Ana yemek, hem görsel hem de lezzet açısından doyurucu olmak zorundadır. Özellikle misafirlere sunulan ana yemekler, doğru bir tercih, iyi bir lezzet ve şık bir sunum gerektirir. Ana yemek çeşitleri sayısız olup, oldukça doyurucudur. Her yörenin kültürüne göre kendine özgü ana yemek seçenekleri vardır. Ana yemek, genellikle önce servis edilen salata ve birçok meze ile sunulur. Ana yemek çeşitleri, çoğunlukla et veya sebzelerle yapılır. Damak zevkine göre ızgara, kızartma veya kavurma gibi yöntemlerle hazırlanabilir. Türk mutfağında, et yemekleri oldukça popülerdir ve sebzeli ana yemekler bile genellikle et ile yapılır. Örneğin, dolma çeşitleri sebzenin içine et koyarak hazırlanır. Ana yemekler, çeşitli baharatlar ve soslarla tatlandırılır. Birçok yörenin sos ve baharat kültürü de farklılık gösterir. Et ile Yapılan Ana Yemekler Et ile yapılan yemek çeşitleri oldukça fazladır. Et yemekleri, ızgarada, tavada sotelenerek veya soslanıp kızartılarak hazırlanabilir. Kişinin damak zevkine ve yanına hazırlayacağı servise uygun olarak pişirme şekli değiştirilebilir. Et ızgarada yapıldığında çeşitli baharat ve soslarla hazırlanıp marine edilerek pişirilir. Etli ana yemek örnekleri şunlardır:
Sebze ile Yapılan Ana Yemekler Sebzeler, sağlık açısından oldukça faydalıdır ve her biri farklı vitamin değerlerine sahiptir. Aynı zamanda, sebzeler bağırsakları çalıştırır ve birçok hastalığa şifa sağlar. Ana yemek çeşitleri olarak sebzeler, et ile de hazırlanabilir. Sebze ana yemekleri, yanına salata ve pilav ile sunulduğunda hem doyurucu hem de şık olur. Birçok bölge, kendine özgü sebze yemekleri ile farklı lezzetler sunar. Sebze yemeklerinin bir avantajı da bazı sebzelerin mevsiminde alınıp, dondurularak saklanabilmesidir. Sebze yemekleri örnekleri şunlardır:
|