Hitabet Çeşitleri Hitabet çeşitleri, sözlü anlatımı kuvvetlendirmeye yönelik kullanılan yöntemler bütünüdür. Hitabet, etkili anlatım ve ikna gerektiren durumlarda, inandırıcılığı ve dinlemeyi arttırıcı yönde olan söz söyleme sanatıdır. Bu, bir toplumun eğitim düzeyiyle, gelişmişlik düzeyiyle ve hatta siyasi-ekonomik bağlamdaki kalkınma potansiyeliyle yakından ilişkili bir durumdur. Hitabet çok geniş kapsamda incelenmesi gereken bir konu olduğu için farklı çeşitlere ayrılarak incelenmektedir. Bu hitabet çeşitlerinin tamamında bulunması gereken bazı özellikler vardır.
Hitabet çeşitlerinin özellikleri nelerdir? - Konuşmacı; sıkmadan, etkileyici ve inandırıcı bir üslup takınarak konuşmalıdır.
- Hitabet etmenin amacı, belli bir düşünceyi belli bir gruba inandırmaktır.
- Konuşma sırasında kullanılan anlatıma yardımcı unsurlar yani, jestler, mimikler, ses tonlamaları oldukça önemlidir.
Hitabet çeşitleri nelerdir? - Siyasi Hitabet: Bu hitabet şeklinin asıl tercih edildiği alan TBMM'dir. Fakat seçim zamanı bir çok yerde karşılaşmak mümkündür. Siyasi alanda söylenen nutuk tarzı konuşmaları temel alır. Diplomatik toplantılarda da kendini göstermektedir. İç veya dış politikayı ilgilendiren konuşmaları içerir.
- Askeri Hitabet: Teşvik içerikli konuşmalar sınıfında yer almaktadır. Yüksek rütbelilerin ve komutanların, her hangi bir tatbikat, operasyon veya her hangi bir sebepten dolayı gerekli duydukları durumlarda askerlerini motive etmek ve rahatlatmak için yaptıkları nutuk nitelikli konuşmalardır. Bu hitabet şeklinin en önemli özellikleri, söylenen cümlelerin açık, net, kısa ve öz olması gerektiğidir.
- Hukuki Hitabet: Hukuk alanında ve genellikle mahkeme salonlarında yapılan hitabet şeklidir. Bu konuşmalar olabildiğine ciddi ve kesin ifadelere sahip olmalıdır. Mahkemelerde yapılan savunmalar, hakimin kararname konuşmaları, savcı tarafından okunan iddianameler buna örnek verilebilir.
- Dini Hitabet: Bu hitabet şekli genellikle ibadethanelerde kullanılmaktadır. Camilerde verilen vaazlar buna bir örnektir. Halkı dini açıdan donanımlı hale getirmeyi hedefler. Dini heyecan oluşturmak, dini bilgiler sağlamak, hissiyatları kuvvetlendirmek ve bilgileri güçlendirmek amacıyla yapılan konuşmalarda kullanılan hitabet çeşitleri arasındadır.
- Bilimsel (Akademik) Hitabet: Akademilerde, üniversitelerde, bilimsel konuşmalar gerektiren alanlarda yapılan konuşmalar için kullanılan bir hitabettir. Kullanılan ifadeler, keskin ve kesin hükümlü aynı zamanda bilimsel olmalıdır. Ayrıca özel hitaplardan kaçınılmalı ve mantığa uyar bir üslupla anlatım yapılmalıdır. Diğer hitabet çeşitlerinden farklı olarak, dinleyiciyi heyecanlandırmayı hedeflememektedir.
İnsanlar yaptıkları konuşmayı daha etkili hale getirebilmek için yukarıda bulunan hitabet çeşitlerini kullanmakta ve buna ek olarak konuşmalarına gerekli vurgu ve tonlamaları katarak yaptıkları konuşmaları daha etkili ve dinlenilir hale getirebilmektedir. Son Güncelleme : 01.07.2018 13:13:18 Hitabet Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. | 0 Yorum Yapılmış "Hitabet Çeşitleri" Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin |  | Borç Çeşitleri | Borç Çeşitleri, Yapılan alışveriş sonucu ortaya çıkan vereceğin ödemesinin belli bir süreliğine ve şartlara göre ertelenmesiyle ortaya çıkan ya da geçici bir süreliğine geri verilmek üzere alınan para veya mala borç adı verilmektedir. Her iki durumda... |  | Bulmaca Çeşitleri | Bulmaca Çeşitleri; Hem gazetelerde hem de dergilerde bulunan farklı farklı çeşitleri olan ve bulunması istenen şeyi zihin ile düşündürerek bulmayı amaçlayan bilgi yoklama yada kelime bulma oyunlarına bulmaca denir. Bulmaca çözen bireylerin zeka, mant... |  | Sos Çeşitleri | Sos çeşitleri, bir çok baharat ve sebzenin birleştirilmesiyle hazırlanan karışımlara sos denir. Yemekler için farklı lezzetlerde ve çok sayıda soslar yapılmaktadır. Sos farklı kültürlerde daha yaygın olarak kullanılan bir lezzettir. Sos çeşitlerini h... |  | Yeşil Fasulye Çeşitleri | Fasulye çeşitleri, Oldukça yüksek besin değeri ile enerji deposu olan fasulye yaz kış demeden tüketilmesi mümkün olan bir besindir. İçerdiği yüksek protein değeri ile kuru fasulye diyet programlarında da yer alır. Kalp sağlığından, yorgunluğa kadar ... |  | Silah Çeşitleri | Silah çeşitleri, aslında oldukça fazla olmaktadır. Silah hem savunma amacı ile hemde av vb. hobiler için kullanılan aletlerdir. Geçmişte silah olarak daha çok oklar kullanılırken, gelişen dünyada artık birçok silah üretimi yapılmaktadır. Kullanım seb... |  | Ağda Çeşitleri | Ağda Çeşitleri; Kadınların vücut kıllarının temizlenmesi için kullandığı malzemedir ağda. Ağda yerine jilet yada lazer yöntemleri de vardır. Fakat jilet pratik olmakla beraber kıl köklerini kuvvetlendirir, kılların daha hızlı çıkmasını sağlar, daha s... |  | Marul Çeşitleri | Marul çeşitleri, her türlü toprakta kolaylıkla yetişebilen bir sebze olan marul salataların vazgeçilmez ana maddesidir. 2-3 ay gibi kısa sürede açık veya kapalı alanlarda yetişebilir. Nemli ortamları oldukça severler. Ülkemizde çok çeşidi yetişmekted... |  | Kuru Fasulye Çeşitleri | Kuru Fasulye Çeşitleri, Kuru fasulye Türk mutfağının asırlardır vazgeçemediği gibi herkesin sevdiği bir yemektir. Besleyici değeri bakımından çok zengin içeriğe sahip olan kuru fasulye, isteğe göre yapılan birçok çeşidi vardır. Bunların içerisinde ku... |  | Din Çeşitleri | Din çeşitleri; İnsanoğlu fıtrat olarak inanmak üzerine yaratılmıştır. Bir ilaha inanma güdüsü her kulda doğuştan var olan bir inançtır. Günümüzde yeryüzünde insanların inandıkları dinleri ; Hak din, tahrif edilmiş dinler ve batıl (sapık) dinler olmak... |  | Kültür Çeşitleri | Kültür Çeşitleri, Kültür; İnsan türüne özgü olan bilgi, inanç ve davranışlar bütünü ve bu bütünlerin parçası olan maddi nesneler olarak tanımlanır. Sözlük anlamı ile kültür ise; Bir toplumun duyuş ve düşünüş birliğini meydana getiren, gelenek durumun... |  | Tost Çeşitleri | Tost çeşitleri, aslında kişinin damak tadına göre çok farklılık gösterebilmektedir. Ancak bugün burada temel olarak tercih ettiğimiz tost çeşitlerinden bahsedeceğiz. Tostlar bildiğiniz gibi kahvaltılıkların en pratik olanı olmaktadır. İki ekmek arası... |  | Bant Çeşitleri | Bant çeşitleri, sağlık alanında kullanılan bantlardan tutunda, evlerde, ofislerde yada paketleme yapılan yerlerde bulunmaktadır. İlerleyen teknoloji ve ortaya çıkan değişik ihtiyaçlar sonucunda bant çeşitlerinin kendi içerisinde de değişik özellikler... | | | Borç Çeşitleri | | Bulmaca Çeşitleri | | Sos Çeşitleri | | Yeşil Fasulye Çeşitleri | | Silah Çeşitleri | | Ağda Çeşitleri | | Marul Çeşitleri | | Kuru Fasulye Çeşitleri | | Din Çeşitleri | | Kültür Çeşitleri | | Tost Çeşitleri | | Bant Çeşitleri | | Mısır Çeşitleri | | Izgara Çeşitleri | | Gaz Çeşitleri | | Metal Çeşitleri | | Doğru Çeşitleri | | Dondurma Çeşitleri | | Patates Çeşitleri | | Ses Çeşitleri | | Kayısı Çeşitleri | | Saat Çeşitleri | | Baklava Çeşitleri | | Teleskop Çeşitleri | | Matkap Ucu Çeşitleri | | Telefon Çeşitleri | | Diyet Çeşitleri | | Ayı Çeşitleri | | Döner Çeşitleri | | Makas Çeşitleri | Popüler İçerik | Mısır Çeşitleri Mısır çeşitleri: Ülkemizde birçok bölgede yetiştiriciliği yapılan mısır oldukça dayanıklı olması bakımından her tür iklim yapısına uygundur. 2 metreye... | Izgara Çeşitleri Izgara Çeşitleri, kırmızı et, tavuk eti, balık eti gibi çeşitli et ürünlerinden ateş ile ızgara ızgara üzerinde yapılan ana yemeklerdir. Ülkemizde hem... | Gaz Çeşitleri Gaz Çeşitleri; Gaz; maddenin üç halinden olup en düzensiz olanıdır. Gaz tanecikleri arasındaki boşluk çok fazladır, tanecikleri hem öteleme hem de tit... | Metal Çeşitleri Metal çeşitleri, fiziksel ve kimyasal özelliklere dayalı olarak farklılık göstermektedir. Metallerin çoğu, sıvı benzeri hareket gösteren civa haricind... | Doğru Çeşitleri Doğru Çeşitleri, Doğru her iki tarafı da sonsuz uzanan noktalara denilmektedir. Başka bir deyişle doğru, her iki yönden sonsuza kadar giden aynı nokta... | Dondurma Çeşitleri Dondurma Çeşitleri, dondurma dört mevsim herkesin en çok severek tükettiği ve özellikle yaz aylarının en vazgeçilmez muhteşem lezzete sahip olan serin... | |