Pekmez Nedir? Pekmez, Anadolu'ya özgü, akışkan bir besindir. Değişik şekillerde ve farklı ürünler kullanılarak hazırlanır. Çeşitli tatlı meyvelerin ezilerek, kaynatılmasıyla üretilir. Pekmezin yapım aşaması zahmetli olup, hiçbir katkı maddesi kullanmadan, doğal yöntemlerle yapılır. İçerdiği besinlerin bütün vitamin ve minerallerini korur. Pekmezin rengi ve kıvamı koyudur. Bu, kaynatma işlemi esnasında şıranın içindeki şekerlerin karamelize olmasıyla koyu renk ve kıvam alır. Pekmez, yapım aşamasında bir defa kaynatılması gerekir. Pekmezin Faydaları Pekmez, yüksek besin değeriyle tanınır ve hastalıklara karşı vücut direncini artırıcı etkiye sahiptir. Sindirim sisteminde parçalanmadan kana karıştığı için, kan yapıcı özelliği de bulunur. Düzenli tüketimi, vücuda enerji verir ve besin değeri yüksek bir gıda olarak kabul edilir. Keçiboynuzu (Harnup) Pekmezi: Keçiboynuzundan elde edilen bu pekmez, en faydalı pekmezlerden biridir. Akdeniz ve Ege bölgelerine özgü bir pekmez türüdür. İçeriğinde yüksek oranda magnezyum, fosfor, kalsiyum, sodyum, potasyum, demir, çinko, bakır gibi mineraller ve A, B, B2, B3, D vitaminleri bulunur. Keçiboynuzu pekmezi, özellikle nefes darlığına karşı oldukça etkilidir. Bunun yanında tansiyon dengelemede, kolesterol düşürmede faydalıdır. Ayrıca kalp, diş ve kemik yapısını güçlendirici etkisi vardır. Üzüm Pekmezi: Üzümden yapılan bu pekmezin en büyük özelliği, kan yapıcı ve vücuda enerji verici olmasıdır. Üzüm pekmezi, damar sertliğine, böbrek, bağırsak ve mide rahatsızlıklarına iyi gelir ve kan dolaşımını kolaylaştırır. Hamilelikte tüketilen üzüm pekmezi, anne adayları ve bebek gelişimi açısından oldukça faydalıdır. Dut Pekmezi: Duttan yapılan bu pekmezin, acımsı bir tadı vardır. Dut pekmezinin faydaları şöyle sıralanabilir: Akciğerde gelişen lekeler, bronşit, mide rahatsızlıkları, astım ve ağızda çıkan pamukçuk rahatsızlıklarında oldukça etkilidir. Bunların yanında vücuda enerji vererek, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Andız (Ardıç) Pekmezi: Andız ağacının meyvelerinden elde edilmektedir. Değişik bir tadı olan andız pekmezinin tadı acımsıdır. Andız pekmezi egzama, öksürük, bronşit, sarılık ve kaşıntı gibi rahatsızlıklarda fayda sağlar. Ayrıca akciğer ve karaciğere yararlı olan bu pekmezin kan yapıcı özelliği bulunur. Pancar Pekmezi: Şeker pancarı köklerinden elde edilmektedir. 7-8 saat kaynama sonucunda macun kıvamına gelir. Diğer pekmezler gibi sağlığa birçok faydası bulunur. Ekstra Bilgiler Pekmezin doğal ve katkısız olması, onu besleyici ve sağlıklı bir gıda yapar. Pekmezin düzenli tüketimi, özellikle kış aylarında vücut direncini artırarak, hastalıklara karşı koruyucu bir kalkan oluşturur. Pekmez, aynı zamanda doğal bir tatlandırıcı olarak kullanılabilir ve birçok tatlı tarifinde yer alabilir. |