Tohum Çeşitleri

Tohum Çeşitleri

Tohum çeşitleri, tohum bazı depolanan gıdalar ve tohum kabuğu adı verilen örtünün içindeki küçük embriyonik bitki parçasına verilen isimdir. Tohum ana bitkilerin gübreleme ve yetiştirilmelerinin yapılmasından sonra meydana gelen olgunlaşan üretim için ürünüdür. Tohumun oluşum süreci döllenme ve çiçekten başlayarak oluşum sürecini kabuğuyla birlikte tamamlayan bir üründür. Tohumlarla birlikte bitkiler kendi türünü üretebilmektedir. Günümüzde pek çok tohum çeşitleri bulunmaktadır. Bu tohumlar embriyo için besin sağlayacak maddeyi tohum kabuğunun tohumlarının içerisinde embriyodan büyüyecek şekilde fideleyen besin deposudur. Depolanan bu besin dokuların beslenme formlarına ve bitkilerin türlerindeki farklılıklara göre değişik bir doku döllenme yollarıyla ana bitki elde edilir. 

Tohum Çeşitleri
  • Mısırözü Tohumları: Dünyada mısırın %90'dan fazlası neredeyse hayvan yemi olarak kullanılmaktadır. Enerji kaynağı oldukça yüksek olan mısırözü tohumları, ağırlıklı olarak gıda amaçlı olarak mısırözü yağı yapımında kullanılmaktadır. Ayrıca artan posasından da elde edilen mısırözü küspeleri de hayvan yemi olarak kullanılıp, sindirim sürecinde vücuda uzun süre enerji sağlar hem de yüksek besleyici özellikleri bulunmaktadır. Mısır özü tohumu yapısında bulundurmuş olduğu doymamış yağ asitlerinden ötürü, hamilelik, büyüme, normal ciltler, karaciğer ve böbrek fonksiyonlarının sağlıklı çalışması ve süt vermek için en ideal yağlardan biridir. Bunun yanı sıra mısırözü tohumlarından elde edilen mısırözü yağı, endüstri alanında da kullanılmaktadır.  
  • Kanola Tohumu: Yurdumuzda rapitsa, kolza ve rapiska olarak bilinen bu tohum, yazlık ve kışlık olmak üzere iki dönemde de hakim olan bir yağ bitkisidir. Kanola tanesinde %22 protein, %45 de yağ bulunmaktadır. Bu bitkilerin yüzde %48i erüsik asit içeriği ıslah çalışmaları ile sıfırlanarak bitkisel yağ ihtiyacını yeniden üretime alınmasını sağlamaktadır. Kanola tohumu özellikleri arasında yetişme devrinin kısa olması, yazlık ve kışlık çeşitlerinin bulunması, birim alandan alınan diğer yağ bitkilerinin oranlarına göre daha yüksek yağlarda ürünlerin sağlaması yer almaktadır. Bu özellikleri ile diğer yağ bitkilerden üstün kılınmaktadır. 
  • Soya Fasulyesi Tohumu: Tropik ve sıcak iklim bölgelerinde yetişen ve protein açısından oldukça zengin olan soya fasulyesi tohumları ile yemek yapmada kullanılan sıvıyağı üretimi gerçekleşmektedir. Mutfaklara pek sık girmeyen ve geniş halk kitlelerince pek bilinmeyen bu fasulye tohum çeşitleri içinde tek başına bile bir erzak deposu sayılabilmektedir. Soya fasulyesinin tohumu genellikle yoğurt, süt, dondurma, peynir, dondurma külahı, ilaç, pasta, kemiksiz et, kağıt, boya, plastik maddelerde, salça, kahve, sabun, yeşil gübre, hayvan yemlerinde, alkol, yağ, lastik, soya unu, margarin, tarhana, makarna, ekmek, çocuk maması ve leblebi gibi bunların sanayi sektörlerinde kullanılmaktadır. Soya fasulyesi karbonhidrat, protein, yağ, demir, kalsiyum, manganez, fosfor, çinko, potasyum, magnezyum, soydum, B, E, K ve D vitamini bakımından oldukça zengindir. 
  • Keten Tohumu: Çok faydalı bitki olarak bilinen keten tohumu, yaygın olarak tarım alanında kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra çok değişik amaçlar için de kullanılıp karşımıza çıkabilmektedir. Keten soyumu günümüzde sağlık açısından önemli bir yere sahiptir. Omega 3 yağı açısından oldukça zengin olan bu tohum, içerisinde omega 5 ve A vitamini de içermektedir. 
  • Ayçiçek Tohumu: Yapısındaki yüksek orandaki yağ miktarı bakımından önemli bir yere sahip olan bitkisel yağ çeşitlerindendir. Dünya bitkisel yağ üretiminin büyük çoğunluğunu Ayçiçek yağı tohumundan karşılamaktadır. Çünkü ham bitkisel yağları arasında besin değeri oldukça yüksektir. 
Son Güncelleme : 01.11.2018 23:03:01
Tohum Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Tohum Çeşitleri Yorumları

şifre  Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Tohum Çeşitleri"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Borç Çeşitleri
Borç Çeşitleri
Borç Çeşitleri, Yapılan alışveriş sonucu ortaya çıkan vereceğin ödemesinin belli bir süreliğine ve şartlara göre ertelenmesiyle ortaya çıkan ya da geçici bir süreliğine geri verilmek üzere alınan para veya mala borç adı verilmektedir. Her iki durumda...
Bulmaca Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri; Hem gazetelerde hem de dergilerde bulunan farklı farklı çeşitleri olan ve bulunması istenen şeyi zihin ile düşündürerek bulmayı amaçlayan bilgi yoklama yada kelime bulma oyunlarına bulmaca denir. Bulmaca çözen bireylerin zeka, mant...
Sos Çeşitleri
Sos Çeşitleri
Sos çeşitleri, bir çok baharat ve sebzenin birleştirilmesiyle hazırlanan karışımlara sos denir. Yemekler için farklı lezzetlerde ve çok sayıda soslar yapılmaktadır. Sos farklı kültürlerde daha yaygın olarak kullanılan bir lezzettir. Sos çeşitlerini h...
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Fasulye çeşitleri,  Oldukça yüksek besin değeri ile enerji deposu olan fasulye yaz kış demeden tüketilmesi mümkün olan bir besindir. İçerdiği yüksek protein değeri ile kuru fasulye diyet programlarında da yer alır. Kalp sağlığından, yorgunluğa kadar ...
Silah Çeşitleri
Silah Çeşitleri
Silah çeşitleri, aslında oldukça fazla olmaktadır. Silah hem savunma amacı ile hemde av vb. hobiler için kullanılan aletlerdir. Geçmişte silah olarak daha çok oklar kullanılırken, gelişen dünyada artık birçok silah üretimi yapılmaktadır. Kullanım seb...
Ağda Çeşitleri
Ağda Çeşitleri
Ağda Çeşitleri; Kadınların vücut kıllarının temizlenmesi için kullandığı malzemedir ağda. Ağda yerine jilet yada lazer yöntemleri de vardır. Fakat jilet pratik olmakla beraber kıl köklerini kuvvetlendirir, kılların daha hızlı çıkmasını sağlar, daha s...
Marul Çeşitleri
Marul Çeşitleri
Marul çeşitleri, her türlü toprakta kolaylıkla yetişebilen bir sebze olan marul salataların vazgeçilmez ana maddesidir. 2-3 ay gibi kısa sürede açık veya kapalı alanlarda yetişebilir. Nemli ortamları oldukça severler. Ülkemizde çok çeşidi yetişmekted...
Kuru Fasulye Çeşitleri
Kuru Fasulye Çeşitleri
Kuru Fasulye Çeşitleri, Kuru fasulye Türk mutfağının asırlardır vazgeçemediği gibi herkesin sevdiği bir yemektir. Besleyici değeri bakımından çok zengin içeriğe sahip olan kuru fasulye, isteğe göre yapılan birçok çeşidi vardır. Bunların içerisinde ku...
Din Çeşitleri
Din Çeşitleri
Din çeşitleri; İnsanoğlu fıtrat olarak inanmak üzerine yaratılmıştır. Bir ilaha inanma güdüsü her kulda doğuştan var olan bir inançtır. Günümüzde yeryüzünde insanların inandıkları dinleri ; Hak din, tahrif edilmiş dinler ve batıl (sapık) dinler olmak...
Kültür Çeşitleri
Kültür Çeşitleri
Kültür Çeşitleri, Kültür; İnsan türüne özgü olan bilgi, inanç ve davranışlar bütünü ve bu bütünlerin parçası olan maddi nesneler olarak tanımlanır. Sözlük anlamı ile kültür ise; Bir toplumun duyuş ve düşünüş birliğini meydana getiren, gelenek durumun...
Tost Çeşitleri
Tost Çeşitleri
Tost çeşitleri, aslında kişinin damak tadına göre çok farklılık gösterebilmektedir. Ancak bugün burada temel olarak tercih ettiğimiz tost çeşitlerinden bahsedeceğiz. Tostlar bildiğiniz gibi kahvaltılıkların en pratik olanı olmaktadır. İki ekmek arası...
Bant Çeşitleri
Bant Çeşitleri
Bant çeşitleri, sağlık alanında kullanılan bantlardan tutunda, evlerde, ofislerde yada paketleme yapılan yerlerde bulunmaktadır. İlerleyen teknoloji ve ortaya çıkan değişik ihtiyaçlar sonucunda bant çeşitlerinin kendi içerisinde de değişik özellikler...

 

Borç Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri
Sos Çeşitleri
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Silah Çeşitleri
Ağda Çeşitleri
Marul Çeşitleri
Kuru Fasulye Çeşitleri
Din Çeşitleri
Kültür Çeşitleri
Tost Çeşitleri
Bant Çeşitleri
Mısır Çeşitleri
Izgara Çeşitleri
Gaz Çeşitleri
Metal Çeşitleri
Doğru Çeşitleri
Dondurma Çeşitleri
Patates Çeşitleri
Ses Çeşitleri
Kayısı Çeşitleri
Saat Çeşitleri
Baklava Çeşitleri
Teleskop Çeşitleri
Matkap Ucu Çeşitleri
Telefon Çeşitleri
Diyet Çeşitleri
Ayı Çeşitleri
Döner Çeşitleri
Makas Çeşitleri
Popüler İçerik
Mısır Çeşitleri
Mısır Çeşitleri
Mısır çeşitleri: Ülkemizde birçok bölgede yetiştiriciliği yapılan mısır oldukça dayanıklı olması bakımından her tür iklim yapısına uygundur. 2 metreye...
Izgara Çeşitleri
Izgara Çeşitleri
Izgara Çeşitleri, kırmızı et, tavuk eti, balık eti gibi çeşitli et ürünlerinden ateş ile ızgara ızgara üzerinde yapılan ana yemeklerdir. Ülkemizde hem...
Gaz Çeşitleri
Gaz Çeşitleri
Gaz Çeşitleri; Gaz; maddenin üç halinden olup en düzensiz olanıdır. Gaz tanecikleri arasındaki boşluk çok fazladır, tanecikleri hem öteleme hem de tit...
Metal Çeşitleri
Metal Çeşitleri
Metal çeşitleri, fiziksel ve kimyasal özelliklere dayalı olarak farklılık göstermektedir. Metallerin çoğu, sıvı benzeri hareket gösteren civa haricind...
Doğru Çeşitleri
Doğru Çeşitleri
Doğru Çeşitleri, Doğru her iki tarafı da sonsuz uzanan noktalara denilmektedir. Başka bir deyişle doğru, her iki yönden sonsuza kadar giden aynı nokta...
Dondurma Çeşitleri
Dondurma Çeşitleri
Dondurma Çeşitleri, dondurma dört mevsim herkesin en çok severek tükettiği ve özellikle yaz aylarının en vazgeçilmez muhteşem lezzete sahip olan serin...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Borç Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri
Sos Çeşitleri
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Silah Çeşitleri
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Aralık - 2019