Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Bitki Çeşitleri

Bitki Çeşitleri

Bitki çeşitleri; Genellikle bitkiler üremelerine göre sınıflandırılır. Çiçekli bitkiler ve çiçeksiz bitkiler çoğalmalarındaki farklılıklardan dolayı ikiye ayrılmaktadır. Bitkiler fotosentez yapan zar ile çevrili gerçek organeli olan hücrelerdir. Birçok organizmaları içinde barındıran (Ağaçlar, çiçekler, otlar, eğrelti otlar, yosunlar) gibi ekolojik istekler açsısından birçok farklılık gösteren çok sayıda üyesi olan canlılar dünyasıdır. Güneş ışığından yararlanarak kendi besinlerini üreten bitkiler birçok canlının organizma yaşamını sürdürmesine fayda sağlar. Toplu halde yaşayan bu canlı türü bitkiler eğer bir bölgede yaşıyor ise bu bitki çeşitlerinin hepsine flora denir. Bitkilerin yetişmesini sağlayan çok önemli faktörler vardır. Bunlar hayatın içerisinde olan Ekvatora uzaklık, denizden yükseklik, arazi eğimi, sıcaklık, nem, ışık, yağış, toprak içeriği, insanlar, hayvanlar ve mikroorganizmalardır. Bu bitkileri iki sınıfta çiçekli diğer ismiyle tohumlu bitkiler ve çiçeksiz bir diğer ismiyle tohumsuz bitkiler diye bitki çeşitlerini iki ana dalda inceleyebiliriz.

Bitki çeşitleri nelerdir?


Tohumsuz bitkiler (Çiçeksiz); Sporlu üreme ile çoğalan tohumsuz (Çiçeksiz) bitkilerdir. Tek kromozomlu spor üreme hücresidir ve diğer adıyla döllenmesiz üremedir. Tohumsuz bitkilerin birçoğu kök, gövde, çiçek ve yaprak gibi organ değişikliklerini belli bir şekilde göstermezler. Aynı yapıda olan bitkiler tallus denen yapraksı ya da şeritsidir. Bunlara 'thallophyta' diye de anılır. Daha fazla gelişmiş olan ve organ değişikliklerini gösteren bitkilere 'kormophyta' bunun yapısına ise 'kormus' adı verilmektedir. İçerdiği takımlar ise su yosunları, kara yosunları, ciğer otları, boynuz otları ve yapraklı kara yosunlarıdır.

Tohumlu bitkiler (Çiçekli); Tohumsuz bitkilerden ayıran özellikleri tohumlarının olmasıdır. Bitkilerde en önemli olan üreme ve yayılma organları olan tohumun oluşumu tohumlu bitkilerin en önemli özelliğidir. Oluşma şekline göre bu tohumlar iki alt bölüme ayrılır. Tohumlar sayesinde meyve yaprakları tarafından ötülmeden açık tohum meydana getirirler. Meyve tohumlarının odacık içerisinde birleşmesiyle kapalı olarak tohum geliştirmesiyle kapalı tohumlu bitkiler meydana gelir. Bu bitki çeşitleri iki bölümde incelenebilir.
  • Açık tohumlu bitkiler; Tohumlar sayesinde meyve yaprakları tarafından ötülmeden açık tohum meydana getiren bu bitkiler genellikle ağaç ya da ağaççık adındaki odunsu bitkiler tarafından oluşur. Kuraklığa dayanıklı olan bu bitkiler her zaman yeşilimsi olup yaprakları iğnelidir.
  • Kapalı tohumlu bitkiler; Tohumlar sayesinde meyve yapraklarının odacık içerisinde birleşmesiyle oluşan kapalı tohumlu bitkiler açık bitkilere göre daha çok gelişmiştir. Otsu, çalımsı ve odunsu formunda olan bu bitkilerin kültürü yapılır ve ekonomik olarak önemli yerleri vardır.
Son Güncelleme : 21.01.2024 06:44:26
Bitki Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Bitki Çeşitleri Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Bitki Çeşitleri"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Borç Çeşitleri
Borç Çeşitleri
Borç Çeşitleri, Yapılan alışveriş sonucu ortaya çıkan vereceğin ödemesinin belli bir süreliğine ve şartlara göre ertelenmesiyle ortaya çıkan ya da geçici bir süreliğine geri verilmek üzere alınan para veya mala borç adı verilmektedir. Her iki durumda...
Bulmaca Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri; Hem gazetelerde hem de dergilerde bulunan farklı farklı çeşitleri olan ve bulunması istenen şeyi zihin ile düşündürerek bulmayı amaçlayan bilgi yoklama ya da kelime bulma oyunlarına bulmaca denir. Bulmaca çözen bireylerin zekâ, man...
Sos Çeşitleri
Sos Çeşitleri
Sos çeşitleri, birçok baharat ve sebzenin birleştirilmesiyle hazırlanan karışımlara sos denir. Yemekler için farklı lezzetlerde ve çok sayıda soslar yapılmaktadır. Sos farklı kültürlerde daha yaygın olarak kullanılan bir lezzettir. Sos çeşitlerini he...
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Fasulye çeşitleri, Oldukça yüksek besin değeri ile enerji deposu olan fasulye yaz kış demeden tüketilmesi mümkün olan bir besindir. İçerdiği yüksek protein değeri ile kuru fasulye diyet programlarında da yer alır. Kalp sağlığından, yorgunluğa kadar b...
Silah Çeşitleri
Silah Çeşitleri
Silah çeşitleri, aslında oldukça fazla olmaktadır. Silah hem savunma amacı ile hem de av vb. Hobiler için kullanılan aletlerdir. Geçmişte silah olarak daha çok oklar kullanılırken, gelişen dünyada artık birçok silah üretimi yapılmaktadır. Kullanım se...
Ağda Çeşitleri
Ağda Çeşitleri
Ağda Çeşitleri; Kadınların vücut kıllarının temizlenmesi için kullandığı malzemedir ağda. Ağda yerine jilet ya da lazer yöntemleri de vardır. Fakat jilet pratik olmakla beraber kıl köklerini kuvvetlendirir, kılların daha hızlı çıkmasını sağlar, daha ...
Marul Çeşitleri
Marul Çeşitleri
Marul çeşitleri, her türlü toprakta kolaylıkla yetişebilen bir sebze olan marul salataların vazgeçilmez ana maddesidir. 2-3 ay gibi kısa sürede açık veya kapalı alanlarda yetişebilir. Nemli ortamları oldukça severler. Ülkemizde çok çeşidi yetişmekted...
Kuru Fasulye Çeşitleri
Kuru Fasulye Çeşitleri
Kuru Fasulye Çeşitleri, Kuru fasulye Türk mutfağının asırlardır vazgeçemediği gibi herkesin sevdiği bir yemektir. Besleyici değeri bakımından çok zengin içeriğe sahip olan kuru fasulye, isteğe göre yapılan birçok çeşidi vardır. Bunların içerisinde ku...
Kültür Çeşitleri
Kültür Çeşitleri
Kültür Çeşitleri, Kültür; İnsan türüne özgü olan bilgi, inanç ve davranışlar bütünü ve bu bütünlerin parçası olan maddi nesneler olarak tanımlanır. Sözlük anlamı ile kültür ise; Bir toplumun duyuş ve düşünüş birliğini meydana getiren, gelenek durumun...
Tost Çeşitleri
Tost Çeşitleri
Tost çeşitleri, aslında kişinin damak tadına göre çok farklılık gösterebilmektedir. Ancak bugün burada temel olarak tercih ettiğimiz tost çeşitlerinden bahsedeceğiz. Tostlar bildiğiniz gibi kahvaltılıkların en pratik olanı olmaktadır. İki ekmek arası...
Bant Çeşitleri
Bant Çeşitleri
Bant çeşitleri, sağlık alanında kullanılan bantlardan tutunda, evlerde, ofislerde ya da paketleme yapılan yerlerde bulunmaktadır. İlerleyen teknoloji ve ortaya çıkan değişik ihtiyaçlar sonucunda bant çeşitlerinin kendi içerisinde de değişik özellikle...
Mısır Çeşitleri
Mısır Çeşitleri
Mısır çeşitleri: Ülkemizde birçok bölgede yetiştiriciliği yapılan mısır oldukça dayanıklı olması bakımından her tür iklim yapısına uygundur. 2 metreye kadar uzayabilen saplarda yetişen ve oldukça faydalı bir tahıl olan mısır birçok çeşitte yetiştiril...

 

Borç Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri
Sos Çeşitleri
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Silah Çeşitleri
Ağda Çeşitleri
Marul Çeşitleri
Kuru Fasulye Çeşitleri
Kültür Çeşitleri
Tost Çeşitleri
Bant Çeşitleri
Mısır Çeşitleri
Izgara Çeşitleri
Gaz Çeşitleri
Metal Çeşitleri
Doğru Çeşitleri
Dondurma Çeşitleri
Patates Çeşitleri
Ses Çeşitleri
Kayısı Çeşitleri
Saat Çeşitleri
Baklava Çeşitleri
Teleskop Çeşitleri
Matkap Ucu Çeşitleri
Telefon Çeşitleri
Diyet Çeşitleri
Ayı Çeşitleri
Döner Çeşitleri
Makas Çeşitleri
Pilav Çeşitleri
Popüler İçerik
Izgara Çeşitleri
Izgara Çeşitleri
Izgara Çeşitleri, kırmızı et, tavuk eti, balık eti gibi çeşitli et ürünlerinden ateş ile ızgara ızgara üzerinde yapılan ana yemeklerdir. Ülkemizde hem...
Gaz Çeşitleri
Gaz Çeşitleri
Gaz Çeşitleri; Gaz; maddenin üç halinden olup en düzensiz olanıdır. Gaz tanecikleri arasındaki boşluk çok fazladır, tanecikleri hem öteleme hem de tit...
Metal Çeşitleri
Metal Çeşitleri
Metal çeşitleri, fiziksel ve kimyasal özelliklere dayalı olarak farklılık göstermektedir. Metallerin çoğu, sıvı benzeri hareket gösteren civa haricind...
Doğru Çeşitleri
Doğru Çeşitleri
Doğru Çeşitleri, Doğru her iki tarafı da sonsuz uzanan noktalara denilmektedir. Başka bir deyişle doğru, her iki yönden sonsuza kadar giden aynı nokta...
Dondurma Çeşitleri
Dondurma Çeşitleri
Dondurma Çeşitleri, dondurma dört mevsim herkesin en çok severek tükettiği ve özellikle yaz aylarının en vazgeçilmez muhteşem lezzete sahip olan serin...
Patates Çeşitleri
Patates Çeşitleri
Patates çeşitleri. Dünyada genelinde yaygın olarak tüketilen patates, mutfakların bir numaralı sebzesidir. Kızartması, püresi, kumpiri ile patatesi se...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Borç Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri
Sos Çeşitleri
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Silah Çeşitleri
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024