Besin Çeşitleri Hayatı devam ettirebilmek ve daha konforlu bir yaşam sürebilmek için sağlıklı beslenmek en önemli unsurdur. Besin maddelerinden vücut için gerekli olan her şey sağlanır. Hem sağlıklı kalmak hem de sağlığın korunması için beslenme düzeni çok önemlidir. Besin maddeleri oldukça çeşitlidir ve her besin çeşidinin kendine özgü nitelikleri vardır. Besin Çeşitleri ve Özellikleri Hayvansal Besin Çeşitleri Hayvanlardan elde edilen besin çeşitleridir. Hayvansal besinler genellikle protein ağırlıklıdır. Hayvansal besinler arasında süt ve süt ürünleri, et, yumurta, ve tereyağı yer alır. Bitkisel Besin Çeşitleri Bağ ve bahçelerde yetiştirilip sofralarımıza yiyecek olarak gelen bitki kaynaklı besinlerdir. Bitkisel besinler arasında ıspanak, marul, enginar, lahana, pırasa, brokoli, karnabahar, patlıcan, fasulye, börülce, maydanoz, roka, tere, dereotu, biber, havuç gibi sebzeler yer alır. Ayrıca elma, armut, portakal, çilek, kavun, karpuz, muz, şeftali, kiraz ve kayısı gibi vitamin deposu meyveler de bitkisel besinler arasında bulunur. Madensel Besin Çeşitleri Vücudumuza aldığımız bitkisel ve hayvansal kaynaklı besinler dışında, su ve tuz gibi besinler madensel besin grubundadır. Madensel besinler hem canlı vücudunda hazır olarak bulunur hem de dışarıdan canlı vücuduna alınır. Yapıcı ve onarıcı besin grubunda yer alırlar. Besinleri çeşitlendirme işlemi, vücutta yaptıkları işlevlere göre yani görevlerine göre de kategorize edilebilir. Görevlerine Göre Besin Çeşitleri ve Özellikleri
İçerdikleri Maddelere Göre Besin Çeşitleri Karbonhidrat İçeren Besin Çeşitleri Fasulye, soya fasulyesi, mercimek, kırık bezelye, elma, kayısı, böğürtlen, portakal, muz, üzüm, soğan, mısır, esmer pirinç, kepek ekmeği, tam tahıllı ekmek, ananas, çilek, armut, ahududu, ayçekirdeği, kuşkonmaz, göbek salata, patlıcan, zencefil, havuç, papaya, nektari, salatalık, sarımsak, mantar, yulaf ezmesi, mandalina, kızılcık. Protein İçeren Besin Çeşitleri Et, tavuk, balık, süt, peynir, yoğurt, fındık, badem, kaju, Antep fıstığı, yer fıstığı, kahverengi pirinç, fasulye. Yağ İçeren Besin Çeşitleri Avokado, yumurta, somon balığı, zeytin, Hindistan cevizi, bitter çikolata, kabuklu kuruyemişler (fıstık, fındık, badem, ceviz), keten tohumu, peynir, zeytinyağı, chia tohumu, tam yağlı yoğurt, tofu, balık, çekirdek, krema, işlenmiş et, bitki tohumları. Vitamin İçeren Besin Çeşitleri Elma, badem, brokoli, barbunya, ahududu, somon, portakal, limon, havuç, kara lahana, ton balığı, çilek. |
Namıka
26 Temmuz 2024 CumaHayvansal besinlerin protein ağırlıklı olduğunu söylemişsiniz, peki bitkisel besinlerin diyetimizdeki rolü ne kadar önemlidir?
Cevap yazAdmin
26 Temmuz 2024 CumaNamıka, bitkisel besinlerin diyetimizdeki rolü de en az hayvansal besinler kadar önemlidir. Bitkisel besinler, vücudumuz için gerekli olan lif, vitamin, mineral ve antioksidanlar açısından zengin kaynaklardır. Ayrıca, bitkisel protein kaynakları, kalp sağlığını koruma ve sindirim sistemini destekleme konusunda da önemlidir. Dengeli bir beslenme için hem hayvansal hem de bitkisel besinleri dengelemek önemlidir.