık çeşididir. Kumlu denizlerde yaşar ve bulunduğu yere göre renk değiştirir. Derisi siyah olmasına rağmen beyaz etli yenen balık çeşitleri arasındadır. Kasım ve mart aylarında muhteşem bir lezzete sahip olan dil balığı tava yapılarak tüketilir.
- Hamsi, belki de toplumumuzun balık ihtiyacını gideren en ekonomik ve en lezzetli çeşittir. Her kesime hitap eder. Tavası, buğulaması hatta pilavı bile yapılır.
- Gümüş balığı, az yağlı ve siyah etli yenen balık çeşitleri arasına girer. Avlanıldıktan sonra bekletilmeden hemen tüketilmesi gereken bir balık çeşididir. Mart ve nisan ayları gümüş balığı için lezzetin tavan yaptığı aylardır. Tek pişirme şekli kızartmadır.
- İstavrit, belki de hamsiden sonra en fazla tüketilenler arasındadır. Çünkü ekonomik olması lezzetli olmasının yanında artı değer katan bir tüketim faktörüdür. Oldukça pulludur. Ağustos aylarında lezzet en diptedir. Tava yapılarak tüketilir.
- İzmarit, deniz solucanları ve balık yumurtaları ile beslenen bir balık lezzetli olmaz mı sizce? Beyaz et tava yapıldığında tadına doyum olmaz. Izgarası da lezzetli olmaktadır. Kış aylarında tüketilmesi gereken yenen balık çeşitleri arasındadır.
- Kalkan, kalkan için balıkların şahı demek pek de yanlış bir ifade olmaz. Daha önce hiç kalkan yemediyseniz hiç balık yememişsiniz demektir, lokum kıvamında ve adeta ağızda eriyen lezzetli bir ete sahip olan kalkan tavası yapılarak yenir.
- Karagöz, çipuraya benzer özellikleri ile dikkat çeken karagöz balığı, pullu elips şeklinde 20-25 cm boylarındadır. Hemen her mevsimde yenmesine rağmen mayıs ve temmuz aylarını tercih etmemek gerekir. Çünkü bu aylarda yağ oranı az olduğundan size yavan gelebilir. Izgara ve buğulaması çok güzel olur, Balık çorbası yapımında da tercih edilir.
- Kılıç, etçil bir balık çeşididir. Her türlü balığı midesine indirir. Nadir bulunduğu için ekonomik değildir. Eylül ve şubat aylarında ızgara şeklinde mutlaka tüketmelisiniz.
- Kırlangıç balığı, beyaz etli bu nefis balığı fileto şeklinde dilimleterek defne yaprağı ve zeytinyağı ile marine edip ıgara yapmalısınız.
- Kolyoz, balık çiftliklerinde üretilen genelde konserve salamura ve tütsülenmiş balık şeklinde hazırlanır. Tava ve buğulama şeklinde de tüketilir.
- Yenen balık çeşitleri denince levreği atlamak çok büyük haksızlık olur. İri vücutlu 1-12 kilo ağırlığına kadar olabilen özellikle eylül ve ekim aylarında keyifle tüketilebilen beyaz etli balıklardandır. Tava, ızgara, fileto, fırınlama canınız hangi yöntemi isterse hepsinde de başarı sağlarsınız. Çünkü levrek zaten her hali ile lezzetlidir.
- Lüfer, soğuk suda yaşayanları daha lezzetli olmasına rağmen, güneye inildikçe yağının azalması nedeni ile tadı daha kuru ve yavan olur. En lezzetli dönemler, eylül - ocak aralığıdır. Tava, pilaki ve buğulama şeklinde tercih edilmelidir.
- Mezgit, küçük balıklarla beslenen mezgit eti her mevsimde lezzetlidir. En çok Karadeniz de çıkar.
- Palamut, ekonomik açıdan uygun olması sebebi ile çok tercih edilir. Siyah etli olan yenen balık çeşitleri arasında ilk sıralarda olan bu balık tava ve ızgara şeklinde tüketilir.
- Sardalya, konserve olarak çok sık rastlanır. Buğulaması da tercih edilir.
- Tekir, pazar tezgâhlarında en sık görülenler arasında olup, inanılmaz lezzetlidir. Balık yediğinizi anlarsınız desek ancak bu kadar doğru olur. Temmuz ve ekim ayları arasında tavasını yapıp tüketmelisiniz.
- Zargana, fosfor bakımından çok zengin ve yenen balık çeşitleri arasında olmasına rağmen lezzeti yoktur.
19.01.2024 16:51:36
Yenen Balık Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|