Karpuz Çeşitleri Karpuz türlerine geçmeden önce, bu bitki hakkında kısa bir bilgi vermek yerinde olacaktır. Karpuz, yaz aylarının vazgeçilmezi olan bir meyvedir. Yumuşak ve derin toprakları seven bu bitki, yaklaşık 3-4 metre kadar uzayabilen dallara sahiptir. Karpuzda bol miktarda likopen bulunur. Likopen, insan sağlığı açısından oldukça faydalı bir maddedir. Meyvesinin sulu yapısı, yaz sıcaklarında su ihtiyacını karşılayabilmesini sağlar. Kabakgiller ailesinden olan bu bitkinin başlıca çeşitleri aşağıda sunulmuştur. Karpuz Çeşitleri
Karpuzun Olgunlaşması Karpuz çeşitleri arasında bir karpuzun olgunlaşıp olgunlaşmadığını anlamak için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Karpuzun kabuğunun parlak olması, üzerindeki tüylerin dökülmüş olması ve meyveyi bitkiye bağlayan kısmındaki yaprakların kuruması, karpuzun olgunlaşma dönemine girdiğini gösterir. Yetişme alanında fazla kalan karpuz geçer ve iç kısmı çürümeye başlar. Bu durumda karpuz değerini yitirir. Karpuzun Yetişme Şartları Karpuz, dünyanın birçok yerinde yetişebilir ve yıllık bir bitkidir. Tarihsel olarak eski Mısır dönemine kadar uzanan bir geçmişi vardır. Soğuk hava şartlarına karşı dayanıklı değildir. Tohumları, toprak yüzeyinin 3 cm altına ekilir. Farklı özelliklere sahip karpuz çeşitleri olsa da, dünya karpuz üretiminde Türkiye ikinci sırada yer almaktadır. Üretim listesinin ilk sırasında ise Çin bulunmaktadır. |