Deri Çeşitleri Deri çeşitleri; Derileri kullanım şekillerine göre bölümlere ayırabiliriz. Deri çeşitlerini sınıflandırmaya çalıştığımız zaman giysilik ve eldiven için deriler, saraciyelik ve çantalık deriler, ayakkabı yüzlük ve tabanlık deriler, sürüngen ve egzotik deriler. döşemelik ve astarlık deriler, teknik kullanım derileri tabaklama, hayvan türüne ve finisaj türüne göre çeşitlendirilmektedir. Bir çok deri çeşidi hayatımızın içerisinde kullandığımız ürünlerin içerisinde yer almaktadır. Kullandığımız bu ürünlerde hangi deri çeşitleri var bunları öğrenmemizin yararı olacaktır. Farklı sınıflara ayrılmış deri çeşitlerini inceleyebiliriz. Deri çeşitleri nelerdir; Giysilik deri çeşitleri; Giysilerimizde kullanmış olduğumuz deriler hayvan türüne, tabaklama ve finisaj türüne göre sınıflandırılmaktadır. - Hayvan türüne göre deri çeşitleri; Keçi, oğlak, küçük baş hayvan derisi, büyük baş hayvan postu (dana, sığır, at ve tay) gibi av hayvanları gibi hayvanların derilerinden yararlanılmaktadır.
- Tabaklama türüne göre deri çeşitleri; İlk sırayı % 80 krom ile tabaklanmış giysiler alır. Krom dan sonra bu sırayı sentetik kombine deriler ile balık yağı ile tabaklanmış giysiler alır.
- Finisaj işlemine göre deri çeşitleri; Dış görünüşlerine göre sırça yüzü düzgün deriler, sırça yüzü zımparalanmış deriler ve et yüzü zımparalanmış deriler diye sınıflandırılır.
Eldivenlik deri çeşitleri; Eldiven yapımında glase deri çeşidi kullanılır. Ham deri olarak oğlak ve kuzu derisi kullanılırken tabaklama sürecinde sırça yüzü ile tabaklanmış krom ile ikinci tabaklaması yapılmış deriler kullanılır. Saraciyelik ve çantalık deri çeşitleri; - Blank; Bitkisel tabaklanmış, kısmen yağlanmış doğal veya yapay şekilde saraciye, çantalar için kullanılan sığır derileridir. Ayrıca ham madde olarak öküz, inek ve düve derileri de kullanılmaktadır.
- Vaketa; 1-2 Milimetre kalınlığına sahip olan bu deriler de büyük sığır derisi kullanılmaktadır.
Ayakkabı taban derileri; - Kösele; Sağlamlığa sahip olan bu deriler kalın ve az bükülür bir türdedir. Ham deri olarak sığır, öküz ve düve postları kullanılmaktadır.
Ayakkabı yüzlük deri çeşitleri; - Vidala deriler; Ayakkabı derilerinde aranan en büyük özellik yumuşak ve dayanıklı olmalıdır. Bu yüzden ham madde olarak dana dili kullanılmaktadır.
- Dana rugan; Derinin et yüzü cilalanarak kullanılır.
Sürüngen ve egzotik deriler; Pahalı olan bu derilerin uzama yetenekleri oldukça azdır. Deriler timsah, kertenkele ve yılan gibi sürüngen hayvanlardan elde edilir. Kemer, cüzdan, çanta ve valiz gibi eşyalarda kullanılır. Döşemelik deriler; Hava geçirgenliği özelliğinden dolayı oto koltukları döşemeciliğinde domuz derisi kullanılır. Bu derilerin en büyük özelliği kolayca dikilir, yapıştırılır, gerilir ve çivilenebilir.
Son Güncelleme : 07.07.2018 22:34:32 Deri Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. | 1 Yorum Yapılmış "Deri Çeşitleri" Merhaba malum önümüzde kış mevsimi yaklaşmakta bizim de kış a hazırlık yapmamız gerekiyor.Gecen gün deri ceket satan bir mağaza ya gittim fiyatlar çok fazla yüksek. Başka mağazalar da ucuz ürünler de gördüm.Demek ki deri ürünleri arasında kullanılan deri ve kalitesinin önemli olduğunu düşünüyorum..Bana deri çeşitleri hakkında bilgi verirmisiniz? Kayansel . 05.10.2018 14:30:37 CEVAP YAZ |  | Borç Çeşitleri | Borç Çeşitleri, Yapılan alışveriş sonucu ortaya çıkan vereceğin ödemesinin belli bir süreliğine ve şartlara göre ertelenmesiyle ortaya çıkan ya da geçici bir süreliğine geri verilmek üzere alınan para veya mala borç adı verilmektedir. Her iki durumda... |  | Bulmaca Çeşitleri | Bulmaca Çeşitleri; Hem gazetelerde hem de dergilerde bulunan farklı farklı çeşitleri olan ve bulunması istenen şeyi zihin ile düşündürerek bulmayı amaçlayan bilgi yoklama yada kelime bulma oyunlarına bulmaca denir. Bulmaca çözen bireylerin zeka, mant... |  | Sos Çeşitleri | Sos çeşitleri, bir çok baharat ve sebzenin birleştirilmesiyle hazırlanan karışımlara sos denir. Yemekler için farklı lezzetlerde ve çok sayıda soslar yapılmaktadır. Sos farklı kültürlerde daha yaygın olarak kullanılan bir lezzettir. Sos çeşitlerini h... |  | Yeşil Fasulye Çeşitleri | Fasulye çeşitleri, Oldukça yüksek besin değeri ile enerji deposu olan fasulye yaz kış demeden tüketilmesi mümkün olan bir besindir. İçerdiği yüksek protein değeri ile kuru fasulye diyet programlarında da yer alır. Kalp sağlığından, yorgunluğa kadar ... |  | Silah Çeşitleri | Silah çeşitleri, aslında oldukça fazla olmaktadır. Silah hem savunma amacı ile hemde av vb. hobiler için kullanılan aletlerdir. Geçmişte silah olarak daha çok oklar kullanılırken, gelişen dünyada artık birçok silah üretimi yapılmaktadır. Kullanım seb... |  | Ağda Çeşitleri | Ağda Çeşitleri; Kadınların vücut kıllarının temizlenmesi için kullandığı malzemedir ağda. Ağda yerine jilet yada lazer yöntemleri de vardır. Fakat jilet pratik olmakla beraber kıl köklerini kuvvetlendirir, kılların daha hızlı çıkmasını sağlar, daha s... |  | Marul Çeşitleri | Marul çeşitleri, her türlü toprakta kolaylıkla yetişebilen bir sebze olan marul salataların vazgeçilmez ana maddesidir. 2-3 ay gibi kısa sürede açık veya kapalı alanlarda yetişebilir. Nemli ortamları oldukça severler. Ülkemizde çok çeşidi yetişmekted... |  | Kuru Fasulye Çeşitleri | Kuru Fasulye Çeşitleri, Kuru fasulye Türk mutfağının asırlardır vazgeçemediği gibi herkesin sevdiği bir yemektir. Besleyici değeri bakımından çok zengin içeriğe sahip olan kuru fasulye, isteğe göre yapılan birçok çeşidi vardır. Bunların içerisinde ku... |  | Din Çeşitleri | Din çeşitleri; İnsanoğlu fıtrat olarak inanmak üzerine yaratılmıştır. Bir ilaha inanma güdüsü her kulda doğuştan var olan bir inançtır. Günümüzde yeryüzünde insanların inandıkları dinleri ; Hak din, tahrif edilmiş dinler ve batıl (sapık) dinler olmak... |  | Kültür Çeşitleri | Kültür Çeşitleri, Kültür; İnsan türüne özgü olan bilgi, inanç ve davranışlar bütünü ve bu bütünlerin parçası olan maddi nesneler olarak tanımlanır. Sözlük anlamı ile kültür ise; Bir toplumun duyuş ve düşünüş birliğini meydana getiren, gelenek durumun... |  | Tost Çeşitleri | Tost çeşitleri, aslında kişinin damak tadına göre çok farklılık gösterebilmektedir. Ancak bugün burada temel olarak tercih ettiğimiz tost çeşitlerinden bahsedeceğiz. Tostlar bildiğiniz gibi kahvaltılıkların en pratik olanı olmaktadır. İki ekmek arası... |  | Bant Çeşitleri | Bant çeşitleri, sağlık alanında kullanılan bantlardan tutunda, evlerde, ofislerde yada paketleme yapılan yerlerde bulunmaktadır. İlerleyen teknoloji ve ortaya çıkan değişik ihtiyaçlar sonucunda bant çeşitlerinin kendi içerisinde de değişik özellikler... | | | Borç Çeşitleri | | Bulmaca Çeşitleri | | Sos Çeşitleri | | Yeşil Fasulye Çeşitleri | | Silah Çeşitleri | | Ağda Çeşitleri | | Marul Çeşitleri | | Kuru Fasulye Çeşitleri | | Din Çeşitleri | | Kültür Çeşitleri | | Tost Çeşitleri | | Bant Çeşitleri | | Mısır Çeşitleri | | Izgara Çeşitleri | | Gaz Çeşitleri | | Metal Çeşitleri | | Doğru Çeşitleri | | Dondurma Çeşitleri | | Patates Çeşitleri | | Ses Çeşitleri | | Kayısı Çeşitleri | | Saat Çeşitleri | | Baklava Çeşitleri | | Teleskop Çeşitleri | | Matkap Ucu Çeşitleri | | Telefon Çeşitleri | | Diyet Çeşitleri | | Ayı Çeşitleri | | Döner Çeşitleri | | Makas Çeşitleri | Popüler İçerik | Mısır Çeşitleri Mısır çeşitleri: Ülkemizde birçok bölgede yetiştiriciliği yapılan mısır oldukça dayanıklı olması bakımından her tür iklim yapısına uygundur. 2 metreye... | Izgara Çeşitleri Izgara Çeşitleri, kırmızı et, tavuk eti, balık eti gibi çeşitli et ürünlerinden ateş ile ızgara ızgara üzerinde yapılan ana yemeklerdir. Ülkemizde hem... | Gaz Çeşitleri Gaz Çeşitleri; Gaz; maddenin üç halinden olup en düzensiz olanıdır. Gaz tanecikleri arasındaki boşluk çok fazladır, tanecikleri hem öteleme hem de tit... | Metal Çeşitleri Metal çeşitleri, fiziksel ve kimyasal özelliklere dayalı olarak farklılık göstermektedir. Metallerin çoğu, sıvı benzeri hareket gösteren civa haricind... | Doğru Çeşitleri Doğru Çeşitleri, Doğru her iki tarafı da sonsuz uzanan noktalara denilmektedir. Başka bir deyişle doğru, her iki yönden sonsuza kadar giden aynı nokta... | Dondurma Çeşitleri Dondurma Çeşitleri, dondurma dört mevsim herkesin en çok severek tükettiği ve özellikle yaz aylarının en vazgeçilmez muhteşem lezzete sahip olan serin... | |