Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Sütlü Tatlı Çeşitleri

Sütlü Tatlı Çeşitleri

Sütlü Tatlı Çeşitleri, Sütü ister açıkta alalım ister marketten alalım süt bizim için en önemli besindir. Birçok besinin ve tatlının ana malzemesidir. Bebeklikten ilk tanıştığımız tatlı türü sütlü tatlıdır. Bazen muhallebi bazen pirinç unu ile yapılmış mamalar yemişizdir. Bilindiği gibi sütün tek başına tadı yoktur. Hatta bazı çocuklar sütün kendine has kokusu ve tadından dolayı içmeyi ret ederler. Hemen ilk aklımıza gelen süte tat vermektir. Süte tat veren ve sütlü tatlıyı tatlıya dönüştüren mutfakların ana malzemelerinden şeker gelir aklımıza. Peki sütlü bir tatlı yapmak için bu ikisi tek başına yeter mi? Tabi ki yeterli değil. Süt ve şekerin yanında yapacağımız tatlının özelliğine göre bazen kıvam verici maddeler ekleriz. Bu kıvam verici maddelerin en önemlileri yumurta, irmik, nişasta, pirinç unu gibi malzemeler geliyor.

Sütlü Tatlı Çeşitleri, evde yapması kolay ve bir o kadar lezzetli sütlü tatlılarımızın ilk aklımıza gelenleri sütlaç, tavukgöğsü, kazandibi, salep, sakızlı muhallebi, güllaç, sütlü aşure, irmik tatlısı, sütlü irmik helvasıdır. Bu tatlıların yanında sütlü tatlıya yakışan baharatların başında özellikle de sütlaca çok yakışan tarçın geliyor. Sütlü tatlılar içerisinde yapılışı diğerlerine göre farklı ve hazmı kolay olduğu için ramazanda çok tercih edilen ve ramazan sofralarının baş tacı güllacı anlatmak istiyorum. 1400'lü yıllar da halkın mısır nişastası ile yaptı yufkaları saklaması ve bu yufkaları çok sertleştiği için süte batırarak yemesi ve zamanla sütün içine şeker atılması ile gül suyu eklenerek aroma verilmesi ile meydana gelen güllü aş zamanla "Güllaç" adını almıştır.

Güllaç Tarifi


Malzemeleri

  • 300 gr. Güllaç yaprağı
  • 2 lt. Süt
  • 2 su bardağı şeker
  • Gül suyu (İsterseniz vanilya benim tercihim vanilya)
  • 100 gr. Ceviz

Süslemek için

  • Nar
  • Hindistan cevizi
Güllacın nasıl yapılır?

Sütü bir tencereye alın ve içine şekeri ilave edin. Tencereyi ocağa koyup altını kısalım. Burada önemli kısım Süt kaynamayacak sütün şekeri eriteceği sıcaklığa gelmesi yeterlidir. Sütü ocaktan aldıktan sonra içine ister gül suyu ister vanilya tercih sizin. Sütü geniş bir tepsi içine alıyoruz ve güllaç yapraklarını süt ile ıslatıp güllacı yapacağımız tepsiye koyuyoruz. Bu işlemde dikkat etmemiz gereken konu güllaç yapaklarının parlak kısmının yukarı bakması gerekiyor. 3 kat güllaç yaprağı koyduktan sonra araya ceviz ekleyip tekrar güllaç yapraklarını ıslatmaya devam ediyoruz. En son kalan sütü güllacın üstüne döküp çekmesi için dinlenmeye bırakıyoruz. Üstünü ister nar ile ister Hindistan cevizi ile süsleyebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sütlü İrmik Helva Tarifi

Malzemeleri

  • 3 su bardağı irmik
  • 3 su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı süt
  • 2 su bardağı su
  • 100 gr. Tereyağı
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 3 çorba kaşığı dolmalık fıstık
  • Dondurma
Yapılışı: İrmik, dolmalık fıstık ve sıvı yağı bir tava içine koyup ocağa alıyoruz. Sürekli karıştırmanız gerekiyor ve ocak gayet kısık ateşte olması gerekiyor. Burada irmiği kavururken tereyağı kullanmayın. İrmiği kavurma işlemi uzun sürdüğü için tereyağı yanar. İrmiğin rengi kahverengi olana kadar kavurun. Diğer bir tencere içinde süt ve şekeri koyup şeker eriyene kadar sütü ısıtın.

Kavrulan irmiğin üzerine döküp sütü çekene kadar pişirin. İrmik helvanızı 20 dk. Dinlendirin. Harika bir sunum önerisi söylemek istiyorum diğer bir süt lezzeti dondurma ile servis edin. Gerçekten muhteşem bir tat oluyor.

Afiyet olsun.
Son Güncelleme : 20.01.2024 13:09:50
Sütlü Tatlı Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Sütlü Tatlı Çeşitleri Yorumları
şifre

1 Yorum Yapılmış "Sütlü Tatlı Çeşitleri"
Merhaba. Tatlı çeşitleri arasında en güzel olan sütlü tatlılardır. Sütlü tatlılar diğer tatlılara göre hem lezzetinde hem kalitesinde hem de tadında değişkenlik göstermektedir. Bu yüzden su yerine sürekli süt ve süt ürünleri kullanıyorum. Ama sütlü tatlı çeşitleri arasında güllacı çok merak ediyorum. Bu güllacın tarifini verebilir misiniz?
Meryem . 26.10.2018 00:34:47
CEVAP YAZ
Borç Çeşitleri
Borç Çeşitleri
Borç Çeşitleri, Yapılan alışveriş sonucu ortaya çıkan vereceğin ödemesinin belli bir süreliğine ve şartlara göre ertelenmesiyle ortaya çıkan ya da geçici bir süreliğine geri verilmek üzere alınan para veya mala borç adı verilmektedir. Her iki durumda...
Bulmaca Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri; Hem gazetelerde hem de dergilerde bulunan farklı farklı çeşitleri olan ve bulunması istenen şeyi zihin ile düşündürerek bulmayı amaçlayan bilgi yoklama ya da kelime bulma oyunlarına bulmaca denir. Bulmaca çözen bireylerin zekâ, man...
Sos Çeşitleri
Sos Çeşitleri
Sos çeşitleri, birçok baharat ve sebzenin birleştirilmesiyle hazırlanan karışımlara sos denir. Yemekler için farklı lezzetlerde ve çok sayıda soslar yapılmaktadır. Sos farklı kültürlerde daha yaygın olarak kullanılan bir lezzettir. Sos çeşitlerini he...
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Fasulye çeşitleri, Oldukça yüksek besin değeri ile enerji deposu olan fasulye yaz kış demeden tüketilmesi mümkün olan bir besindir. İçerdiği yüksek protein değeri ile kuru fasulye diyet programlarında da yer alır. Kalp sağlığından, yorgunluğa kadar b...
Silah Çeşitleri
Silah Çeşitleri
Silah çeşitleri, aslında oldukça fazla olmaktadır. Silah hem savunma amacı ile hem de av vb. Hobiler için kullanılan aletlerdir. Geçmişte silah olarak daha çok oklar kullanılırken, gelişen dünyada artık birçok silah üretimi yapılmaktadır. Kullanım se...
Ağda Çeşitleri
Ağda Çeşitleri
Ağda Çeşitleri; Kadınların vücut kıllarının temizlenmesi için kullandığı malzemedir ağda. Ağda yerine jilet ya da lazer yöntemleri de vardır. Fakat jilet pratik olmakla beraber kıl köklerini kuvvetlendirir, kılların daha hızlı çıkmasını sağlar, daha ...
Marul Çeşitleri
Marul Çeşitleri
Marul çeşitleri, her türlü toprakta kolaylıkla yetişebilen bir sebze olan marul salataların vazgeçilmez ana maddesidir. 2-3 ay gibi kısa sürede açık veya kapalı alanlarda yetişebilir. Nemli ortamları oldukça severler. Ülkemizde çok çeşidi yetişmekted...
Kuru Fasulye Çeşitleri
Kuru Fasulye Çeşitleri
Kuru Fasulye Çeşitleri, Kuru fasulye Türk mutfağının asırlardır vazgeçemediği gibi herkesin sevdiği bir yemektir. Besleyici değeri bakımından çok zengin içeriğe sahip olan kuru fasulye, isteğe göre yapılan birçok çeşidi vardır. Bunların içerisinde ku...
Kültür Çeşitleri
Kültür Çeşitleri
Kültür Çeşitleri, Kültür; İnsan türüne özgü olan bilgi, inanç ve davranışlar bütünü ve bu bütünlerin parçası olan maddi nesneler olarak tanımlanır. Sözlük anlamı ile kültür ise; Bir toplumun duyuş ve düşünüş birliğini meydana getiren, gelenek durumun...
Tost Çeşitleri
Tost Çeşitleri
Tost çeşitleri, aslında kişinin damak tadına göre çok farklılık gösterebilmektedir. Ancak bugün burada temel olarak tercih ettiğimiz tost çeşitlerinden bahsedeceğiz. Tostlar bildiğiniz gibi kahvaltılıkların en pratik olanı olmaktadır. İki ekmek arası...
Bant Çeşitleri
Bant Çeşitleri
Bant çeşitleri, sağlık alanında kullanılan bantlardan tutunda, evlerde, ofislerde ya da paketleme yapılan yerlerde bulunmaktadır. İlerleyen teknoloji ve ortaya çıkan değişik ihtiyaçlar sonucunda bant çeşitlerinin kendi içerisinde de değişik özellikle...
Mısır Çeşitleri
Mısır Çeşitleri
Mısır çeşitleri: Ülkemizde birçok bölgede yetiştiriciliği yapılan mısır oldukça dayanıklı olması bakımından her tür iklim yapısına uygundur. 2 metreye kadar uzayabilen saplarda yetişen ve oldukça faydalı bir tahıl olan mısır birçok çeşitte yetiştiril...

 

Borç Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri
Sos Çeşitleri
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Silah Çeşitleri
Ağda Çeşitleri
Marul Çeşitleri
Kuru Fasulye Çeşitleri
Kültür Çeşitleri
Tost Çeşitleri
Bant Çeşitleri
Mısır Çeşitleri
Izgara Çeşitleri
Gaz Çeşitleri
Metal Çeşitleri
Doğru Çeşitleri
Dondurma Çeşitleri
Patates Çeşitleri
Ses Çeşitleri
Kayısı Çeşitleri
Saat Çeşitleri
Baklava Çeşitleri
Teleskop Çeşitleri
Matkap Ucu Çeşitleri
Telefon Çeşitleri
Diyet Çeşitleri
Ayı Çeşitleri
Döner Çeşitleri
Makas Çeşitleri
Pilav Çeşitleri
Popüler İçerik
Izgara Çeşitleri
Izgara Çeşitleri
Izgara Çeşitleri, kırmızı et, tavuk eti, balık eti gibi çeşitli et ürünlerinden ateş ile ızgara ızgara üzerinde yapılan ana yemeklerdir. Ülkemizde hem...
Gaz Çeşitleri
Gaz Çeşitleri
Gaz Çeşitleri; Gaz; maddenin üç halinden olup en düzensiz olanıdır. Gaz tanecikleri arasındaki boşluk çok fazladır, tanecikleri hem öteleme hem de tit...
Metal Çeşitleri
Metal Çeşitleri
Metal çeşitleri, fiziksel ve kimyasal özelliklere dayalı olarak farklılık göstermektedir. Metallerin çoğu, sıvı benzeri hareket gösteren civa haricind...
Doğru Çeşitleri
Doğru Çeşitleri
Doğru Çeşitleri, Doğru her iki tarafı da sonsuz uzanan noktalara denilmektedir. Başka bir deyişle doğru, her iki yönden sonsuza kadar giden aynı nokta...
Dondurma Çeşitleri
Dondurma Çeşitleri
Dondurma Çeşitleri, dondurma dört mevsim herkesin en çok severek tükettiği ve özellikle yaz aylarının en vazgeçilmez muhteşem lezzete sahip olan serin...
Patates Çeşitleri
Patates Çeşitleri
Patates çeşitleri. Dünyada genelinde yaygın olarak tüketilen patates, mutfakların bir numaralı sebzesidir. Kızartması, püresi, kumpiri ile patatesi se...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Borç Çeşitleri
Bulmaca Çeşitleri
Sos Çeşitleri
Yeşil Fasulye Çeşitleri
Silah Çeşitleri
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Mart - 2024