Pekmez Çeşitleri

Pekmez Çeşitleri

Pekmez çeşitleri, Pekmez Anadolu'ya özgü, akışkan bir besindir. Pekmez değişik şekillerde ve farklı ürünler kullanılarak hazırlanır. Bazı tatlı meyvelerin ezilerek, kaynatılmasıyla üretilir. Pekmezin yapım aşaması zahmetli olup, hiçbir katkı maddesi kullanılmamaktadır. Kullanılan besinin bütün vitamin ve minerallerini içermektedir. Yapılan pekmez çeşitlerinin arasında en tatlı olanı üzüm pekmezidir. Besin değeri oldukça yüksek olan pekmezin, hastalıklara karşı vücut direncini arttırıcı etkiye sahiptir. Bunun yanında sindirim sisteminde parçalanmadan kana karıştığı için, kan yapıcı özelliği de bulunmaktadır. Pekmezin rengi de, kıvamı da koyudur. Bunun sebebi, kaynatma işlemi esnasında kestirilen şıranın içerisindeki şekerlerin karamelize olmasıyla koyu renk ve kıvam almasıdır. Pekmez, yapım aşamasında bir defa kaynatılması gerekir.

Pekmez çeşitleri

Keçiboynuzu (harnup) pekmezi: Keçiboynuzundan elde edilen bu pekmez, en faydalı pekmezlerden biridir. Akdeniz ve Ege bölgesine özgü bir pekmez türüdür. İçeriğinde yüksek oranda magnezyum, fosfor, kalsiyum, sodyum, potasyum, demir, çinko, bakır vb. mineralleri içermektedir. Ayrıca A, B, B2, B3, D vitaminleri de içermektedir. Keçiboynuzu pekmezi, özellikle nefes darlığına karşı oldukça etkilidir. Bunun yanında tansiyon dengelemede, kolesterol düşürülmesinde faydalı olmaktadır. Ayrıca kalp, diş, kemik yapısını güçlendirici etkisi bulunmaktadır.

Üzüm pekmezi: Üzümden yapılan bu pekmezin en büyük özelliği, kan yapıcı ve vücuda enerji vermesidir. Bunların yanında damar sertliğine, böbrek, bağırsak, mideye iyi gelerek, kan dolaşımını kolaylaştırmaktadır. Hamilelikte tüketilen üzüm pekmezi, anne adayları ve bebek gelişimi açısından oldukça fayda sağlamaktadır.

Dut pekmezi: Duttan yapılan bu pekmezin, acımsı bir tadı vardır. Dut pekmezinin faydaları şöyledir; akciğerde gelişen lekeler, bronşit, mide rahatsızlıkları, astım ve ağızda çıkan pamukçuk rahatsızlığında oldukça etkilidir. Bunların yanında vücuda enerji vererek, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.

Andız (ardıç) pekmezi: Andız ağacının meyvelerinden elde edilmektedir. Değişik bir tadı olan andız pekmezinin tadı acımsıdır. Andız pekmezi egzama, öksürük, bronşit, sarılık, kaşıntı gibi rahatsızlıklarda fayda sağlamaktadır. Ayrıca akciğer ve karaciğere yararlı olan bu pekmezin kan yapıcı özelliği bulunmaktadır.

Pancar pekmezi: Şeker pancarı köklerinden elde edilmektedir. 7-8 saat kaynama sonucunda macun kıvamına gelmektedir. Diğer pekmezler de olduğu gibi sağlığa bir çok faydası bulunmaktadır.
Son Güncelleme : 09.10.2018 22:13:12
Pekmez Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Pekmez Çeşitleri Yorumları

şifre Kırmızı sayı

1 Yorum Yapılmış "Pekmez Çeşitleri"
İncir pekmezi yapmayı düşünüyorum. Eşim yaklaşık 5 kilo kadar incir almıştı. Ancak birçoğu ezildiği için içerisinde güzel olanları yedik. Diğer kalanları ise telef olmasınlar diye pekmez yapmaya karar verdim. Ancak daha öncesinde hiç incir pekmezi yapmadım. Böyle bir pekmez var mı? Varsa nasıl yapabilirim acaba? Bilen var mı?
Aysun . 27.10.2018 10:42:30
CEVAP YAZ
Borç Çeşitleri
Borç Çeşitleri
Borç Çeşitleri, Yapılan alışveriş sonucu ortaya çıkan vereceğin ödemesinin belli bir süreliğine ve şartlara göre ertelenmesiyle ortaya çıkan ya da geçici bir süreliğine geri verilmek üzere alınan para veya mala borç adı verilmektedir. Her iki durumda...
Bulmaca Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri; Hem gazetelerde hem de dergilerde bulunan farklı farklı çeşitleri olan ve bulunması istenen şeyi zihin ile düşündürerek bulmayı amaçlayan bilgi yoklama yada kelime bulma oyunlarına bulmaca denir. Bulmaca çözen bireylerin zeka, mant...
Sos Çeşitleri
Sos Çeşitleri
Sos çeşitleri, bir çok baharat ve sebzenin birleştirilmesiyle hazırlanan karışımlara sos denir. Yemekler için farklı lezzetlerde ve çok sayıda soslar yapılmaktadır. Sos farklı kültürlerde daha yaygın olarak kullanılan bir lezzettir. Sos çeşitlerini h...
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Fasulye çeşitleri, Oldukça yüksek besin değeri ile enerji deposu olan fasulye yaz kış demeden tüketilmesi mümkün olan bir besindir. İçerdiği yüksek protein değeri ile kuru fasulye diyet programlarında da yer alır. Kalp sağlığından, yorgunluğa kadar ...
Silah Çeşitleri
Silah Çeşitleri
Silah çeşitleri, aslında oldukça fazla olmaktadır. Silah hem savunma amacı ile hemde av vb. hobiler için kullanılan aletlerdir. Geçmişte silah olarak daha çok oklar kullanılırken, gelişen dünyada artık birçok silah üretimi yapılmaktadır. Kullanım seb...
Ağda Çeşitleri
Ağda Çeşitleri
Ağda Çeşitleri; Kadınların vücut kıllarının temizlenmesi için kullandığı malzemedir ağda. Ağda yerine jilet yada lazer yöntemleri de vardır. Fakat jilet pratik olmakla beraber kıl köklerini kuvvetlendirir, kılların daha hızlı çıkmasını sağlar, daha s...
Marul Çeşitleri
Marul Çeşitleri
Marul çeşitleri, her türlü toprakta kolaylıkla yetişebilen bir sebze olan marul salataların vazgeçilmez ana maddesidir. 2-3 ay gibi kısa sürede açık veya kapalı alanlarda yetişebilir. Nemli ortamları oldukça severler. Ülkemizde çok çeşidi yetişmekted...
Kuru Fasulye Çeşitleri
Kuru Fasulye Çeşitleri
Kuru Fasulye Çeşitleri, Kuru fasulye Türk mutfağının asırlardır vazgeçemediği gibi herkesin sevdiği bir yemektir. Besleyici değeri bakımından çok zengin içeriğe sahip olan kuru fasulye, isteğe göre yapılan birçok çeşidi vardır. Bunların içerisinde ku...
Din Çeşitleri
Din Çeşitleri
Din çeşitleri; İnsanoğlu fıtrat olarak inanmak üzerine yaratılmıştır. Bir ilaha inanma güdüsü her kulda doğuştan var olan bir inançtır. Günümüzde yeryüzünde insanların inandıkları dinleri ; Hak din, tahrif edilmiş dinler ve batıl (sapık) dinler olmak...
Kültür Çeşitleri
Kültür Çeşitleri
Kültür Çeşitleri, Kültür; İnsan türüne özgü olan bilgi, inanç ve davranışlar bütünü ve bu bütünlerin parçası olan maddi nesneler olarak tanımlanır. Sözlük anlamı ile kültür ise; Bir toplumun duyuş ve düşünüş birliğini meydana getiren, gelenek durumun...
Tost Çeşitleri
Tost Çeşitleri
Tost çeşitleri, aslında kişinin damak tadına göre çok farklılık gösterebilmektedir. Ancak bugün burada temel olarak tercih ettiğimiz tost çeşitlerinden bahsedeceğiz. Tostlar bildiğiniz gibi kahvaltılıkların en pratik olanı olmaktadır. İki ekmek arası...
Bant Çeşitleri
Bant Çeşitleri
Bant çeşitleri, sağlık alanında kullanılan bantlardan tutunda, evlerde, ofislerde yada paketleme yapılan yerlerde bulunmaktadır. İlerleyen teknoloji ve ortaya çıkan değişik ihtiyaçlar sonucunda bant çeşitlerinin kendi içerisinde de değişik özellikler...

 

Borç Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri
Sos Çeşitleri
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Silah Çeşitleri
Ağda Çeşitleri
Marul Çeşitleri
Kuru Fasulye Çeşitleri
Din Çeşitleri
Kültür Çeşitleri
Tost Çeşitleri
Bant Çeşitleri
Mısır Çeşitleri
Izgara Çeşitleri
Gaz Çeşitleri
Metal Çeşitleri
Doğru Çeşitleri
Dondurma Çeşitleri
Patates Çeşitleri
Ses Çeşitleri
Kayısı Çeşitleri
Saat Çeşitleri
Baklava Çeşitleri
Teleskop Çeşitleri
Matkap Ucu Çeşitleri
Telefon Çeşitleri
Diyet Çeşitleri
Ayı Çeşitleri
Döner Çeşitleri
Makas Çeşitleri
Popüler İçerik
Mısır Çeşitleri
Mısır Çeşitleri
Mısır çeşitleri: Ülkemizde birçok bölgede yetiştiriciliği yapılan mısır oldukça dayanıklı olması bakımından her tür iklim yapısına uygundur. 2 metreye...
Izgara Çeşitleri
Izgara Çeşitleri
Izgara Çeşitleri, kırmızı et, tavuk eti, balık eti gibi çeşitli et ürünlerinden ateş ile ızgara ızgara üzerinde yapılan ana yemeklerdir. Ülkemizde hem...
Gaz Çeşitleri
Gaz Çeşitleri
Gaz Çeşitleri; Gaz; maddenin üç halinden olup en düzensiz olanıdır. Gaz tanecikleri arasındaki boşluk çok fazladır, tanecikleri hem öteleme hem de tit...
Metal Çeşitleri
Metal Çeşitleri
Metal çeşitleri, fiziksel ve kimyasal özelliklere dayalı olarak farklılık göstermektedir. Metallerin çoğu, sıvı benzeri hareket gösteren civa haricind...
Doğru Çeşitleri
Doğru Çeşitleri
Doğru Çeşitleri, Doğru her iki tarafı da sonsuz uzanan noktalara denilmektedir. Başka bir deyişle doğru, her iki yönden sonsuza kadar giden aynı nokta...
Dondurma Çeşitleri
Dondurma Çeşitleri
Dondurma Çeşitleri, dondurma dört mevsim herkesin en çok severek tükettiği ve özellikle yaz aylarının en vazgeçilmez muhteşem lezzete sahip olan serin...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Borç Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri
Sos Çeşitleri
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Silah Çeşitleri
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019