Besin Çeşitleri Nelerdir?
26 Temmuz 2024

Besin Çeşitleri Nelerdir?

Besin Çeşitleri

Hayatı devam ettirebilmek ve daha konforlu bir yaşam sürebilmek için sağlıklı beslenmek en önemli unsurdur. Besin maddelerinden vücut için gerekli olan her şey sağlanır. Hem sağlıklı kalmak hem de sağlığın korunması için beslenme düzeni çok önemlidir. Besin maddeleri oldukça çeşitlidir ve her besin çeşidinin kendine özgü nitelikleri vardır.

Besin Çeşitleri ve Özellikleri

Hayvansal Besin Çeşitleri

Hayvanlardan elde edilen besin çeşitleridir. Hayvansal besinler genellikle protein ağırlıklıdır. Hayvansal besinler arasında süt ve süt ürünleri, et, yumurta, ve tereyağı yer alır.

Bitkisel Besin Çeşitleri

Bağ ve bahçelerde yetiştirilip sofralarımıza yiyecek olarak gelen bitki kaynaklı besinlerdir. Bitkisel besinler arasında ıspanak, marul, enginar, lahana, pırasa, brokoli, karnabahar, patlıcan, fasulye, börülce, maydanoz, roka, tere, dereotu, biber, havuç gibi sebzeler yer alır. Ayrıca elma, armut, portakal, çilek, kavun, karpuz, muz, şeftali, kiraz ve kayısı gibi vitamin deposu meyveler de bitkisel besinler arasında bulunur.

Madensel Besin Çeşitleri

Vücudumuza aldığımız bitkisel ve hayvansal kaynaklı besinler dışında, su ve tuz gibi besinler madensel besin grubundadır. Madensel besinler hem canlı vücudunda hazır olarak bulunur hem de dışarıdan canlı vücuduna alınır. Yapıcı ve onarıcı besin grubunda yer alırlar.

Besinleri çeşitlendirme işlemi, vücutta yaptıkları işlevlere göre yani görevlerine göre de kategorize edilebilir.

Görevlerine Göre Besin Çeşitleri ve Özellikleri

  • Yapıcı ve onarıcı besinler: Protein, yağ, karbonhidrat, mineraller.
  • Enerji verici besinler: Protein, yağ, karbonhidrat.
  • Düzenleyici besinler: Hücrede metabolik faaliyetleri düzenleyen besin çeşitleridir.

İçerdikleri Maddelere Göre Besin Çeşitleri

Karbonhidrat İçeren Besin Çeşitleri

Fasulye, soya fasulyesi, mercimek, kırık bezelye, elma, kayısı, böğürtlen, portakal, muz, üzüm, soğan, mısır, esmer pirinç, kepek ekmeği, tam tahıllı ekmek, ananas, çilek, armut, ahududu, ayçekirdeği, kuşkonmaz, göbek salata, patlıcan, zencefil, havuç, papaya, nektari, salatalık, sarımsak, mantar, yulaf ezmesi, mandalina, kızılcık.

Protein İçeren Besin Çeşitleri

Et, tavuk, balık, süt, peynir, yoğurt, fındık, badem, kaju, Antep fıstığı, yer fıstığı, kahverengi pirinç, fasulye.

Yağ İçeren Besin Çeşitleri

Avokado, yumurta, somon balığı, zeytin, Hindistan cevizi, bitter çikolata, kabuklu kuruyemişler (fıstık, fındık, badem, ceviz), keten tohumu, peynir, zeytinyağı, chia tohumu, tam yağlı yoğurt, tofu, balık, çekirdek, krema, işlenmiş et, bitki tohumları.

Vitamin İçeren Besin Çeşitleri

Elma, badem, brokoli, barbunya, ahududu, somon, portakal, limon, havuç, kara lahana, ton balığı, çilek.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Namıka

26 Temmuz 2024 Cuma

Hayvansal besinlerin protein ağırlıklı olduğunu söylemişsiniz, peki bitkisel besinlerin diyetimizdeki rolü ne kadar önemlidir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Namıka, bitkisel besinlerin diyetimizdeki rolü de en az hayvansal besinler kadar önemlidir. Bitkisel besinler, vücudumuz için gerekli olan lif, vitamin, mineral ve antioksidanlar açısından zengin kaynaklardır. Ayrıca, bitkisel protein kaynakları, kalp sağlığını koruma ve sindirim sistemini destekleme konusunda da önemlidir. Dengeli bir beslenme için hem hayvansal hem de bitkisel besinleri dengelemek önemlidir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Dörtgen Çeşitleri Nelerdir?

Dörtgen Çeşitleri Nelerdir?

Sakız Çeşitleri Nelerdir?

Sakız Çeşitleri Nelerdir?

Popüler İçerikler

Editörün Seçtiği

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Gübre Çeşitleri Nelerdir?

Gübre Çeşitleri Nelerdir?

Kapı Çeşitleri Nelerdir?

Kapı Çeşitleri Nelerdir?

Ağaç Çeşitleri Nelerdir?

Ağaç Çeşitleri Nelerdir?

Mum Çeşitleri Nelerdir?

Mum Çeşitleri Nelerdir?

Deniz Balık Çeşitleri Nelerdir?

Deniz Balık Çeşitleri Nelerdir?

Güncel

Seramik Çeşitleri Nelerdir?

Seramik Çeşitleri Nelerdir?

Güncel

Kahve Çeşitleri Nelerdir?

Kahve Çeşitleri Nelerdir?

Güncel

Yazı Çeşitleri Nelerdir?

Yazı Çeşitleri Nelerdir?

Domates Çeşitleri Nelerdir?

Domates Çeşitleri Nelerdir?

Erik Çeşitleri Nelerdir?

Erik Çeşitleri Nelerdir?

Papağan Çeşitleri Nelerdir?

Papağan Çeşitleri Nelerdir?

Dolma Çeşitleri Nelerdir?

Dolma Çeşitleri Nelerdir?

Kızartma Çeşitleri Nelerdir?

Kızartma Çeşitleri Nelerdir?

Ranza Çeşitleri Nelerdir?

Ranza Çeşitleri Nelerdir?

Yeşil Salata Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Salata Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Yay Çeşitleri Nelerdir?

Yay Çeşitleri Nelerdir?

Bahçe Çiçekleri Çeşitleri Nelerdir?

Bahçe Çiçekleri Çeşitleri Nelerdir?

Makarna Salatası Çeşitleri Nelerdir?

Makarna Salatası Çeşitleri Nelerdir?

Buğday Tohumu Çeşitleri Nelerdir?

Buğday Tohumu Çeşitleri Nelerdir?

Ağ Çeşitleri Nelerdir?

Ağ Çeşitleri Nelerdir?

Tuğla Çeşitleri Nelerdir?

Tuğla Çeşitleri Nelerdir?

Göz Çeşitleri Nelerdir?

Göz Çeşitleri Nelerdir?

Kurban Çeşitleri Nelerdir?

Kurban Çeşitleri Nelerdir?

Kültür Çeşitleri Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kültür Çeşitleri Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Lif Çeşitleri Nelerdir?

Lif Çeşitleri Nelerdir?

Asma Tavan Çeşitleri Nelerdir?

Asma Tavan Çeşitleri Nelerdir?

İklim Çeşitleri Nelerdir?

İklim Çeşitleri Nelerdir?

Pide Çeşitleri Nelerdir?

Pide Çeşitleri Nelerdir?

Marul Çeşitleri Nelerdir?

Marul Çeşitleri Nelerdir?

İrmik Tatlısı Çeşitleri Nelerdir?

İrmik Tatlısı Çeşitleri Nelerdir?

Kayısı Çeşitleri Nelerdir?

Kayısı Çeşitleri Nelerdir?

Ahşap Çeşitleri Nelerdir?

Ahşap Çeşitleri Nelerdir?

Lens Çeşitleri Nelerdir?

Lens Çeşitleri Nelerdir?

Vergi Çeşitleri Nelerdir?

Vergi Çeşitleri Nelerdir?

Ampul Çeşitleri Nelerdir?

Ampul Çeşitleri Nelerdir?