Tatlı Çeşitleri

Tatlı Çeşitleri

Tatlı çeşitleri: Türk mutfağında oldukça önemli bir yere sahip olan tatlılar birbirinden güzel tariflerle bir çok çeşitte bulunur. Baklava, kadayıf, revani gibi tatlılar ile beraber aynı zamanda sütlü tatlılar da birçok kişi tarafından oldukça severek tüketilir. Türk mutfağı tatlı çeşitleri açısından çok zengindir. Osmanlı döneminden itibaren oldukça geniş bir yelpazeye sahip olan tatlı çeşitleri özellikle de ramazan sofralarında bir ayrı lezzetlidir. En çok da şerbetli tatlı çeşitleri birçok kişi tarafından oldukça severek tüketilir. Tatlı kültürü gelenek ve göreneklerimizden gelmektedir. Tatlılar genellikle hem ikramlarda hem günlük yemek menüsünün ardından tüketilir. Vücuda enerji vermesi bakımından ayrı bir yeri olan tatlı çeşitleri görüntüsü ile bile iştah kabartır. Çeşit çeşit lezzetli mi lezzetli tatlıların kalorisi yüksek olduğu bilinir. Ancak yinede tatlılara asla hayır denmez.

En yaygın tüketilen tatlı çeşitleri nelerdir:

Şerbetli tatlılar;

Kadayıf, ramazan sofralarının vazgeçilmez tatlı çeşitleri arasında yer alan kadayıfın üzerinde bir de fıstık ezmesi olduğu zaman tadına doyum olmaz. Aynı zamanda bazı yörelerde üzerine tahin dökülerek veya kaymak eklenerek tüketilen kadayıf tatlısı son derece hafif olması bakımından en çok tüketilen tatlılar arasındadır. Hazır olarak alınabileceği gibi aynı zamanda yapılışı da oldukça kolay olan kadayıf tatlısı, hazır olarak satılan kadayıf hamurunun fırın tepsisine basılıp pişirildikten sonra üzerine şerbet dökülmesi ile hazırlanır. Üzerine sıcak olarak dökülen şerbeti çeken kadayıf hamuru inanılmaz bir lezzete bürünür.

Baklava, özellikle de Antep'e özgü bir lezzet olan baklava en sevilen şerbetli tatlı çeşitleri arasında açık ara birinci sırada yer alır. İçerisinde kullanılan malzemeler ile daha da zenginleştirilen baklavanın kat kat şahane görüntüsü ve mükemmel lezzeti ile tadına doyum olmaz. Özellikle de bayramda konuklara ikram edilen bir numaralı tatlı çeşidi olan baklava evde açılıp yapıldığında lezzeti bir ayrı olur. Nişastalı un karışımı ile incecik açılan baklavalar birçok şekilde yapılır. Fırında pişirildikten sonra üzerine tatlı şerbeti gezdirilip 1 gün bekledikten sonra tam da kıvamına gelir. Hıyır hıyır ağızda dağılan Türk mutfağının meşhur tatlı çeşidi baklava aynı zamanda marketlerde satılan hazır baklavalık yufkalardan da yapılabilir.

Revani, şerbetli bir tatlı çeşidi olan revani yapılışının oldukça kolay olması bakımından canı şerbetli tatlı isteyen kişilerin oldukça pratik bir şekilde yapacağı tatlılar arasındadır. Üzerine krem şanti ya da kaymak ilave edilerek tüketildiğinde tatlı ihtiyacını giderecek lezzete sahip olan bu tatlı çeşidi aynı zamanda hafif olması bakımından bayan oturmalarında da sık yapılır.

İrmik tatlısı, yine yapılışı oldukça pratik olan tatlılar arasında olan irmik tatlısı aniden gelen misafirlerinize oldukça kısa bir sürede hazırlayacağınız şerbetli tatlı çeşitleri arasında yer alır. Üzeri şam fıstığı ve ceviz gibi malzemelerle süslenerek sunabilen irmik tatlısında kullanılan malzemeler oldukça az olması bakımından oldukça ekonomik ve hafif olan bu tatlı çeşidi hazırlanırken şerbetinin soğuk olması gerekir.

Sütlü tatlılar;

Sütlaç, sütlü tatlılar arasında şüphesiz ki en çok tüketilen tatlı sütlaçtır. Son derece sağlıklı olması bakımından aynı zamanda çocukların da oldukça sık tükettiği sütlaç küçük büyük herkes tarafından çok sevilir. Üzeri ceviz ile süslediğinde ise lezzetine lezzet eklenen bu sütlü tatlı çeşidi kalsiyum açısından oldukça zengin olması bakımından kemik sağlığı açısından da oldukça faydalıdır. Ayrıca sütlaç hafif tatlı tercih eden kişiler için oldukça ideal bir tatlıdır.

Sütlü, süt, pirinç ve şekerinin beraber kaynatılması ile hazırlanan bu sütlü tatlı tok tutma özelliği sayesinde öğün aralarında tüketilebilir. Aynı zamanda sütlü tatlı çeşitleri arasında yer alan sütlü bol vitaminlidir.

Keşkül, ünü Osmanlı mutfağına kadar dayanan keşkül sütlü tatlılar arasında geçmiş dönemlerden bugüne gelmiş farklı tatlı çeşitleri arasındadır. İçerisinde hindistan cevizi ve toz badem kullanılan bu tatlı aynı zamanda iftar sofralarında da tüketilmektedir.

Kazandibi, birçok kişinin tutkunu olduğu bu sütlü tatlı mükemmel lezzeti ile herkesi kendine hayran bırakır. Farklı görüntüsü ile bu tatlı tencerenin ya da kazanın dibine tutması ile ünlüdür. Bu nedenle oldukça lezzetlidir. Birçok yörede oldukça sık yapılan kazandibi aynı zamanda lokantalarda da oldukça yaygın tüketilir.

Güllaç, Ramazan deyince ilk akla gelen güllaç bembeyaz görüntüsü oldukça dikkat çeken bir sütlü tatlı çeşididir. Osmanlı sofrasında da oldukça sık yapılan güllaç nişastadan yapılmış oldukça ince yufkaların süt, şeker ve isteğe bağlı olarak gül suyu ile ıslatılması ile hazırlanır. Aralarında ceviz yada antep fıstığı kullanılan bu şahane lezzetin üzeri aynı zamanda üzerin nar ile süslenebilir. Tatlı çeşitleri arasında ayrı bir önemi olan bu sütlü tatlının hazmı kolaydır. Bu nedenle de birçok kişi tarafından severek tüketilir.
Son Güncelleme : 05.05.2018 19:39:00
Tatlı Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Tatlı Çeşitleri Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Tatlı Çeşitleri"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Borç Çeşitleri
Borç Çeşitleri
Borç Çeşitleri, Yapılan alışveriş sonucu ortaya çıkan vereceğin ödemesinin belli bir süreliğine ve şartlara göre ertelenmesiyle ortaya çıkan ya da geçici bir süreliğine geri verilmek üzere alınan para veya mala borç adı verilmektedir. Her iki durumda...
Bulmaca Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri; Hem gazetelerde hem de dergilerde bulunan farklı farklı çeşitleri olan ve bulunması istenen şeyi zihin ile düşündürerek bulmayı amaçlayan bilgi yoklama yada kelime bulma oyunlarına bulmaca denir. Bulmaca çözen bireylerin zeka, mant...
Sos Çeşitleri
Sos Çeşitleri
Sos çeşitleri, bir çok baharat ve sebzenin birleştirilmesiyle hazırlanan karışımlara sos denir. Yemekler için farklı lezzetlerde ve çok sayıda soslar yapılmaktadır. Sos farklı kültürlerde daha yaygın olarak kullanılan bir lezzettir. Sos çeşitlerini h...
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Fasulye çeşitleri, Oldukça yüksek besin değeri ile enerji deposu olan fasulye yaz kış demeden tüketilmesi mümkün olan bir besindir. İçerdiği yüksek protein değeri ile kuru fasulye diyet programlarında da yer alır. Kalp sağlığından, yorgunluğa kadar ...
Silah Çeşitleri
Silah Çeşitleri
Silah çeşitleri, aslında oldukça fazla olmaktadır. Silah hem savunma amacı ile hemde av vb. hobiler için kullanılan aletlerdir. Geçmişte silah olarak daha çok oklar kullanılırken, gelişen dünyada artık birçok silah üretimi yapılmaktadır. Kullanım seb...
Ağda Çeşitleri
Ağda Çeşitleri
Ağda Çeşitleri; Kadınların vücut kıllarının temizlenmesi için kullandığı malzemedir ağda. Ağda yerine jilet yada lazer yöntemleri de vardır. Fakat jilet pratik olmakla beraber kıl köklerini kuvvetlendirir, kılların daha hızlı çıkmasını sağlar, daha s...
Marul Çeşitleri
Marul Çeşitleri
Marul çeşitleri, her türlü toprakta kolaylıkla yetişebilen bir sebze olan marul salataların vazgeçilmez ana maddesidir. 2-3 ay gibi kısa sürede açık veya kapalı alanlarda yetişebilir. Nemli ortamları oldukça severler. Ülkemizde çok çeşidi yetişmekted...
Kuru Fasulye Çeşitleri
Kuru Fasulye Çeşitleri
Kuru Fasulye Çeşitleri, Kuru fasulye Türk mutfağının asırlardır vazgeçemediği gibi herkesin sevdiği bir yemektir. Besleyici değeri bakımından çok zengin içeriğe sahip olan kuru fasulye, isteğe göre yapılan birçok çeşidi vardır. Bunların içerisinde ku...
Din Çeşitleri
Din Çeşitleri
Din çeşitleri; İnsanoğlu fıtrat olarak inanmak üzerine yaratılmıştır. Bir ilaha inanma güdüsü her kulda doğuştan var olan bir inançtır. Günümüzde yeryüzünde insanların inandıkları dinleri ; Hak din, tahrif edilmiş dinler ve batıl (sapık) dinler olmak...
Kültür Çeşitleri
Kültür Çeşitleri
Kültür Çeşitleri, Kültür; İnsan türüne özgü olan bilgi, inanç ve davranışlar bütünü ve bu bütünlerin parçası olan maddi nesneler olarak tanımlanır. Sözlük anlamı ile kültür ise; Bir toplumun duyuş ve düşünüş birliğini meydana getiren, gelenek durumun...
Tost Çeşitleri
Tost Çeşitleri
Tost çeşitleri, aslında kişinin damak tadına göre çok farklılık gösterebilmektedir. Ancak bugün burada temel olarak tercih ettiğimiz tost çeşitlerinden bahsedeceğiz. Tostlar bildiğiniz gibi kahvaltılıkların en pratik olanı olmaktadır. İki ekmek arası...
Bant Çeşitleri
Bant Çeşitleri
Bant çeşitleri, sağlık alanında kullanılan bantlardan tutunda, evlerde, ofislerde yada paketleme yapılan yerlerde bulunmaktadır. İlerleyen teknoloji ve ortaya çıkan değişik ihtiyaçlar sonucunda bant çeşitlerinin kendi içerisinde de değişik özellikler...

 

Borç Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri
Sos Çeşitleri
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Silah Çeşitleri
Ağda Çeşitleri
Marul Çeşitleri
Kuru Fasulye Çeşitleri
Din Çeşitleri
Kültür Çeşitleri
Tost Çeşitleri
Bant Çeşitleri
Mısır Çeşitleri
Izgara Çeşitleri
Gaz Çeşitleri
Metal Çeşitleri
Doğru Çeşitleri
Dondurma Çeşitleri
Patates Çeşitleri
Ses Çeşitleri
Kayısı Çeşitleri
Saat Çeşitleri
Baklava Çeşitleri
Teleskop Çeşitleri
Matkap Ucu Çeşitleri
Telefon Çeşitleri
Diyet Çeşitleri
Ayı Çeşitleri
Döner Çeşitleri
Makas Çeşitleri
Popüler İçerik
Mısır Çeşitleri
Mısır Çeşitleri
Mısır çeşitleri: Ülkemizde birçok bölgede yetiştiriciliği yapılan mısır oldukça dayanıklı olması bakımından her tür iklim yapısına uygundur. 2 metreye...
Izgara Çeşitleri
Izgara Çeşitleri
Izgara Çeşitleri, kırmızı et, tavuk eti, balık eti gibi çeşitli et ürünlerinden ateş ile ızgara ızgara üzerinde yapılan ana yemeklerdir. Ülkemizde hem...
Gaz Çeşitleri
Gaz Çeşitleri
Gaz Çeşitleri; Gaz; maddenin üç halinden olup en düzensiz olanıdır. Gaz tanecikleri arasındaki boşluk çok fazladır, tanecikleri hem öteleme hem de tit...
Metal Çeşitleri
Metal Çeşitleri
Metal çeşitleri, fiziksel ve kimyasal özelliklere dayalı olarak farklılık göstermektedir. Metallerin çoğu, sıvı benzeri hareket gösteren civa haricind...
Doğru Çeşitleri
Doğru Çeşitleri
Doğru Çeşitleri, Doğru her iki tarafı da sonsuz uzanan noktalara denilmektedir. Başka bir deyişle doğru, her iki yönden sonsuza kadar giden aynı nokta...
Dondurma Çeşitleri
Dondurma Çeşitleri
Dondurma Çeşitleri, dondurma dört mevsim herkesin en çok severek tükettiği ve özellikle yaz aylarının en vazgeçilmez muhteşem lezzete sahip olan serin...
Patates Çeşitleri
Patates Çeşitleri
Patates çeşitleri. Dünyada genelinde yaygın olarak tüketilen patates, mutfakların bir numaralı sebzesidir. Kızartması, püresi, kumpiri ile patatesi se...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Borç Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri
Sos Çeşitleri
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Silah Çeşitleri
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019