Yemek Çeşitleri Yemek çeşitleri, hayatımızda önemli bir yer tutar. Yemek, yaşamımızın vazgeçilmez parçalarından biridir. Bu nedenle yemek sektörü ve yemek çeşitleri sürekli olarak değişim göstermektedir. Dünyada her ülkenin kendine özgü yemek kültürleri bulunmaktadır. Tüketim şekline göre ise yemek çeşitleri farklı kategorilere ayrılmaktadır. İşte bu kategoriler: Sulu Yemekler Sulu yemekler, yemek kültürümüzün önemli bir parçasıdır. Yapılan yemeğe ekmek bandırarak yemek, ayrı bir keyif sunar. Sulu yemeklerin avantajı, genellikle sebze ürünleri kullanıldığı için lifli gıda tüketimini de sağlamasıdır. Yemek çeşitleri arasında sulu yemekler en fazla yapılan çeşitlerden biridir. Birçok lokantanın vitrinlerinde çeşit çeşit sulu yemekler görmüşsünüzdür. Sulu yemekler arasında en fazla yapılanlar; kuru fasulye, taze fasulye, nohut, bezelye, yeşil mercimek, patates yemekleri ve sulu et yemekleridir. Sadece sebzeyle yapılan yemeklerin içine katılan tavuk ve et ürünleri, yemeğin daha lezzetli hale gelmesini sağlar. Zeytinyağlılar Zeytinyağlı yemekler, yemek çeşitleri arasında daha hafif beslenmeyi tercih edenlerin seçtiği türlerdir. Özellikle yaz aylarında aşırı yağlı tüketim yapmak istemeyenler, akşam eve geldiğinde bir tabak zeytinyağlı yemek yiyerek daha rahat hissederler. Zeytinyağlı yemekler, kalori olarak da düşük değerlere sahip olduğu için düşük kalorili beslenenler, kolesterol sorunu yaşayanlar veya et ürünlerini fazla tüketmek istemeyenler için ideal bir seçimdir. Yemek çeşitleri arasında önemli bir yere sahip olan zeytinyağlılar, restoranlarda ana yemekten önce başlangıç olarak da sunulabilmektedir. Kültürümüzde en çok tüketilen zeytinyağlılar; enginar, fasulye, bezelye, bakla, börülce, bamya, karnabahar, brokoli ve pırasadır. Izgaralar Izgara yemekler dendiğinde aklımıza genellikle mangal gelir. Mangal kültürü çok yaygın olan bir toplum olduğumuz için bu şekilde yer etmiştir. Tavuk, kuzu veya et ürünlerini ızgara olarak değil de mangalda tükettiğimizde ayrı bir keyif alırız. Restoranlarda ana yemek olarak sıkça tavuk ızgara (but veya göğüsten), ızgara bonfile, ızgara antrikot, kuzu şiş, dana şiş, tavuk şiş, kuzu pirzola bulunmaktadır. Ayrıca bölgesel yemek kültüründe yer alan Adana ve Urfa, Doğu bölgesinin acılı kebapları da önemli bir yere sahiptir. Yemek çeşitlerinden ızgara yemeklerini evlerde de rahatlıkla yapabilirsiniz. Özel tasarlanmış ev tipi ızgaralar, aynı keyfi evde yaşamanıza olanak sağlar. Ancak ızgara yemekleri sürekli tüketildiğinde kalp ve damar sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Bu nedenle yüksek kolesterolü olanların bu tür yiyecekleri haftada iki kez tüketmesi daha sağlıklıdır. Et Yemekleri Et yemekleri, yemek çeşitleri arasında ayrı bir kategori olarak yer alır. Bunun nedeni, hem içlerinde sebze bulunmayan hem de ızgara yapılmayan yemekler olmalarıdır. Tavuk sote, et sote, kuzu kavurma gibi yemekler doğrudan et yemekleri kategorisinde yer alır. Örneğin, yaptığınız bir kavurmayı sadece pilavın üzerine koyarak tüketebilirsiniz. Yanında da ayran harika olur. Makarnalar Makarnalar, yemek çeşitleri arasında yine kendi başına yer alan yiyeceklerdir. Makarnalar, ana yemeklerin yanında garnitür olarak tüketilebileceği gibi kendi başına özel karışımlar yapılarak da tüketilebilir. Özellikle tavuklu, etli veya kıymalı makarna çeşitleri zirvede yer alır. Salatalar Salatalar, yemek çeşitleri arasında hafif olarak tükettiğimiz ürünlerdir. Yine rejim yapanlar veya sağlıklı beslenmek isteyenler için ilk tercih edilecek yiyeceklerdendir. Salatalar artık patates salatası, çoban salata veya mezelerin dışında çeşitli türlere sahiptir. Salatalara talep arttıkça çeşitleri de çoğalmaktadır. Özellikle ton balığı salatası, füme somon salata, hellim peynirli salata, Ege salatası, tavuk salatası ve Asya usulü yapılan salatalar önemli bir yer tutar. Bu salatalar için ayrıca kullanabileceğiniz sos çeşitleri de mevcuttur. Kahvaltılıklar Kahvaltılıklar, yemek çeşitleri arasında yer alır. Tost çeşitleri, omlet çeşitleri, menemen, kavurmalı yumurta ve kahvaltı tabakları bu kategorinin seçenekleridir. Hatta kahvaltıda tüketebileceğiniz kızarmış sosis, sucuk, jambon, hindi füme, tavuk jambon ve salam gibi ürünler de ekstra seçenekler sunar. Fast Food Gıdalar Fast food gıdalar, beslenme alışkanlıkları içinde olumsuz bir yer tutar. Yemek çeşidi olarak ayrı bir kategori içinde değerlendirilmesi gerekmektedir. Adından da anlaşılacağı üzere bu gıdalar, hızlı yemek yeme ihtiyacı olanların tercih ettiği yiyeceklerdir. Ne kadar kalori oranlarının bir öğün için normal olduğunu savunsalar da şeker oranları yüksektir. Yanında içilen gazlı içecekler ve yenilen patates kızartması da cabasıdır. Fast food gıdalar, diğer yemek çeşitlerinin hayatımızda var olan yerini zayıflatmaktadır. İnsanlar artık evlerinde yemek yapmaya üşenir hale gelmiştir. Gördüğünüz gibi yemek çeşitleri oldukça dallı budaklıdır. Bunların dışında diğer ülkelerin yemekleri de menülerimizde yerlerini almaktadır. Özellikle Uzak Doğu mutfağının yemekleri ciddi oranda tercih edilmektedir. Şimdiden afiyet olsun. "Can boğazdan gelir" demeyin, az tüketin. |