Fasulye Çeşitleri

Fasulye Çeşitleri

Fasulye çeşitleri, baklagiller familyasına mensup olan fasulyenin cinsi phasolus, ana vatanı da Orta Amerika olup, toprağa ürün ekip alınan ve ılıman iklimini severek, çok sıcak ve soğuklarda zarar gören narin tek yıllık bitkiye fasulye denilir. Fasulye oldukça besleyici ve vitamin açısından zengin olan besindir. Neredeyse her yerde yetişen bu besin yaz kış fark etmeksizin herkesin sofralarında bulunan bir bitkidir. Fasulye hemen hemen her bölgede yetişme göstermektedir. Ülkemizde genellikle Antalya ve Mersin gibi kış mevsimi ılıman geçen illerde fasulye yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ülkemizden diğer ülkelere fasulye ihracı yapılmaktadır. Kuvvetli ve lezzetli bir besin kaynağı olarak bilinen fasulyenin yararları da bir o kadar çoktur. Fasulye çeşitleri yapıları, şekilleri ve pişirilme yöntemleri bakımından birbirinden ayrılmaktadır.

Fasulye Çeşitleri
  • Ebro Fasulyesi: Erkenci bodur çeşidi cinsinde olan bu ebro fasulye, her iklim koşullarına uyum sağlayamamaktadır. Tohumun rengi beyaz olup, bakla şekli yassıdır. Genellikle 15-17 cm boyutları arasında bulunmaktadır. Ebro fasulyelerinin hasat zamanları oldukça kısadır. Genellikle ılık ve sıcak iklimlerde ürün veren ebro fasulye, tohum iken çok suya ihtiyaç duymaktadır. Açık yeşil renkli olarak konserve şeklinde ya da taze fasulye şeklinde tüketilebilmektedir.
  • Sofia Fasulye: Erkenci sırık fasulye olarak bilinen bu fasulye çeşidi, verimi oldukça yüksek olan bir besin çeşididir. Uzunluğu 25 cm arasında değişen bu fasulyenin baklaları düz ve yassı olup, neredeyse her alanda uyum sağlayan bitkilerdendir. Her iklime uyum sağlamasının yanı sıra kılçıksız olan sofia fasulyesinin verimi de o kadar yüksektir. Taze fasulye olarak tüketilmekte olup, renkleri açık yeşil olup, uzun yapılıdır. Mozaik virüsüne karşıda yeteri kadar dayanıklı olan sofia fasulyesinin tohum rengi beyazdır.
  • Bronco Fasulye: Dik bir biçimde gelime gösteren bu fasulyenin baklaları oldukça dolgun olup, uzunlukları 18 cm kadar vardır. Bu fasulye çeşidinin içinde yaklaşık olarak 10 adet beyaz ve parlak renkli taneler yer almaktadır. Bronco fasulye son zamanlarda ülkemizde en çok tercih edilen fasulyelerin arasına girmektedir. 2-3 günde hasadı yapılan bronco fasulye humuslu toprakları sevmektedir. Bu sebeple de karık sulama sitemi ile sulanmaktadır.
  • Gina Fasulye: Romana tipinde ve erkenci bodur şeklinde olan gina fasulyelerinin baklaları oldukça yassıdır. Gina fasulyelerinin hasadı kolay yapıldığından, verimi de oldukça yüksek olmaktadır. Bu sebeple sürekli aranılan bir fasulye çeşidi olup, birçok bölgede en fazla yetiştirilen fasulye çeşitleri içerisinde olup, genellikle taze olarak tüketilmektedir. Gina fasulyesi bakla uzunlukları 17 cm büyüklüğünde olup, kılçıksız ve açık yeşil renkli besindir. Gina fasulyesinin hasadı uzun sürse dahi bu besinin kalitesi bozulmamaktadır. Bölgelere ve yetiştirilme koşullarında farklılık görüldüğünden farklı türlerde olabilmektedir. Genellikle konserve ve şoklama için uygundur.
  • Bourgondia Fasulyesi: Sanayi üretiminde kullanılmakta olup, çalı tipindeki fasulyelere denilmektedir. Genellikle dik ve orta erkenci olarak gelişen bu fasulyenin bakla uzunluğu 20-21 cm aralığındadır. 10 adet doldun baklavası bulunan bu fasulyenin rengi orta yeşildir. Verimi oldukça uzun olduğundan, raf ömrü de ona göre paralellik göstermektedir. Bu sebeple bu fasulye çeşidi de ön plana çıkan bir fasulyedir.
  • Cyclone Fasulyesi: Genellikle ilkbahar ve yaz aylarında ekimi yapılan bu besin, yaklaşık 50 gün içerisinde olgunlaşmaktadır. Cyclone fasulyesinin rengi açık yeşil olup, tohumları beyaz renktedir. Kılçıksız fasulye grubuna dahil olan bu fasulyenin uzunluğu yaklaşık olarak 20 cm boylarındadır. Genellikle taze fasulye tüketimi uygundur.
Son Güncelleme : 04.12.2018 14:10:30
Fasulye Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Fasulye Çeşitleri Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Fasulye Çeşitleri"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Borç Çeşitleri
Borç Çeşitleri
Borç Çeşitleri, Yapılan alışveriş sonucu ortaya çıkan vereceğin ödemesinin belli bir süreliğine ve şartlara göre ertelenmesiyle ortaya çıkan ya da geçici bir süreliğine geri verilmek üzere alınan para veya mala borç adı verilmektedir. Her iki durumda...
Bulmaca Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri; Hem gazetelerde hem de dergilerde bulunan farklı farklı çeşitleri olan ve bulunması istenen şeyi zihin ile düşündürerek bulmayı amaçlayan bilgi yoklama yada kelime bulma oyunlarına bulmaca denir. Bulmaca çözen bireylerin zeka, mant...
Sos Çeşitleri
Sos Çeşitleri
Sos çeşitleri, bir çok baharat ve sebzenin birleştirilmesiyle hazırlanan karışımlara sos denir. Yemekler için farklı lezzetlerde ve çok sayıda soslar yapılmaktadır. Sos farklı kültürlerde daha yaygın olarak kullanılan bir lezzettir. Sos çeşitlerini h...
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Fasulye çeşitleri, Oldukça yüksek besin değeri ile enerji deposu olan fasulye yaz kış demeden tüketilmesi mümkün olan bir besindir. İçerdiği yüksek protein değeri ile kuru fasulye diyet programlarında da yer alır. Kalp sağlığından, yorgunluğa kadar ...
Silah Çeşitleri
Silah Çeşitleri
Silah çeşitleri, aslında oldukça fazla olmaktadır. Silah hem savunma amacı ile hemde av vb. hobiler için kullanılan aletlerdir. Geçmişte silah olarak daha çok oklar kullanılırken, gelişen dünyada artık birçok silah üretimi yapılmaktadır. Kullanım seb...
Ağda Çeşitleri
Ağda Çeşitleri
Ağda Çeşitleri; Kadınların vücut kıllarının temizlenmesi için kullandığı malzemedir ağda. Ağda yerine jilet yada lazer yöntemleri de vardır. Fakat jilet pratik olmakla beraber kıl köklerini kuvvetlendirir, kılların daha hızlı çıkmasını sağlar, daha s...
Marul Çeşitleri
Marul Çeşitleri
Marul çeşitleri, her türlü toprakta kolaylıkla yetişebilen bir sebze olan marul salataların vazgeçilmez ana maddesidir. 2-3 ay gibi kısa sürede açık veya kapalı alanlarda yetişebilir. Nemli ortamları oldukça severler. Ülkemizde çok çeşidi yetişmekted...
Kuru Fasulye Çeşitleri
Kuru Fasulye Çeşitleri
Kuru Fasulye Çeşitleri, Kuru fasulye Türk mutfağının asırlardır vazgeçemediği gibi herkesin sevdiği bir yemektir. Besleyici değeri bakımından çok zengin içeriğe sahip olan kuru fasulye, isteğe göre yapılan birçok çeşidi vardır. Bunların içerisinde ku...
Din Çeşitleri
Din Çeşitleri
Din çeşitleri; İnsanoğlu fıtrat olarak inanmak üzerine yaratılmıştır. Bir ilaha inanma güdüsü her kulda doğuştan var olan bir inançtır. Günümüzde yeryüzünde insanların inandıkları dinleri ; Hak din, tahrif edilmiş dinler ve batıl (sapık) dinler olmak...
Kültür Çeşitleri
Kültür Çeşitleri
Kültür Çeşitleri, Kültür; İnsan türüne özgü olan bilgi, inanç ve davranışlar bütünü ve bu bütünlerin parçası olan maddi nesneler olarak tanımlanır. Sözlük anlamı ile kültür ise; Bir toplumun duyuş ve düşünüş birliğini meydana getiren, gelenek durumun...
Tost Çeşitleri
Tost Çeşitleri
Tost çeşitleri, aslında kişinin damak tadına göre çok farklılık gösterebilmektedir. Ancak bugün burada temel olarak tercih ettiğimiz tost çeşitlerinden bahsedeceğiz. Tostlar bildiğiniz gibi kahvaltılıkların en pratik olanı olmaktadır. İki ekmek arası...
Bant Çeşitleri
Bant Çeşitleri
Bant çeşitleri, sağlık alanında kullanılan bantlardan tutunda, evlerde, ofislerde yada paketleme yapılan yerlerde bulunmaktadır. İlerleyen teknoloji ve ortaya çıkan değişik ihtiyaçlar sonucunda bant çeşitlerinin kendi içerisinde de değişik özellikler...

 

Borç Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri
Sos Çeşitleri
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Silah Çeşitleri
Ağda Çeşitleri
Marul Çeşitleri
Kuru Fasulye Çeşitleri
Din Çeşitleri
Kültür Çeşitleri
Tost Çeşitleri
Bant Çeşitleri
Mısır Çeşitleri
Izgara Çeşitleri
Gaz Çeşitleri
Metal Çeşitleri
Doğru Çeşitleri
Dondurma Çeşitleri
Patates Çeşitleri
Ses Çeşitleri
Kayısı Çeşitleri
Saat Çeşitleri
Baklava Çeşitleri
Teleskop Çeşitleri
Matkap Ucu Çeşitleri
Telefon Çeşitleri
Diyet Çeşitleri
Ayı Çeşitleri
Döner Çeşitleri
Makas Çeşitleri
Popüler İçerik
Mısır Çeşitleri
Mısır Çeşitleri
Mısır çeşitleri: Ülkemizde birçok bölgede yetiştiriciliği yapılan mısır oldukça dayanıklı olması bakımından her tür iklim yapısına uygundur. 2 metreye...
Izgara Çeşitleri
Izgara Çeşitleri
Izgara Çeşitleri, kırmızı et, tavuk eti, balık eti gibi çeşitli et ürünlerinden ateş ile ızgara ızgara üzerinde yapılan ana yemeklerdir. Ülkemizde hem...
Gaz Çeşitleri
Gaz Çeşitleri
Gaz Çeşitleri; Gaz; maddenin üç halinden olup en düzensiz olanıdır. Gaz tanecikleri arasındaki boşluk çok fazladır, tanecikleri hem öteleme hem de tit...
Metal Çeşitleri
Metal Çeşitleri
Metal çeşitleri, fiziksel ve kimyasal özelliklere dayalı olarak farklılık göstermektedir. Metallerin çoğu, sıvı benzeri hareket gösteren civa haricind...
Doğru Çeşitleri
Doğru Çeşitleri
Doğru Çeşitleri, Doğru her iki tarafı da sonsuz uzanan noktalara denilmektedir. Başka bir deyişle doğru, her iki yönden sonsuza kadar giden aynı nokta...
Dondurma Çeşitleri
Dondurma Çeşitleri
Dondurma Çeşitleri, dondurma dört mevsim herkesin en çok severek tükettiği ve özellikle yaz aylarının en vazgeçilmez muhteşem lezzete sahip olan serin...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Borç Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri
Sos Çeşitleri
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Silah Çeşitleri
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019