Yenen Balık Çeşitleri

Yenen Balık Çeşitleri

Yenen balık çeşitleri, omega 3 zenginliği, tadı, verdiği sağlık ve protein bakımından son derece zengin olan balık tüketme alışkanlığı bazı kişiler için adeta bir yemek kültürü şekline dönüşmüştür. Özellikle kış mevsiminde mutlaka her evde tüketilme alışkanlığı vardır. Fosfor, kalsiyum, iyot, flor mineralleri bakımından son derece zengin olan yenen balık çeşitleri A, B1, B2 ve D vitaminleri yönünden de eşsiz bir kaynaktır. Yenen balık çeşitleri açısından son derece zengin kaynağa sahip olan ülkemiz, deniz balıkları, siyah etli ve beyaz etli balıkları, yerli ve yabancı balıkları fazlası ile barındırmaktadır. Beyaz etli yenen balık çeşitleri sindirim açısından siyah etli balık çeşitlerine göre göre hazmı daha kolay ve daha fazla jelatin içerme özelliğine sahiptirler. Yenen balık çeşitleri lezzet ve besleyici değerlerine göre farklı türlerdedir. Başlıca çeşitleri birlikte inceleyelim.

Yenen balık çeşitleri hangileridir?

  • Akya, çıplak, leka, kuzu balığı olarak da bilinen akya balığı, 50-150 cm boylarında 60 kilograma kadar ağırlıkta olabilen en lezzetli yenen balık çeşitleri arasındadır. Küçük balıklar ve yumuşakçalarla beslenip dipteki kıyılarda yaşarlar. Genellikle şiş ve tava olarak tüketimi yapılır.
  • Barbunya, çamurlu sahillerde sıcak ve ılık sularda yaşamayı sever, 12-40 cam arasındaki boyutlara sahip olabilir. Oldukça lezzetli bir ete sahiptir. Yenen balık çeşitleri arasında bol bulunan bir balıktır. Ve kış aylarında çok tüketilir.
  • Çipura yada halk arasında çupra olarak bilinen balık lezzetli beyaz eti nedeni ile çok tüketilenler arasındadır.
  • Dil balığı, küçük yada orta boylarda ince pulcukları olan iri kemiklere sahip bir yenen balık çeşididir. Kumlu denizlerde yaşar. Ve bulunduğu yere göre renk değiştirir. Derisi siyah olmasına rağmen beyaz etli yenen balık çeşitleri arasındadır. Kasım ve mart aylarında muhteşem bir lezzete sahip olan dil balığı tava yapılarak tüketilir.
  • Hamsi, belki de toplumumuzun balık ihtiyacını gideren en ekonomik ve en lezzetli çeşittir. Her kesime hitap eder. Tavası, buğulaması hatta pilavı bile yapılır.
  • Gümüş balığı, az yağlı ve siyah etli yenen balık çeşitleri arasına girer. Avlanıldıktan sonra bekletilmeden hemen tüketilmesi gereken bir balık çeşididir. Mart ve nisan ayları gümüş balığı için lezzetin tavan yaptığı aylardır. Tek pişirme şekli kızartmadır.
  • İstavrit, belki de hamsiden sonra en fazla tüketilenler arasındadır. Çünkü ekonomik olması lezzetli olmasının yanında artı değer katan bir tüketim faktörüdür. Oldukça pulludur. Ağustos aylarında lezzet en diptedir. Tava yapılarak tüketilir.
  • İzmarit, deniz solucanları ve balık yumurtaları ile beslenen bir balık lezzetli olmaz mı sizce? Beyaz et tava yapıldığında tadına doyum olmaz. Izgarası da lezzetli olmaktadır. Kış aylarında tüketilmesi gereken yenen balık çeşitleri arasındadır.
  • Kalkan, kalkan için balıkların şahı demek pek de yanlış bir ifade olmaz. Daha önce hiç kalkan yemediyseniz hiç balık yememişsiniz demektir, lokum kıvamında ve adeta ağızda eriyen lezzetli bir ete sahip olan kalkan tavası yapılarak yenir.
  • Karagöz, çipuraya benzer özellikleri ile dikkat çeken karagöz balığı, pullu elips şeklinde 20-25 cm boylarındadır. Hemen her mevsimde yenmesine rağmen mayıs ve temmuz aylarını tercih etmemek gerekir. Çünkü bu aylarda yağ oranı az olduğundan size yavan gelebilir. ızgara ve buğulaması çok güzel olur, Balık çorbası yapımında da tercih edilir.
  • Kılıç, etçil bir balık çeşididir. Her türlü balığı midesine indirir. Nadir bulunduğu için ekonomik değildir. Eylül ve şubat aylarında ızgara şeklinde mutlaka tüketmelisiniz.
  • Kırlangıç balığı, beyaz etli bu nefis balığı fileto şeklinde dilimleterek defne yaprağı ve zeytinyağı ile marine edip ıgara yapmalısınız.
  • Kolyoz, balık çiftliklerinde üretilen genelde konserve salamura ve tütsülenmiş balık şeklinde hazırlanır. Tava ve buğulama şeklinde de tüketilir.
  • Yenen balık çeşitleri denince levreği atlamak çok büyük haksızlık olur. İri vücutlu 1-12 kilo ağırlığına kadar olabilen özellikle eylül ve ekim aylarında keyifle tüketilebilen beyaz etli balıklardandır. Tava, ızgara, fileto, fırınlama canınız hangi yöntemi isterse hepsinde de başarı sağlarsınız. Çünkü levrek zaten her hali ile lezzetlidir.
  • Lüfer, soğuk suda yaşayanları daha lezzetli olmasına rağmen, güneye inildikçe yağının azalması nedeni ile tadı daha kuru ve yavan olur. En lezzetli dönemler, eylül - ocak aralığıdır. Tava, pilaki ve buğulama şeklinde tercih edilmelidir.
  • Mezgit, küçük balıklarla beslenen mezgit eti her mevsimde lezzetlidir. En çok Karadeniz de çıkar.
  • Palamut, ekonomik açıdan uygun olması sebebi ile çok tercih edilir. Siyah etli olan yenen balık çeşitleri arasında ilk sıralarda olan bu balık tava ve ızgara şeklinde tüketilir.
  • Sardalya, konserve olarak çok sık rastlanır. Buğulaması da tercih edilir.
  • Tekir, pazar tezgahlarında en sık görülenler arasında olup, inanılmaz lezzetlidir. Balık yediğinizi anlarsınız desek ancak bu kadar doğru olur. Temmuz ve ekim ayları arasında tavasını yapıp tüketmelisiniz.
  • Zargana, fosfor bakımından çok zengin ve yenen balık çeşitleri arasında olmasına rağmen lezzeti yoktur.
Son Güncelleme : 03.12.2018 21:09:29
Yenen Balık Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Yenen Balık Çeşitleri Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Yenen Balık Çeşitleri"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Borç Çeşitleri
Borç Çeşitleri
Borç Çeşitleri, Yapılan alışveriş sonucu ortaya çıkan vereceğin ödemesinin belli bir süreliğine ve şartlara göre ertelenmesiyle ortaya çıkan ya da geçici bir süreliğine geri verilmek üzere alınan para veya mala borç adı verilmektedir. Her iki durumda...
Bulmaca Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri; Hem gazetelerde hem de dergilerde bulunan farklı farklı çeşitleri olan ve bulunması istenen şeyi zihin ile düşündürerek bulmayı amaçlayan bilgi yoklama yada kelime bulma oyunlarına bulmaca denir. Bulmaca çözen bireylerin zeka, mant...
Sos Çeşitleri
Sos Çeşitleri
Sos çeşitleri, bir çok baharat ve sebzenin birleştirilmesiyle hazırlanan karışımlara sos denir. Yemekler için farklı lezzetlerde ve çok sayıda soslar yapılmaktadır. Sos farklı kültürlerde daha yaygın olarak kullanılan bir lezzettir. Sos çeşitlerini h...
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Fasulye çeşitleri, Oldukça yüksek besin değeri ile enerji deposu olan fasulye yaz kış demeden tüketilmesi mümkün olan bir besindir. İçerdiği yüksek protein değeri ile kuru fasulye diyet programlarında da yer alır. Kalp sağlığından, yorgunluğa kadar ...
Silah Çeşitleri
Silah Çeşitleri
Silah çeşitleri, aslında oldukça fazla olmaktadır. Silah hem savunma amacı ile hemde av vb. hobiler için kullanılan aletlerdir. Geçmişte silah olarak daha çok oklar kullanılırken, gelişen dünyada artık birçok silah üretimi yapılmaktadır. Kullanım seb...
Ağda Çeşitleri
Ağda Çeşitleri
Ağda Çeşitleri; Kadınların vücut kıllarının temizlenmesi için kullandığı malzemedir ağda. Ağda yerine jilet yada lazer yöntemleri de vardır. Fakat jilet pratik olmakla beraber kıl köklerini kuvvetlendirir, kılların daha hızlı çıkmasını sağlar, daha s...
Marul Çeşitleri
Marul Çeşitleri
Marul çeşitleri, her türlü toprakta kolaylıkla yetişebilen bir sebze olan marul salataların vazgeçilmez ana maddesidir. 2-3 ay gibi kısa sürede açık veya kapalı alanlarda yetişebilir. Nemli ortamları oldukça severler. Ülkemizde çok çeşidi yetişmekted...
Kuru Fasulye Çeşitleri
Kuru Fasulye Çeşitleri
Kuru Fasulye Çeşitleri, Kuru fasulye Türk mutfağının asırlardır vazgeçemediği gibi herkesin sevdiği bir yemektir. Besleyici değeri bakımından çok zengin içeriğe sahip olan kuru fasulye, isteğe göre yapılan birçok çeşidi vardır. Bunların içerisinde ku...
Din Çeşitleri
Din Çeşitleri
Din çeşitleri; İnsanoğlu fıtrat olarak inanmak üzerine yaratılmıştır. Bir ilaha inanma güdüsü her kulda doğuştan var olan bir inançtır. Günümüzde yeryüzünde insanların inandıkları dinleri ; Hak din, tahrif edilmiş dinler ve batıl (sapık) dinler olmak...
Kültür Çeşitleri
Kültür Çeşitleri
Kültür Çeşitleri, Kültür; İnsan türüne özgü olan bilgi, inanç ve davranışlar bütünü ve bu bütünlerin parçası olan maddi nesneler olarak tanımlanır. Sözlük anlamı ile kültür ise; Bir toplumun duyuş ve düşünüş birliğini meydana getiren, gelenek durumun...
Tost Çeşitleri
Tost Çeşitleri
Tost çeşitleri, aslında kişinin damak tadına göre çok farklılık gösterebilmektedir. Ancak bugün burada temel olarak tercih ettiğimiz tost çeşitlerinden bahsedeceğiz. Tostlar bildiğiniz gibi kahvaltılıkların en pratik olanı olmaktadır. İki ekmek arası...
Bant Çeşitleri
Bant Çeşitleri
Bant çeşitleri, sağlık alanında kullanılan bantlardan tutunda, evlerde, ofislerde yada paketleme yapılan yerlerde bulunmaktadır. İlerleyen teknoloji ve ortaya çıkan değişik ihtiyaçlar sonucunda bant çeşitlerinin kendi içerisinde de değişik özellikler...

 

Borç Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri
Sos Çeşitleri
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Silah Çeşitleri
Ağda Çeşitleri
Marul Çeşitleri
Kuru Fasulye Çeşitleri
Din Çeşitleri
Kültür Çeşitleri
Tost Çeşitleri
Bant Çeşitleri
Mısır Çeşitleri
Izgara Çeşitleri
Gaz Çeşitleri
Metal Çeşitleri
Doğru Çeşitleri
Dondurma Çeşitleri
Patates Çeşitleri
Ses Çeşitleri
Kayısı Çeşitleri
Saat Çeşitleri
Baklava Çeşitleri
Teleskop Çeşitleri
Matkap Ucu Çeşitleri
Telefon Çeşitleri
Diyet Çeşitleri
Ayı Çeşitleri
Döner Çeşitleri
Makas Çeşitleri
Popüler İçerik
Mısır Çeşitleri
Mısır Çeşitleri
Mısır çeşitleri: Ülkemizde birçok bölgede yetiştiriciliği yapılan mısır oldukça dayanıklı olması bakımından her tür iklim yapısına uygundur. 2 metreye...
Izgara Çeşitleri
Izgara Çeşitleri
Izgara Çeşitleri, kırmızı et, tavuk eti, balık eti gibi çeşitli et ürünlerinden ateş ile ızgara ızgara üzerinde yapılan ana yemeklerdir. Ülkemizde hem...
Gaz Çeşitleri
Gaz Çeşitleri
Gaz Çeşitleri; Gaz; maddenin üç halinden olup en düzensiz olanıdır. Gaz tanecikleri arasındaki boşluk çok fazladır, tanecikleri hem öteleme hem de tit...
Metal Çeşitleri
Metal Çeşitleri
Metal çeşitleri, fiziksel ve kimyasal özelliklere dayalı olarak farklılık göstermektedir. Metallerin çoğu, sıvı benzeri hareket gösteren civa haricind...
Doğru Çeşitleri
Doğru Çeşitleri
Doğru Çeşitleri, Doğru her iki tarafı da sonsuz uzanan noktalara denilmektedir. Başka bir deyişle doğru, her iki yönden sonsuza kadar giden aynı nokta...
Dondurma Çeşitleri
Dondurma Çeşitleri
Dondurma Çeşitleri, dondurma dört mevsim herkesin en çok severek tükettiği ve özellikle yaz aylarının en vazgeçilmez muhteşem lezzete sahip olan serin...
Patates Çeşitleri
Patates Çeşitleri
Patates çeşitleri. Dünyada genelinde yaygın olarak tüketilen patates, mutfakların bir numaralı sebzesidir. Kızartması, püresi, kumpiri ile patatesi se...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Borç Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri
Sos Çeşitleri
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Silah Çeşitleri
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019