Yemek Çeşitleri

Yemek Çeşitleri

Yemek çeşitleri, hayatımızda belkide ne çok yer alan konulardan biri olmaktadır. Yemek hayatımızın vazgeçilmez parçalarından biri olmaktadır. Bu yüzden yemek sektörü ve yemek çeşitleri de hızla değişmektedir. Dünyada her ülkenin kendine has yemek kültürleri bulunmaktadır. Tüketim şekline göre ise yemek çeşitleri ayrı kategorilere ayrılmaktadır. Bunlar aşağıdaki gibi olmaktadır.

Sulu yemekler: Sulu yemekler bizim yemek kültürümüzün önemli bir parçası olmaktadır. Yapılan yemeğe ekmek bandırarak yemekte ayrı bir keyif tabi. Sulu yemeklerin bizim için avantajı genelde sebze ürünleri de kullanıyor olmamızdan ötürü lifli gıda da tüketmiş olmaktayız. Yemek çeşitleri içerisinde sulu yemekler en fazla yapılan çeşit olmaktadır. Birçok lokantanın vitrinlerinde çeşit çeşit sulu yemekler görmüşsünüzdür. Sulu yemekler içerisinde en fazla yaptığımız yemekler ise kuru fasulye, taze fasulye, nohut, bezelye, yeşil mercimek, patates yemekleri ve sulu et yemekleri gelmektedir. Sadece sebze ile yaptığımız yemeklerin içerisine artı olarak kattığımız tavuk ve et ürünleri de daha fazla lezzetli hale gelmesini sağlamaktadır.

Zeytinyağlılar: Zeytinyağlı yemekler yemek çeşitleri içerisinde daha çok hafif beslenenlerin tercih ettiği tür olmaktadır. Özellikle yaz aylarında aşırı yağlı tüketim yapmak istemeyenler akşam eve geldiğinde bir tabak zeytinyağlı yemek yiyerek daha rahat hissetmektedirler. Zeytinyağlı yemekler kalori olarak da düşük değerlere sahip olduğu için düşük kalorili beslenenler, kolesterol sorunu yaşayanlar yada et ürünlerini fazla tüketmek istemeyenler için ideal bir seçim olmaktadır. Yemek çeşitleri içerisinde önemli bir yere sahip olan zeytinyağlılar restoranlarda ana yemekten önce başlangıç olarak da verilebilmektedir. Kültürümüzde en çok tükettiğimiz zeytinyağlılar enginar, fasulye, bezelye, bakla, börülce, bamya, karnabahar, brokoli ve pırasa olmaktadır.

Izgaralar: Izgara yemekler dendiği zaman hep aklıma mangal gelmektedir. Sanırım mangal kültürü çok fazla olan bir toplum olduğumuz için akılda böyle yer etmiş. Tavuk, kuzu yada et ürünlerini ızgara olarak değilde mangalda tükettiğimiz zaman ayrı bir keyifli olmaktadır. Restoranlarda ana yemek olarak çokça tavuk ızgara ( but yada göğüsten), ızgara bonfile, ızgara antrikot, kuzu şiş, dana şiş, tavuk şiş, kuzu ve kuzu pirzola yer almaktadır. Ayrıca bölgesel olarak yemek kültüründe yer alan Adana ve Urfa, Doğu bölgesinin acılı kebapları da ayrı bir öneme sahip olmaktadır. Yemek çeşitlerinden ızgara yemeklerini evlerde de rahatlıkla yapabilirsiniz. Özel tasarlanmış ev tipi ızgaralar aynı keyfi evde yaşamanıza olanak sağlamaktadır. Ancak ızgara yemekleri sürekli tüketildiği zaman kalp ve damar sağlığı üzerinde olumsuz etki oluşturabilmektedir. O yüzden yüksek kolesterolü olanların bu tür yiyecekleri haftada iki tüketmesi daha sağlıklı olmaktadır.

Et yemekleri: Yemek çeşitleri içerisinde et yemeklerinin ayrı olarak yer almasının nedeni hem içlerinde sebze olmayan yemekler hemde ızgara yapılmayan yemekler olmasından kaynaklanmaktadır. Tavuk sote, et sote, kuzu kavurma gibi yemekler direk olarak et yemekleri kategorisinde yer alması gereken yemek çeşitleri olmaktadır. Mesela yaptığınız bir kavurmayı sadece pilavın üzerine koyarak tüketebilirsiniz. Yanında da ayran on numara olur.

Makarnalar: Yemek çeşitleri içerisinde yine kendi başına yer alan yiyeceklerden olmaktadır. Makarnalar ana yemeklerin yanında garnetür olarak tüketilebileceği gibi kendi başına özel karışımlar yapılarak da tüketilebilmektedir. Özellikle tavuklu, etli yada kıymalı makarna çeşitler zirvede yer almaktadır.

Salatalar: Yemek çeşitleri içerisinde hafif olarak tükettiğimiz ürünler olmaktadır. Yine rejim yapanlar yada sağlıklı beslenmek istiyorum diyenler için ilk tercih edilecek yiyeceklerdendir. Salatalar artık patates salatası, çoban salata yada mezelerin dışında çeşitlere sahip olmaktadır. Salatalara talep arttıkça çeşitleri de çoğalmaktadır. Özellikle ton balığı salatası, füme somon salata, hellim peynirli salata, ege salatası, tavuk salatası, Asya usulü yapılan salatalar önemli bir yer oluşturmaktadır. Bu salataları için artı olarak kullanacağınız sos çeşitleri de mevcut olmaktadır.

Kahvaltılıklar: Yiyecek bir şeyler olarak düşünüldüğü zaman kahvaltılıklar da yemek çeşitleri içerisinde yer almaktadır. Tost çeşitleri, omlet çeşitler, menemen, kavurmalı yumurta, kahvaltı tabakları bu çeşidinin seçenekleri olmaktadır. Hatta kahvaltıda tüketeceğiniz kızarmış sosis, sucuk, jambon, hindi füme, tavuk jambon ve salam gibi ürünler artı seçenekler olmaktadır.

Fast food gıdalar: Bu beslenme şekli maalesef hatamızda olumsuz bir yer teşkil etmektedir. Yemek çeşidi olarak çok ayrı bir kategori içerisinde yer aldığını düşünmekteyim. Adından da anlaşılacağı üzere bu gıdalar hızlı yemek yeme ihtiyacı olanların tercih ettiği yiyecekler olmaktadır. Ne kadar kalori oranlarının bir öğün için normal olduğunu savunsalar dahi şeker oranları yüksek olmaktadır. Yanında içilen gazlı içecekler ve yenile patates kızartması cabası. Fast food gıdalar maalesef diğer yemek çeşitlerinin hayatımızda var olan yerini zayıflatmaktadır. İnsanlar artık evlerinde yemek yapmaya üşenir hale gelmektedir.

Gördüğünüz gibi yemek çeşitleri oldukça dallı budaklı olmaktadır. Bunların dışında diğer ülkelerin yemekleri de menülerimizde yerlerini almaktadır. Özellikle Uzak doğu mutfağının yemekleri ciddi oranda tercih edilmektedir. Sizlere şimdiden afiyet olsun. Can boğazdan gelir demeyin az tüketin.
Son Güncelleme : 08.10.2018 17:23:40
Yemek Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Yemek Çeşitleri Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Yemek Çeşitleri"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Borç Çeşitleri
Borç Çeşitleri
Borç Çeşitleri, Yapılan alışveriş sonucu ortaya çıkan vereceğin ödemesinin belli bir süreliğine ve şartlara göre ertelenmesiyle ortaya çıkan ya da geçici bir süreliğine geri verilmek üzere alınan para veya mala borç adı verilmektedir. Her iki durumda...
Bulmaca Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri; Hem gazetelerde hem de dergilerde bulunan farklı farklı çeşitleri olan ve bulunması istenen şeyi zihin ile düşündürerek bulmayı amaçlayan bilgi yoklama yada kelime bulma oyunlarına bulmaca denir. Bulmaca çözen bireylerin zeka, mant...
Sos Çeşitleri
Sos Çeşitleri
Sos çeşitleri, bir çok baharat ve sebzenin birleştirilmesiyle hazırlanan karışımlara sos denir. Yemekler için farklı lezzetlerde ve çok sayıda soslar yapılmaktadır. Sos farklı kültürlerde daha yaygın olarak kullanılan bir lezzettir. Sos çeşitlerini h...
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Fasulye çeşitleri, Oldukça yüksek besin değeri ile enerji deposu olan fasulye yaz kış demeden tüketilmesi mümkün olan bir besindir. İçerdiği yüksek protein değeri ile kuru fasulye diyet programlarında da yer alır. Kalp sağlığından, yorgunluğa kadar ...
Silah Çeşitleri
Silah Çeşitleri
Silah çeşitleri, aslında oldukça fazla olmaktadır. Silah hem savunma amacı ile hemde av vb. hobiler için kullanılan aletlerdir. Geçmişte silah olarak daha çok oklar kullanılırken, gelişen dünyada artık birçok silah üretimi yapılmaktadır. Kullanım seb...
Ağda Çeşitleri
Ağda Çeşitleri
Ağda Çeşitleri; Kadınların vücut kıllarının temizlenmesi için kullandığı malzemedir ağda. Ağda yerine jilet yada lazer yöntemleri de vardır. Fakat jilet pratik olmakla beraber kıl köklerini kuvvetlendirir, kılların daha hızlı çıkmasını sağlar, daha s...
Marul Çeşitleri
Marul Çeşitleri
Marul çeşitleri, her türlü toprakta kolaylıkla yetişebilen bir sebze olan marul salataların vazgeçilmez ana maddesidir. 2-3 ay gibi kısa sürede açık veya kapalı alanlarda yetişebilir. Nemli ortamları oldukça severler. Ülkemizde çok çeşidi yetişmekted...
Kuru Fasulye Çeşitleri
Kuru Fasulye Çeşitleri
Kuru Fasulye Çeşitleri, Kuru fasulye Türk mutfağının asırlardır vazgeçemediği gibi herkesin sevdiği bir yemektir. Besleyici değeri bakımından çok zengin içeriğe sahip olan kuru fasulye, isteğe göre yapılan birçok çeşidi vardır. Bunların içerisinde ku...
Din Çeşitleri
Din Çeşitleri
Din çeşitleri; İnsanoğlu fıtrat olarak inanmak üzerine yaratılmıştır. Bir ilaha inanma güdüsü her kulda doğuştan var olan bir inançtır. Günümüzde yeryüzünde insanların inandıkları dinleri ; Hak din, tahrif edilmiş dinler ve batıl (sapık) dinler olmak...
Kültür Çeşitleri
Kültür Çeşitleri
Kültür Çeşitleri, Kültür; İnsan türüne özgü olan bilgi, inanç ve davranışlar bütünü ve bu bütünlerin parçası olan maddi nesneler olarak tanımlanır. Sözlük anlamı ile kültür ise; Bir toplumun duyuş ve düşünüş birliğini meydana getiren, gelenek durumun...
Tost Çeşitleri
Tost Çeşitleri
Tost çeşitleri, aslında kişinin damak tadına göre çok farklılık gösterebilmektedir. Ancak bugün burada temel olarak tercih ettiğimiz tost çeşitlerinden bahsedeceğiz. Tostlar bildiğiniz gibi kahvaltılıkların en pratik olanı olmaktadır. İki ekmek arası...
Bant Çeşitleri
Bant Çeşitleri
Bant çeşitleri, sağlık alanında kullanılan bantlardan tutunda, evlerde, ofislerde yada paketleme yapılan yerlerde bulunmaktadır. İlerleyen teknoloji ve ortaya çıkan değişik ihtiyaçlar sonucunda bant çeşitlerinin kendi içerisinde de değişik özellikler...

 

Borç Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri
Sos Çeşitleri
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Silah Çeşitleri
Ağda Çeşitleri
Marul Çeşitleri
Kuru Fasulye Çeşitleri
Din Çeşitleri
Kültür Çeşitleri
Tost Çeşitleri
Bant Çeşitleri
Mısır Çeşitleri
Izgara Çeşitleri
Gaz Çeşitleri
Metal Çeşitleri
Doğru Çeşitleri
Dondurma Çeşitleri
Patates Çeşitleri
Ses Çeşitleri
Kayısı Çeşitleri
Saat Çeşitleri
Baklava Çeşitleri
Teleskop Çeşitleri
Matkap Ucu Çeşitleri
Telefon Çeşitleri
Diyet Çeşitleri
Ayı Çeşitleri
Döner Çeşitleri
Makas Çeşitleri
Popüler İçerik
Mısır Çeşitleri
Mısır Çeşitleri
Mısır çeşitleri: Ülkemizde birçok bölgede yetiştiriciliği yapılan mısır oldukça dayanıklı olması bakımından her tür iklim yapısına uygundur. 2 metreye...
Izgara Çeşitleri
Izgara Çeşitleri
Izgara Çeşitleri, kırmızı et, tavuk eti, balık eti gibi çeşitli et ürünlerinden ateş ile ızgara ızgara üzerinde yapılan ana yemeklerdir. Ülkemizde hem...
Gaz Çeşitleri
Gaz Çeşitleri
Gaz Çeşitleri; Gaz; maddenin üç halinden olup en düzensiz olanıdır. Gaz tanecikleri arasındaki boşluk çok fazladır, tanecikleri hem öteleme hem de tit...
Metal Çeşitleri
Metal Çeşitleri
Metal çeşitleri, fiziksel ve kimyasal özelliklere dayalı olarak farklılık göstermektedir. Metallerin çoğu, sıvı benzeri hareket gösteren civa haricind...
Doğru Çeşitleri
Doğru Çeşitleri
Doğru Çeşitleri, Doğru her iki tarafı da sonsuz uzanan noktalara denilmektedir. Başka bir deyişle doğru, her iki yönden sonsuza kadar giden aynı nokta...
Dondurma Çeşitleri
Dondurma Çeşitleri
Dondurma Çeşitleri, dondurma dört mevsim herkesin en çok severek tükettiği ve özellikle yaz aylarının en vazgeçilmez muhteşem lezzete sahip olan serin...
Patates Çeşitleri
Patates Çeşitleri
Patates çeşitleri. Dünyada genelinde yaygın olarak tüketilen patates, mutfakların bir numaralı sebzesidir. Kızartması, püresi, kumpiri ile patatesi se...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Borç Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri
Sos Çeşitleri
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Silah Çeşitleri
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019