Kabak Çeşitleri Doğanın bize sunduğu mükemmel sebzeler arasında yer alan kabak, oldukça zengin bir vitamin içeriğine sahiptir. Aynı zamanda iyi bir demir kaynağı olmakla beraber içerisinde beta karoten de bulunur. Sindirim sistemi açısından da oldukça faydalı sebzeler arasında yer alan kabak, göz sağlığı başta olmak üzere kalp sağlığı ve kemik sağlığı açısından da oldukça faydalıdır. Bağışıklığı artırma etkisi ile prostat hastalığına karşı da oldukça iyi gelir. Aynı zamanda diyet yapan kişiler için de harika bir diyet yemeği olmakla beraber, içerisinde bulunan antioksidanlar sayesinde kanser riskinin önüne geçer. Kabak çeşitlerinden bahsetmek gerekirse, kabak birçok çeşide sahiptir ve her çeşidi görüntü itibariyle birbirinden farklıdır. Her bir kabak çeşidi farklı amaçla kullanılır. Kabaktan o kadar çok çeşit yemek yapılır ki yemelere doyum olmaz. Kıymalı dolması yapılabileceği gibi pirinçli yemeği de yapılabilir. Aynı zamanda birçok meze çeşidinin içinde bulunan kabak, kahvaltı sofralarında kızartma olarak da üzerine yoğurt ilave edilip tüketilebilir. Kalorisinin düşük olması bakımından diyet listelerinin bir numaralı sebzeleri içinde sayılabilecek kabak, mutfağınızdan eksik etmemeniz gereken oldukça yararlı bir sebzedir. Sakız Kabağı Sakız kabağı, yemeklerde oldukça sık kullanılan açık yeşil rengine sahip bir kabak çeşididir. Yetiştirilmesi oldukça kolay olması bakımından birçok bölgede yetiştirilen sakız kabağı ince ve uzun bir yapıya sahiptir. Aynı zamanda dolması yapılarak da tüketilebilen bu kabak çeşidi, boylamasına ortadan ikiye kesilir ve içi kıymalı harç ile doldurulur. Daha sonra da üzerine domates ve kaşar peyniri rendesi ile süslendikten sonra fırına verildiğinde ortaya şahane bir yemek çeşidi çıkar. Salatalığı anımsatan ve kabak çeşitleri arasında en yaygın kullanılan sakız kabağı, sağlıklı beslenmek isteyen kişiler açısından tüketilmesi önerilen sebzeler arasında yer alır. Girit Kabağı Pazarda ya da bazı marketlerde tombik görüntüsü ile dikkatinizi çekecek bu kabak çeşidi tam bir dolmalık bir kabaktır. İçinin kolay çıkarılması ve mükemmel görüntüsü ile birçok kişinin dikkatini çeken bu kabak, koyu yeşil renginde ve oldukça sert bir yapıya sahiptir. Ancak pişirildiği zaman yumuşacık ve oldukça lezzetli olan bu kabak çeşidi, küçük olması sayesinde tam birer porsiyonluk dolma olarak servise sunulabilir. Asma Kabağı Bazı kişilerin severek yetiştirdiği asma kabağı, görüntü olarak ince ve uzundur. Alt kısmına doğru hafif bombelenen asma kabağı, iyi bakıldığı takdirde 1-2 metreye kadar uzayabilir. Suya diğer kabak çeşitlerine göre daha çok ihtiyacı olan asma kabağının tadı hafif ekşimsi olmasına rağmen bazı kişiler tarafından yemek olarak pişirilerek tüketilebilir. Bal Kabağı Kabak çeşitleri arasında farklı bir renk ve görüntüye sahip olan bal kabağı, diğer kabaklar gibi yemek olarak değil de tatlı olarak tüketilir. Tatlı yapımında oldukça rağbet gören bal kabağı, aynı zamanda bazı kişiler tarafından kış kabağı olarak da adlandırılır. Çünkü bu kabak kışa doğru tam bir olgunluğa erişir. Hem mükemmel lokum gibi lezzeti hem de sağlık açısından inanılmaz faydaları sayesinde bal kabağı, kabak çeşitleri içinde tüketilmesi önerilen iyi bir şifa kaynağıdır. İçerisinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemi, kemik, cilt ve kalp sağlığı üzerinde olumlu etkileri olan bu kabak çeşidi, turuncu renkte yuvarlak bir görüntüye sahiptir. Dilim dilim ayrılmış görüntüsü ile bir tekerleği andıran bal kabağı doğranıp kabuğu soyulduktan sonra üzerine şeker ilave edilip kaynatılarak tatlı olarak tüketilebilir. Üzerine ceviz ve kaymak ilave edildiğinde tadına doyum olmayan bal kabağı, farklı bir tatlı çeşidi yapmak isteyen kişiler için iyi bir alternatiftir. Helvacı Kabağı Yine farklı bir görüntüye sahip olan kabaklar arasında bulunan helvacı kabağının sarımtırak bir rengi vardır. İçinin turuncu olmasından dolayı bal kabağı gibi tatlı olarak tüketilebilir. Diğer kabak çeşitleri gibi oldukça faydalı olan helvacı kabağı da bazı kişiler tarafından yetiştirilmektedir. |