Et Çeşitleri Nelerdir?
21 Haziran 2024

Et Çeşitleri Nelerdir?

Et, kasların olgunlaşmasıyla oluşmuş lifli yapıda bir dokudur. Hayvansal ürünlere göre et çeşitleri değişiklik göstermekle birlikte, ülkemizde dini inançlarımıza göre çift tırnaklı dediğimiz geviş getiren hayvanlar ile kanatlı hayvan et çeşitleri tüketilmektedir. Geviş getiren hayvan türlerine sığır, keçi, koyun ve deve örnek verilebilir. Kanatlı sektöründe ise başı tavuk çekerken, bıldırcın, keklik ve turaç gibi kanatlılardan da et üretimi yapılmaktadır. Daha çok dış ülkelerde tüketilen et çeşitlerinden domuz eti en çok üretilen et olup, bunun yanı sıra at, eşek gibi bazı hayvanlardan elde edilen et çeşitleri de mevcuttur. Et çeşitleri hayvan türlerine göre sınıflandırıldıktan sonra, tek bir hayvanın bölgelerine göre de sınıflandırma yapılmaktadır.

Sığır Cinsi Hayvanlarda Et Çeşitleri

  • Bonfile
  • Kontrfile
  • Antrikot
  • Tranş
  • Kuşbaşı
  • Nuar
  • Kontrnuar
  • Yumurta
  • İncik
  • Kıyma
  • Sokum
  • Puli
Et çeşitleri, sığır cinsi hayvanlarda genellikle aynı isimleri almaktadır. Gerdan ve tütünlük gibi bazı farklı isimler de mevcuttur. Bonfile, karın içi böbrek yatağından belin iki yanına kadar uzanan kaslardan oluşan, iç yağlardan ve iç organlardan ayrılmış, gevrek yapıda ve parlak görünümlü bir ettir. Kontrfile, hayvanın belinin üst kısmından sakrum kemiğine kadar uzanan ve omurlara yapışık kaslardan elde edilen, yağlardan arınmış bir ettir. Antrikot eti, sığırların göğüs omurları üzerinden boyun bölgesine doğru uzanan yağdan arınmış bir ettir. Antrikottan sonra kontrfile başlar. Sokum eti, büyükbaş hayvanların butlarının üst kısmında bulunur. But kısmının iç tarafında, üstte leğen kemiği ile altta eklemlere kadar olan bölgedeki ete tranş et denir. But kısmının dış tarafında bulunan yağsız kısım kontrnuar olarak adlandırılır. But kısmının iç tarafında yumurta şeklinde kaslı yapı ise yumurta et olarak bilinir. Puli et, aşil tendonunun devamı kısmında, incik üzerinde konumlanmış ettir. Puli etinin altındaki aşil tendonunun olduğu bölgedeki ete incik eti denir.

Küçükbaş Hayvanların Et Çeşitleri

  • But
  • Pirzola
  • Fileto
  • Kol
  • Döş
  • Kıymalık
Et çeşitleri sınıflandırmamızda küçükbaş hayvanlar olarak adlandırılan geviş getiren koyun, kuzu ve keçi gibi hayvanlar yer almaktadır. But eti, arka bacakların diz eklemi üzerinden leğen kemiğine kadar uzanan kısımdır. Bu et, yağsız ve yumuşak olur. Pirzola eti, hayvanın sırtındaki ön bölümdür ve çok lezzetli, yağsız bir ettir. Bu et bazen kaburganın bir kısmıyla da çıkarılmaktadır. Ön ayaklardaki kasların bulunduğu, aralarında ince yağ tabakaları olan kısım kol eti olarak adlandırılır. Hayvanın en yağlı kısmı olan, kemikli etten oluşan kısım ise döş etidir. Gerdan ve incik gibi yerlerde kıymalık olarak geçmektedir. Bu sınıflandırma yaptığımız küçükbaş ve büyükbaş hayvanlar dışında, bir de kanatlı eti olarak tavuk eti sınıflandırması vardır. Tavuk eti sınıflandırmasında ise kanat, göğüs, but ve sırt gibi isimlerle et çeşitlendirilmesi yapılmaktadır.

Ekstra Bilgiler

Etin kalitesi, hayvanın yaşı, beslenme şekli ve kesim sonrası olgunlaşma süresi gibi faktörlere bağlı olarak değişir. Taze et, doğru saklama koşullarında bakteriyel kontaminasyondan korunmalıdır. Et, protein, demir, çinko ve B vitaminleri gibi önemli besin maddeleri açısından zengin bir kaynaktır. Ancak, aşırı et tüketimi sağlık sorunlarına yol açabilir, bu nedenle dengeli bir diyet içinde tüketilmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kovan Çeşitleri Nelerdir?

Kovan Çeşitleri Nelerdir?

Bulmaca Çeşitleri Nelerdir?

Bulmaca Çeşitleri Nelerdir?

Popüler İçerikler

Editörün Seçtiği

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kalem Çeşitleri Nelerdir?

Kalem Çeşitleri Nelerdir?

Kadayıf Çeşitleri Nelerdir?

Kadayıf Çeşitleri Nelerdir?

Sos Çeşitleri Nelerdir?

Sos Çeşitleri Nelerdir?

Dolma Çeşitleri Nelerdir?

Dolma Çeşitleri Nelerdir?

Mobilya Çeşitleri Nelerdir?

Mobilya Çeşitleri Nelerdir?

Güncel

Metal Çeşitleri Nelerdir?

Metal Çeşitleri Nelerdir?

Güncel

Canlı Çiçek Çeşitleri Nelerdir?

Canlı Çiçek Çeşitleri Nelerdir?

Güncel

Kaynak Çeşitleri Nelerdir?

Kaynak Çeşitleri Nelerdir?

Maden Çeşitleri Nelerdir?

Maden Çeşitleri Nelerdir?

Tül Çeşitleri Nelerdir?

Tül Çeşitleri Nelerdir?

Silah Çeşitleri Nelerdir?

Silah Çeşitleri Nelerdir?

Spor Çeşitleri Nelerdir?

Spor Çeşitleri Nelerdir?

Kabak Çeşitleri Nelerdir?

Kabak Çeşitleri Nelerdir?

Zarf Çeşitleri Nelerdir?

Zarf Çeşitleri Nelerdir?

Takı Çeşitleri Nelerdir?

Takı Çeşitleri Nelerdir?

Hayvan Çeşitleri Nelerdir?

Hayvan Çeşitleri Nelerdir?

Eşeysiz Üreme Çeşitleri Nelerdir?

Eşeysiz Üreme Çeşitleri Nelerdir?

Kafiye Çeşitleri Nelerdir?

Kafiye Çeşitleri Nelerdir?

Döşeme Çeşitleri Nelerdir?

Döşeme Çeşitleri Nelerdir?

Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Mutfak Çeşitleri Nelerdir?

Mutfak Çeşitleri Nelerdir?

El Sanatları Çeşitleri Nelerdir?

El Sanatları Çeşitleri Nelerdir?

Freze Çeşitleri Nelerdir?

Freze Çeşitleri Nelerdir?

Vergi Çeşitleri Nelerdir?

Vergi Çeşitleri Nelerdir?

Bulgur Pilavı Çeşitleri Nelerdir?

Bulgur Pilavı Çeşitleri Nelerdir?

Tezgah Çeşitleri Nelerdir?

Tezgah Çeşitleri Nelerdir?

Sendrom Çeşitleri Nelerdir?

Sendrom Çeşitleri Nelerdir?

Ekosistem Çeşitleri Nelerdir?

Ekosistem Çeşitleri Nelerdir?

Tavan Çeşitleri Nelerdir?

Tavan Çeşitleri Nelerdir?

Tuğla Çeşitleri Nelerdir?

Tuğla Çeşitleri Nelerdir?

Çam Ağacı Çeşitleri Nelerdir?

Çam Ağacı Çeşitleri Nelerdir?

Led Çeşitleri Nelerdir?

Led Çeşitleri Nelerdir?

Jant Çeşitleri Nelerdir?

Jant Çeşitleri Nelerdir?

Dübel Çeşitleri Nelerdir?

Dübel Çeşitleri Nelerdir?

Patates Çeşitleri Nelerdir?

Patates Çeşitleri Nelerdir?