Açma Çeşitleri Açma, sabah kahvaltılarında, ara öğünlerde ve ayaküstü atıştırmalık olarak oldukça tercih edilen bir hamur işi yiyecektir. Farklı çeşitleri olan açmanın, sabah kahvaltısında zeytinlisi, patateslisi ve sadesi en fazla rağbet görenlerdendir. Bu lezzeti pastanelerde bulabileceğiniz gibi evinizde de kolaylıkla yapabilirsiniz. Fazla malzeme gerektirmeyen, ekonomik bir yiyecek türüdür. Evinizde hazırladığınız açmanın üzerini çörek otu veya susamla lezzetlendirip, yumuşacık bir açma oluşturarak ailenize, arkadaşlarınıza özel günlerde, kahvaltılarda çay eşliğinde ikram yapabilirsiniz. Sade Açma Yapılışında Kullanılan Malzemeler
Sade Açma Nasıl Yapılır? Sade açma yapılışına, ilk olarak malzeme listesinde bulunan toz şeker ve kuru mayayı derin bir kaba alarak, üzerine ılık olacak şekilde 2 bardak sütü ilave edip iyice karıştırarak başlıyoruz. İyice karıştırılan şeker ve mayanın üzerine sıvı yağı da ekleyip, unu yavaş yavaş ilave ederek ele yapışacak bir kıvam alana kadar yoğuruyoruz. Bütün malzemeler karıştırıldıktan sonra hamurun üzerini bir bezle kapatarak mayalanma işlemini gerçekleştiriyoruz. Mayalanma işlemi yaklaşık olarak 30-45 dakika sürmelidir. Mayalanma işlemi tamamlandığında hazırlanan hamur, ilk yapıldığının iki katı olacaktır. Açma hamuru hazır olduğunda, ceviz büyüklüğünde iki parça hamur alıp, elimizi bol sıvı yağ ile yağlayarak hamur parçalarını uzatıyoruz. İki hamuru da uzun şerit haline getirdikten sonra ikisinin ucunu birleştirip birbirine sarıyoruz. Hamurlar birbirine sarıldıktan sonra halka şekline getirip uçları birleştiriyoruz ve bütün hamurlara aynı işlemi uygulayarak bitiriyoruz. Daha sonra yağlı kâğıt serili fırın tepsisine tek tek diziyoruz ve 15 dakika mayalanmaya bırakıyoruz. Ardından üzerlerine fırça ile yumurta sarısı sürüyoruz. Yumurta sarısı sürdükten sonra üzerine çörek otu veya susam serpip, önceden 180 derecede ısıtılan fırına tepsiyi sürüyoruz. Yaklaşık 25 dakika, üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Pişen açmaları çayın yanında servise sunabilirsiniz. Afiyet olsun. Zeytinli Açma Yapılışında Kullanılan Malzemeler
Zeytinli Açma Nasıl Yapılır? Zeytinli açma yapılışına, ilk olarak malzeme listesinde bulunan unu, toz şeker ve tuzu derin bir kaba alarak karıştırmakla başlıyoruz. Unla karıştırılan karışımın orta kısmını açarak suyu, sıvı yağı, sütü ve yaş mayayı da ekleyip yavaş yavaş karıştırıyoruz. Daha sonra hamuru yoğuruyoruz. İyice yoğurulan hamuru toplayarak üzerini kapatıyoruz ve mayalanması için 30-45 dakika bekliyoruz. Mayalanma işlemi tamamlandıktan sonra hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alarak elimizi bol sıvı yağ ile yağlayarak hamurun ele yapışmamasını sağlıyoruz. Ele alınan hamurun arasına 1 çay kaşığı zeytin ezmesi ve 1 çay kaşığı tereyağı koyarak yuvarlıyoruz. Daha sonra el yardımıyla bir tabak büyüklüğünde hamuru açıyoruz. Açtığımız hamurları kenarlarından yuvarlayarak rulo yapıyoruz. Hazırlanan rulo şeklindeki hamuru iki tarafından birleştirerek yağlı kâğıt serili tepsiye diziyoruz. Bütün hamurlara aynı işlem uygulanır. Hamur bittikten sonra tepsiye dizilen açmaların üzerine fırça ile yumurta sarısı sürülür ve isteğe bağlı olarak susam ve çörek otu serpilerek önceden 180 derecede ısıtılmış olan fırına tepsi sürülür. İyice kızarana kadar pişen zeytinli açma, çay eşliğinde servise sunulur. Afiyet olsun. |