Baklava Çeşitleri Nelerdir?
15 Mayıs 2024

Baklava Çeşitleri Nelerdir?

Baklava çeşitleri, Türk mutfağınız vazgeçilmez, hamurlu ve şerbetli tatlısı olan baklava dünyaya nam salmış bir tatlı türüdür. Özellikle Gaziantep ilinde farklı şekillerde yapılmaktadır. Bayramların vazgeçilmez ikramlıklarından biri olan baklavayı farklı şekillerde hazırlamak mümkündür. Cevizli, fıstıklı, kadayıflı gibi pek çok çeşidi bulunmaktadır. Kalori bakımından oldukça zengin bir tatlı türüdür. Bir dilim fıstıklı baklava tüketerek 100 kalori alınabilir. Bu yazımızda değişik baklava çeşitleri tariflerine ulaşabilir, evinizde kolaylıkla bu tarifleri uygulayabilirsiniz.

Baklava çeşitleri nelerdir?

Kolay cevizli ev baklavası için gerekli malzemeler
  • 1 su bardağı süt
  • 3 tane yumurta
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 tane kabartma tozu
  • 1 çorba kaşığı sirke
  • Tuz
  • 6 su bardağı un
İçi için
  • İri çekilmiş ceviz içi
  • Yufkaları açmak için
  • Mısır nişastası
  • Şerbeti için
  • 5 su bardağı su
  • 4,5 su bardağı toz şeker
  • 2 tane limon suyu
Üzeri için
  • 300 gram tereyağı
Kolay cevizli ev baklavası nasıl yapılır?

Çukur bir yoğurma kabının içine sıvıyağ, süt, yumurta, kabartma tozu ve tuz eklenerek elle homojen şekilde karıştırılır. Üzerine un ilave edilir ve yumuşak kıvamda özlü bir hamur elde edilene kadar yoğrulur. Hazırlanan hamur yarım saat dinlendirildikten sonra bıçakla 30 eşit parçaya bölünerek bezelenir. Her bir parça mısır nişastası yardımıyla servis tabağı büyüklüğünde açılır. Aralarına nişasta serpilerek 10 kata tamamlanır. Yani 10 tane yufka üst üste koyulur. Bu şekilde 3 grup elde edilir. Daha sonra her bir grup merdane kullanılarak kullanılacak tepsi büyüklüğünde tekrar açılır. Açılan hamur tepsiye serilir ve arasına iri çekilmiş ceviz serpilir. Diğer 10'lu grup açılarak cevizin üzerine serilir. BU kata tekrar ceviz serpilip son kat açılır ve cevizin üzerine kapatılır. Tamamlanan baklava tercih edilen şekilde kesilir. Tereyağı ya da tercihe göre margarin ocakta eritilerek bir kepçe yardımıyla kesilen baklavanın üzerine eşit şekilde dökülür. Fırın 200 derecede ısıtılarak baklava fırına verilir ve altı üstü kızarana kadar fırınlanır.

Şerbet için su ve toz şeker bir tencere içine alınır. Şeker eriyene kadar karıştırılarak ocağa alınır. 15 dakika kaynatıldıktan sonra limon tuzu eklenip bir iki taşım daha kaynatıldıktan sonra ocaktan alınır. Fırından çıkan baklava soğuduktan sonra şerbet sıcak olacak şekilde baklavanın üzerine eşit şekilde dökülür. Kolay cevizli ev baklavası şerbetini çektikten sonra servis edilebilir.

Afiyet olsun.

Gazete baklavası için gerekli malzemeler

Hamuru için
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 tane yumurta
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • Yarım limon suyu
  • 1 şeker kaşığı sirke
  • 1 tane kabartma tozu
  • Alabildiği kadar un
  • Hamuru açmak için nişasta
İçi için
  • Yeteri kadar ceviz içi
Şerbeti için
  • 3 tane limon tuzu
  • 4 su bardağı toz şeker
  • 3,5 su bardağı su
Üzeri için
  • 4 yemek kaşığı margarin
  • 1 su bardağı sıvıyağ
Gazete baklavası nasıl yapılır?

Bayram ve özel günlerin vazgeçilmez tatlısı olan gazete baklavası baklava çeşitleri arasında lezzetiyle ayrı bir yer tutar. Hamurunu hazırlamak için un ve kabartma tozu haricinde tüm malzeme bir kabın içinde karıştırılır. Malzemeler karıştıktan sonra elenmiş un ve kabartma tozu eklenip homojen ve yumuşak bir hamur elde edilene kadar yoğrulur. Yoğrulan hamurun üzeri nemli bir bezle kapatılıp 15-20 dakika dinlendirilir. Bu arada şerbeti hazırlanır. Şerbet için ufak bir tencerenin içine şeker ve su eklenip kaynamaya bırakılır. 15 dakika kadar kaynattıktan sonra limon tuzu ilave edilip bir iki dakika sonra şerbet ocaktan alınır.

Dinlenen hamur bezelere ayrılarak olabildiğince ince olacak şekilde açılır. Açılan her bir yufka oklavaya gevşek şekilde sarılır ve büzülerek oklavadan çıkartılır. Bir gazete üzerine nazik hareketlerle açılan yufka yerleştirilerek hafif kuruması beklenir. 3 tane beze aynı şekilde hazırlanıp kurutulur. İki tane yufka üst üste alınır ve iri çekilmiş ceviz serpilir. Gazete hafif hafif kaldırılarak yufka rulo şeklinde katlanıp tepsiye alınır. Tepsi dolana kadar aynı şekilde diğer yufkalar da hazırlanır. 2'şer parmak kalınlığında kesilir. Margarin ve sıvıyağ ocakta ısıtılarak kepçe yardımıyla baklavanın üzerine dökülür. 200 derecelik fırına verilen baklava kızarana kadar pişirilir. Fırından alınan baklavanın ilk sıcaklığı çıktıktan sonra üzerine önceden hazırlanan ve soğumaya bırakılan şerbet dökülür. Gazete baklavası şerbetini çektikten sonra servis edilebilir.

Afiyet olsun.

Baklava Çeşitleri Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Ağaç Çeşitleri Nelerdir?

Ağaç Çeşitleri Nelerdir?

Kovan Çeşitleri Nelerdir?

Kovan Çeşitleri Nelerdir?

Çerceve Çeşitleri Nelerdir?

Çerceve Çeşitleri Nelerdir?

Popüler İçerikler

Et Çeşitleri Nelerdir?

Et Çeşitleri Nelerdir?

Editörün Seçtiği

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Dübel Çeşitleri Nelerdir?

Dübel Çeşitleri Nelerdir?

Anlatım Çeşitleri Nelerdir?

Anlatım Çeşitleri Nelerdir?

Baston Çeşitleri Nelerdir?

Baston Çeşitleri Nelerdir?

Mangal Çeşitleri Nelerdir?

Mangal Çeşitleri Nelerdir?

Dil Çeşitleri Nelerdir?

Dil Çeşitleri Nelerdir?

Güncel

Yağış Çeşitleri Nelerdir?

Yağış Çeşitleri Nelerdir?

Güncel

Stres Çeşitleri Nelerdir?

Stres Çeşitleri Nelerdir?

Güncel

Hareket Çeşitleri Nelerdir?

Hareket Çeşitleri Nelerdir?

Diş Kaplama Çeşitleri Nelerdir?

Diş Kaplama Çeşitleri Nelerdir?

Şampuan Çeşitleri Nelerdir?

Şampuan Çeşitleri Nelerdir?

Merdiven Çeşitleri Nelerdir?

Merdiven Çeşitleri Nelerdir?

Hastalık Çeşitleri ve Nedenleri?

Hastalık Çeşitleri ve Nedenleri?

Sos Çeşitleri Nelerdir?

Sos Çeşitleri Nelerdir?

Grafik Çeşitleri Nelerdir?

Grafik Çeşitleri Nelerdir?

Kayaç Çeşitleri Nelerdir?

Kayaç Çeşitleri Nelerdir?

Orkide Çeşitleri Nelerdir?

Orkide Çeşitleri Nelerdir?

Tavuk Çeşitleri Nelerdir?

Tavuk Çeşitleri Nelerdir?

Gitar Çeşitleri Nelerdir?

Gitar Çeşitleri Nelerdir?

Kapı Çeşitleri Nelerdir?

Kapı Çeşitleri Nelerdir?

Un Çeşitleri Nelerdir?

Un Çeşitleri Nelerdir?

Kuruyemiş Çeşitleri Nelerdir?

Kuruyemiş Çeşitleri Nelerdir?

İğne Çeşitleri Nelerdir?

İğne Çeşitleri Nelerdir?

Dosya Çeşitleri Nelerdir?

Dosya Çeşitleri Nelerdir?

Kitap Çeşitleri Nelerdir?

Kitap Çeşitleri Nelerdir?

Borç Çeşitleri Nelerdir?

Borç Çeşitleri Nelerdir?

Matkap Ucu Çeşitleri Nelerdir?

Matkap Ucu Çeşitleri Nelerdir?

Likit Çeşitleri Nelerdir?

Likit Çeşitleri Nelerdir?

Fırça Çeşitleri Nelerdir?

Fırça Çeşitleri Nelerdir?

Tabanca Çeşitleri Nelerdir?

Tabanca Çeşitleri Nelerdir?

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6