Yumurta Çeşitleri

Yumurta Çeşitleri

Yumurta çeşitleri; kanatlı hayvanların, vücutlarının içinde döllenmiş olan embriyoyu koruyup muhafaza etmek için üretikleri, oval yada yuvarlak olarak yumurtladığı, organik cisme yumurta denir. En yaygın olan ve Dünyaca bilinip besin olarak kullanılan tavuk yumurtasıdır. Tavuk yumurtası ister tek başına, ister yemeklerde yada çiğ olarak tüketilir.

Çocuk gelişimi için oldukça faydalı olan yumurta ilerleyen yaşlarda kanın yağlanmasına yani kolesterole neden olduğundan tüketimi azaltılmaktadır. Ancak çocuk gelişimi için günde bir tane taze yumurta tüketmeyi asla ihmal etmeyelim. Çünkü yumurta içerisindeki zengin proteinler vücudumuzun üretemediği pekçok amino asidi bünyesinde barındırır. Bunun yanında bünyeyi yormadan sindirimi kolaydır. Aynı zamanda vücutta proteinlere dönüştürülür.

Kanatlı türlerine göre yumurta çeşitleri,

Neredeyse bütün kanatlı hayvanların yumurtaları besin olarak tüketilmektedir. Ancak keklik yumurtası, bıldırcın yumurtası ve tavuk yumurtası ekonomik açıdanda değeri yüksek olan yumurta çeşitlerindendir. İnsanın biyolojik yapısına faydalı birçok vitaminle dolu olan yumurta yüksek besin değerine sahip beslenme ürünlerimiz arasındadır. Tabi böyle düşününce yumurtaya ulaşılması kolay gibi görünebilir. Ancak üretiminden nakliyesine gelene kadar bir çok aşamadan geçmektedir. Tabiki Bu aşamalarda üretim, sınıflandırma, rengine ve ağırlığına göre ayrıma tabi tutulur. Bizlerin mutfağımızda besin olarak kullandığımız yumurta tabiki ağırlıklı olarak tavuk yumurtasıdır. Bununla birlikte son zamanlarda keklik vede bıldırcın yumurtası da önemli besin kaynakları arasında yerini alarak büyük önem taşımışlardır.

Protein açısından oldukça zengin olan yumurta, çift sarılı yumurta, çiftlik yumurtası, damızlık yumurta vede köy yumurtası gibi ayrımlara da tabi tutulur

Renklerine göre yumurta çeşitleri,

Yumurta renklerinin farklılığı yani oluşumu tavuğun genetik yapısıyla alakalıdır. Yumurtanın rengi kanatlı hayvan gurubunda üreme organının dışarıya yakın yerinde oluşur. Ancak yumurtanın rengide kabuğu da yumurta oluşundan birkaç saat öncesine kadar oluşmaz.

Yumurta renkleri genel olarak;

Açık kahverengi; Tüy renkleri gri, sarı, kahverengi ve kırmızı; ibiği ve kulak memeleri kırmızı renk olan tavukların yumurtaları kahverengi renktedir. Bu tavuklarda safra daha yoğun salgılandığından yumurtaları kahverengidir. Çünkü yumurta kabuğunun kahverengi olmasını sağlayan safradır. Kan hücrelerindeki biyolojik değişim ile bu renk ortaya çıkar. Yumurtası kahverengi olan tavuklar beyaz yumurtalı tavuklara göre daha fazla besine ihtiyaç duyduklarından pek fazla ekonomik değillerdir. Daha sert yumurta kabuklarına sahiplerdir. Kahverengi yumurtanın besin değeri ise neredeyse beyazla aynıdır. Sadece lezzet olarak biraz daha lezzetlidir.

Beyaz yumurta; Kulak memeleri ve tüyleri beyaz renkli olan tavuklar beyaz yumurta yaparlar. Beyaz Yumurtanın kabuğu kahverengi yumurtaya göre daha ince yapıdadır. Fakat genç olan tavukların yumurtaları sertlik olarak biraz daha serttir.

Birde mavi renkte olan yumurta vardır. Bu yumurtalar ise paskalya tavuğuna aittir. Bu renkte olmasının sebebi ise pigmentlerdir. Bu türdeki pigmentler safra oluşumunda ortaya çıkmakta olan atıklardır.


Ağırlıklarına ve ekonomik değerlerine göre yumurta çeşitleri,

Besin değeri ve doğallığı nedeniyle köy yumurtası ve bıldırcın yumurtası insanların ilgisini daha çok çekmektedir. Ancak üretim maliyeti çiftlik yumurtasına göre daha yüksek olduğundan çiftlik yumurtası kullanımını daha çok artırmaktadır. Ağırlıklarına göre de yumurta çeşitlendirilirken Klavuz, Yarka ve Piliç yumurtalar ortalama 24 haftalık tavuklardan elde edilir. Yine ana, Eski ana yumurtaları 24'üncü hafta ile 34' üncü hafta arasındaki tavuklardan elde edilir. 34'üncü hafta ve sonrasında olan tavuklardan ise Duble yumurta elde edilir. Çiftliklerde üretilmekte olan tavuk yumurtasını çeşitlendiririrken ilk ayrımı ağırlıklarına göre yaparlar.

67 gram ve daha üzeri ağırlıktaki yumurtalar Duble,

67-62 gram arasında olan yumurtalar yeni anaç yumurta,

62-58 gram arasında olan yumurtalar eski anaç yumurta,

58-53 gram arasında olan yumurtalar yarka yumurta,

53-48 gram arasında olan yumurtalar piliç yumurta,

48-42 gram arasında olan yumurtalar klavuz yumurta olarak ayrıştırılır.

Son Güncelleme : 24.06.2018 00:03:36
Yumurta Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Yumurta Çeşitleri Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Yumurta Çeşitleri"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Borç Çeşitleri
Borç Çeşitleri
Borç Çeşitleri, Yapılan alışveriş sonucu ortaya çıkan vereceğin ödemesinin belli bir süreliğine ve şartlara göre ertelenmesiyle ortaya çıkan ya da geçici bir süreliğine geri verilmek üzere alınan para veya mala borç adı verilmektedir. Her iki durumda...
Bulmaca Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri; Hem gazetelerde hem de dergilerde bulunan farklı farklı çeşitleri olan ve bulunması istenen şeyi zihin ile düşündürerek bulmayı amaçlayan bilgi yoklama yada kelime bulma oyunlarına bulmaca denir. Bulmaca çözen bireylerin zeka, mant...
Sos Çeşitleri
Sos Çeşitleri
Sos çeşitleri, bir çok baharat ve sebzenin birleştirilmesiyle hazırlanan karışımlara sos denir. Yemekler için farklı lezzetlerde ve çok sayıda soslar yapılmaktadır. Sos farklı kültürlerde daha yaygın olarak kullanılan bir lezzettir. Sos çeşitlerini h...
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Fasulye çeşitleri, Oldukça yüksek besin değeri ile enerji deposu olan fasulye yaz kış demeden tüketilmesi mümkün olan bir besindir. İçerdiği yüksek protein değeri ile kuru fasulye diyet programlarında da yer alır. Kalp sağlığından, yorgunluğa kadar ...
Silah Çeşitleri
Silah Çeşitleri
Silah çeşitleri, aslında oldukça fazla olmaktadır. Silah hem savunma amacı ile hemde av vb. hobiler için kullanılan aletlerdir. Geçmişte silah olarak daha çok oklar kullanılırken, gelişen dünyada artık birçok silah üretimi yapılmaktadır. Kullanım seb...
Ağda Çeşitleri
Ağda Çeşitleri
Ağda Çeşitleri; Kadınların vücut kıllarının temizlenmesi için kullandığı malzemedir ağda. Ağda yerine jilet yada lazer yöntemleri de vardır. Fakat jilet pratik olmakla beraber kıl köklerini kuvvetlendirir, kılların daha hızlı çıkmasını sağlar, daha s...
Marul Çeşitleri
Marul Çeşitleri
Marul çeşitleri, her türlü toprakta kolaylıkla yetişebilen bir sebze olan marul salataların vazgeçilmez ana maddesidir. 2-3 ay gibi kısa sürede açık veya kapalı alanlarda yetişebilir. Nemli ortamları oldukça severler. Ülkemizde çok çeşidi yetişmekted...
Kuru Fasulye Çeşitleri
Kuru Fasulye Çeşitleri
Kuru Fasulye Çeşitleri, Kuru fasulye Türk mutfağının asırlardır vazgeçemediği gibi herkesin sevdiği bir yemektir. Besleyici değeri bakımından çok zengin içeriğe sahip olan kuru fasulye, isteğe göre yapılan birçok çeşidi vardır. Bunların içerisinde ku...
Din Çeşitleri
Din Çeşitleri
Din çeşitleri; İnsanoğlu fıtrat olarak inanmak üzerine yaratılmıştır. Bir ilaha inanma güdüsü her kulda doğuştan var olan bir inançtır. Günümüzde yeryüzünde insanların inandıkları dinleri ; Hak din, tahrif edilmiş dinler ve batıl (sapık) dinler olmak...
Kültür Çeşitleri
Kültür Çeşitleri
Kültür Çeşitleri, Kültür; İnsan türüne özgü olan bilgi, inanç ve davranışlar bütünü ve bu bütünlerin parçası olan maddi nesneler olarak tanımlanır. Sözlük anlamı ile kültür ise; Bir toplumun duyuş ve düşünüş birliğini meydana getiren, gelenek durumun...
Tost Çeşitleri
Tost Çeşitleri
Tost çeşitleri, aslında kişinin damak tadına göre çok farklılık gösterebilmektedir. Ancak bugün burada temel olarak tercih ettiğimiz tost çeşitlerinden bahsedeceğiz. Tostlar bildiğiniz gibi kahvaltılıkların en pratik olanı olmaktadır. İki ekmek arası...
Bant Çeşitleri
Bant Çeşitleri
Bant çeşitleri, sağlık alanında kullanılan bantlardan tutunda, evlerde, ofislerde yada paketleme yapılan yerlerde bulunmaktadır. İlerleyen teknoloji ve ortaya çıkan değişik ihtiyaçlar sonucunda bant çeşitlerinin kendi içerisinde de değişik özellikler...

 

Borç Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri
Sos Çeşitleri
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Silah Çeşitleri
Ağda Çeşitleri
Marul Çeşitleri
Kuru Fasulye Çeşitleri
Din Çeşitleri
Kültür Çeşitleri
Tost Çeşitleri
Bant Çeşitleri
Mısır Çeşitleri
Izgara Çeşitleri
Gaz Çeşitleri
Metal Çeşitleri
Doğru Çeşitleri
Dondurma Çeşitleri
Patates Çeşitleri
Ses Çeşitleri
Kayısı Çeşitleri
Saat Çeşitleri
Baklava Çeşitleri
Teleskop Çeşitleri
Matkap Ucu Çeşitleri
Telefon Çeşitleri
Diyet Çeşitleri
Ayı Çeşitleri
Döner Çeşitleri
Makas Çeşitleri
Popüler İçerik
Mısır Çeşitleri
Mısır Çeşitleri
Mısır çeşitleri: Ülkemizde birçok bölgede yetiştiriciliği yapılan mısır oldukça dayanıklı olması bakımından her tür iklim yapısına uygundur. 2 metreye...
Izgara Çeşitleri
Izgara Çeşitleri
Izgara Çeşitleri, kırmızı et, tavuk eti, balık eti gibi çeşitli et ürünlerinden ateş ile ızgara ızgara üzerinde yapılan ana yemeklerdir. Ülkemizde hem...
Gaz Çeşitleri
Gaz Çeşitleri
Gaz Çeşitleri; Gaz; maddenin üç halinden olup en düzensiz olanıdır. Gaz tanecikleri arasındaki boşluk çok fazladır, tanecikleri hem öteleme hem de tit...
Metal Çeşitleri
Metal Çeşitleri
Metal çeşitleri, fiziksel ve kimyasal özelliklere dayalı olarak farklılık göstermektedir. Metallerin çoğu, sıvı benzeri hareket gösteren civa haricind...
Doğru Çeşitleri
Doğru Çeşitleri
Doğru Çeşitleri, Doğru her iki tarafı da sonsuz uzanan noktalara denilmektedir. Başka bir deyişle doğru, her iki yönden sonsuza kadar giden aynı nokta...
Dondurma Çeşitleri
Dondurma Çeşitleri
Dondurma Çeşitleri, dondurma dört mevsim herkesin en çok severek tükettiği ve özellikle yaz aylarının en vazgeçilmez muhteşem lezzete sahip olan serin...
Patates Çeşitleri
Patates Çeşitleri
Patates çeşitleri. Dünyada genelinde yaygın olarak tüketilen patates, mutfakların bir numaralı sebzesidir. Kızartması, püresi, kumpiri ile patatesi se...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Borç Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri
Sos Çeşitleri
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Silah Çeşitleri
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019