Yağ Çeşitleri ve Özellikleri
20 Temmuz 2024

Yağ Çeşitleri ve Özellikleri

Yağ Çeşitleri

Yağlar, canlılarda bulunan organik bileşiklerden biridir. Yapılarında karbon, hidrojen ve oksijen atomları bulunur. Karbon ve hidrojen oranı oldukça yüksek, oksijen oranı ise düşüktür. Yağlar enerji verici özelliğe sahiptir. Vücudumuzda ikinci dereceden enerji verici olarak kullanılırlar. Yağların yıkımı sonucu bol miktarda enerji elde edildiği için daha fazla enerji ihtiyacı olan canlılarda bolca bulunurlar. Kış uykusuna yatan canlılar ve göçmen kuşlar bu canlılara örnektir. Yağlar, büyüme ve gelişime yardımcı olurlar. Canlı vücudunda derinin altında toplanarak ısı izolasyonu sağlarlar. İç organların etrafını sararak darbelere ve mekanik etkilere karşı korurlar. Vücutta bulunan hormonların yapısına katılırlar. Yağlar bitkisel ve hayvansal ürünlerden elde edilir.


Doymuş Yağlar:

Doymuş yağlar, bir yağ asidinin karbon zincirleri arasındaki bağların tek bağ içerdiği durumda adlandırılır. Doymuş yağlar oda sıcaklığında katı yapıdadırlar. Hayvansal kaynaklı olan tereyağı, iç yağı ve kuyruk yağı bu gruba örnektir.

  • Tereyağı: Tereyağı, erime sıcaklığı oda sıcaklığı olarak bilinir. Vücut sıcaklığında sıvı hale dönüşebilen bir yağdır. A ve D vitamini içerir ve yapısında bol miktarda kolesterol bulunur. Süt veya ayrandan elde edilir. Tereyağı pastörize edilmiş olsa da bekletilmeden tüketilmesi gerekir. Uygun sıcaklıkta muhafaza edilmelidir.
  • İç Yağı: İç yağı, hayvanların iç organlarının etrafından elde edilen bir yağ çeşididir. Beslenme amacıyla kullanımı görülmez. Daha çok sabun ve alternatif tıpta kullanılır.
  • Kuyruk Yağı: Kuyruk yağı, koyunun kuyruğundan elde edilir. Yemeklere lezzet katmak amacıyla kullanılır. Besin değeri tereyağı kadar yüksek değildir.

Doymamış Yağlar:

Doymamış yağlar, bir yağ asidinin karbon zincirleri arasındaki bağların çift bağ içerdiği durumda adlandırılır. Oda sıcaklığında sıvı halde bulunurlar. Bitkisel kaynaklı yağ çeşitleridir. Zeytinyağı, mısır yağı, soya yağı gibi birçok yağ çeşidi bulunmaktadır.

  • Zeytinyağı: Zeytinyağı, bitkisel yağlar arasında en önemli yağ çeşidi olarak bilinir. Elde edildiği zeytinin yağ oranına ve rengine göre kalitesi değişir. Zeytinyağı, kemik gelişiminde, eklem romatizmasında, bağırsak kanserine ve mideyi koruyucu özelliğe sahiptir. Zeytinyağı kapalı ve karanlık yerlerde muhafaza edilmelidir. Çünkü ışık ve sıcaklıktan çok çabuk etkilenerek yapısı bozulabilir.
  • Soya Yağı: Soya yağı, soya fasulyesinden elde edilen bir yağ çeşididir. Bu yağ çeşidi fosfor bakımından zengin bir yapıya sahiptir. Kalp rahatsızlıklarında kullanılan bir yağ çeşididir.

Margarin:

Margarin, oda sıcaklığında sıvı halde olan bitkisel kaynaklı doymamış yağın fabrikasyon ortamında hidrojen ile doyurularak elde edilmesi sonucu meydana gelen yağ çeşitleri arasındadır. Sıvı halden katı hale dönüşümü sağlanmış olur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Numan

20 Temmuz 2024 Cumartesi

Yağların enerji verici özelliği var mış, ama vücudumuzda neden ikinci dereceden enerji verici olarak kullanılıyorlar? Tereyağının yapısında bol miktarda kolesterol bulunması, sağlık açısından risk taşır mı? Zeytinyağının kemik gelişiminde ve mideyi koruyucu özelliğe sahip olduğunu bilmiyordum, bu özellikleri nasıl etkiler sağlığımızı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Numan bey, güzel bir soru sormuşsunuz. Evet, yağlar enerji verici özelliklere sahiptir, ancak vücut öncelikli olarak karbonhidratları enerji kaynağı olarak kullanır. Bunun nedeni, karbonhidratların daha hızlı ve kolay bir şekilde enerjiye dönüştürülebilmesidir. Yağlar ise daha uzun sürede ve zor bir süreçle enerjiye dönüşürler, bu yüzden ikinci dereceden enerji kaynağı olarak kullanılırlar.

Tereyağının yapısında bulunan yüksek miktarda kolesterol, fazla tüketildiğinde kalp ve damar hastalıkları riskini artırabilir. Ancak, az miktarda ve dengeli bir şekilde tüketildiğinde vücut için gerekli bazı yağ asitlerini sağlayabilir.

Zeytinyağının kemik gelişiminde ve mideyi koruma konusunda olumlu etkileri bulunmaktadır. İçeriğindeki antioksidanlar ve sağlıklı yağ asitleri, kemik yoğunluğunu artırarak osteoporoz riskini azaltabilir. Ayrıca mide asidini dengeleyerek mide hastalıklarına karşı koruma sağlar. Sağlıklı bir diyetin parçası olarak zeytinyağını kullanmak, genel sağlığınıza olumlu katkılar sunacaktır.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Salatalık Çeşitleri Nelerdir?

Salatalık Çeşitleri Nelerdir?

Şiir Çeşitleri Nelerdir?

Şiir Çeşitleri Nelerdir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

İnek Çeşitleri Nelerdir?

İnek Çeşitleri Nelerdir?

Köfte Çeşitleri Nelerdir?

Köfte Çeşitleri Nelerdir?

Pekmez Çeşitleri Nelerdir?

Pekmez Çeşitleri Nelerdir?

Menteşe Çeşitleri Nelerdir?

Menteşe Çeşitleri Nelerdir?

Yazma Çeşitleri Nelerdir?

Yazma Çeşitleri Nelerdir?

Güncel

Tost Çeşitleri Nelerdir?

Tost Çeşitleri Nelerdir?

Güncel

Canlı Çiçek Çeşitleri Nelerdir?

Canlı Çiçek Çeşitleri Nelerdir?

Güncel

Tesbih Çeşitleri Nelerdir?

Tesbih Çeşitleri Nelerdir?

Perde Çeşitleri Nelerdir?

Perde Çeşitleri Nelerdir?

İşletim Sistemi Çeşitleri Nelerdir?

İşletim Sistemi Çeşitleri Nelerdir?

Saat Çeşitleri Nelerdir?

Saat Çeşitleri Nelerdir?

Baza Çeşitleri Nelerdir?

Baza Çeşitleri Nelerdir?

Mum Çeşitleri Nelerdir?

Mum Çeşitleri Nelerdir?

Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Balık Çeşitleri Nelerdir?

Balık Çeşitleri Nelerdir?

Sıfat Çeşitleri Nelerdir?

Sıfat Çeşitleri Nelerdir?

Ses Çeşitleri Nelerdir?

Ses Çeşitleri Nelerdir?

Cips Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Cips Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Tohum Çeşitleri Nelerdir?

Tohum Çeşitleri Nelerdir?

Kolye Çeşitleri Nelerdir?

Kolye Çeşitleri Nelerdir?

Boya Çeşitleri Nelerdir?

Boya Çeşitleri Nelerdir?

Akarsu Çeşitleri Nelerdir?

Akarsu Çeşitleri Nelerdir?

Koltuk Çeşitleri Nelerdir?

Koltuk Çeşitleri Nelerdir?

Göl Çeşitleri Nelerdir?

Göl Çeşitleri Nelerdir?

Tül Çeşitleri Nelerdir?

Tül Çeşitleri Nelerdir?

Gizli Kamera Çeşitleri Nelerdir?

Gizli Kamera Çeşitleri Nelerdir?

Güvercin Çeşitleri Nelerdir?

Güvercin Çeşitleri Nelerdir?

Kiremit Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Kiremit Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Bağlama Çeşitleri Nelerdir?

Bağlama Çeşitleri Nelerdir?

Altın Bilezik Çeşitleri Nelerdir?

Altın Bilezik Çeşitleri Nelerdir?

Omlet Çeşitleri Nelerdir?

Omlet Çeşitleri Nelerdir?

Kırmızı Et Çeşitleri Nelerdir?

Kırmızı Et Çeşitleri Nelerdir?

Sakız Çeşitleri Nelerdir?

Sakız Çeşitleri Nelerdir?

Olta Çeşitleri Nelerdir?

Olta Çeşitleri Nelerdir?

Engellilik Çeşitleri Nelerdir?

Engellilik Çeşitleri Nelerdir?