Ahşap Çeşitleri; Ahşap yıllar boyunca gerek mobilya sektöründe gerekse yapı sektöründe bolca kullanılan bir malzemedir. Bakımı yapıldığı sürece yüzyıllar boyunca da nesilden nesle miras olarak bile kalabilir bir maddedir. Ham maddesi ağaç olan ahşap rengini, kalitesini, desenini, şeklini doğal olan bu ağaçlardan alır.
Ahşap kendi içinde bulundurduğu öz su ile uzun yıllar boyunca yaşamaya devam eder ve kesilmesi ile istenildiği gibi şekil verilir, eğilir, bükülür. Ahşap kullanılır bir hale gelmeden içindeki su kurutulur öyle işlenir. Ahşap içindeki su kurutma yöntemi iki şekildedir. Bunlar doğal kurutma ve fırınlama yöntemidir.
Ahşap Çeşitleri Nelerdir?
Masif Ahşap; kütlesel olarak kendi ağırlığından başka bir ağırlık içermeyen ahşap türüne masif ahşap diyoruz. Bu ahşap doğal, ekoloji dengesini bozmayan ve değerli olduğu için oldukça kıymetli ve pahalı bir malzemedir. Çok büyük olduğu için işleme yani kullanımında büyük riskler vardır. Kesinlikle dikkat edilmelidir. Bu nedenden dolayı bu ahşap türünü öyle her yerde görmek maalesef mümkün değildir. Daha çok taşıyıcı görevi gördüğü için sadece ahşap doğrama işlerinde bu ahşap türünü görürüz.
Kontrplak Ahşap; koca bir ağaç tomruğunun en baştan sonuna kadar büyük spiraller ile kesilmesine ve ince materyaller elde edilmesidir. Bu özel kesilmiş parçaların damar bölgelerine dökmüş olduğumuz reçineler ile oluşan dümdüz sert levhaya kontrplak diyoruz. Yapımı işlevli olsa da çok ucuz olan bu levha kanepe altlarından, dolap arkalarından tutunda çekmeceler, paravanlara kadar birçok yerde kullanılır. Bunun yanı sıra marin kontrplak dediğimiz sağlam dayanıklı, iyi malzemeden yapılanları da vardır. Hepsi ortalama beş santim aralığındadır. Bu ahşap çeşitleri arasında en çok kullanılan türdür.
Sunta Ahşap; kesilen ağaçların, tahtaların talaşını sıcak ve yüksek basınç ile sıkıştırılmış halidir. Normalde yonka olarak bilinir. En adi malzemeden yapılması nedeni ile pek tutulmayan bir ahşap türüdür. Yalnız malzemenin ucuzluğu da albenili bir ürün olmasına olanak sağlamaktadır. Genelde mobilya sektöründe çokça kullanılan bu madde su ile arası pek iyi değildir. Su ile temasında araları açılıp saman gibi dökülen bir ahşap çeşididir.
MDF Ahşap; yine aynı şekilde sunta gibi sağlam olmayan bu ahşap türü elyafın reçine ile sıcak basınç ortamında sıkıştırılması ile yapılır. Sunta ile kıyaslamak gerekirse suntaya nazaran neme karşı daha dayanıklıdır. Fakat bu ahşap türü de su ile arası pek iyi değildir. Su görmesi halinde açılan hemen dağılan bir maddedir.
Doğal Kaplamalı Ahşap; bu ahşap sonradan üretilen bir yöntemdir. Biraz işin uyanıklığı amaçlı yapılan bu ahşap adi malzeme olan sunta ve mdf üzerine masif ahşap türü gibi kaliteli malzeme ile kaplanması olayıdır. Orta kısımlar adı malzeme, üzeri kaliteli ahşap.
Lamine ve Laminant Ahşap; bu ahşap türleri de yine doğal ahşapta yapılan yöntemin aynısıdır. Aradaki fark, adi malzeme olarak nitelendirdiğimiz mdf ve sunta üzerine PVC çekilmesidir. Daha çok yerlere çekilen parkeler için kullanılır.
Kalitesine, yapılan malzemesine göre ahşap çeşitleri yukarıda belirttiğimiz gibidir. Ahşap malzeme alırken bu bilgiler ışığında kendi bütçemize en uygun olanı, gönül rahatlığıyla seçebiliriz.
Son Güncelleme : 19.01.2024 01:36:03
Ahşap Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
0 Yorum Yapılmış "Ahşap Çeşitleri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Borç Çeşitleri
Borç Çeşitleri, Yapılan alışveriş sonucu ortaya çıkan vereceğin ödemesinin belli bir süreliğine ve şartlara göre ertelenmesiyle ortaya çıkan ya da geçici bir süreliğine geri verilmek üzere alınan para veya mala borç adı verilmektedir. Her iki durumda...
Bulmaca Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri; Hem gazetelerde hem de dergilerde bulunan farklı farklı çeşitleri olan ve bulunması istenen şeyi zihin ile düşündürerek bulmayı amaçlayan bilgi yoklama ya da kelime bulma oyunlarına bulmaca denir. Bulmaca çözen bireylerin zekâ, man...
Sos Çeşitleri
Sos çeşitleri, birçok baharat ve sebzenin birleştirilmesiyle hazırlanan karışımlara sos denir. Yemekler için farklı lezzetlerde ve çok sayıda soslar yapılmaktadır. Sos farklı kültürlerde daha yaygın olarak kullanılan bir lezzettir. Sos çeşitlerini he...
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Fasulye çeşitleri, Oldukça yüksek besin değeri ile enerji deposu olan fasulye yaz kış demeden tüketilmesi mümkün olan bir besindir. İçerdiği yüksek protein değeri ile kuru fasulye diyet programlarında da yer alır. Kalp sağlığından, yorgunluğa kadar b...
Silah Çeşitleri
Silah çeşitleri, aslında oldukça fazla olmaktadır. Silah hem savunma amacı ile hem de av vb. Hobiler için kullanılan aletlerdir. Geçmişte silah olarak daha çok oklar kullanılırken, gelişen dünyada artık birçok silah üretimi yapılmaktadır. Kullanım se...
Ağda Çeşitleri
Ağda Çeşitleri; Kadınların vücut kıllarının temizlenmesi için kullandığı malzemedir ağda. Ağda yerine jilet ya da lazer yöntemleri de vardır. Fakat jilet pratik olmakla beraber kıl köklerini kuvvetlendirir, kılların daha hızlı çıkmasını sağlar, daha ...
Marul Çeşitleri
Marul çeşitleri, her türlü toprakta kolaylıkla yetişebilen bir sebze olan marul salataların vazgeçilmez ana maddesidir. 2-3 ay gibi kısa sürede açık veya kapalı alanlarda yetişebilir. Nemli ortamları oldukça severler. Ülkemizde çok çeşidi yetişmekted...
Kuru Fasulye Çeşitleri
Kuru Fasulye Çeşitleri, Kuru fasulye Türk mutfağının asırlardır vazgeçemediği gibi herkesin sevdiği bir yemektir. Besleyici değeri bakımından çok zengin içeriğe sahip olan kuru fasulye, isteğe göre yapılan birçok çeşidi vardır. Bunların içerisinde ku...
Kültür Çeşitleri
Kültür Çeşitleri, Kültür; İnsan türüne özgü olan bilgi, inanç ve davranışlar bütünü ve bu bütünlerin parçası olan maddi nesneler olarak tanımlanır. Sözlük anlamı ile kültür ise; Bir toplumun duyuş ve düşünüş birliğini meydana getiren, gelenek durumun...
Tost Çeşitleri
Tost çeşitleri, aslında kişinin damak tadına göre çok farklılık gösterebilmektedir. Ancak bugün burada temel olarak tercih ettiğimiz tost çeşitlerinden bahsedeceğiz. Tostlar bildiğiniz gibi kahvaltılıkların en pratik olanı olmaktadır. İki ekmek arası...
Bant Çeşitleri
Bant çeşitleri, sağlık alanında kullanılan bantlardan tutunda, evlerde, ofislerde ya da paketleme yapılan yerlerde bulunmaktadır. İlerleyen teknoloji ve ortaya çıkan değişik ihtiyaçlar sonucunda bant çeşitlerinin kendi içerisinde de değişik özellikle...
Mısır Çeşitleri
Mısır çeşitleri: Ülkemizde birçok bölgede yetiştiriciliği yapılan mısır oldukça dayanıklı olması bakımından her tür iklim yapısına uygundur. 2 metreye kadar uzayabilen saplarda yetişen ve oldukça faydalı bir tahıl olan mısır birçok çeşitte yetiştiril...
Borç Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri
Sos Çeşitleri
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Silah Çeşitleri
Ağda Çeşitleri
Marul Çeşitleri
Kuru Fasulye Çeşitleri
Kültür Çeşitleri
Tost Çeşitleri
Bant Çeşitleri
Mısır Çeşitleri
Izgara Çeşitleri
Gaz Çeşitleri
Metal Çeşitleri
Doğru Çeşitleri
Dondurma Çeşitleri
Patates Çeşitleri
Ses Çeşitleri
Kayısı Çeşitleri
Saat Çeşitleri
Baklava Çeşitleri
Teleskop Çeşitleri
Matkap Ucu Çeşitleri
Telefon Çeşitleri
Diyet Çeşitleri
Ayı Çeşitleri
Döner Çeşitleri
Makas Çeşitleri
Pilav Çeşitleri
Popüler İçerik
Izgara Çeşitleri
Izgara Çeşitleri, kırmızı et, tavuk eti, balık eti gibi çeşitli et ürünlerinden ateş ile ızgara ızgara üzerinde yapılan ana yemeklerdir. Ülkemizde hem...
Gaz Çeşitleri
Gaz Çeşitleri; Gaz; maddenin üç halinden olup en düzensiz olanıdır. Gaz tanecikleri arasındaki boşluk çok fazladır, tanecikleri hem öteleme hem de tit...
Metal Çeşitleri
Metal çeşitleri, fiziksel ve kimyasal özelliklere dayalı olarak farklılık göstermektedir. Metallerin çoğu, sıvı benzeri hareket gösteren civa haricind...
Doğru Çeşitleri
Doğru Çeşitleri, Doğru her iki tarafı da sonsuz uzanan noktalara denilmektedir. Başka bir deyişle doğru, her iki yönden sonsuza kadar giden aynı nokta...
Dondurma Çeşitleri
Dondurma Çeşitleri, dondurma dört mevsim herkesin en çok severek tükettiği ve özellikle yaz aylarının en vazgeçilmez muhteşem lezzete sahip olan serin...
Patates Çeşitleri
Patates çeşitleri. Dünyada genelinde yaygın olarak tüketilen patates, mutfakların bir numaralı sebzesidir. Kızartması, püresi, kumpiri ile patatesi se...
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez. Şubat - 2024