Anadolu, kiraz meyvesi açısından oldukça zengin bir çeşitliliğe sahiptir. Kirazın ana vatanı İran ve Orta Asya olarak bilinmektedir. Ülkemizde ise Karadeniz Bölgesi ve Toros Dağları çevresinde yaygın olarak yetişmektedir. Dünyada ortalama olarak 1500 kiraz çeşidinin var olduğu bilinmektedir. Kiraz isimleri her bölgede farklı olarak adlandırılmaktadır. Kiraz her bölgede az da olsa yetişmektedir. Ancak bazı bölgelerde temel geçim kaynağı olarak satılmaktadır. Bu şehirler arasında Burdur, Isparta, Afyon, İzmir ve Sakarya örnek verilebilir. Kiraz, oldukça lezzetli ve sezonluk meyvelerden biridir. Tadının güzel olmasının yanında sağlık açısından da önemli bir meyvedir. En önemli özelliklerinden biri antioksidan yapıya sahip olmasıdır. Bol miktarda A, C ve K vitamini içerir. Mineral bakımından ise demir, potasyum ve magnezyum içerir. Kiraz yatmadan önce yenirse kaliteli bir uyku sağlar. Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltır. Kirazın kendisi veya kiraz sapının kaynatılıp içilmesi kilo verimi için kullanılır. Şeker hastaları için de şekerin düşmesi ve dengelenmesinde rol oynar. Turfanda: Turfanda, Anadolu'ya has bir kiraz çeşididir. Gelişimi çok dik ve kuvvetli olur. Bu meyve şekil olarak kalbe benzer ve orta boyuttadır. Rengi ise mor rengine dönüşmüştür. Orta derecede etli, sulu ve tatlı bir meyvedir. Bakterilerin neden olabileceği kansere karşı etkilidir. Edirne: Edirne, yerli kiraz çeşitlerinden biridir. Ağacı yarı dik ve yuvarlak olarak yetişir. Meyve rengi kahverengidir. Meyvesi orta derecede sert, az sulu ve az lifli yapıya sahiptir. Lezzet ve tat bakımından çok da iştah açıcı değildir. Ziraat: Ziraat, günümüzde en fazla tüketilen kiraz çeşididir. Kuvvetli ve yaygın bir şekilde bulunur. Halk arasında Akşehir Napolyonu, Malatya Dalbastı ve Allah Diyen olarak bilinir. Meyve eti oldukça yumuşak, sulu ve çok iyi kalitededir. Meyve rengi koyu kırmızıdır. Bakteriyel kansere dayanıklı olduğu için raf ömrü oldukça uzundur. Star Gold (Beyaz Kiraz): Star Gold, ana vatanı Karaman olan bir kiraz çeşididir. Ağaçları yarı dik ve kuvvetli yapıya sahiptir. Çok geç olgunlaşan bir meyvedir. Şekil olarak orta büyüklükte, sarı renge sahip, etli ve sulu bir meyvedir. Antioksidan özelliği çok yüksektir. Meyve suyu yapımında kullanılır. Çok çabuk olgunlaştığı için erken toplanıp tüketilmesi gerekir. Aksi takdirde ileri olgunlaşma döneminde taşınması zor olacağından maddi kayıp fazla olabilir. Kirazın Faydaları Kirazın sağlığa pek çok faydası bulunmaktadır:
Kiraz, hem lezzeti hem de sağlığa olan katkılarıyla yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden biridir. |
Oruç
23 Temmuz 2024 SalıKiraz yatmadan önce yenirse kaliteli bir uyku sağlar diyor, gerçekten uyku kalitemi arttırır mı?
Cevap yazAdmin
23 Temmuz 2024 SalıMerhaba Oruç,
Kiraz, melatonin adı verilen ve uyku düzenini destekleyen bir hormon içerir. Bu nedenle, yatmadan önce kiraz yemek uyku kalitenizi arttırabilir. Tabii ki, bu herkes için aynı derecede etkili olmayabilir, ancak denemekte fayda var. Ayrıca, genel olarak dengeli ve sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturarak uyku kalitenizi daha da iyileştirebilirsiniz.
Sağlıklı ve huzurlu uykular dilerim!