Pilav Çeşitleri Pilav, Türk mutfağında yapılan çoğu yemeğin yanında mutlaka bulundurulan bir yiyecektir. Ana malzemesi genellikle bulgur ve pirinç olan pilavlar, içine katılan çeşitli malzemelerle farklı isimler alır. Pilav çeşitleri, ev hanımlarının yemek yapmaya vakit bulamadıkları ya da ne pişireceklerine karar veremedikleri zamanlarda adeta kurtarıcı bir yemektir. Hemen bir yeşil mercimekli pilav, yanında taze yeşil soğan, salata, cacık veya ayran harika bir öğle ya da akşam yemeği olur. Kısacası, pilav evde kurtarıcı, restoran, lokanta, kafeterya ve tüm konaklama yerlerinde diğer yemekleri tamamlayıcı, görsel havası olan bir yemektir. Pirinç pilavı ve bulgur pilavı, nohut ve kuru fasulye gibi yemeklerle mükemmel bir ikili oluşturur. Her yaş grubunun beğenerek tükettiği bir yemektir. Hem bulgur hem de pirinç, vücut sağlığına birçok fayda sağlar. Pirinç, kolesterol içermez, karbonhidrat bakımından zengindir ve günlük enerjinin büyük bir kısmını karşılar. Lif oranı yüksek olduğu için, ishal tedavisinde kullanılır. Bol potasyum ve azot içerir, bu da kan basıncı değerlerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Bulgur ise pirinçten daha besleyici bir besin maddesidir. Hem daha ekonomik hem de daha fazla yararlı madde içerir. Bulgur, çinko, kepek, B12, folik asit, krom, magnezyum, selenyum ve B vitaminleri bakımından zengindir. Vücut direncini artırır, çocukların daha hareketli ve enerjik olmalarını sağlar. Kandaki yağ oranını düşürerek damar sertliğini önler. Pilav Çeşitleri Nelerdir? Pilavların ana malzemesi olan bulgur ve pirinç, çok çeşitli şekillerde pişirilebilir. Bildiğimiz klasik tariflerin dışında, onlarca güzel pişirme yöntemi vardır. Pilav çeşitleri, kişilerin yaşadığı çevre, kültür ve alışkanlıklarına göre değişiklik gösterir. Yöresel çeşitleri oldukça fazladır. İşte bazı pilav çeşitleri:
Yukarıda sayılan pilav çeşitleri, zevkle yapılır ve herkes tarafından büyük bir iştahla tüketilir. Farklı malzemelerle çeşitlendirilen pilavlar, hem görsel açıdan hem de lezzet açısından sofraların vazgeçilmezidir. |