Kebap Çeşitleri Kebap çeşitleri, Türkiye'nin zengin mutfak kültürünün önemli bir parçasını oluşturur. En fazla kebap çeşidine sahip olan bölgemiz Güneydoğu Anadolu Bölgesi'dir. Bu yörelerde hayvancılık temel geçim kaynağı olduğundan, et çeşitliliği oldukça fazladır. Aynı zamanda bu bölgeler, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu nedenle, zengin bir kebap kültürü oluşmuştur. Ancak, Türk mutfağında kebabı sadece bu bölgelerle sınırlamak doğru olmaz. Türkiye'nin hemen hemen her ilinin kendine özgü en az bir kebabı bulunmaktadır. Kebap denildiğinde akla ilk olarak et gelir. Et ve kıymadan yapılan kebapların içinde genellikle sebzeler de bulunur. Domates ve biber gibi sebzeler, kebapların vazgeçilmezlerindendir. Bu sebzeler bazen pişirilirken bazen de sadece servis aşamasında tercih edilir. Turistik veya başka amaçlarla yapılan gezilerde, gidilen yerlerin en meşhur yemeklerini tatmak bir adet haline gelmiştir. Ancak, bu lezzetleri o yöre dışında başka bir yerde bulmak zor olabilir. Çünkü her ustanın el lezzeti farklıdır ve işin ehline verilmesi gerekir. Kebapların lezzetli olması için bazı püf noktalar vardır. Örneğin, kebapta kullanılacak etin kuzu eti veya dana eti olması önemlidir. Ayrıca hayvanın hangi bölgesindeki etin tercih edileceği de önemlidir. Yine pişirme tekniği, pişirme süresi ve kullanılacak diğer malzemelerin özellikleri kebap çeşitlerinin lezzetini etkiler. Kebap ve Vejetaryenler Kebap sevmeyen kişiler genellikle vejetaryenlerdir. Ancak kebapta et, farklı bir lezzet ve görünüm alır. Evde yapılan et yemekleri zor olsa da kebap çeşitleri için aynı şeyi söylemek pek mümkün değildir. Kullanılan baharatlar ve etin pişirilme şekli, etin lezzetine lezzet katar. Profesyonel ellerde hazırlanan kebaplar, evde yapılanlardan daha farklı olur. Bir kebapçıya gittiğinizde vejetaryen olsanız bile aç kalmanız pek mümkün değildir. İllaki size hitap edecek bir lezzet bulabilirsiniz. Örneğin, sadece sebze köz yiyerek bile karnınızı doyurabilirsiniz. Yine kebap çeşitlerinin yanında sunulan birbirinden lezzetli mezeleri ve ekmekleri de unutmamak gerekir. Balon ekmek, lavaş, yağlı biberli ekmek, köz patlıcan salatası, piyaz, lebaniye gibi mezeler, beklediğiniz kebap çeşidi sofraya gelene kadar sizi doyurabilir. En Bilinen Kebap Çeşitleri ve Özellikleri Kebap denilince akla ilk olarak Adana kebap gelir. Bir benzeri olan ve acılık konusunda birbirinden ayrılan Urfa kebabı da unutmamak gerekir. Tabi kebap türleri bunlarla sınırlı değildir. Bursa ilinin İskender kebabı da oldukça ünlüdür.
|