Ekmek Çeşitleri

Ekmek Çeşitleri

Ekmek çeşitleri, ekmek hayatımızda önemli bir besin kaynağıdır. Her ne kadar son yıllarda kilo aldıran özelliği ile bilinse de, aslında bir o kadar da zayıflatıcı etkisi de vardır. Tabii bu ekmek çeşidinden çeşidine farklılık göstermektedir. Ekmek çeşitleri, farklı besin türlerinden de elde edilebilir. Örneğin, arpa ekmeği, çavdar ekmeği, buğday ekmeği şeklinde belirli sınıflara tasnif edilmiştir. Özellikle ülkemizde yemek çeşitleri kadar ekmek çeşitleri de zenginlik göstermiştir. Ekmek çeşitlerin yapılışında, kalitesinde, fiyatında değişkenlik görülür. Bundan dolayı en sağlıklı ekmek çeşidi doğal yapılan ekmektedir. Kırsal kesimlerde ekmekleri fırından almaz kendileri yaparlar. Saç ekmeği, tandır ekmeği kırsal alanlarda en fazla yapılan ekmek çeşididir. Ekmek çeşitleri iyi öğrenmeli hangi ekmeğin yene faydalı gelebileceğini idrak etmek gerekir. Fazla ekmek kullanımı da iyi değildir. Çünkü kilo alımının en büyük nedenlerinden birisi de ekmeklerin çok fazla kullanılmasından kaynaklanmaktadır.

Ekmek çeşitleri nelerdir?

  • Beyaz ekmek: Ülkemizde en fazla üretilen ekmek çeşitlerinden birisidir. Sofralarda onun kadar bulunan bir ekmek türü yoktur. Ne olursa olsun bunun yerini hiç bir ekmek çeşidi tutamaz. Uzmanlar maalesef her ne kadar sağlığa o kadar faydalı olmadığını söyleseler de kimse bu ekmek türünden bir türlü vazgeçemiyor. Her yemeğe uygun şekilde uyum sağlayan bu ekmek çeşididir. Sabah kahvaltılarında da çok fazla tercih edilmektedir. Aynı zamanda sulu yemeklerde de çok fazla tüketilir.
  • Tandır ekmeği: Ekmek çeşitleri arasında kırsal kesimlerde çok fazla tüketilen bir ekmek türüdür. Dayanıklılık süresi fazla olması hasebiyle aynı zamanda çok sağlıklıdır. Yapılışı çok zahmetlidir. Tandır ekmeği geleneksel ekmek özelliği taşımaktadır. Katkı maddesi olmadığı için tamamen doğal yöntemlerle yapılıp pişirilir. Bunu herkes yapamaz. Bu konuda tecrübe sahibi olmak gerekir. Gün içerisinde tok tutar, şişkinlik yapmaz ve de çok lezzetlidir. En önemli özelliği ise sevgi, toprak ve memleket kokar.
  • Kepek ekmeği: Diyet yapanların öğünlerinde sıkça gördüğümüz bir ekmek türüdür. Kalorisi düşük olmasıyla beraber yağ yakımında oldukça etkilidir. Diyet yapanların büyük bir çoğunluk kepekli ekmeğe muhakkak sarılmıştır. Kepekli ekmekte sadece nişasta ve kepek bulunur. Sağlık açısından herhangi bir yan etkisi yok rahatlıkla tüketilebilir.
  • Karışık tahıllı ekmek: Adından da anlaşılacağı üzere bu ekmek türünde buğday unu, çavdar unu, mısır, arpa, yulaf gibi çeşitli tahıl ürünleri bir arada kullanılmış ve bunun sonucunda mis gibi ekmek ortaya çıkmıştır. Karışık tahıllı ekmek, zengin içeriği sebebiyle çok fazla kullanılır. Aynı zamanda sağlık açısından birçok fayda sağlamaktadır. Bu ekmek türü kalp-damar ve bağırsaklar için çok yararlıdır.
  • Yulaf ekmeği: Eski zamanlardan beri kullanılan ekmek çeşitleri arasında, aynı zamanda diyet programlarında da kendine bir yer edinmiştir. Ara ve ana öğünler de sıkça tüketilir. Tıp tedavisinde ilaç olarak kullanılır. İltihaplı deri hastalıkları olan egzama rahatsızlıklarına çok faydalı gelmektedir. İçinde barındırdığı lif sayesinde sindirimi de kolaylaştırmaktadır. Kan basıncını düzenler ve kalp rahatsızlıklarını için de son derece çok önemli görevler üstlenmiştir
  • Çavdar ekmeği: Kendini seven ve sağlıklı beslenmek isteyen kişilerde, buğday ekmeği tadını sevmeyenler için çavdar ekmeği kullanır. Diyet programlarında en fazla tüketilen tahıllardan olan çavdar, öğütülüp un haline getirilir ve akabinde çavdar unuyla ekmek yapılıyor. Çavdar ekmeği lezzetinin yanı sıra içinde mineral, vitamin ve antioksidanlar barındırır. Hazmı kolaylaştırır, kan şekerinin normal seviyede tutarak aynı zamanda tokluk hissi verir.
  • Mısır ekmeği: Mısır üretiminin yoğun olduğu Karadeniz bölgemizde çok fazla yapılmaktadır. Mısır ekmeği Karadeniz’de en az hamsi kadar değer görmektedir. Mısır ekmeği için bazen ekmek mi kek mi tartışması yapılıyor. Ama bölge halkı için önem taşımaksızın her iki şekilde de anılabilir ve tüketimi yoğun şekilde yapılır. Mısır ekmeğinin faydası ise, bağırsak ve mide hastalıkları için çok iyi gelmektedir. Tok tutucu özelliğiyle de vücudu besler ve lif açısından da zengindir.

Son Güncelleme : 13.11.2018 03:33:54
Ekmek Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Ekmek Çeşitleri Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Ekmek Çeşitleri"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Borç Çeşitleri
Borç Çeşitleri
Borç Çeşitleri, Yapılan alışveriş sonucu ortaya çıkan vereceğin ödemesinin belli bir süreliğine ve şartlara göre ertelenmesiyle ortaya çıkan ya da geçici bir süreliğine geri verilmek üzere alınan para veya mala borç adı verilmektedir. Her iki durumda...
Bulmaca Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri; Hem gazetelerde hem de dergilerde bulunan farklı farklı çeşitleri olan ve bulunması istenen şeyi zihin ile düşündürerek bulmayı amaçlayan bilgi yoklama yada kelime bulma oyunlarına bulmaca denir. Bulmaca çözen bireylerin zeka, mant...
Sos Çeşitleri
Sos Çeşitleri
Sos çeşitleri, bir çok baharat ve sebzenin birleştirilmesiyle hazırlanan karışımlara sos denir. Yemekler için farklı lezzetlerde ve çok sayıda soslar yapılmaktadır. Sos farklı kültürlerde daha yaygın olarak kullanılan bir lezzettir. Sos çeşitlerini h...
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Fasulye çeşitleri, Oldukça yüksek besin değeri ile enerji deposu olan fasulye yaz kış demeden tüketilmesi mümkün olan bir besindir. İçerdiği yüksek protein değeri ile kuru fasulye diyet programlarında da yer alır. Kalp sağlığından, yorgunluğa kadar ...
Silah Çeşitleri
Silah Çeşitleri
Silah çeşitleri, aslında oldukça fazla olmaktadır. Silah hem savunma amacı ile hemde av vb. hobiler için kullanılan aletlerdir. Geçmişte silah olarak daha çok oklar kullanılırken, gelişen dünyada artık birçok silah üretimi yapılmaktadır. Kullanım seb...
Ağda Çeşitleri
Ağda Çeşitleri
Ağda Çeşitleri; Kadınların vücut kıllarının temizlenmesi için kullandığı malzemedir ağda. Ağda yerine jilet yada lazer yöntemleri de vardır. Fakat jilet pratik olmakla beraber kıl köklerini kuvvetlendirir, kılların daha hızlı çıkmasını sağlar, daha s...
Marul Çeşitleri
Marul Çeşitleri
Marul çeşitleri, her türlü toprakta kolaylıkla yetişebilen bir sebze olan marul salataların vazgeçilmez ana maddesidir. 2-3 ay gibi kısa sürede açık veya kapalı alanlarda yetişebilir. Nemli ortamları oldukça severler. Ülkemizde çok çeşidi yetişmekted...
Kuru Fasulye Çeşitleri
Kuru Fasulye Çeşitleri
Kuru Fasulye Çeşitleri, Kuru fasulye Türk mutfağının asırlardır vazgeçemediği gibi herkesin sevdiği bir yemektir. Besleyici değeri bakımından çok zengin içeriğe sahip olan kuru fasulye, isteğe göre yapılan birçok çeşidi vardır. Bunların içerisinde ku...
Din Çeşitleri
Din Çeşitleri
Din çeşitleri; İnsanoğlu fıtrat olarak inanmak üzerine yaratılmıştır. Bir ilaha inanma güdüsü her kulda doğuştan var olan bir inançtır. Günümüzde yeryüzünde insanların inandıkları dinleri ; Hak din, tahrif edilmiş dinler ve batıl (sapık) dinler olmak...
Kültür Çeşitleri
Kültür Çeşitleri
Kültür Çeşitleri, Kültür; İnsan türüne özgü olan bilgi, inanç ve davranışlar bütünü ve bu bütünlerin parçası olan maddi nesneler olarak tanımlanır. Sözlük anlamı ile kültür ise; Bir toplumun duyuş ve düşünüş birliğini meydana getiren, gelenek durumun...
Tost Çeşitleri
Tost Çeşitleri
Tost çeşitleri, aslında kişinin damak tadına göre çok farklılık gösterebilmektedir. Ancak bugün burada temel olarak tercih ettiğimiz tost çeşitlerinden bahsedeceğiz. Tostlar bildiğiniz gibi kahvaltılıkların en pratik olanı olmaktadır. İki ekmek arası...
Bant Çeşitleri
Bant Çeşitleri
Bant çeşitleri, sağlık alanında kullanılan bantlardan tutunda, evlerde, ofislerde yada paketleme yapılan yerlerde bulunmaktadır. İlerleyen teknoloji ve ortaya çıkan değişik ihtiyaçlar sonucunda bant çeşitlerinin kendi içerisinde de değişik özellikler...

 

Borç Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri
Sos Çeşitleri
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Silah Çeşitleri
Ağda Çeşitleri
Marul Çeşitleri
Kuru Fasulye Çeşitleri
Din Çeşitleri
Kültür Çeşitleri
Tost Çeşitleri
Bant Çeşitleri
Mısır Çeşitleri
Izgara Çeşitleri
Gaz Çeşitleri
Metal Çeşitleri
Doğru Çeşitleri
Dondurma Çeşitleri
Patates Çeşitleri
Ses Çeşitleri
Kayısı Çeşitleri
Saat Çeşitleri
Baklava Çeşitleri
Teleskop Çeşitleri
Matkap Ucu Çeşitleri
Telefon Çeşitleri
Diyet Çeşitleri
Ayı Çeşitleri
Döner Çeşitleri
Makas Çeşitleri
Popüler İçerik
Mısır Çeşitleri
Mısır Çeşitleri
Mısır çeşitleri: Ülkemizde birçok bölgede yetiştiriciliği yapılan mısır oldukça dayanıklı olması bakımından her tür iklim yapısına uygundur. 2 metreye...
Izgara Çeşitleri
Izgara Çeşitleri
Izgara Çeşitleri, kırmızı et, tavuk eti, balık eti gibi çeşitli et ürünlerinden ateş ile ızgara ızgara üzerinde yapılan ana yemeklerdir. Ülkemizde hem...
Gaz Çeşitleri
Gaz Çeşitleri
Gaz Çeşitleri; Gaz; maddenin üç halinden olup en düzensiz olanıdır. Gaz tanecikleri arasındaki boşluk çok fazladır, tanecikleri hem öteleme hem de tit...
Metal Çeşitleri
Metal Çeşitleri
Metal çeşitleri, fiziksel ve kimyasal özelliklere dayalı olarak farklılık göstermektedir. Metallerin çoğu, sıvı benzeri hareket gösteren civa haricind...
Doğru Çeşitleri
Doğru Çeşitleri
Doğru Çeşitleri, Doğru her iki tarafı da sonsuz uzanan noktalara denilmektedir. Başka bir deyişle doğru, her iki yönden sonsuza kadar giden aynı nokta...
Dondurma Çeşitleri
Dondurma Çeşitleri
Dondurma Çeşitleri, dondurma dört mevsim herkesin en çok severek tükettiği ve özellikle yaz aylarının en vazgeçilmez muhteşem lezzete sahip olan serin...
Patates Çeşitleri
Patates Çeşitleri
Patates çeşitleri. Dünyada genelinde yaygın olarak tüketilen patates, mutfakların bir numaralı sebzesidir. Kızartması, püresi, kumpiri ile patatesi se...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Borç Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri
Sos Çeşitleri
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Silah Çeşitleri
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019