Yumurta Çeşitleri

Yumurta çeşitleri; kanatlı hayvanların, vücutlarının içinde döllenmiş olan embriyoyu koruyup muhafaza etmek için ürettikleri, oval ya da yuvarlak olarak yumurtladığı, organik cisme yumurta denir. En yaygın olan ve Dünyaca bilinip besin olarak kullanılan tavuk yumurtasıdır. Tavuk yumurtası ister tek başına ister yemeklerde ya da çiğ olarak tüketilir.

Çocuk gelişimi için oldukça faydalı olan yumurta ilerleyen yaşlarda kanın yağlanmasına yani kolesterole neden olduğundan tüketimi azaltılmaktadır. Ancak çocuk gelişimi için günde bir tane taze yumurta tüketmeyi asla ihmal etmeyelim. Çünkü yumurta içerisindeki zengin proteinler vücudumuzun üretemediği pek çok amino asidi bünyesinde barındırır. Bunun yanında bünyeyi yormadan sindirimi kolaydır. Aynı zamanda vücutta proteinlere dönüştürülür.

Kanatlı türlerine göre yumurta çeşitleri


Neredeyse bütün kanatlı hayvanların yumurtaları besin olarak tüketilmektedir. Ancak keklik yumurtası, bıldırcın yumurtası ve tavuk yumurtası ekonomik açıdan da değeri yüksek olan yumurta çeşitlerindendir. İnsanın biyolojik yapısına faydalı birçok vitaminle dolu olan yumurta yüksek besin değerine sahip beslenme ürünlerimiz arasındadır. Tabi böyle düşününce yumurtaya ulaşılması kolay gibi görünebilir. Ancak üretiminden nakliyesine gelene kadar birçok aşamadan geçmektedir. Tabi ki bu aşamalarda üretim, sınıflandırma, rengine ve ağırlığına göre ayrıma tabi tutulur. Bizlerin mutfağımızda besin olarak kullandığımız yumurta tabi ki ağırlıklı olarak tavuk yumurtasıdır.
Bununla birlikte son zamanlarda keklik ve de bıldırcın yumurtası da önemli besin kaynakları arasında yerini alarak büyük önem taşımışlardır.

Protein açısından oldukça zengin olan yumurta, çift sarılı yumurta, çiftlik yumurtası, damızlık yumurta ve de köy yumurtası gibi ayrımlara da tabi tutulur.

Renklerine göre yumurta çeşitleri


Yumurta renklerinin farklılığı yani oluşumu tavuğun genetik yapısıyla alakalıdır. Yumurtanın rengi kanatlı hayvan gurubunda üreme organının dışarıya yakın yerinde oluşur. Ancak yumurtanın rengi de kabuğu da yumurta oluşundan birkaç saat öncesine kadar oluşmaz.

Yumurta renkleri genel olarak


Açık kahverengi; Tüy renkleri gri, sarı, kahverengi ve kırmızı; ibiği ve kulak memeleri kırmızı renk olan tavukların yumurtaları kahverengi renktedir. Bu tavuklarda safra daha yoğun salgılandığından yumurtaları kahverengidir. Çünkü yumurta kabuğunun kahverengi olmasını sağlayan safradır. Kan hücrelerindeki biyolojik değişim ile bu renk ortaya çıkar. Yumurtası kahverengi olan tavuklar beyaz yumurtalı tavuklara göre daha fazla besine ihtiyaç duyduklarından pek fazla ekonomik değillerdir. Daha sert yumurta kabuklarına sahiplerdir. Kahverengi yumurtanın besin değeri ise neredeyse beyazla aynıdır. Sadece lezzet olarak biraz daha lezzetlidir.

Beyaz yumurta; Kulak memeleri ve tüyleri beyaz renkli olan tavuklar beyaz yumurta yaparlar. Beyaz Yumurtanın kabuğu kahverengi yumurtaya göre daha ince yapıdadır. Fakat genç olan tavukların yumurtaları sertlik olarak biraz daha serttir.

Bir de mavi renkte olan yumurta vardır. Bu yumurtalar ise paskalya tavuğuna aittir. Bu renkte olmasının sebebi ise pigmentlerdir. Bu türdeki pigmentler safra oluşumunda ortaya çıkmakta olan atıklardır.

Ağırlıklarına ve ekonomik değerlerine göre yumurta çeşitleri

Besin değeri ve doğallığı nedeniyle köy yumurtası ve bıldırcın yumurtası insanların ilgisini daha çok çekmektedir. Ancak üretim maliyeti çiftlik yumurtasına göre daha yüksek olduğundan çiftlik yumurtası kullanımını daha çok artırmaktadır. Ağırlıklarına göre de yumurta çeşitlendirilirken Kılavuz, Yarka ve Piliç yumurtalar ortalama 24 haftalık tavuklardan elde edilir. Yine ana, Eski ana yumurtaları 24'üncü hafta ile 34'üncü hafta arasındaki tavuklardan elde edilir. 34'üncü hafta ve sonrasında olan tavuklardan ise Duble yumurta elde edilir. Çiftliklerde üretilmekte olan tavuk yumurtasını çeşitlendirirken ilk ayrımı ağırlıklarına göre yaparlar.

67 gram ve daha üzeri ağırlıktaki yumurtalar Duble.

67-62 gram arasında olan yumurtalar yeni anaç yumurta.

62-58 gram arasında olan yumurtalar eski anaç yumurta.

58-53 gram arasında olan yumurtalar yarka yumurta.

53-48 gram arasında olan yumurtalar piliç yumurta.

48-42 gram arasında olan yumurtalar kılavuz yumurta olarak ayrıştırılır.
21.01.2024 05:24:30
Yumurta Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Yumurta Çeşitleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Yumurta Çeşitleri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Borç Çeşitleri

Borç Çeşitleri, Yapılan alışveriş sonucu ortaya çıkan vereceğin ödemesinin belli bir süreliğine ve şartlara göre ertelenmesiyle ortaya çıkan ya da geçic...
Devamını Oku

Bulmaca Çeşitleri

Bulmaca Çeşitleri; Hem gazetelerde hem de dergilerde bulunan farklı farklı çeşitleri olan ve bulunması istenen şeyi zihin ile düşündürerek bulmayı amaçlayan ...
Devamını Oku

Sos Çeşitleri

Sos çeşitleri, birçok baharat ve sebzenin birleştirilmesiyle hazırlanan karışımlara sos denir. Yemekler için farklı lezzetlerde ve çok sayıda soslar yapılmak...
Devamını Oku

Yeşil Fasulye Çeşitleri

Fasulye çeşitleri, Oldukça yüksek besin değeri ile enerji deposu olan fasulye yaz kış demeden tüketilmesi mümkün olan bir besindir. İçerdiği yüksek protein d...
Devamını Oku

Silah Çeşitleri

Silah çeşitleri, aslında oldukça fazla olmaktadır. Silah hem savunma amacı ile hem de av vb. Hobiler için kullanılan aletlerdir. Geçmişte silah olarak daha ç...
Devamını Oku

Ağda Çeşitleri

Ağda Çeşitleri; Kadınların vücut kıllarının temizlenmesi için kullandığı malzemedir ağda. Ağda yerine jilet ya da lazer yöntemleri de vardır. Fakat jilet pra...
Devamını Oku

Marul Çeşitleri

Marul çeşitleri, her türlü toprakta kolaylıkla yetişebilen bir sebze olan marul salataların vazgeçilmez ana maddesidir. 2-3 ay gibi kısa sürede açık veya kap...
Devamını Oku

Kuru Fasulye Çeşitleri

Kuru Fasulye Çeşitleri, Kuru fasulye Türk mutfağının asırlardır vazgeçemediği gibi herkesin sevdiği bir yemektir. Besleyici değeri bakımından çok zengin...
Devamını Oku

Kültür Çeşitleri

Kültür Çeşitleri, Kültür; İnsan türüne özgü olan bilgi, inanç ve davranışlar bütünü ve bu bütünlerin parçası olan maddi nesneler olarak tanımlanır. Sözlük an...
Devamını Oku

Bant Çeşitleri

Bant çeşitleri, sağlık alanında kullanılan bantlardan tutunda, evlerde, ofislerde ya da paketleme yapılan yerlerde bulunmaktadır. İlerleyen teknoloji ve orta...
Devamını Oku

Mısır Çeşitleri

Mısır çeşitleri: Ülkemizde birçok bölgede yetiştiriciliği yapılan mısır oldukça dayanıklı olması bakımından her tür iklim yapısına uygundur. 2 metreye kadar ...
Devamını Oku

Izgara Çeşitleri

Izgara Çeşitleri, kırmızı et, tavuk eti, balık eti gibi çeşitli et ürünlerinden ateş ile ızgara ızgara üzerinde yapılan ana yemeklerdir. Ülkemizde hemen heme...
Devamını Oku

Gaz Çeşitleri

Gaz Çeşitleri; Gaz, maddenin üç halinden olup en düzensiz olanıdır. Gaz tanecikleri arasındaki boşluk çok fazladır, tanecikleri hem öteleme hem de titreşim h...
Devamını Oku

Metal Çeşitleri

Metal çeşitleri, fiziksel ve kimyasal özelliklere dayalı olarak farklılık göstermektedir. Metallerin çoğu, sıvı benzeri hareket gösteren cıva haricinde ...
Devamını Oku

Doğru Çeşitleri

Doğru Çeşitleri, Doğru her iki tarafı da sonsuz uzanan noktalara denilmektedir. Başka bir deyişle doğru, her iki yönden sonsuza kadar giden aynı noktalar top...
Devamını Oku

Dondurma Çeşitleri

Dondurma Çeşitleri, dondurma dört mevsim herkesin en çok severek tükettiği ve özellikle yaz aylarının en vazgeçilmez muhteşem lezzete sahip olan serinletici ...
Devamını Oku

Patates Çeşitleri

Patates çeşitleri. Dünyada genelinde yaygın olarak tüketilen patates, mutfakların bir numaralı sebzesidir. Kızartması, püresi, kumpiri ile patatesi sevmeyeni...
Devamını Oku

Ses Çeşitleri

Ses çeşitleri, doğumdan itibaren var olan bir oluşumdur. Akciğerden gelen hava ses organlarının yardımı ile şekillendirilip kulağın duyabileceği titreşimler ...
Devamını Oku

Kayısı Çeşitleri

Kayısı çeşitleri, olarak bilinen 6 çeşit kayısı cinsi vardır. Kuru olarak da tüketilen kayısı bu anlamda da 2 çeşide ayrılır. Ülkemizde en fazla Malatya şehr...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Borç Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri
Sos Çeşitleri
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Silah Çeşitleri
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024