Mantı Çeşitleri Nelerdir?
15 Mayıs 2024

Mantı Çeşitleri Nelerdir?

Mantı Çeşitleri; Mantı sadece Türkiye sınırları içerisinde tüketilmemektedir. Evrensel bir lezzet haline gelen mantı Çin'den Anadolu'ya kadar uzanan bir lezzetler kültürü mantının birçok çeşidi bulunmaktadır. Bildiğimiz üzere Kayseri'ye mal olmuş mantının diğer çeşitlerine bir bakalım.

Kayseri Mantısı İçin Malzemeleri

Hamuru için
  • 4 su bardağı un
  • 1 su bardağı su
  • 1 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tuz
İç malzemeler
  • 250 gr kıyma
  • 1 adet soğan
  • Yarım çay kaşığı tuz, karabiber, kimyon
  • 1 çay kaşığı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı domates ya da biber Salçalı
Sosu için
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı toz biber
  • 1 kâse sarımsaklı yoğurt
Kayseri Mantısı Nasıl Yapılır?

Derin bir kabın içerisinde un, tuz, yumurta ve suyu ekleyerek hamuru sert bir kıvama yoğurun ve 2 eşit parçaya ayırın ve yarım saat dinlendirdikten sonra hamuru açın ve hamuru bildiğiniz gibi katlanarak enine ve boyuna 2-3 cm olacak şekilde kesin. Daha sonra içi için kıyma ve ince doğranmış soğanları ve diğer malzemeleri de ekleyerek karıştıralım. Daha sonra kestigimiz karelerin içerisine kıyma koyarak bohça şeklinde kapatalım ve bitirene kadar devam edelim. Daha sonra derin bir tencerede kaynayan suyun içerisine hazırladığımız mantarları ekleyelim ve 10 dk kadar haşlayıp servis tabağına alalım ve üzerine sosunu ve yogurtu ekleyelim.

Çerkez Mantısı İçin Malzemeleri

Hamuru için
  • 4 su bardağı un
  • 1 su bardağı su
  • 1 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tuz
İç malzemeler
  • 4 adet orta boy patates
  • Yarım çay kaşığı tuz, karabiber, kimyon
  • 1 tatlı kaşığı toz biber
Sosu için
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı toz biber
  • 1 kâse sarımsaklı yoğurt
Çerkez Mantısı Nasıl Yapılır?

Derin bir kabın içerisinde un, tuz, yumurta ve suyu ekleyerek hamuru sert bir kıvama yoğurun ve 2 eşit parçaya ayırın ve yarım saat dinlendirdikten sonra hamuru açın ve hamuru bildiğiniz gibi katlanarak enine boyuna 7-8 cm'ye kadar kare keselim. İçi için, haşladığımız patatesleri çatal ile ezelim ve diğer malzemeleri ekleyerek kestiğimiz hamurun içerisine koyalım ve muska şeklinde katlayalım ve tüm işlemi hamur bitene kadar devam edelim. Daha sonra derin bir tencerede mantıları 10 dk kadar haşlayın ve daha sonra servis tabağına alalım. Daha sonra üzerine sosunu ve yoğurdu ekleyelim.

Yağ Mantısı İçin Malzemeleri

Hamuru için
  • 2 su bardağı un
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 pk toz maya
  • 1 çorba kaşığı sıvı yağ
  • Tuz
  • Yeteri kadar su
İç malzemeler
  • 250 gr kıyma
  • 1 adet soğan
  • Yarım çay kaşığı tuz, karabiber, kimyon
  • 1 çay kaşığı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı domates ya da biber Salçalı
Sosu için
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı toz biber veya domates salçası
  • 1 kâse sarımsaklı yoğurt
Yağ Mantısı Nasıl Yapılır?

Un, süt, maya, tuz ve sıvı yağı bir kaba koyarak yeteri kadar su ekleyerek yoğuralım ve daha sonra 20 dk kadar mayalanmasını bekleyelim. Daha sonra hamuru çok incetmeden açalım ve bir bardak yardımıyla yuvarlak keselim. İçi için kıyma ve diğer malzemeleri karıştırıp hamurun içerisine koyalım ve yarım ay şeklinde kapatalım. Daha sonra hamurları kızartma tavasında kızartalım ve servise alalım üzerine sosu ve yoğurdu ekleyerek servis edelim.

Mantı Çeşitleri Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kirlilik Çeşitleri Nelerdir?

Kirlilik Çeşitleri Nelerdir?

Tuğla Çeşitleri Nelerdir?

Tuğla Çeşitleri Nelerdir?

Kutu Çeşitleri Nelerdir?

Kutu Çeşitleri Nelerdir?

Köfte Çeşitleri Nelerdir?

Köfte Çeşitleri Nelerdir?

Popüler İçerikler

Editörün Seçtiği

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Mangal Çeşitleri Nelerdir?

Mangal Çeşitleri Nelerdir?

İçecek Çeşitleri Nelerdir?

İçecek Çeşitleri Nelerdir?

Erik Çeşitleri Nelerdir?

Erik Çeşitleri Nelerdir?

Tost Çeşitleri Nelerdir?

Tost Çeşitleri Nelerdir?

Fidan Çeşitleri Nelerdir?

Fidan Çeşitleri Nelerdir?

Güncel

Atık Çeşitleri Nelerdir?

Atık Çeşitleri Nelerdir?

Güncel

Arpa Çeşitleri Nelerdir?

Arpa Çeşitleri Nelerdir?

Güncel

Ahşap Çeşitleri Nelerdir?

Ahşap Çeşitleri Nelerdir?

Badem Çeşitleri Nelerdir?

Badem Çeşitleri Nelerdir?

Tohum Çeşitleri Nelerdir?

Tohum Çeşitleri Nelerdir?

Yazılım Çeşitleri Nelerdir?

Yazılım Çeşitleri Nelerdir?

Koşma Çeşitleri Nelerdir?

Koşma Çeşitleri Nelerdir?

Araba Çeşitleri Nelerdir?

Araba Çeşitleri Nelerdir?

Kaz Çeşitleri Nelerdir?

Kaz Çeşitleri Nelerdir?

Sulu Yemek Çeşitleri Nelerdir?

Sulu Yemek Çeşitleri Nelerdir?

Beslenme Çeşitleri Nelerdir?

Beslenme Çeşitleri Nelerdir?

Pantolon Çeşitleri Nelerdir?

Pantolon Çeşitleri Nelerdir?

Meyve Çeşitleri Nelerdir?

Meyve Çeşitleri Nelerdir?

Balık Çeşitleri Nelerdir?

Balık Çeşitleri Nelerdir?

Metal Çeşitleri Nelerdir?

Metal Çeşitleri Nelerdir?

Orkide Çeşitleri Nelerdir?

Orkide Çeşitleri Nelerdir?

Pekmez Çeşitleri Nelerdir?

Pekmez Çeşitleri Nelerdir?

Kemik Çeşitleri Nelerdir?

Kemik Çeşitleri Nelerdir?

Ayna Çeşitleri Nelerdir?

Ayna Çeşitleri Nelerdir?

Buğday Tohumu Çeşitleri Nelerdir?

Buğday Tohumu Çeşitleri Nelerdir?

Eşeysiz Üreme Çeşitleri Nelerdir?

Eşeysiz Üreme Çeşitleri Nelerdir?

Uyak Çeşitleri Nelerdir?

Uyak Çeşitleri Nelerdir?

Telefon Çeşitleri Nelerdir?

Telefon Çeşitleri Nelerdir?

Peynirli Börek Çeşitleri Nelerdir?

Peynirli Börek Çeşitleri Nelerdir?

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6