Üzüm Çeşitleri

Üzüm Çeşitleri

Üzüm Çeşitleri: Birçok alanda kullanılmasından dolayı oldukça kıymetli bir meyve olan üzüm, bağcılık bakımından oldukça elverişli bir meyvedir. Üzüm taze meyve olarak tüketilebileceği gibi aynı zamanda kurutularak hoşaf ve pastaların içerisinde de kullanılmaktadır. Aynı zamanda pekmez ve şarap yapımında kullanılan üzüm bu nedenle birçok çeşit de yetiştirilmektedir. Üzüm çeşitleri oldukça fazladır ve her biri farklı görüntüsü ve muhteşem tadı ile birçok kişi tarafından severek tüketilir. Üzüm diğer meyvelere göre daha fazla çeşide sahip olan bir meyvedir ve ülkemiz üzümün yetiştiği asmanın ana vatanı olmasından dolayı birçok yerde farklı üzüm çeşitleri yetiştirilmektedir. Üzüm A1, B2, C vitamini içermekle beraber kalsiyum, sodyum, potasyum ve demir açısından da son derece zengin bir meyvedir. Bu nedenle üzüm sağlık açısından tüketilmesi önerilen meyvelerin başında gelir.

En çok bilinen üzüm çeşitleri nelerdir;

Cardical, yuvarlak şekilde tanelere sahip olan bu üzüm muhteşem görüntüsüyle oldukça dikkat çeker. Salkımları oldukça iri olan cardical üzüm çeşidinin taneleri kırmızı ve morumsu renkte bulunur. Çekirdekli bir üzüm çeşidi olan bu üzümün diğer üzüm çeşitlerine göre taneleri daha az olur. Temmuz ortalarında ağustosa doğru olgunlaşmaya başlar.

Samancı çekirdeksizi, taneleri normal büyüklükte olan bu üzüm çok sık taneli değildir. Açık yeşil salkımları vardır. Elips biçimindeki taneleri ise sert ve az suludur. Samancı çekirdeksiz üzüm çeşidi ağustos ortalarına doğru olgunlaşma gösterir.

Razakı, açık sarı renginde olan bu üzüm çeşidinin salkımları oldukça iridir. Salkımlar çoğunlukla seyrek halde bulunur. Kokulu bir üzüm çeşidi olmayan razakı diğer üzüm çeşitlerine göre daha geç olgunlaşma özelliğine sahiptir. Ülkemizde İzmir, Aydın, Denizli de yetişirken aynı zamanda bu üzüm Mısır, Yunanistan ve Filistin gibi ülkelerde de yetiştirilmektedir.

Merlot, kökeni Fransa olan merlot ülkemizde yeni tanınan üzüm çeşitleri arasında yerini alır. Yuvarlakta tanelere sahip olan merlot üzümü diğer üzüm çeşitlerine göre farklı bir renge sahiptir. Siyah anımsatan mavi renginde olan bu üzüm genelikle şarap yapımında kullanılır.

Ugni blanc, asitli bir yapıya sahip olmasından dolayı şarap yapımında sık tercih edilen üzümler arasındadır. Bu yüzüm beyaz şarap yapımında kullanılmaktadır. Kökeni İtalya'ya dayanan ugni blanc üzüm çeşidinin olgunlaşması eylüle doğru olur. Ugni blanc üzümünden yapılan şarabın alkol oranı ise diğer üzümlerden yapılan şaraplara göre daha fazla olur.

Mecabeasu, İspanya kökenli olan bu üzümün ülkemizde de yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bu üzüm çeşidi yeşil ve sarımsı tanelere sahip olmakla beraber zorlu şartlarda dahi yetişmeye elverişli bir üzümdür.

Trakya ilkeren, oldukça iri salkımlı bir üzüm olan Trakya ilkeren üzüm çeşidinin bir salkımı neredeyse bir kilo kadar gelir. Etli bir üzüm olan bu üzüm asma üzerinde oldukça uzun bir süre tazeliğini hiç kaybetmeden durma özelliğine sahiptir. Bununla beraber diğer üzüm çeşitlerine göre Trakya ilkeren çeşidi daha erken olgunlaşma gösterir.

Pembe gemre, adından da anlaşılacağı gibi pembe renkte tanelere sahip olan bu üzümün taneleri aynı zamanda oldukça iridir. Verimi oldukça fazla olmakla beraber salkımları da oldukça büyük olan bu üzüm çeşidinin tanelerinin orta sıklıkta bulunur. Ülkemizde en çok Denizli, Bergama, Bayındır ve Ödemiş de yetiştiriciliği yapılır. Olgunlaşma süresi ise eylül ayında gerçekleşir.

Çekirdeksiz asma üzümü, genellikle market ve pazarlarda oldukça sık karşımıza çıkan bu üzüm çeşidinin taneleri yeşil ve sarı renkte olur. Ufak yapıda oval şeklinde olan taneleri oldukça lezzetlidir ve çekirdeksiz olması tarafından diğer üzüm çeşitlerine göre daha çok sevilir.

Syrah, bu üzüm çeşidinin taneleri siyaha yakın denecek şekilde koyu renkte bulunur. Oval yapıda tanelere sahip olan syrah üzümü genellikle nemli ve bol yağış alan bölgelerde yetiştirilir. Şarap yapımında kullanılan bu üzüm genellikle şarap yapılmadan evvel 3 yıl kadar dinlendirilir.
Son Güncelleme : 24.11.2018 05:12:31
Üzüm Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Üzüm Çeşitleri Yorumları

şifre Kırmızı sayı

1 Yorum Yapılmış "Üzüm Çeşitleri"
ÜÜm Benin en sevdiğim meyvedir. Yazın kahvaltıda, yemekten sonra ve akşam kadar sık tükettiğim üzümün ben bir kaç cinsini tüketiyorum. Bana üzüm çeşitleri hakkında bilgi verir misiniz? Pekmez yapmak in gereken üzüm çeşiti hangisidir?
Şaban . 05.11.2018 13:36:54
CEVAP YAZ
Borç Çeşitleri
Borç Çeşitleri
Borç Çeşitleri, Yapılan alışveriş sonucu ortaya çıkan vereceğin ödemesinin belli bir süreliğine ve şartlara göre ertelenmesiyle ortaya çıkan ya da geçici bir süreliğine geri verilmek üzere alınan para veya mala borç adı verilmektedir. Her iki durumda...
Bulmaca Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri; Hem gazetelerde hem de dergilerde bulunan farklı farklı çeşitleri olan ve bulunması istenen şeyi zihin ile düşündürerek bulmayı amaçlayan bilgi yoklama yada kelime bulma oyunlarına bulmaca denir. Bulmaca çözen bireylerin zeka, mant...
Sos Çeşitleri
Sos Çeşitleri
Sos çeşitleri, bir çok baharat ve sebzenin birleştirilmesiyle hazırlanan karışımlara sos denir. Yemekler için farklı lezzetlerde ve çok sayıda soslar yapılmaktadır. Sos farklı kültürlerde daha yaygın olarak kullanılan bir lezzettir. Sos çeşitlerini h...
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Fasulye çeşitleri, Oldukça yüksek besin değeri ile enerji deposu olan fasulye yaz kış demeden tüketilmesi mümkün olan bir besindir. İçerdiği yüksek protein değeri ile kuru fasulye diyet programlarında da yer alır. Kalp sağlığından, yorgunluğa kadar ...
Silah Çeşitleri
Silah Çeşitleri
Silah çeşitleri, aslında oldukça fazla olmaktadır. Silah hem savunma amacı ile hemde av vb. hobiler için kullanılan aletlerdir. Geçmişte silah olarak daha çok oklar kullanılırken, gelişen dünyada artık birçok silah üretimi yapılmaktadır. Kullanım seb...
Ağda Çeşitleri
Ağda Çeşitleri
Ağda Çeşitleri; Kadınların vücut kıllarının temizlenmesi için kullandığı malzemedir ağda. Ağda yerine jilet yada lazer yöntemleri de vardır. Fakat jilet pratik olmakla beraber kıl köklerini kuvvetlendirir, kılların daha hızlı çıkmasını sağlar, daha s...
Marul Çeşitleri
Marul Çeşitleri
Marul çeşitleri, her türlü toprakta kolaylıkla yetişebilen bir sebze olan marul salataların vazgeçilmez ana maddesidir. 2-3 ay gibi kısa sürede açık veya kapalı alanlarda yetişebilir. Nemli ortamları oldukça severler. Ülkemizde çok çeşidi yetişmekted...
Kuru Fasulye Çeşitleri
Kuru Fasulye Çeşitleri
Kuru Fasulye Çeşitleri, Kuru fasulye Türk mutfağının asırlardır vazgeçemediği gibi herkesin sevdiği bir yemektir. Besleyici değeri bakımından çok zengin içeriğe sahip olan kuru fasulye, isteğe göre yapılan birçok çeşidi vardır. Bunların içerisinde ku...
Din Çeşitleri
Din Çeşitleri
Din çeşitleri; İnsanoğlu fıtrat olarak inanmak üzerine yaratılmıştır. Bir ilaha inanma güdüsü her kulda doğuştan var olan bir inançtır. Günümüzde yeryüzünde insanların inandıkları dinleri ; Hak din, tahrif edilmiş dinler ve batıl (sapık) dinler olmak...
Kültür Çeşitleri
Kültür Çeşitleri
Kültür Çeşitleri, Kültür; İnsan türüne özgü olan bilgi, inanç ve davranışlar bütünü ve bu bütünlerin parçası olan maddi nesneler olarak tanımlanır. Sözlük anlamı ile kültür ise; Bir toplumun duyuş ve düşünüş birliğini meydana getiren, gelenek durumun...
Tost Çeşitleri
Tost Çeşitleri
Tost çeşitleri, aslında kişinin damak tadına göre çok farklılık gösterebilmektedir. Ancak bugün burada temel olarak tercih ettiğimiz tost çeşitlerinden bahsedeceğiz. Tostlar bildiğiniz gibi kahvaltılıkların en pratik olanı olmaktadır. İki ekmek arası...
Bant Çeşitleri
Bant Çeşitleri
Bant çeşitleri, sağlık alanında kullanılan bantlardan tutunda, evlerde, ofislerde yada paketleme yapılan yerlerde bulunmaktadır. İlerleyen teknoloji ve ortaya çıkan değişik ihtiyaçlar sonucunda bant çeşitlerinin kendi içerisinde de değişik özellikler...

 

Borç Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri
Sos Çeşitleri
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Silah Çeşitleri
Ağda Çeşitleri
Marul Çeşitleri
Kuru Fasulye Çeşitleri
Din Çeşitleri
Kültür Çeşitleri
Tost Çeşitleri
Bant Çeşitleri
Mısır Çeşitleri
Izgara Çeşitleri
Gaz Çeşitleri
Metal Çeşitleri
Doğru Çeşitleri
Dondurma Çeşitleri
Patates Çeşitleri
Ses Çeşitleri
Kayısı Çeşitleri
Saat Çeşitleri
Baklava Çeşitleri
Teleskop Çeşitleri
Matkap Ucu Çeşitleri
Telefon Çeşitleri
Diyet Çeşitleri
Ayı Çeşitleri
Döner Çeşitleri
Makas Çeşitleri
Popüler İçerik
Mısır Çeşitleri
Mısır Çeşitleri
Mısır çeşitleri: Ülkemizde birçok bölgede yetiştiriciliği yapılan mısır oldukça dayanıklı olması bakımından her tür iklim yapısına uygundur. 2 metreye...
Izgara Çeşitleri
Izgara Çeşitleri
Izgara Çeşitleri, kırmızı et, tavuk eti, balık eti gibi çeşitli et ürünlerinden ateş ile ızgara ızgara üzerinde yapılan ana yemeklerdir. Ülkemizde hem...
Gaz Çeşitleri
Gaz Çeşitleri
Gaz Çeşitleri; Gaz; maddenin üç halinden olup en düzensiz olanıdır. Gaz tanecikleri arasındaki boşluk çok fazladır, tanecikleri hem öteleme hem de tit...
Metal Çeşitleri
Metal Çeşitleri
Metal çeşitleri, fiziksel ve kimyasal özelliklere dayalı olarak farklılık göstermektedir. Metallerin çoğu, sıvı benzeri hareket gösteren civa haricind...
Doğru Çeşitleri
Doğru Çeşitleri
Doğru Çeşitleri, Doğru her iki tarafı da sonsuz uzanan noktalara denilmektedir. Başka bir deyişle doğru, her iki yönden sonsuza kadar giden aynı nokta...
Dondurma Çeşitleri
Dondurma Çeşitleri
Dondurma Çeşitleri, dondurma dört mevsim herkesin en çok severek tükettiği ve özellikle yaz aylarının en vazgeçilmez muhteşem lezzete sahip olan serin...
Patates Çeşitleri
Patates Çeşitleri
Patates çeşitleri. Dünyada genelinde yaygın olarak tüketilen patates, mutfakların bir numaralı sebzesidir. Kızartması, püresi, kumpiri ile patatesi se...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Borç Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri
Sos Çeşitleri
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Silah Çeşitleri
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019