Pide Çeşitleri
Pide çeşitleri, günümüzde farklı türleri ile toplum tarafından en çok tüketilen hamur işlerindendir. Ülkemizin dört bir yanında çeşitli şekillerde yapılan pideler, yörelerin kültürlerine ve zevklerine göre farklılık göstermektedir. Doğu bölgemizde acılı ve bol etli pideler tercih edilirken, batı bölgelerimizde daha hafif ve zeytinyağlı pide çeşitleri tercih edilmektedir. Her bölgenin birbirinden apayrı lezzete sahip pideleri bulunmaktadır. Pide, un ve su ile yapılan hamurların üzerlerinin şekillendirilmesi veya çeşitli sebze türlerinden oluşan harcın eklenmesi ile oluşmaktadır. Kişiler, zevklerine ve damak tatlarına göre istedikleri harcı pidenin içerisine ekleyerek kendilerine özel pideler hazırlayabilirler.
- Kıymalı Pide: Orta yağlı kırmızı etin içerisine robottan çekilmiş biber, soğan ve sarımsakların eklenmesiyle hazırlanan harç, daha önceden mayalanmış olan hamurun üzerine ilave edilerek fırına sürülür. 200 derecelik fırında pişirildikten sonra bol limon ve ayran ile sunuma hazır hale gelir.
- Peynirli Pide: Lor peynirinin içerisine yeşil soğan, maydanoz ve kekik eklenmesiyle hazırlanan harç, daha önceden mayalanmış olan hamurun üzerine eklenerek fırına sürülür. 200 derecelik fırında pişirildikten sonra sıcak çay eşliğinde sunuma hazır hale gelir.
- Ispanaklı Pide: Ufak biçimde doğranan ıspanaklar, tencerede soğan ve zeytinyağı ile kavrularak harç hazırlanır. Mayalanmış olan hamurun üzerine ilave edilerek 200 derecelik fırına sürülerek pişirilir. Sıcak çay ile sunuma hazır hale getirilir.
- Patatesli Pide: Tencerede haşlanmış olan patatesler soyularak püre haline getirilir ve içerisine sıvı yağ ile acı baharat eklenerek harç hazırlanır. Bu harç, daha önceden mayalanmış olan hamurun üzerine eklenerek fırına sürülür. Pişirildikten sonra patatesli pide olarak sunuma hazır hale gelir.
- Çökelekli Pide: Çökelek ile çeşitli yeşilliklerin karıştırılarak hazırlanan harç, daha önceden mayalanmış olan hamurun üzerine ilave edilerek fırına sürülür. 200 derecelik fırında pişirildikten sonra sunuma hazır hale gelir.
- Tavuklu Pide: Ufak şekilde doğranmış tavukların içerisine sıvı yağ ve baharat eklenerek hazırlanan harç, daha önceden mayalanmış olan hamurun üzerine eklenerek fırına sürülür. 200 derecelik fırında pişirildikten sonra tavuklu pide olarak sunuma hazır hale gelir.
- Kaşarlı Pide: Kaşar peynirinin rendelenerek hazırlanan harç, daha önceden mayalanmış olan hamurun üzerine eklenerek fırına sürülür. 200 derecelik fırında pişirildikten sonra sıcak çay ile sunuma hazır hale gelir.
- Kușbașılı Pide: Orta yağlı kırmızı etin kușbașı halinde kesilerek içerisine baharat eklenmesi ile hazırlanan harç, daha önceden mayalanmış olan hamurun üzerine eklenerek fırına sürülür. 200 derecelik fırında pişirildikten sonra sunuma hazır hale gelir.
- Sucuklu Pide: Kare şeklinde doğranmış sucuklar, daha önceden mayalanmış olan hamurun üzerine eklenir. İsteğe bağlı olarak hamurun ve harcın üzerine yumurta ilave edilip fırına sürülür. 200 derecelik fırında pişirildikten sonra sunuma hazır hale gelir.
Ekstra Bilgiler
Pide çeşitleri içerisine ilave edilebilecek başka pideler de mevcuttur. Hemen hemen birçok kişinin tercih ettiği ve doya doya yediği bu pideler yaygın bir şekilde tüketilmektedir. Kişiler, damak tatlarına ve zevklerine göre pidenin harcını hazırlayıp hamur ile birleştirerek pide çeşitleri içerisine ilave edebilirler. Belirttiğimiz pideleri dışarıda temin edebildikleri gibi evlerinde de çok kolay bir şekilde yapabilirler. Kişilerin fazla zamanlarını almadan hazırlayacakları bu pide çeşitleri ile ana yemek ihtiyaçlarını karșılamıș olacakları gibi evlerine gelen misafirlere de lezzetli pide çeşitlerinden sunabilirler.
|