Yemek Çeşitleri Nelerdir?
12 Temmuz 2024

Yemek Çeşitleri Nelerdir?

Yemek Çeşitleri

Yemek çeşitleri, hayatımızda önemli bir yer tutar. Yemek, yaşamımızın vazgeçilmez parçalarından biridir. Bu nedenle yemek sektörü ve yemek çeşitleri sürekli olarak değişim göstermektedir. Dünyada her ülkenin kendine özgü yemek kültürleri bulunmaktadır. Tüketim şekline göre ise yemek çeşitleri farklı kategorilere ayrılmaktadır. İşte bu kategoriler:

Sulu Yemekler

Sulu yemekler, yemek kültürümüzün önemli bir parçasıdır. Yapılan yemeğe ekmek bandırarak yemek, ayrı bir keyif sunar. Sulu yemeklerin avantajı, genellikle sebze ürünleri kullanıldığı için lifli gıda tüketimini de sağlamasıdır. Yemek çeşitleri arasında sulu yemekler en fazla yapılan çeşitlerden biridir. Birçok lokantanın vitrinlerinde çeşit çeşit sulu yemekler görmüşsünüzdür. Sulu yemekler arasında en fazla yapılanlar; kuru fasulye, taze fasulye, nohut, bezelye, yeşil mercimek, patates yemekleri ve sulu et yemekleridir. Sadece sebzeyle yapılan yemeklerin içine katılan tavuk ve et ürünleri, yemeğin daha lezzetli hale gelmesini sağlar.

Zeytinyağlılar

Zeytinyağlı yemekler, yemek çeşitleri arasında daha hafif beslenmeyi tercih edenlerin seçtiği türlerdir. Özellikle yaz aylarında aşırı yağlı tüketim yapmak istemeyenler, akşam eve geldiğinde bir tabak zeytinyağlı yemek yiyerek daha rahat hissederler. Zeytinyağlı yemekler, kalori olarak da düşük değerlere sahip olduğu için düşük kalorili beslenenler, kolesterol sorunu yaşayanlar veya et ürünlerini fazla tüketmek istemeyenler için ideal bir seçimdir. Yemek çeşitleri arasında önemli bir yere sahip olan zeytinyağlılar, restoranlarda ana yemekten önce başlangıç olarak da sunulabilmektedir. Kültürümüzde en çok tüketilen zeytinyağlılar; enginar, fasulye, bezelye, bakla, börülce, bamya, karnabahar, brokoli ve pırasadır.

Izgaralar

Izgara yemekler dendiğinde aklımıza genellikle mangal gelir. Mangal kültürü çok yaygın olan bir toplum olduğumuz için bu şekilde yer etmiştir. Tavuk, kuzu veya et ürünlerini ızgara olarak değil de mangalda tükettiğimizde ayrı bir keyif alırız. Restoranlarda ana yemek olarak sıkça tavuk ızgara (but veya göğüsten), ızgara bonfile, ızgara antrikot, kuzu şiş, dana şiş, tavuk şiş, kuzu pirzola bulunmaktadır. Ayrıca bölgesel yemek kültüründe yer alan Adana ve Urfa, Doğu bölgesinin acılı kebapları da önemli bir yere sahiptir. Yemek çeşitlerinden ızgara yemeklerini evlerde de rahatlıkla yapabilirsiniz. Özel tasarlanmış ev tipi ızgaralar, aynı keyfi evde yaşamanıza olanak sağlar. Ancak ızgara yemekleri sürekli tüketildiğinde kalp ve damar sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Bu nedenle yüksek kolesterolü olanların bu tür yiyecekleri haftada iki kez tüketmesi daha sağlıklıdır.

Et Yemekleri

Et yemekleri, yemek çeşitleri arasında ayrı bir kategori olarak yer alır. Bunun nedeni, hem içlerinde sebze bulunmayan hem de ızgara yapılmayan yemekler olmalarıdır. Tavuk sote, et sote, kuzu kavurma gibi yemekler doğrudan et yemekleri kategorisinde yer alır. Örneğin, yaptığınız bir kavurmayı sadece pilavın üzerine koyarak tüketebilirsiniz. Yanında da ayran harika olur.

Makarnalar

Makarnalar, yemek çeşitleri arasında yine kendi başına yer alan yiyeceklerdir. Makarnalar, ana yemeklerin yanında garnitür olarak tüketilebileceği gibi kendi başına özel karışımlar yapılarak da tüketilebilir. Özellikle tavuklu, etli veya kıymalı makarna çeşitleri zirvede yer alır.

Salatalar

Salatalar, yemek çeşitleri arasında hafif olarak tükettiğimiz ürünlerdir. Yine rejim yapanlar veya sağlıklı beslenmek isteyenler için ilk tercih edilecek yiyeceklerdendir. Salatalar artık patates salatası, çoban salata veya mezelerin dışında çeşitli türlere sahiptir. Salatalara talep arttıkça çeşitleri de çoğalmaktadır. Özellikle ton balığı salatası, füme somon salata, hellim peynirli salata, Ege salatası, tavuk salatası ve Asya usulü yapılan salatalar önemli bir yer tutar. Bu salatalar için ayrıca kullanabileceğiniz sos çeşitleri de mevcuttur.

Kahvaltılıklar

Kahvaltılıklar, yemek çeşitleri arasında yer alır. Tost çeşitleri, omlet çeşitleri, menemen, kavurmalı yumurta ve kahvaltı tabakları bu kategorinin seçenekleridir. Hatta kahvaltıda tüketebileceğiniz kızarmış sosis, sucuk, jambon, hindi füme, tavuk jambon ve salam gibi ürünler de ekstra seçenekler sunar.

Fast Food Gıdalar

Fast food gıdalar, beslenme alışkanlıkları içinde olumsuz bir yer tutar. Yemek çeşidi olarak ayrı bir kategori içinde değerlendirilmesi gerekmektedir. Adından da anlaşılacağı üzere bu gıdalar, hızlı yemek yeme ihtiyacı olanların tercih ettiği yiyeceklerdir. Ne kadar kalori oranlarının bir öğün için normal olduğunu savunsalar da şeker oranları yüksektir. Yanında içilen gazlı içecekler ve yenilen patates kızartması da cabasıdır. Fast food gıdalar, diğer yemek çeşitlerinin hayatımızda var olan yerini zayıflatmaktadır. İnsanlar artık evlerinde yemek yapmaya üşenir hale gelmiştir.

Gördüğünüz gibi yemek çeşitleri oldukça dallı budaklıdır. Bunların dışında diğer ülkelerin yemekleri de menülerimizde yerlerini almaktadır. Özellikle Uzak Doğu mutfağının yemekleri ciddi oranda tercih edilmektedir. Şimdiden afiyet olsun. "Can boğazdan gelir" demeyin, az tüketin.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kadayıf Çeşitleri Nelerdir?

Kadayıf Çeşitleri Nelerdir?

Kalıp Çeşitleri Nelerdir?

Kalıp Çeşitleri Nelerdir?

Kahve Çeşitleri Nelerdir?

Kahve Çeşitleri Nelerdir?

Popüler İçerikler

Göl Çeşitleri Nelerdir?

Göl Çeşitleri Nelerdir?

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sigorta Çeşitleri Nelerdir?

Sigorta Çeşitleri Nelerdir?

Örgü Çeşitleri Nelerdir?

Örgü Çeşitleri Nelerdir?

Spot Çeşitleri Nelerdir?

Spot Çeşitleri Nelerdir?

Led Ampul Çeşitleri Nelerdir?

Led Ampul Çeşitleri Nelerdir?

Oruç Çeşitleri Nelerdir?

Oruç Çeşitleri Nelerdir?

Güncel

Aydınlatma Çeşitleri Nelerdir?

Aydınlatma Çeşitleri Nelerdir?

Güncel

Halı Çeşitleri ve Özellikleri

Halı Çeşitleri ve Özellikleri

Güncel

Müze Çeşitleri Nelerdir?

Müze Çeşitleri Nelerdir?

Tavan Çeşitleri Nelerdir?

Tavan Çeşitleri Nelerdir?

Rapala Çeşitleri Nelerdir?

Rapala Çeşitleri Nelerdir?

Hac Çeşitleri Nelerdir?

Hac Çeşitleri Nelerdir?

Dosya Çeşitleri Nelerdir?

Dosya Çeşitleri Nelerdir?

Kovan Çeşitleri Nelerdir?

Kovan Çeşitleri Nelerdir?

Kamera Çeşitleri Nelerdir?

Kamera Çeşitleri Nelerdir?

Bilgisayar Çeşitleri Nelerdir?

Bilgisayar Çeşitleri Nelerdir?

Laminat Çeşitleri Nelerdir?

Laminat Çeşitleri Nelerdir?

Kuvvet Çeşitleri Nelerdir?

Kuvvet Çeşitleri Nelerdir?

Dörtgen Çeşitleri Nelerdir?

Dörtgen Çeşitleri Nelerdir?

Spor Çeşitleri Nelerdir?

Spor Çeşitleri Nelerdir?

Makarna Salatası Çeşitleri Nelerdir?

Makarna Salatası Çeşitleri Nelerdir?

Kaktüs Çeşitleri Nelerdir?

Kaktüs Çeşitleri Nelerdir?

Solunum Çeşitleri Nelerdir?

Solunum Çeşitleri Nelerdir?

Jant Çeşitleri Nelerdir?

Jant Çeşitleri Nelerdir?

Protez Çeşitleri Nelerdir?

Protez Çeşitleri Nelerdir?

Diyet Çeşitleri Nelerdir?

Diyet Çeşitleri Nelerdir?

Tost Çeşitleri Nelerdir?

Tost Çeşitleri Nelerdir?

Aşı Çeşitleri Nelerdir?

Aşı Çeşitleri Nelerdir?

Bağ Çeşitleri Nelerdir?

Bağ Çeşitleri Nelerdir?

Yazıcı Çeşitleri Nelerdir?

Yazıcı Çeşitleri Nelerdir?

Doğru Çeşitleri Nelerdir?

Doğru Çeşitleri Nelerdir?

Hobi Çeşitleri Nelerdir?

Hobi Çeşitleri Nelerdir?

Dübel Çeşitleri Nelerdir?

Dübel Çeşitleri Nelerdir?

Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Zehirli Mantar Çeşitleri Nelerdir?

Zehirli Mantar Çeşitleri Nelerdir?

Tavuk Yemek Çeşitleri Nelerdir?

Tavuk Yemek Çeşitleri Nelerdir?